Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blogOferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~wiktor
sobota, 20 marca, 2010, 17:13
diety
witam. mam pytanie.prowadze dizalanosc gospodarcza jednoosobowa. i teraz otrzymałem zloecenie pracy poza woj. w ktorym mieszkam. bede przebywac tam najprawdopodobniej 2 tygodnie. zastanawia mnie co z wyzywieniem. czy moge brac faktury za konsumpcje i w calosci wliczac w koszty. jestem na pkpir. vatu nie odliczam, to jasne. ale czy jest jakis limit dzienny, jesli chcialbym np dziennie wydac na konsumpcje 60 zł. czy ogranicza mnie wysokosc diety ustalona odgórnie? bede wdzieczny za pomoc
~Mirasek
sobota, 20 marca, 2010, 19:01
Odp: diety
Świadczenie usług w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w celach zarobkowych i na własny rachunek, nie może być traktowane jako podróż służbowa. Czynności związane z realizacją usług i wiążące się z nimi wyjazdy należą do istoty prowadzonej działalności i nie mogą być utożsamiane z podróżą służbową.
Moim zdaniem, dietę wypłaca się w podróży służbowej, a przebywanie przez okres dwóch tygodni to już nie podróż służbowa, ale wykonywanie pracy w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Diety w podróży służbowej:
Zobacz też Art. 23 ust.1 pkt.52 ustawy pdoof
~wiktor
niedziela, 21 marca, 2010, 16:09
no własnie...troche się zastanowiłem gdy czytałam o ograniczeniach, co jest wg mnie kompletna głupotą bo 23 zł to zdecydowanie za mało na wyzywienie w ciagu całej doby, a przeciez wiadomo ze nie bede zawyżał kosztow bo to przeciez moja kasa,
dlatego cały koszt faktury wg mnie powinien wejsc w KUP i do odliczenia...
jednak zwazywszy na rożne opinie urzedów skarbowych chciałes sie upewnic u profesjonalistów..czy jest to poprawne podejscie do tematu.
dzięki
~koleżanka
niedziela, 21 marca, 2010, 20:02
trochę "dziwnie" myślisz - przecież wykonując działalność na miejscu też musisz się wyżywić, ale w domu i tego nie próbujesz zaliczać do kosztów

Twoja Odpowiedź

Autor: ~
Temat:  
Data:    2012-02-13 12:55
Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse: