Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blog Oferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 00:27
Księgowa na umowę zlecenia/o dzieło
Jak uważacie czy księgowanie (KH w dział. gospod.) można podczepić pod umowę o dzieło? Ja wiem że papier wszystko przyjmie i co nie jest zabronione...., ale jak sądzicie? I wtedy raczej umowa co miesiąc, czy dziełem nie będzie zaksięgowanie całego roku obrotowego ? Czy lepiej zlecenie? Księgowa nie ma certyfikatu i nie bardzo w tym przypadku jest na umowę o pracę. Czy ktoś mógłby odpowiedzieć w tej sprawie?
~dagmara
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 07:05
Odp: Księgowa na umowę zlecenia/o dzieło
czytalam o tym, ksiegowa nie powinna byc na umowe o dzielo czy zlecenie
~Takajaka
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 07:47
Dzieło zdecydowanie nie.
Ja pracuję na etacie i dodatkowo mam zlecenia. Przeważnie podpisuję umowy na rok. Moje zlecenia nie są ozusowane, bo mam umowę o pracę. W przypadku braku ubezpieczenia z etatu - przy zleceniach należy naliczać składki na ubezpieczenie społeczne.
~Srutututu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 08:24
Księgowa może by zatrudniona na umowę zlecenie!!! Może na umowę o pracę!!! np:1/8 czy 1/4 etatu to może byc jeden dzień w tygodniu w każdej firmie... w siedzibie firmy!!! Wystarczy że ma wiedzę, doświadczenie i kompetencje!!!A przede wszystkim znajomośc przepisów prawa niezbędnych w tym zawodzie. Nie musi miec CERTYFIKATU bo nie chce prowadzic działalności gospodarczej!!! Wystarczy że ma stosowne kwalifikacje. Kursy kwalifikacyjne na stanowisko Samodzielnej Księgowej czy Głównych Księgowych, Dyplom Technika rachunkowości i finansów. Zresztą....jeżeli to sprawdzony fachowiec a jeszcze z polecenia innej firmy to pracodawca powierzy jej swoją firmę na warunkach zgodnym z przepisami prawa i wygodnym dla niej!!! A Twoim zdaniem to ten Certyfikat!!! do czego potrzebny...? tak na dzień dzisiejszy??? Bo nie wiem! ale ostatnio pojawił się ~zimorodek może on wie coś więcej na ten temat.
~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 10:40
Dzieki za odpowiedzi. No właśnie, widzę, że głosy za zleceniem i przeciw tak po połowie , choc przeciw chyba więcej.
Zgadzam się ze Srututu (swoją drogą fajny nick ;)) ), też uważam, że forma nie ma znaczenia a treść, ale chciałabym by było wszystko zgodnie z prawem.
Może ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na ten temat? bądź link do artykułu na ten temat, będę wdzięczna.
~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 11:17
Dzieki za odpowiedzi. No właśnie, widzę, że głosy za zleceniem i przeciw tak po połowie , choc przeciw chyba więcej.
Zgadzam się ze Srututu (swoją drogą fajny nick ;)) ), też uważam, że forma nie ma znaczenia a treść, ale chciałabym by było wszystko zgodnie z prawem.
Może ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na ten temat? bądź link do artykułu na ten temat, będę wdzięczna.
~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 11:41
~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 11:57
~Timbuktu
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 13:39
~mkrs
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 17:34
pacuję na umowe zlecenie ale kpod. nie spotkałem sie z zleceniem na ksiegi handlowe w robię to juz kilka ładnych lat wg mnie nie mozna /moja obserwacja + praktyka /,
~Krzyś
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 19:32
Wiem, że są tutaj osoby, które nie podzielają mojego zdania. Jednakże uważam, że prowadzenie ksiąg na umowę zlecenia bez certyfikatu jest niedozwolone. A co kto robi, no cóż..., dopóki dzban wódę nosi, dopóty mu się ucho nie urwie.
~AndrzejM
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 20:58
wklejam fragment artykułu Gofinu:Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o rachunkowości, księgi rachunkowe prowadzi się w siedzibie jednostki (przedstawicielstwa lub oddziału zagranicznej osoby prawnej). Jednocześnie przepis ust. 3 ww. artykułu zezwala na prowadzenie ksiąg rachunkowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza siedzibą jednostki (oddziału, zakładu), w przypadku określonym w art. 13 ust. 2 i 3 powyższej ustawy oraz w razie powierzenia ich prowadzenia osobie fizycznej, osobie prawnej lub jednostce nieposiadającej osobowości prawnej, uprawnionej do świadczenia takich usług.

