Forum
~Maria
piątek, 12 marca, 2010, 12:06
Proszę, pomóżcie obliczyć wynagrodzenie za czas choroby
Mamy pracownika zatrudnieonego od 01.02.2010, a od 01.03.2010 jest już w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. Za czas od 01.03.2010 do 05.03.2010 dostarcza ZUS ZLA. Wiem, że czas oczekiwania na mozliwość wypłaty wynagr. za czas choroby to 30 dni. Luty maiał 28, jak to naliczyć??? Wynagrodzenie brutto to 1317 zł.
Proszę o pomoc doświadczone kadrowe.
~Mirasek
piątek, 12 marca, 2010, 12:14
Odp: Proszę, pomóżcie obliczyć wynagrodzenie za czas choroby
A to jest jego pierwsza praca?
~Mirasek
piątek, 12 marca, 2010, 12:25
Do okresów ubezpieczenia chorobowego wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana:
- urlopem wychowawczym,
- urlopem bezpłatnym,
- odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.
Jeżeli podejmowana jest kolejna praca, a pomiędzy nimi jest przerwa dłuższa niż 30 dni (ale nie była spowodowana urlopem wychowawczym lub czynną służbą wojskową), to w kolejnej pracy również będzie obowiązywał cię okres wyczekiwania 30 dni.
W przypadku, gdy pracownik ma już 10 lat ubezpieczenia chorobowego obowiązkowego, okres wyczekiwania w przypadku zmiany pracy i przerwy trwającej ponad 30 dni nie obowiązuje go.
- urlopem wychowawczym,
- urlopem bezpłatnym,
- odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.
Jeżeli podejmowana jest kolejna praca, a pomiędzy nimi jest przerwa dłuższa niż 30 dni (ale nie była spowodowana urlopem wychowawczym lub czynną służbą wojskową), to w kolejnej pracy również będzie obowiązywał cię okres wyczekiwania 30 dni.
W przypadku, gdy pracownik ma już 10 lat ubezpieczenia chorobowego obowiązkowego, okres wyczekiwania w przypadku zmiany pracy i przerwy trwającej ponad 30 dni nie obowiązuje go.
~maria
piątek, 12 marca, 2010, 12:48
Mirasku to nie pierwsza praca ale ostatnią którą podjął była rok temu zatem musi wyczekiwac te 30 dni.Chłopak młody (22Lata) Jesli masz płatnika to prosze oblicz mi to bo nie wiem jak to ugryźć.
~Mirasek
piątek, 12 marca, 2010, 13:08
Jeżeli,obowiązuje go okres wyczekiwania to do momentu, kiedy mija 30 dni ma obecność usprawiedliwiona bez prawa do wynagrodzenia.
KOD w RSA - 151 ( zdaje się )
Moim zdaniem, okres wyczekiwania mija 02 marca.
Od 03 marca należy się wynagrodzenie za czas choroby.
1-2 nieobecność usprawiedliiona
KOD w RSA - 151 ( zdaje się )
Moim zdaniem, okres wyczekiwania mija 02 marca.
Od 03 marca należy się wynagrodzenie za czas choroby.
1-2 nieobecność usprawiedliiona
~aneta
piątek, 23 kwietnia, 2010, 15:13
jestem obecnie na stazu na reke otrzymuje 740zl na zwolnieniu chorobowym jestem od 01.04.2010do 30.04.2010jaka kwota nalezy mi sie za czas choroby.
~magda
sobota, 4 września, 2010, 14:23
pomóżcie mi obliczyć chorobowe od 12.08do 30.08 w tym 5 dni byłam w szpitalu a moja stawka wynosi 44 dniówki
~koleżanka
sobota, 4 września, 2010, 21:26
"moja stawka wynosi 44 dniówki" - co to znaczy ?
z tego co napisałaś nic nie da się wyliczyć
z tego co napisałaś nic nie da się wyliczyć