Zatem w sytuacji gdy księgi rachunkowe prowadzone są poza siedzibą jednostki, na przykład przez biuro rachunkowe, to muszą być one powierzone podmiotowi uprawnionemu do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych. Kryteria, jakie ww. podmiot musi spełniać, by być uprawnionym do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych określone są w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 18 lipca 2002 r. w sprawie uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych (Dz. U. nr 120, poz. 1022 ze zm.).

Należy zaznaczyć, że w sytuacji gdy księgi rachunkowe prowadzone są w siedzibie firmy, ustawa o rachunkowości nie przewiduje - w odniesieniu do osoby, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych - szczególnych wymogów kwalifikacyjnych. Oznacza to, że pracownik zatrudniony na umowę zlecenia w księgowości nie musi posiadać uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych.

Warto dodać, że kryteria na stanowisko księgowego czy głównego księgowego ustala kierownik jednostki, który na mocy art. 4 ust. 5 ustawy o rachunkowości ponosi odpowiedzialność za wykonywanie obowiązków w zakresie rachunkowości określonych ustawą, w tym z tytułu nadzoru, również w przypadku, gdy określone obowiązki w zakresie rachunkowości - z wyłączeniem odpowiedzialności za przeprowadzenie inwentaryzacji w formie spisu z natury - zostaną powierzone innej osobie za jej zgodą.

Ze względu na interes jednostki niezwykle ważne jest więc, aby osoby zatrudnione w księgowości posiadały wysokie kwalifikacje, gdyż skutki zatrudnienia osób niekompetentnych mogą być bardzo poważne w przypadku stwierdzenia przez organy kontrolujące nieprawidłowości w zakresie stosowania przepisów prawnych, a w szczególności podatkowych i dotyczących ubezpieczeń społecznych.

Mając na uwadze powyższe, w sytuacji gdy księgi rachunkowe spółki prowadzone są w jej siedzibie, osoba pełniąca funkcję głównego księgowego w tej spółce na podstawie umowy zlecenia, nie musi posiadać uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych.
~Mirasek
czwartek, 3 kwietnia, 2008, 21:37
I tu mamy pełną, jasną dla wszystkich myślę zrozumiałą oraz wyczerpującą odpowiedź!!!~ AndrzejuM PIĘKNIE!!! masz "+" i ;) Pozdrawiam
~Timbuktu
piątek, 4 kwietnia, 2008, 22:46
Andrzeju bardzo dziękuję za odpowiedź. Miłego weekendu :)
~dzieło?
piątek, 6 lutego, 2009, 20:06
.... dlaczego nie na umowe o dzieło????????
~kaffka
czwartek, 28 maja, 2009, 14:03
Z umowa o dzieło związane jest przeesienie prawa wlasności, a co to jest własnością osoby prowadzącej księgowość?
~mr
czwartek, 28 maja, 2009, 15:58
umowa o dzieło jest umowa efektu. czyli efekt pracy to.......zlecenie to umowa wykonywania czynności niekoniecznie kończących się efektem taka jest różnica.w przeniesieniu na płaszczyznę pracy księgowych ? wg mnie zlecenie tak /wykonywanie czynności/dzieło nie.
~elis7
środa, 10 czerwca, 2009, 10:01
paragraf 4 punkt 1 rozporzadzenia mówiący o wymaganym doświadczeniu zawodowym przy ubieganiu się o certyfikat: "wymóg praktyki w księgowości(...) jest spełniony jeśli przedmiotem wykonywanych czynności, na podstawie umowy o pracę lub umowy cywilnoprawnej było prowadzenie ksiag rachunkowych na terytorium RP" Biorąc pod uwagę, że umowa zlecenie jest umową cywilnoprawną na podstawie cytowanego fragmentu, prowadzenie ksiąg na podstawie umowy cywilnoprawnej jest podstawa do ubiegania się o wydanie certyfikatu, jasno z tego wynika więc, że nie trzeba mieć certyfikatu by prowadzić księgi na umowę zlecenie.
Ale teraz trudniej o certyfikat bo mamy nowe rozporządzenie ministra finansów z 8 kwietnia 2009 roku i trzeba będzie egzamin zdawać;/... a moze to i dobrze:)
~marrti
poniedziałek, 20 lipca, 2009, 16:56
dzwoniłam do inspekcji pracy ..umowa o dzieło również może być jeżeli np. napiszemy, że jest to umowa na sporządzenie deklaracji VAT,CIT,listy płac (jest dzieło) . Umowę taką trzeba podpisywać co miesiąc.
~mick
poniedziałek, 7 września, 2009, 23:04
a czy w bibliotece może pracować główny księgowy na umowę zlecenie
~tora-tora
czwartek, 18 lutego, 2010, 14:06
A ja mam pytanie- czy prowadzenie na umowę-zlecenie KPiR musi być wykonane w siedzibie firmy ? czy może w innym miejscu /czyli u mnie/ ?
~tora-tora
czwartek, 18 lutego, 2010, 14:07
A ja mam pytanie- czy prowadzenie na umowę-zlecenie KPiR musi być wykonane w siedzibie firmy ? czy może w innym miejscu /czyli u mnie/ ?
~izza
piątek, 30 kwietnia, 2010, 19:20
czy znalazła tora odpowiedź na swoje pytanie? bo też mnie to interesuje czy prowadzenie kpir na umowę zlecenie musi być w siedzibie firmy?
~kasia37
piątek, 30 kwietnia, 2010, 19:25
KPiR powinna być prowadzona w siedzibie firmy. Prowadzenie księgowości poza firmą będzie potraktowane jako usługowe prowadzenie ksiąg, na które trzeba mieć Certyfikat.
~myszka
piątek, 30 kwietnia, 2010, 19:54
(...)Sytuacja komplikuje się w przypadku prowadzenia na zlecenie księgi przychodów i rozchodów czy innych ewidencji podatkowych.
Ustawa o doradztwie podatkowym wyraźnie wskazuje bowiem, że zawodowe wykonywanie czynności uznawanych za doradztwo (a wiec nie tylko
prowadzenie ksiąg podatkowych, ale również sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych) zastrzeżone jest wyłącznie dla podmiotów uprawnionych
w rozumieniu ustawy. Oznacza to, że w przypadku ksiąg podatkowych umowa cywilnoprawna niesie za sobą duże ryzyko kolizji z ustawą o doradztwie podatkowym i to bez względu na miejsce prowadzenia ksiąg. W zasadzie system prowadzenia ksiąg podatkowych został określony w tej ustawie bardzo szczelnie i restrykcyjnie. Reglamentowane jest nie tylko samo prowadzenie ksiąg czy sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych, ale nawet udzielanie podatnikom, płatnikom i inkasentom pomocy w tym zakresie. Wynika z tego, że w drodze umowy
cywilnoprawnej zabronione jest wykonywanie czynności typowo pomocniczych, jeżeli osoba je wykonująca nie posiada uprawnień zawodowych (oczywiście pracownik zatrudniony w ramach stosunku pracy będzie wyłączony spod tego zakazu).(...)

Dodatek do Gazety Podatkowej nr 12 (636) z dn. 2010.02.11, strona 1
Tytuł: Usługowe prowadzenie ksiąg
~izza
środa, 5 maja, 2010, 17:33
pracuję w firmię na umowę o pracę jako księgowa, ma certyfikat. czy mogę na umowę zlecenie prowadzić innej firmie kpir ale nie w jej siedzibie?
~Jedn.budżet.
czwartek, 6 maja, 2010, 08:06
~Mirasek - a skąd u ciebie przekonanie ze powinnaś komuś rozdawać "+"?
Jesteś w jakiś sposób uprawniona do takiego rozdawiennictwa?
A może powinno to w jakiś sposób nobilitować kogoś otrzymującego taki"+" od ciebie?
Powinnismy wszyscy zabiegać o twoje "pogłaskanie po główce"?

Długo żyje na świecie, ale zawsze zdumiewa mnie zarozumialsto,pycha i przypisywanie sobie przewodnictwa.
~Violka
wtorek, 18 maja, 2010, 19:00
~Jedn.budżet. , myślę, że ~Mirasek okazała po prostu swoją radość z uzyskania wyczerpującej informacji, wyraziła swoje zdanie, to jest jej "+" , więc może go rozdawać. "Zarozumialsto,pycha i przypisywanie sobie przewodnictwa" ???? - czy to czasem nie Ty masz z tym problem?
~boro
czwartek, 24 czerwca, 2010, 17:03
Odp: Księgowa na umowę zlecenia
Witajcie, kto mi pomoże i wskaże jakiś wzór umowy zlecenia o usługi księgowe, zaznaczam że mam certyfikat , jak ma być zapisana umowa żeby wszystko było OK, chciałabym zabierać dokumenty do domu potem odwozić, w biurze nie ma miejsca dla księgowej... Kto wie jakie zapisy są niezbędne w umowie aby wszystko było OK ?
Bardzo proszę o pomoc.
~ek
środa, 2 lutego, 2011, 12:32
Witam, mam takie samo pytanie jak boro. Może ktoś wie czy możliwa jest taka sytuacja żeby na umowę zlecenie pracować na własnym komputerze i programie? Jak to zapisać w umowie żeby nie nosiło to znamion działalności gospodarczej? Bardzo proszę o odpowiedź
~nowa
czwartek, 24 lutego, 2011, 13:50
czyli jeśli nie mam certyfikatu nie moge prowadzić księgowości na umowę zlecenie (mała firma, książka przychodów, zus, kadry)? mam etat u innego pracodawcy i interesuje mnie zlecenie bo tylko składka zdrowotna.
jak to obejść co napisać w umowie?
~Tenia
poniedziałek, 20 czerwca, 2011, 14:08
A jak wygląda możliwość przejścia z działalności gospodarczej na umowy o dzieło?
Jestem na wcześniejszej emeryturze. Mam certyfikam MF. Chciałabym zlikwidować działalność gospodarczą (VAT'y, ZUS zdrowotne) i prowadzić KPiR dla kilku klientów na umowę o dzieło. Mogę????
~www
poniedziałek, 20 czerwca, 2011, 17:52
Masz certyfikat MF i zadajesz takie pytanie, jak go otrzymałaś?
~ja
piątek, 23 grudnia, 2011, 08:17
To ja chciałam z wlasnego doswiadczenia przestrzec przed wykonywaniem usług księgowych na zlecenie. Własnie jestem w koncowej fazie sprawy sądowej. Prowadziłam na umowy zlecenia i o pracę KPiR dla róznych firm w ich siedzibach. Jesli chodzi o certyfikat to udowodniłam ze nie musiałam go posiadać gdyz jest on potrzebny do prowadzenia ksiąg rachunkowych w ramach działalności gospodarczej a ja takowej nie prowadziłam. Natomiast zarzutu o naruszenie ustawy o doradztwie podatkowym nie jestem w stanie obalic gdyz faktycznie sporzadzałam deklaracje podatkowe tych zleceniodawców:-/ Wynika z tego ze mozna na zlecenie w siedzibie zleceniodawcy jesli natomist juz deklaracje vat, pity 11 i inne zleceniodawca musi wykonywac sam badz powierzac te czynnosci podmiotowi uprawnionemu( biuro rachunkowe, doradca podatkowy)
~olkazel
wtorek, 3 stycznia, 2012, 23:11
"ja" a jakim sposobem trafiłaś do sądu?
~Aneta
poniedziałek, 9 stycznia, 2012, 22:25
polecam lekturę
www.inwestycje.pl/firma/Czy-ksiegi-rachunkowe-moga-byc-prowadzone-na-umowe-zlecenie;58829;0.html
~kar
czwartek, 12 stycznia, 2012, 21:53
Z tego co w ustawie o rachunkowości można wyczytac usługowe prowadzenie ksiąg handlowych bez certyfikatu można tylko wykonywac dla podmiotu posiadającego takie uprawnienia. Czyli dla pozostałych firm tylko na umowe o pracę moze być zatrudniony księgowy nawet bez wykształcenia.Natomiast osoby posiadajace certyfikat też nie powinny zawierać umowy zlecenia poniewaz taka umowa może posiadać znamiona dzialaności gospodarczej w związku z czym też można wylądowac w sadzie i stracić uprawnienia. Umowe zlecenia oczywiscie mając certfikat trzeba bardzo dobrze sporządzic żeby nie miala znamion działalnosci gospodarczej o ktorej można wyczytać w ustawie o swobodzie dziallności gospodarczej.
~lipa
czwartek, 9 lutego, 2012, 19:31
a czy można w biurze rachunkowym zatrudnić osobę /księgową/ na umowę zlecenia? pracuję na etacie i chciałabym "dorobić" sobie w biurze u znajomej, ale czy mogę na zlecenie?
~do lipa
czwartek, 9 lutego, 2012, 20:29
Jeśli biura posiada certyfikat to Ty możesz być zatrudniona na umoe zlecenie ale nie podpisuj dokumnetów( Deklaracji) niech podpisuje osoba która ma uprawnienia.
~ZGRED
piątek, 10 lutego, 2012, 10:11
~kar każdy sposb dobry aby wyeliminować konkurencję?
~mirela
piątek, 10 lutego, 2012, 23:29
czy w szkole możemy zatrudnić księgową na um.zlecenie np. emerytkę?
pzdr
~Daria
sobota, 11 lutego, 2012, 20:37
Nie
~Anka
środa, 29 lutego, 2012, 19:57
Mam zamiar podjąć pracę w biurze rach. jako pomoc księgowej czy może być to umowa o dzieło?
~koleżanka
środa, 29 lutego, 2012, 21:19
nie może bo jakie dzieło byś wykonała ?

Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse: