Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blog Oferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~lala
poniedziałek, 2 stycznia, 2012, 09:11
W 2012 r. zmiany w terminach...
ab czy ktos się zastanowił,że miesiąc luty jest miesiącem wymiarowym, gdzie drukuje sie tysiace decyzji wymiarowych z obowiązkiem dostarczenia do końca lutego by był zachowany 14 dniowy termin dostarczenia decyzji. Natomiast sierpień jest miesiacem urlopowym czy ktoś zastanowił sie jak mają wygladć nasze urlopy już zaplanowane. Przecież nikogo to nie obchodzi kto i kiedy może skorzystać z urlopu. Bardzo to jest przykre że nie można się zastanowić nad jednorazowym składaniem wniosku np. w m-cu czerwcu. Czy ktoś się zastanowił ile to pochłania czasu : przyjecie wniosku. zweryfikowanie. potem wydanie decyzji w bardzo krótkim terminie, bo nie jest mozliwe wydeawanie decyzji w trakcie przyjmowania wniosków.Czy ktoś wie ile to zajmuje czasu . Bardzo proszę to sprawdzić i pomysleć nad przyjmowaniem wnioskó w miesiącu czerwcu
~AGAx
poniedziałek, 2 stycznia, 2012, 13:10
Odp: W 2012 r. zmiany w terminach...
Proszę o wskazanie podstawy prawnej z Nr Dzien. Ustaw. Pozy. Rok
~AGAx
poniedziałek, 2 stycznia, 2012, 14:31
Proszę o wskazanie podstawy prawnej z Nr Dzien. Ustaw. Pozy. Rok
~MM
poniedziałek, 2 stycznia, 2012, 15:23
zajmuję sie w gminie wymiarem podatków,a dodatkowa jako zadanie zlecowe zwrotem akcyzy rolnikom i nie wyobrażam sobie przyjmowania wniosków od rolników o zwrot akcyzy w m-cu lutym.Własnie w lutym głównie zajmuję się wymiarem,wysyłaniem decyzji wymiarowych.Nie wyobrazam sobie jak będzie wygladała praca (sprawy podatkowe).Ubolewam i wspólczuje nam wszystkim ,którzy dodatkowo maja przypisane sprawy zwrotu akcyzy.
~kalinia
poniedziałek, 2 stycznia, 2012, 19:37
Kobieto ale jeżeli pracujesz na zlecenie to masz dodatkowe wynagrodzenie, ja również pracuje przy wymiarze podatku i przy naliczaniu zwrotu podatku akcyzowego i nie otrzymuję ani grosza.
~bubel
wtorek, 3 stycznia, 2012, 08:45
Znów ktoś jakiś bubel wymyślił! W dodatku "za pięć dwunasta". Na stronie www.minrol.gov.pl znajduje się lakoniczna informacja o nowej stawce, a że są nowe terminy to w pierwszym momencie można przeoczyć. Brak wskazania podstawy prawnej to coś niewyobrażlanego dla kogoś kto pracuje w urzędzie!!! Jak ma wyglądać praca urzędnika, skoro ustawodawca robi co chce i kiedy chce, nie zważając jak to wszystko ma wyglądać w praktyce!!!
~bubel
wtorek, 3 stycznia, 2012, 08:50
Znów ktoś jakiś bubel wymyślił! W dodatku "za pięć dwunasta". Na stronie www.minrol.gov.pl znajduje się lakoniczna informacja o nowej stawce, a że są nowe terminy to w pierwszym momencie można przeoczyć. Brak wskazania podstawy prawnej to coś niewyobrażlanego dla kogoś kto pracuje w urzędzie!!! Jak ma wyglądać praca urzędnika, skoro ustawodawca robi co chce i kiedy chce, nie zważając jak to wszystko ma wyglądać w praktyce!!!
~bubel
wtorek, 3 stycznia, 2012, 08:51
~gandzia
wtorek, 3 stycznia, 2012, 09:05
gdzie jest podstawa prawna, na podstawie czego mamy pracować!!!!!!!!!!!?????????????
~XYZ
wtorek, 3 stycznia, 2012, 09:45
Rolnicy pytają nas pracowników gminy kiedy składać wnioski? druki wniosków zamówione w/g nowego wzoru ,w tej chwili starego ,brak podstwy prawnej , na czym mamy sie opierać? i co najwazniejsze mówić rolnikom ????????!!!!!!!
~he
wtorek, 3 stycznia, 2012, 10:14
a zwrócił ktoś uwagę na treść nowego wniosku o zwrot podatku akcyzowego? dodano możliwość wpisania numeru KRS, natomiast o zmianie terminów przyjmowania wniosków zapomniano!!!
~bubel
wtorek, 3 stycznia, 2012, 10:27
Wzór wniosku na 2012 r. to kolejna sprawa... został wprowadzony po to, by był nieaktualny( ze wzgl. na termin składania)! Absurd!
~MK
wtorek, 3 stycznia, 2012, 13:09
Podstawa prawna do terminów dz.u. z 2011 r.nr 291 poz. 1707, a odnośnie wzoru wniosku to już jest nowy projekt rozporządzenia
~MK
wtorek, 3 stycznia, 2012, 13:10
Podstawa prawna do terminów dz.u. z 2011 r.nr 291 poz. 1707, a odnośnie wzoru wniosku to już jest nowy projekt rozporządzenia
~AGAx
wtorek, 3 stycznia, 2012, 13:30
Dzięki Dobry Człowieku za podstawę prawną!
W połowie stycznia ma się ukazać wzór wniosku
Informacja z MRIRW
~AGAx
wtorek, 3 stycznia, 2012, 14:57
Dzięki Dobry Człowieku za podstawę prawną!
W połowie stycznia ma się ukazać wzór wniosku
Informacja z MRIRW
~wg
środa, 4 stycznia, 2012, 10:30
Dlaczego nie informuje się jednocześnie o obowiązku pobierania opłaty skarbowej za potwierdzenie kopi faktur za zgodność z oryginałem /pismo Ministra Finansów z 14.10.2011 Nr PL/LM/835/16/JGR/11/AE-3658
~rutrA
środa, 4 stycznia, 2012, 17:13
Szanowne koleżanki i szanowni koledzy - może znajdziemy jakieś forum gdzie będziemy wymieniać się jakże ważnymi doświadczeniami czy spostrzeżeniami dot. np. zwrotu akcyzy
~ANIA
środa, 4 stycznia, 2012, 17:54
no nie wytrzymuje po prostu .Postawcie sie w mojej sytuacji nie mam stołka w gminie co nawet lustracji nie podlega.....
~ANIA
środa, 4 stycznia, 2012, 17:54
no nie wytrzymuje po prostu .Postawcie sie w mojej sytuacji nie mam stołka w gminie co nawet lustracji nie podlega.....
~eliz6
środa, 4 stycznia, 2012, 21:27
wg Gdzie można znaleźć treść tego pisma Ministra Finansów
~bubel
czwartek, 5 stycznia, 2012, 07:50
Do: wg
Nie widziałam tego rzekomego pisma o numerze conajmniej dziwacznie długim, ale wystarczy mi zapis ustawy z dnia 10 marca 2006 r.
o zwrocie podatku akcyzowego (...), a dokładnie art. 6 ust. 5, który mówi: "Wniosek o zwrot podatku wraz z załącznikami nie podlega opłacie skarbowej". Załącznikami zaś zgodnie z art. 6 ust. 3 pkt 1 faktury vat albo potwierdzone za zgodność z oryginałem ich kopie.
Ustawa jaka by nie była, skoro jest w obrocie prawnym, należy się trzymać jej zapisów.
~bubel
czwartek, 5 stycznia, 2012, 08:01
W treści zamieszczonego wyżej artykułu dowiadujemy się, że: "pierwszy zwrot podatku realizowany w 2012 r. powinien obejmować okres od września 2011 r. do stycznia 2012 r., tzn. pięć miesięcy". Tymczasem "nowa" wersja ustawy nie zawiera takiego zapisu. Jest po staremu: faktury mają stanowić dowód zakupu oleju napędowego w okresie 6 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku (art. 6 ust. 3 pkt 1). Czyli kiedy jakiś rolnik się uprze i przyniesie f-rę z sierpnia 2011, to urzędnik nie ma właściwie prawa, by odmówić przyjęcia takiego dowodu zakupu. I co wy na to?
~wg
czwartek, 5 stycznia, 2012, 10:00
wg Informacja o opłacie skarbowej Strona Ministerstwa rolnictwa... Najczęściej zadawane pytania o zwrocie podatku akcyzowego pytanie 46
~eliz6
czwartek, 5 stycznia, 2012, 10:35
do bubel. art 40 ustawy z 22.12.2011, Dzu 291.1707 reguluje tą sprawę, że w 2012 r. w lutym przyjmujemy f-ry za 5 m-cy.
~marysia
czwartek, 5 stycznia, 2012, 16:29
a czy dopłaty do pawliw musza wypłacać urzędy, lub w urzedach powiny powstac dodatkowo jakas kmórka,uważam ze powinny być to agencje restrukturyzacji i modreznizaji rolnictawa !!!!!
~marysia
czwartek, 5 stycznia, 2012, 16:33
Ja obecnie jestem, na urolpie zaległym,wypoczynkowym a teraz to juz sama nie wiem kiedy wybire ten z 2012.Najlepiej niech mi wypłacą za urolp .Ta akcyza w sierpniu to nieodpiwedni dla mnie termin.Czy moza zmienic termion i wypłacać tylko 1 raz w roku
~marysia
czwartek, 5 stycznia, 2012, 16:37
a czy dopłaty do pawliw musza wypłacać urzędy, lub w urzedach powiny powstac dodatkowo jakas kmórka,uważam ze powinny być to agencje restrukturyzacji i modreznizaji rolnictawa !!!!!
~zosia
piątek, 6 stycznia, 2012, 16:04
jak słyszę słowa pliwo-aklcvyza to jestem juz chora
~MM
poniedziałek, 9 stycznia, 2012, 08:09
ciekawa jestem czy czyta nasze uwagi ktoś z Min.Rolmoże by sie wtedy zastanowili jak zmiana terminu zwrotu akcyzy burzy naszą prace wymiarowcówmoim zdanie zwrot akcyzy powinien być raz w roku.Pozdrawiam Wasz wszystkich musimy się trzymać .
~luk
wtorek, 10 stycznia, 2012, 08:45
termin sierpniowy to już jakaś kompletna kpina... wychodzi na to, że urlop w tym roku będzie z głowy.
Dochodzi informowanie rolników, nie ma opcji dzwonienie do 200 osób. Już widzę tych ludzi, co zawitają w marcu, będzie jazda!
~luk
wtorek, 10 stycznia, 2012, 08:53
Szanowni współurzędnicy... w sytuacji, gdy rolnik posiada dzierżawy, które nie sa wykazane w systemie podatkowym, przyjmujecie do wniosku umowy dzierżaw lub nawet oświadczenia "dzierżaw na gębę"?
~ewa
wtorek, 10 stycznia, 2012, 10:18
co my możemy tylko popisać i wymienić swoje niepokoje,a robotę i tak trzeba wykonać za którą nawet nikt nie podziękuje ,ku chwale ojczyzny.A w marcu od rolników którzy sie spóźnią dostaniemy ...!!!! Pozdrawiam
~luk
wtorek, 10 stycznia, 2012, 12:00
Szanowni współurzędnicy... w sytuacji, gdy rolnik posiada dzierżawy, które nie sa wykazane w systemie podatkowym, przyjmujecie do wniosku umowy dzierżaw lub nawet oświadczenia "dzierżaw na gębę"?
~lucy
wtorek, 10 stycznia, 2012, 12:21
witam.
ja również zajmuję się w gminie wymiarem podatków i zwrotem akcyzy-od a do z-bez wpisania nawet tego w zakres nie mówiac o dodatkowych pieniadzach, a zasadniczej mam 2000 brutto:(:(
jak jest w waszym przypadku?
czy będąc wymiarowcami (tyko fiz czy tez fiz i os. prawnych?) i rozliczając akcyze dostajecia za to jakis dodatek-premie, podwyzke??ile macie zasadniczej za swoj zakres?
prosze o wypowiedzi
~bary
wtorek, 10 stycznia, 2012, 14:16
byłbym wdzięczny o zamieszczenie informacji, jak pokażą się nowe wnioski
~lukas
wtorek, 10 stycznia, 2012, 14:48
gminom dokonujacym zwrotu akcyzy rolnikom przysługuje 2% od wartości tego zwrotu (tzw. koszt obsługi zadania), więc dodatkowe pieniażki dla pracownika to żadna łaska wójta tylko jak najbardziej zasłużone wynagrodzenie za dodatkową pracę. a co do teminów to zgadzam się z przedmówcami
~lukas
wtorek, 10 stycznia, 2012, 14:51
gminom dokonujacym zwrotu akcyzy rolnikom przysługuje 2% od wartości tego zwrotu (tzw. koszt obsługi zadania), więc dodatkowe pieniażki dla pracownika to żadna łaska wójta tylko jak najbardziej zasłużone wynagrodzenie za dodatkową pracę. a co do teminów to zgadzam się z przedmówcami
~ ewa
wtorek, 10 stycznia, 2012, 16:32
osoby które przyjeżdzja na kontrolę akcyzy powinne bardziej skortrolowac wynagrodzenie wszystkich osob którzy biora pieniadze za ta akcyzę.
~kasia
wtorek, 10 stycznia, 2012, 22:46
ciekawe, ja od 4 lat robię akcyze i jeszcze ani 0,01 zł za to nie dostałam....masakra:(
~Anka
środa, 11 stycznia, 2012, 19:03
nigdy nie dodstała 2 % za ,,akcyze''
potroca sie np koszty papieru, znaczków pocztowych itd ..... i dieli sie na osoby zwiazane akcyzą= ?? ( zgadzijcie ile wychodzi za 1 wniosek???) Jest bardzo pracochłonna praca ,a na dodatek jeszcze dochodza zapotrzebowania no i sprawozadnia. Nie chcę tej akcyzy a muszę.l
~Anka
środa, 11 stycznia, 2012, 19:12
Wy narzekacie ,że macie wymiar a jak my miałysmy rate podatku i kwartalne sprawozdania .Czy ktos pomyślał o nas ???
Jedynie jestem w zakłopotaniu jesli chodzi o urlop w sierpnu to mam go z głowy. To kiedy mam wybrać urlop?? A czy powiedziane i czy napisane jest ,że ma ,,akcyzę'' mieć ksiegowość.Są też inne referaty np rolnictwo. Najlepiej jakby paliwo
przekazać do Agencji Restr.i Modernizacji przeciez oni zajmuja sie dopłatami. A paliwo to jak raz dane dla rolików to juz zostanie jak ament w modlitwie .więc módlmy sie ,aby agencje ja przejeły.I wszyscy bedziemy zadowoleni.A zawsze radą możemy słuzyć innym.
~Anka
środa, 11 stycznia, 2012, 19:30
nigdy nie dodstała 2 % za ,,akcyze''
potroca sie np koszty papieru, znaczków pocztowych itd ..... i dieli sie na osoby zwiazane akcyzą= ?? ( zgadzijcie ile wychodzi za 1 wniosek???) Jest bardzo pracochłonna praca ,a na dodatek jeszcze dochodza zapotrzebowania no i sprawozadnia. Nie chcę tej akcyzy a muszę.l
~Anka
środa, 11 stycznia, 2012, 19:48
Czy słusznie potrąca się koszty (papier ,znaczki itd) z tych 2 % otrzymanych pieniędzy . Czy powinnam wiedzieć ( na piśmie- wykaz kosztów) i kto otrzymał pieniądze .Nie jestem ciekawa jaka kwotę ale chciałabym wiedzieć kto oprócz rozliczających wnioski otrzymał pieniążki .Może dlatego tak mało wychodzi za 1 wniosek.Może mi ktos odpowiedziec czy u Was też potraca sie koszty
papieru itd .Będę wdzięczna za odpowiedz.
~bary
czwartek, 12 stycznia, 2012, 09:35
2% to kwota przeznaczona na pokrycie kosztów wypłaty zwrotu podatku, czyli tak jak piszesz, koperty, znaczki ale także i człowiek. Ja zajmuję się akcyzą od półtora roku i za każdy termin mam umowę zlecenie.
~luk
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:18
ciekaw jestem jak zostanie rozwiązana kwestia nazwy mięsiąca w programie. używam programu firmy Mikrobit i mam z góry narzucone nazwy miesięcy: marzec i wrzesień.
~luk
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:28
ciekaw jestem jak zostanie rozwiązana kwestia nazwy mięsiąca w programie. używam programu firmy Mikrobit i mam z góry narzucone nazwy miesięcy: marzec i wrzesień.
~luk
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:28
~radek
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:33
Widzieliście może nowy wzór wniosku z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 25 października 2011 r. ?

Wydaję mi się, że pojawi się jeszcze nowszy wniosek, bo w tym z 11.2011 są błedne miesiące.
~a
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:51
Ciekawe czy w Ministerstwie Rolnictwa pomyśleli o rolnikach którzy w sierpniu mają żniwa
~a
czwartek, 12 stycznia, 2012, 10:55
Ciekawe czy w Ministerstwie Rolnictwa pomyśleli o rolnikach którzy w sierpniu mają żniwa
~Anka
czwartek, 12 stycznia, 2012, 18:00
dzieki za wyjasnie w sprawie 2 % .
Rolnicy zaaawsze znajdą czas aby złozyć wniosek na paliwo, Bo ktoś z rodziny wniosek do domu, rolnik wypełni a inny przyniesie i po kłopocie .Tak postępuja inni i słusznie. Tylko nikt o nas nie pamięta ,bo lipiec i sierpień to czas na wypoczynek( wczasy no i mamy dzieci).
Chyba w tym roku odpuszczę sobie i nie pójdę na urlop wcale .Pójdę w przyszłym roku (jak dożyję),bo ze zdrowiem to różnie bywa.
~urzędnik
czwartek, 12 stycznia, 2012, 18:16
Jak myślicie, gdzie można napisać urzędowe pismo aby poinformować o bezsensie tych zmian, ich skutkach i zaproponować rozsądniejsze rozwiązania np. jeden termin w roku? Do premiera? Ministra finansów ? Rolnictwa? I poza tym czy ktoś to by przeczytał. Współczuję "wymiarowcom" i wszystkim komu te zmiany pokrzyżowały plany urlopowe, do których też się zaliczam. W moim przypadku żona jest nauczycielem, miałem w drugim tygodniu lutego jechać z nią i dzieckiem na ferie a w sierpniu na wycieczkę zagraniczną a tak będę przyjmował wnioski. Dziękuję wam rządzący !!!
PS. Nawet posłowie, którzy uchwalili te bezsensowne zmiany mają w wakacje urlopy...
~radek
piątek, 13 stycznia, 2012, 07:05
ja bym chciał bardzo chetnie poznać przyczynę zmiany, co takiego Państwu z Ministerstwa się nie podobało w starych terminach, czy aby nie była to zmiana dla samej zmiany?
~a
piątek, 13 stycznia, 2012, 07:43
Z tego co ja się doczytałem, zapotrzebowanie na środki z dotacji celowej (a taką jest zwrot podatku akcyzowego) muszą według jakiejś ustawy spłynąć do Ministra Finansów do 30 września a więc musieli przyspieszyć terminy o miesiąc aby urzędu wojewódzkie po otrzymaniu od gmin wniosków o dotację miały czas przekazać je do ministerstwa. Tak czy siak rozwiązaniem było by wprowadzenie JEDNEGO TERMINU np. zostawienie tylko marca. Nie ganiałby rolnik dwa razy w roku, nie wydawalibyśmy dwa razy decyzji, oszczędność na wysyłce listów poleconych i nie było by zamieszania z limitami itp. JEDEN TERMIN !!!
~AGA
piątek, 13 stycznia, 2012, 15:23
JESTEM TEZ za JEDNYM TERMINEM PRZYJMOWANIA WNIOSKÓW,ALE WOLAŁABYM ABY BYŁ TO PAŻDZIERNIK a najlepiej niech zniosą tą akcyzę a rolnik niech tankuje na stacjach paliwo (wg należnego mu limitu) i musi przyjechać ciagnikiem.
~aga
piątek, 13 stycznia, 2012, 15:25
niech rolnik na stacjach tankuje paliwo po obniżonej stawce (wg naleznego mu limitu).
~MM
piątek, 13 stycznia, 2012, 20:58
czytając te wypowiedzi widać ,że problem jest w całym kraju,my pracownicy przeważnie wymiarowcy ,którym przypadła w udziale ta(zacna)praca za którą otrzymujemy lub nie otrzymujemy zapłaty,a jest to - my doskonale wiemy jak ciężka harówka przez m-c przyjmowania wniosków ,potem wydawania i wysyłania decyzji,ale w mojej gminie to wogóle władze i przełożeni nie widzą problemu.
Nie wiem co bedzię ale poraz pierwszy obawiam się,czy podołam nałożonym obowiązkom w m-cu lutym.
~Ala
sobota, 14 stycznia, 2012, 11:03
Akcyza to praca dodatkowa i należy ją nie w czasie godzin pracy.Panią wymiarowym teraz współczuję ,bo wiem jak Wam będzie ciężko .Ja to przeżyłam kiedy miałam w marcu i we wrześniu ratę podatku .Jest to praca ciężka i odpowiedzialna.Akcyza to dopłaty wiec niech to przyjmie jakaś agencje związane z rolnictwem.Na wszystko jest rada ,ale to od nas nie zależy.Jednym słowem będzie NAM wszystkim ciężko .Może zmienią się przepisy to wszyscy odetchniemy
i będziemy radośni.
~nika
poniedziałek, 16 stycznia, 2012, 12:08
Ja też zajmuję się akcyzą u nas w gminie-dodam, że jako jedyna. Wynagrodzenia dodatkowego jeszcze nie widziałam. Wiem, że w wielu gminach 2% jest dzielone na ilość osób zajmujących się akcyzą. Czy dodatkowe wynagrodzenie za ten bonus w postaci akcyzy to tylko dobra wola szefa? Czy ustawowo- "koszty ustalania i wypłacania zwrotu podatku akcyzowego..." nam się należą?? Napiszcie jak to jest u was
~radek
poniedziałek, 16 stycznia, 2012, 12:17
2% od kwoty wypłaty akcyzy to kwota przeznaczona na pokrycie kosztów wypłaty zwrotu podatku, jest to kwota dla urzędu. Czy Twój wójt/burmistrz/prezydent część jej wypłaci osobie, która się tym zajmuje, to chyba jego wola. Ja zajmuję się akcyzą od półtora roku i za każdy termin mam umowę zlecenie, może nie jest to pełne 2% ale 3/4 wychodzi.
~MM
poniedziałek, 16 stycznia, 2012, 13:06
wedłyg wyjasnienia z Ministerstwa Rolnictwa kwota z 2% jest na pokrycie kosztów i wynagrodzenie dla osób,komu zlecono wykonanie tego zadania,czyli dla nas.
~ilona
poniedziałek, 16 stycznia, 2012, 13:43
Ja m,innymi równiez wyliczam akcyzę ,ale potem dostają osoby inne( Kasierka -bo wypłaca rolikowi,sekretarka bo przyjmuje wnioski itd )i dlatego ma sie tak mało.Niestety nigdy nie podpisywałam ani umowy ani zlecenia ,ale brałam kasę.Te pieniądze są małe ale dużo pracy i stresu .Wnioski sprawdzane przez rio i urzędy wojew.Nie wiem dlaczego dostaje sekretarka ???
~ilona
poniedziałek, 16 stycznia, 2012, 13:48
Dla Inki !!!
Przy składaniu zamówienia wylicza się 2 procent.Więc słusznie sie Tobie nalęzą .Może jak przyjdzie kontrola to poruszaj ten temat .
~Andrzej
wtorek, 17 stycznia, 2012, 10:32
2% to zwrot kosztów dla urzędu, tylko od szefa zależy czy coś dostaniemy Ja za poprzedniego szefa dostawałem 800 brutto za półrocze, przyszedł nowy i nie mam nic. Szkoda że nie wprowadzili jednego terminu, teraz raczej szybko tego nie zmienią
~ewa
wtorek, 17 stycznia, 2012, 11:42
2 % do dotacje które przychodzą do gminy.
Może jak przyjdzie kontrola zewnątrz i sprawdzi te 2 procent to wszystko wyjaśni się.Może dostaniesz zaległość i odsetki (ha ,ha).Nie ma złego co na dobre nie wychodzi.
~ewa
wtorek, 17 stycznia, 2012, 12:14
Cz Wy tą prace wykonujecie w czasie godzin pracy czy po pracy lub w domu ? U nas wymiarowe rozliczają w czasie godzin pracy a jestem w podatkach (księgowanie ,upomnienia, uzgodnić sprawozdania)wiec jestem pokrzywdzona ,bo nie czasu aby rozliczać podczas godzin pracy.Najgorzej wnioski przyjmowane w sierpniu to zupełny niewypał.Nikt nie bierze pod uwagę ilość otrzymanych wniosków .Są gminy ,które maja do rozliczenia np. 50 wniosków a niektóre 400 a na dodatek ten sierpień. Kiedy wybiorę ten urlop ?? .Pracę należy wykonać bieżącą i ta dodatkową.Na to wychodzi ,że te 26 dni urlopu wybirę..... nie wiem kiedy ????
~paweł
wtorek, 17 stycznia, 2012, 14:46
Akcyzą może zajmować się tez KRUS.Wiedza ile rolnik ma pola itd. Ja jestem zaaaaa!!!
~ilona
wtorek, 17 stycznia, 2012, 19:18
poprzednio napisałam ,ze 2 procent otrzymuje wg mnie sekretarka (ale nie jestem tego pewna),z resztą nigdy z nia na ten temat nie rozmawiałam i nie moge w tej sprawie wypowiedzieć się.Po głębszym rozważaniu pomyślałam,ze jej tez nalezy się.Jej praca też jest związana z akcyza -rejestracja wniosków.Wobec powyzszego za błedna wypowiedz przepraszm.
~M
środa, 18 stycznia, 2012, 10:14
nowy wzór wniosku został dziś (18.01.2012)zamieszczony na stronie ministerstwa rolnictwa
~radek
środa, 18 stycznia, 2012, 10:27
czy widzicie zmiany we wniosku oprócz dodania rubryki KRS?
miało być wyszczególnienie powierzchni pola a zostało tak samo...
~ania
środa, 18 stycznia, 2012, 18:23
Zmienili w oświadczeniu o powierzchni użytków rolnych, teraz jest wg stanu na 1 lutego.
~radek
czwartek, 19 stycznia, 2012, 07:26
no tak, analogicznie do okresu...
ale słyszałem, że ma byc jak napisałem powyżej.
~Arek
piątek, 20 stycznia, 2012, 07:34
a co to znaczy wyszczególnienie powierzchni pola?
~Rafi
piątek, 20 stycznia, 2012, 07:38
Widzę, że zagląda tu trochę osób z "branży". Powiedzcie mi, powierzchnia gruntów powinna być brana na dzień 1 lutego czy dzień składania wniosku? Pytanie 19 ze strony MinROL'u niby to wyjaśnia ale wiem, że dużo osób bierze z 1 lutego
~M
piątek, 20 stycznia, 2012, 08:48
Na dzień składania wniosku ma być właścicielem (dzierżawcą) gruntów o jakiejś powierzchni. Na dzień 1 lutego grunty przez niego wskazane muszą mieć użytek rolny.
~ania
piątek, 20 stycznia, 2012, 15:16
Musi być właścicielem ,posiadaczem na dzień 1 lutego danego roku-czyli decyzja wydana w lutym to stan prawny na 1.02.11r.,decyzja wydana w marcu to stan na 1.02.2012r. To rolnik powinien wypełnić ta rubrykę i powinien wiedzieć czy powierzchnia ulegnie .Zawsze są decyzje zmieniające jak żle wyliczymy,lub powierzchnia ulegnie zmianie.Przed wydaniem decyzji musimy wydać postanowienie.
~ania
piątek, 20 stycznia, 2012, 20:08
Aniu, czy aby na pewno, decyzja wydana w lutym, to stan prawny na 1.02.2011?
Poza tym wnioskodawca nie musi być właścicielem ani posiadaczem użytków rolnych na dzień 1 lutego. Ważne jest aby na dzień składania wniosku był właścicielem lub posiadaczem, a powierzchnia, którą wykazuje we wniosku była użytkiem rolnym w dniu 1 lutego.
~Rafał D.
piątek, 20 stycznia, 2012, 21:29
Nowe druki wniosków - natychmiastowa wysyłka!
Cena 0,12 brutto - tylko dla forumowiczów.
Drukarnia Łódź, tel. 42 649 22 23, 507 076 556,
rapex@rapex.net.pl, www.tanie-druki.pl
To byla reklama:)
A swoją drogą, to mało się ministerstwo sprężyło
z tym wzorem wniosku, biorąc pod uwagę lutowy termin... jak zawsze zresztą... Pozdrawiam wszystkich!
~ania
niedziela, 22 stycznia, 2012, 11:06
Decyzję należy wydać w ciagu 30dni od daty wpłynięcia wniosku np wniosek wpłynał 01.02.2012r.
to decyzja musi być wydana jeszcze w luty (to rolnik pisze na druki 01.02.2011r. Nalezy pamietać i liczyć to 30 dni-wydania decyzji. Jak wniosek wpłynie
np 25.02.2012 na na wniosku rolnik podaje stan na 01.02.2012r.Czytaj pytania i odpowiedzi najczęsciej zadawane związane z acyzą.
~ania
niedziela, 22 stycznia, 2012, 11:09
Poprawka .Luty nie ma 30 dni !!!!,ale decyzja może być wydana w luty lub na poczatku lutego (liczyc 30 dni) lepiej wydac ją do 30 dni np 28 ,lub 29 dzień.
~ania
niedziela, 22 stycznia, 2012, 11:11
pomyłka miałam napisać na poczatku marca 2012r.(przewpraszm) a nie lutego
~Andi
poniedziałek, 23 stycznia, 2012, 13:44
No właśnie Aniu, czytaj pytania i odpowiedzi. Pytanie 19: "Stan na dzień 1 lutego dotyczy użytków rolnych (...)Wnioskodawca nie musi być
właścicielem czy też posiadaczem użytków rolnych w dniu 1 lutego; mógł on bowiem np. nabyć gospodarstwo rolne od rodziców np. w dniu 15
lutego i będzie uprawniony do wystąpienia z wnioskiem o zwrot podatku w lutym tego
samego roku"
~marta
środa, 25 stycznia, 2012, 09:50
Mili urzednicy... a jak postępujecie z rolnikami, którzy użytkują pole innych osób na tak zwaną "gębę", czyli umowa ustna,
w jaki sposób rozwiązujecie to?
~wg
środa, 25 stycznia, 2012, 13:29
Dzierżawy na "na gębę" rolnicy potwierdzają oświadczeniem o użytkowaniu gruntów rolnych podając od kogo dzierżawią, ilość ha i w miarę możliwości nr działek /w takim wypadku zwracam uwagę by właściciel gruntów nie składał wniosku/ 2 kontrole RIO nie wnosiły uwag takiego postępowania przy weryfikacji ilości gruntów
~marysia
czwartek, 26 stycznia, 2012, 07:46
,,na gębę" to jest nie przyjecia taka opcja.Jeśli przyjmiesz taki wniosek to pole moze być dwa razy ujete.Raz przez rolnika ,który to pole posiada i to ,,na gębę'.Muszą być zawsze dokumenty- umowa dzierżawy lub oświadczenie rolnika (które zawiera ; nr działki ,powierzchnia,KW i oswiadczone pod odpowiedzilnościa karna itd..)To są pieniądze i zawsze nalezy mieć wydruki komputerowe .
nalezy uważać.My jesteśmy aby
~marysia
czwartek, 26 stycznia, 2012, 07:48
c.d
kontrolować wnioski.
~ania
czwartek, 26 stycznia, 2012, 07:54
S.O.S. !!!
np rolnik udzielił pełnom.( notarialne) dla matki.Czy powinnam pobierać opłatę skarbowa za ,,zgodność z oryginałem'',ponieważ oryginał mam tylko do porównania i który zwracam.Co jeszcze nalezy zrobić.
~marta
czwartek, 26 stycznia, 2012, 13:52
jak to jest wkońcu z ta oplata skarbową za potwierdzanie za zgodność faktór?????? trzeba pobierać czy nie??
~kasia m.
piątek, 27 stycznia, 2012, 11:52
Czy może mi ktoś powiedzieć na podstawie czego- umowa zlecenie czy coś innego, dostajecie pieniądze = wynagrodzenie za robotę przy wnioskach??
ja mam umowę o pracę i powiedzieno mi, ze jak mam umowę o pracę to nie mogę mieć umowy zlecenie, a poza tym czy pracodawca moze mi wpisać do zakresu czynności całej tej roboty z akcyzą- przecież to zadanie zlecone??
~ada
piątek, 27 stycznia, 2012, 11:55
Do marta
pobieranie opłaty skarbowej da się ominąć:)
~marta
poniedziałek, 30 stycznia, 2012, 21:29
A w jaki sposób ominąć opłatę skarbową? Ja co prawda w ubiegłych latach jej nie pobierałam ale tylko dlatego, że nie wiedziałam że trzeba ją pobierać. więc jaki sposób ją omijacie bo troszkę szkoda mi tych naszych rolników
~MM
środa, 1 lutego, 2012, 08:39
czy pobieracie opłate skarbową od potwierdzeń za zgodność z oryginałem kopii faktur i w jakiej kwocie?
~Grzegorz
środa, 1 lutego, 2012, 13:11
Ja nie pobieram, w końcu to dla siebie robię kopie i sobie potwierdzam, nie wydaję tego dla rolnika. Jeśli chodzi o umowy ustne to nie ma żadnej podstawy prawnej żeby wymagać jakichkolwiek dokumentów od rolnika, on oświadcza we wniosku ile gruntów jest w jego posiadaniu i podpisuje się pod tym świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, Sprawdzam tylko czy przez przypadek nie wpisuje mi nieużytków itp.
~Alis
czwartek, 2 lutego, 2012, 13:27
a ja mam troche inne pytanie... gdzie rejestrujecie wnioski o zwrot akcyzy tzn. pod jakim nr zgodnie z instrukcją kanc.?
~a
czwartek, 2 lutego, 2012, 13:37
ja to robię pod 3153/A
~gw
czwartek, 2 lutego, 2012, 14:21
3032 Rozliczanie dochodów, wydatków, subwencji i dotacji
~wymiarowiec
piątek, 3 lutego, 2012, 08:08
Do osób, które sugerują się odpowiedziami na minrol: jeżeli uważacie, że osobie która 15 lutego nabyła grunty należy się zwrot zgodnie z tym co twierdzi minrol polecam orzeczenia sądów w tej sprawie - zaczyna tworzyć się jednolita linia orzecznictwa że określenie "wg stanu na dzień 1 lutego", a wcześniej "1 kwietnia" dotyczy dnia w którym trzeba być posiadaczem użytków rolnych (Wyrok z dnia 15 września 2010 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Ol 475/10, Wyrok z dnia 24 listopada 2009 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Sz 619/09, Wyrok z dnia 26 września 2008 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Bk 304/08)! Pamiętajmy, że o zgodności z prawem naszych decyzji decyduje sąd a nie urzędnicy z minrol, którzy chronią swojego bubla prawnego) Pozdrawiam i trzymajmy się:)
~wymiarowiec
piątek, 3 lutego, 2012, 08:20
Do osób, które sugerują się odpowiedziami na minrol: jeżeli uważacie, że osobie która 15 lutego nabyła grunty należy się zwrot zgodnie z tym co twierdzi minrol polecam orzeczenia sądów w tej sprawie - zaczyna tworzyć się jednolita linia orzecznictwa że określenie "wg stanu na dzień 1 lutego", a wcześniej "1 kwietnia" dotyczy dnia w którym trzeba być posiadaczem użytków rolnych (Wyrok z dnia 15 września 2010 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Ol 475/10, Wyrok z dnia 24 listopada 2009 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Sz 619/09, Wyrok z dnia 26 września 2008 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny - I SA/Bk 304/08)! Pamiętajmy, że o zgodności z prawem naszych decyzji decyduje sąd a nie urzędnicy z minrol, którzy chronią swojego bubla prawnego) Pozdrawiam i trzymajmy się:)
~gw
piątek, 3 lutego, 2012, 12:00
Cytuję sentencję do w/w wyroku sądowego ISA/OL457/10 "Reasumując, Sąd w pełni podziela stanowisko Samorządowego Kolegium Odwoławczego, że osobie, która nie jest producentem rolnym w dniu złożenia wniosku, nie przysługuje częściowy zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej".Nie ma tu mody o 1 kwietnia tylko o dacie złożenia wniosku.
~Grzegorz
piątek, 3 lutego, 2012, 12:14
No to kolego te wyroki tylko potwierdzają to co znajduje się na stronie MinRol'u. Data złożenia wniosku się liczy a nie 1 kwietnia czy teraz 1 luty. Co do numeru decyzji to ja dostałem pismo z Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych, że powinno się stosować 3153
~Al
piątek, 3 lutego, 2012, 21:16
a co kiedy ojciec miał ziemię, uprawiał i brał na siebie faktury, w grudniu 2011r. przepisał ziemię na syna i teraz... są faktury na ojca, ziemią stan na 1.02.2012r. na syna... czy któryś może złożyć wniosek o zwrot?
~marysia
niedziela, 5 lutego, 2012, 16:59
Proponuje dać pytanie do radcy prawnego.opisz to wszystko i zostaw dla siebie kopię no i czekaj.
Napisz ,że masz taki wniosek i sa terminu
~gowik
niedziela, 5 lutego, 2012, 18:50
tak właśnie idź z tym do radcy, bo tak naprawdę to trudna sprawa... Synowi napewno nie można pozytywnie rozpatrzeć wniosku, a ojciec - może trzeba uznać go, że był na 01.02 posiadaczem (i to on musi złożyć wniosek)?
~Grzesiek
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 09:48
Co to za trudna sprawa, zwrot należy się synowi, ale faktury muszą być na niego. Jeśli mają faktury tylko na ojca to niech wniosek wypełni ojciec i oświadczy że posiada te grunty (jako niby dzierżawca) tylko najlepiej jakby w drugim terminie też na ojca było wszystko
~Arek
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 09:53
Ja mam pytanie do osób, które tak jak ja powierzchnię gruntów biorą na dzień składania wniosku. Co jeśli rolnik złoży wniosek w lutym, wykorzysta cały limit, sprzeda gospodarstwo w np. czerwcu i nowy właściciel przyjdzie z wnioskiem w sierpniu. Należy mu się cały limit na te same grunty?
~Nika
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 13:22
Miałam takie przypadki w 2011 i po zaopiniowaniu przez radcę-nie należy się limit nowemu posiadaczowi-limit jest przydzielony do ziemi, a nie do człowieka. Sprawa się bardziej komplikuje w przypadku, gdy sprzedał część ziemi, albo wykorzystał tylko część limitu.
~gw
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 13:44
Do Arka, patrz Min.Rol.. najczęściej zadawane pytania - nr 31 ,sytuacja występuje tylko w II terminie
~eliz
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 23:58
Czy ktoś jest w posiadaniu pisma Ministerstwa Finansów które mówi o opłacie skarbowej, a jest przytoczone na stronie MinRol
~Maria
wtorek, 7 lutego, 2012, 18:26
Czy faktury o kodzie ON 27102011 przyjmujecie do wniosków.Czy może mi ktoś udzielić wyjaśnień.
Zawsze były inne kody paliw .Może są jakieś zmiany a ja niestety na ten temat nic nie wiem.Proszę o pomoc w tym temacie.
~A
wtorek, 7 lutego, 2012, 20:42
Patrz Min.Rol.. najczęściej zadawane pytania - nr 14:
Zgodnie z informacją uzyskaną z Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego na fakturach VAT sprzedawcy podają następujące nazwy handlowe olejów napędowych, które mieszczą się w kodach CN 2710 19 41 do 2710 19 49:
itd...
~Kasiula
środa, 8 lutego, 2012, 09:04
Witam, jakiej podstawy prawnej należy użyć do wydania decyzji? Chodzi mi konkretnie o faktury (5 miesięcy - w pierwszej turze).
~Kasiula
środa, 8 lutego, 2012, 09:09
Witam, jakiej podstawy prawnej należy użyć do wydania decyzji? Chodzi mi konkretnie o faktury (5 miesięcy - w pierwszej turze).
~Kasiula
środa, 8 lutego, 2012, 09:10
~Kasiula
środa, 8 lutego, 2012, 09:22
~Maria
środa, 8 lutego, 2012, 11:44
Dzieku -czyli ten kod co napisałam jest nie do przyjecia czy tak ????
~piotr
środa, 8 lutego, 2012, 13:16
czy dzierżawca wypełniając wniosek musi mieć w pkt VIII. zgodę właściciela na wypłatę zwrotu?
~Wymiarowiec do GW i Grzegorza
środa, 8 lutego, 2012, 17:20
oto cytat z wyroku z którego zostało wklejone podsumowanie o obowiązku bycia producentem rolnym na dzień składania wniosku "Samorządowe Kolegium Odwoławcze powołało się na stanowiska prezentowane w wyrokach sądów administracyjnych: WSA w Białymstoku z dnia 26 września 2008r. sygn. akt. I SA/Bk 304/08 ; WSA w Poznaniu z dnia 23 kwietnia 2008r. sygn. akt I SA/Po 183/08 ; WSA w Szczecinie z dnia 24 listopada 2009r. sygn. akt I SA/ Sz 619/ 09, iż uprawnienie do zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego ocenia się według stanu posiadania gospodarstwa rolnego na dzień 1 kwietnia danego roku. Wskazało na okoliczność bezsporną - brak po stronie wnioskodawcy przymiotu producenta rolnego w dniu 1 kwietnia 2010r. z uwagi na rozwiązanie umowy dzierżawy i zwrot gospodarstwa rolnego w dniu 26 lutego 2010r. Uznało, że organ I instancji zasadnie odmówił zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego." Przecież tu jest mowa o stanie posiadania gosp. rolnego na dzień 1 kwietnia. Aby otrzymać zwrot oczywiście trzeba być producentem rolnym w dniu składania wniosku ale także posiadaczem użytków rolnych na dzień 1 kwietnia przed zmianą ustawy, a obecnie na 1 lutego. Identyczne stanowisko przedstawia profesor Etel w materiałach szkoleniowych
~Grzegorz
czwartek, 9 lutego, 2012, 08:47
Jeśli tak to czemu na stronie MinRol jest napisane, że chodzi tylko o użytki rolne. Robili te zmiany do ustawy czy nie można było tego zapisać tak żeby było wszystko jasne...
~Alis
czwartek, 9 lutego, 2012, 09:48
powołując sie w decyzji na Rozp. Rady Min. z dnia 20 grudnia 2011r. w spr. stawki zwrotu... (Dz.U. z 2012r., poz.19), nie ma Nr?
~Grzegorz
czwartek, 9 lutego, 2012, 10:29
Zlikwidowany został podział na numery i strony, dzienniki urzędowe będą wydawane jedynie z zachowaniem pozycji w danym roku kalendarzowym.
~Alis
czwartek, 9 lutego, 2012, 10:37
dzięki wielkie
~Gosia
czwartek, 9 lutego, 2012, 11:21
Czy przed wydaniem decyzji wysyłacie jeszcze postanowienie o 7 dniowym terminie?
Jak poprawiacie drobne błędy np. w powierzchniach - dzwonicie do rolników i przychodzą poprawiać?
~Gosia
czwartek, 9 lutego, 2012, 11:33
Czy przed wydaniem decyzji wysyłacie jeszcze postanowienie o 7 dniowym terminie?
Jak poprawiacie drobne błędy np. w powierzchniach - dzwonicie do rolników i przychodzą poprawiać?
~gw
czwartek, 9 lutego, 2012, 11:54
Nie zgadzam się z taką interpretacją, gdyż w poprzednim roku wnioski były przyjmowane w marcu, a rolnicy deklarowali że na dzień 1 kwietnia 2009r grunty były użytkami rolnymi,w dniu składania w dacie marcowej nie mogli deklarować daty 1 kwietnia 2010 gdyż w tym czasie była to data przyszła, wobec tego każda zmiana własności po dacie 1 kwietnia 2009 uniemożliwiała by pozytywna decyzję do wniosków składanych w marcu 2010r. Stąd wniosek, że chodzi tu wyłącznie o to by w dniu 1 kwietnia /obecnie 1 lutego/była to klasyfikacja użytki rolne, a własność samoistna lub zależna w dacie składania wniosku.
~Wymiarowiec
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:08
Byłbym ostrożny w opieraniu się o to co jest podane na stronach ministerialnych. Zauważcie, że przez 5 lat wisiało tam stanowisko odnośnie nie pobierania opłaty skarbowej za potwierdzanie za zgodność faktur, a teraz po prostu zniknęło i wisi tylko nowe stanowisko. I co trzeba by było wszczynać postępowania w sprawie naliczenia opłaty skarbowej za 5 lat wstecz. A jakie byłby cyrki z ustawą refundacyjną, przecież ministerstwo szło w zaparte przedstawiając postępowania niezgodne z ustawą.
~gw
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:08
cd. mowa jest o datach wyroku cytowanego przez wymiarowca
~m
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:13
ja jak są jakieś błędy to dzwonię, żeby przyszli poprawić, ale jeśli chodzi o powierzchnię to zostawiam tak jak napisali.
~Wymiarowiec do gw
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:28
Cały paradoks poprzedniego stanu prawnego polegał na deklarowaniu np w marcu 2010 r. deklarowania użytków rolnych na 1 kwietnia 2010 czyli na przyszłość, dlatego teraz zmienili to na 1 lutego czyli na pierwszy dzień składania wniosków (w wyrokach jest mowa o posiadaniu w dniu 1 kwietnia danego roku). W związku z tym jeżeli rolnik składał np 3 marca 2010 r. wniosek a sprzedał gosp. rolne 25 marca to zwrot mu się nie należał, ale jakby sprzedał 2 kwietnia 2010 to zwrot się należał. A to że ustawa ta była i jest źle napisana nie ulega wątpliwości. A obecnie z przepisów wynika konstatacja, iż podmiotem uprawnionym do ubiegania się o zwrot akcyzy jest producent rolny władający określonymi gruntami rolnymi. Producent ten musi posiadać grunty rolne w dniu 1 kwietnia danego roku, także bez znaczenia są są zmiany prawa własności tegoż gospodarstwa mające miejsce przed, jak i po tej dacie. Ludzi ja tego sam nie wymyśliłem, tak orzekają składy sędziowskie w oparciu o uchwalone prawo a nie w oparciu o interpretacje urzędników w minrol.
~Wymiarowiec do gw
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:31
Cały paradoks poprzedniego stanu prawnego polegał na deklarowaniu np w marcu 2010 r. deklarowania użytków rolnych na 1 kwietnia 2010 czyli na przyszłość, dlatego teraz zmienili to na 1 lutego czyli na pierwszy dzień składania wniosków (w wyrokach jest mowa o posiadaniu w dniu 1 kwietnia danego roku). W związku z tym jeżeli rolnik składał np 3 marca 2010 r. wniosek a sprzedał gosp. rolne 25 marca to zwrot mu się nie należał, ale jakby sprzedał 2 kwietnia 2010 to zwrot się należał. A to że ustawa ta była i jest źle napisana nie ulega wątpliwości. A obecnie z przepisów wynika konstatacja, iż podmiotem uprawnionym do ubiegania się o zwrot akcyzy jest producent rolny władający określonymi gruntami rolnymi. Producent ten musi posiadać grunty rolne w dniu 1 kwietnia danego roku, także bez znaczenia są są zmiany prawa własności tegoż gospodarstwa mające miejsce przed, jak i po tej dacie. Ludzi ja tego sam nie wymyśliłem, tak orzekają składy sędziowskie w oparciu o uchwalone prawo a nie w oparciu o interpretacje urzędników w minrol.
~Wymiarowiec
czwartek, 9 lutego, 2012, 12:31
Byłbym ostrożny w opieraniu się o to co jest podane na stronach ministerialnych. Zauważcie, że przez 5 lat wisiało tam stanowisko odnośnie nie pobierania opłaty skarbowej za potwierdzanie za zgodność faktur, a teraz po prostu zniknęło i wisi tylko nowe stanowisko. I co trzeba by było wszczynać postępowania w sprawie naliczenia opłaty skarbowej za 5 lat wstecz. A jakie byłby cyrki z ustawą refundacyjną, przecież ministerstwo szło w zaparte przedstawiając postępowania niezgodne z ustawą.
~gw
czwartek, 9 lutego, 2012, 13:32
Co do zwolnienia z opłaty skarbowej w poprzednich okresach do mój Urząd Woj. przysłał mi kserokopię pisma Min.Fin. w tej sprawie,/trochę późno ale było/, myślę, że teraz też tak będzie.W praktyce przekonuję rolników by pozostawili oryginały, zawsze po przeprowadzonym postępowaniu można je zwrócić. W sytuacji gdy muszę przyjąć fakturę na której, jest więcej on niż potrzeba do wykorzystania limitu i która trafia do innej gminy/u mnie pozostaje kserokopia /obliguję rolnika do opłacenia opłaty skarbowej bo gdyby się okazało że jest odmienne stanowisko to lepiej zwrócić ją rolnikowi niż prowadzić postępowanie przeciwne narzucone przez np rio.
~aneta
piątek, 10 lutego, 2012, 08:49
Czy faktury o kodzie CN 2710 20 11 przyjmujecie do wniosków.Czy może mi ktoś udzielić wyjaśnień. Zawsze były inne kody paliw. Czy wystarczy że na fakturze jest "olej napędowy" a kod CN nie jest wymagany. Proszę o wyjaśnienie
~basia
piątek, 10 lutego, 2012, 12:32
Miałam taki problem,ale juz mam wyjasnienie.
Jest nowe oznaczenie oleju napędowwego = CN 27101941 to nowy kod palwa
CN 27102011 (od 2012r.) Mam pisemne wyjasnienie .
Jeszcze wszystkie CPN nie stosują nowego oznaczenia.Szukaj w internecie wyjasnień.Zawsze nalezy miec podkładke.
~Odra
piątek, 10 lutego, 2012, 14:13
Jeśli możesz to podaj link z tymi wyjaśnieniami, bo szukam i nie mogę znaleźć, a faktur przybywa. Z góry dziękuję
~XXXL
sobota, 11 lutego, 2012, 13:38
do Gosi
U nas rolnicy dokładnie wiedza ile i gdzie maja pola i jaka powierzchnia.Nie mamy na wzajem problemów .Po odbiór decyzji przychodzą lub przyjeżdzają również osobiście. Mamy teraz problem jedynie z przyjmowaniem wniosków w miesiącu sierpniu-szkoda że to ten miesiąc letni (urlopy) a może jeszcze zostanie zmiedniony.U nas wniosków jest bardzo duzo!!!!Gmina gminie jest nie równa. Wnioski na paliwo powine byc składane 1 raz w roku i to w terminie 2-tygodnia nie w ciągu miesiąca ,ale to jest moja zdanie.
Mam rolinka,który przychodzi w ostatni dzień składania wniosków i zgadnijcie o której godzinie ???
Zasatawiam się nieraz -czy akcyza (paliwo) musi byc przypisane do urzedników czy nie moze byc to KRUS czy Agencje Res.Modernizacji Rolnictwa .
Może jak tak będziemy rozważacć i pisac to może ktoś usłyszy nasze wołanie.
Marzec i wrzesien to rata podatku a teraz luty(zamkniecie roku no i sprawozdania ,stare urlpy)a sierpień (też sprawozdania) ale urlopy.
Rozliczanie wniosków jest bardzo pracochłonne;wydruki komputerowe,pełnomocnictwa ,kody paliw ,zamówienie na paliwo ,sprawozdania z paliw. A to jeszcze nie wszystko,bo sa kontrole (które chcą jakieś tabelki) sprawdzające nas.
Jesteśmy po kontroli,która wypadła u nas dobrze.Czyli faktury były prawidłowo przez nas sprawdzane ,pola itd. Uważam,że pieniądze otrzymane za to paliwo no i ten stres to nie wart tych pieniędzy. zaznaczam,ze jest to moje zdanie.Ja nie chce tej pracy a co roku mam wnioski ,których muszę rozliczać.JA nie chcę a muszę !!!!
~asia
sobota, 11 lutego, 2012, 22:03
Basia, ja rowniez jestem zainteresowana linkiem do tych wyjasnien dotyczących kodów cn 27102011. proszę podziel się tymi wyjaśnieniami
~kasia
niedziela, 12 lutego, 2012, 22:31
do XXXL i pozostałych forumowiczów-czy płacone są wam dodatkowe pieniedze za akcyze?? na jakich stanowiskach pracujecie rozliczajac je??

Ja jestem wymiarowcem i nie mam akcyzy w zakresie obowiazkow choc ja robie od 4 lat i kasy tez oczywiscie z tego tytułu 0,00 zł....masakra
~Basia
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 13:50
przedzwoń do Głownej DYREKCJI CPN ,której ta fakutra dotyczy.
~marysia
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 14:00
Czy koś mi podpowie w jakim terminie należy zwrócic
pieniądze (paliw),jesli nie zostały wypłcone rolnikowi np z powodu jego zgonu.
Zapotrzebownanie zostało prawidłowo złozone.Zgon nastąpił po wydaniu deczyji .
~zośka
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 17:31
Ja też chciałabym na ten temat wiedzieć ,ponieważ złożyłam zamówienie ,a później okazała się miałam błąd w ha, a pieniądze juz przyszły. Jaki mam termin dokonania zwrotu. Prosze o kolezeńska pomoc.
~xx
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 20:26
czy przyjmujecie f-ry z kodem cn 27102011? jak postepowac skoro stacja paliw tak wystawia i bedzie wystawiac?
~Zenek
wtorek, 14 lutego, 2012, 07:19
Ja nie zwracam uwagi na te kody, na większości faktur tego nie ma. Olej to olej byle nie bio itp.
~Zenek
wtorek, 14 lutego, 2012, 08:27
Ja nie zwracam uwagi na te kody, na większości faktur tego nie ma. Olej to olej byle nie bio itp.
~Ela
wtorek, 14 lutego, 2012, 18:23
PROSZĘ O POMOC
Mam osobę, która jest właścicielem dużej ilości gruntów na moim terenie, ma również działalność gospodarczą "XXX" Handel-eksport import Pani YYY, i wśród wielu różnych PKD jest również 01.61.Z, 01.62.Z, 01.63.Z, 01.64.Z, 10.83.Z czyli działalność usługowa związana z rolnictwem. nie ma natomiast żadnego PKD z zakresu 01.01 do 01.50 czyli związanego z uprawą lub hodowlą. Zgodnie z opisem do PKD to grupa 01.6 Działalność usługowa wspomagająca rolnictwo i następująca po zbiorach
Grupa ta obejmuje:
− działalność usługową wspomagającą świadczoną na zlecenie, związaną z rolnictwem, ale
nie podejmowaną dla celów produkcyjnych (w sensie zbiorów produktów rolniczych),
− czynności następujące po zbiorach, mające na celu przygotowanie produktów rolnych na
rynek pierwotny.
Przedłożyła mi faktury wystawione na:
"Nazwa Firmy XXX" Gospodarstwo Rolne Pani YYY Nr NIP ... taki sam jak jest na wypisie z CEiDG na firmę "XXX"
Czy mogę ja traktować w tym momencie jako producenta rolnego i traktować że jest producentem rolnym, tylko z tego tytułu że jest posiadaczem gruntów, a zgodnie z przepisami posiadacz gospodarstwa rolnego jest również producentem.
A żeby było tego mało to ta osoba XXX ma również własne stacje paliw i na fakturach jest również jako sprzedający.
Faktury są takie sprzedawca: "XXX"Import-handel - eksport. osoba YYY NIP ZZZ,
kupujący "XXX" Gospodarstwo Rolne osoba YYY NIP ZZZ.
Koleżanki i koledzy od akcyzy RATUNKU co mam z tym zrobić?
Przedłożyła też f-ry gdzie nabywcą jest Firma "XXX" nazwisko YYY bez dopisku Gospodarstwo Rolne, te odrzuciłam od razu, ale z tymi które są na gospodarstwo rolne naprawdę nie mam pojęcia co zrobić, POMOCY może coś razem wymyślimy.
~Mona
środa, 15 lutego, 2012, 11:27
Do Marysia
ROZPORZNDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 23 sierpnia 2006 r.
ART.3 § 5. 1. Wojt, burmistrz (prezydent miasta) zwraca
wojewodzie, w terminie przewidzianym odpowiednio
do złożenia okresowego i rocznego rozliczenia dotacji
oraz sprawozdania rzeczowo-finansowego z realizacji
wypłat zwrotu podatku, kwot´ dotacji przekraczajaca
wysokość:
1) należnych zwrotów podatku;
~MM
środa, 15 lutego, 2012, 11:28
odnośnie kodów 27102011 pojawiło sie wyjaśnienie na stronie minrol pytanie 44
~marysia
środa, 15 lutego, 2012, 13:31
do MONA
Dziekuje -przeczytałam.
Rozumię ,ze w ciągu 3 dni mam dokonac zwrotu niesłusznie otrzymanych pieniędzy ,czy tak ?
~Andrzej
czwartek, 16 lutego, 2012, 09:17
Ela sytuacja nie do pozazdroszczenia. Po co wnikałaś w te PKD, kto to będzie sprawdzał? Daj zwrot i tyle. Jeśli chodzi o faktury to też miałem podobną sytuację, wziąłem je, RIO mi to sprawdzało i nie mieli zastrzeżeń
~Gosia
czwartek, 16 lutego, 2012, 11:43
A kiedy zmienią rozporządzenie dla nas o terminie składania wniosków o dotację?
~szefowa
czwartek, 16 lutego, 2012, 20:45
Współczuję wszystkim przedmówcą i wręcz się dziwię. Doceniam pracowników za wykonywana pracę nie mam mowy by środki które przychodzą na obsługę przeznaczony były na inny rodzaj kosztów jak wynagrodzenia. Każdy pracownik, który bierze udział w tym "dodatkowym zadaniu" (nie ma nikt w zakresie obowiązków-stałym)pracuje na umowę zlecenie (tj. średnio od 500-do 3000zł) w zależności od faktycznie wykonanej pracy. Jedyne co mogę polecić to rozmowę z przełożonymi "lekki bunt" ;) U mnie zawsze mile widziany.
Pozdrawiam, nie dajcie się.
~Jerzy- pomorskie
piątek, 17 lutego, 2012, 07:22
Na ten lekki bunt mój szef ma zawsze jedną odpowiedź: "Nie ma ludzi niezastąpionych". Ja mam akcyzę w zakresie obowiązków i nikomu nie da się wytłumaczyć, że nie powinno tam tego być
~nika
piątek, 17 lutego, 2012, 08:00
dokładnie-mi powiedziano, że to, czyli 2%, się rozłożyło na wszystkich pracowników urzędu... a ja tylko nad tym siedzę...
~Julia
wtorek, 21 lutego, 2012, 09:31
Do kiedy jest termin składania wniosków o dotację przez urząd?
~ww
środa, 22 lutego, 2012, 08:51
18 marca?
~ural
środa, 22 lutego, 2012, 08:53
BIO 100 kod CN 3824 90 91 czy mogę przyjąć fakturę?
~dzej dzej
środa, 22 lutego, 2012, 09:18
Na BIO 100 nie ma zwrotu. Wie ktoś o co chodzi z tym zerowym numerem wszystkich dzienników ustaw na stronie sejmowej. Na innych stronach stawka zwrotu ma nr 5 poz 19
~Gosia
środa, 22 lutego, 2012, 09:24
w 2012 roku nie ma już numerów dziennika. Są tylko pozycje.
~dzej
środa, 22 lutego, 2012, 09:38
Też o tym słyszałem ale na szkoleniu podano nam nr 5 poz 19, wpisując to w google wychodzi kilka stron które mają ten numer???
~Gosia
środa, 22 lutego, 2012, 09:45
rozporządzenie ze stawką to pozycja 19 i tyle. Wejdź na Rządowe Centrum Legislacji i tam sprawdź pozycję 19-tą www.rcl.gov.pl
~henr
środa, 22 lutego, 2012, 09:52
wpisz po prostu nazwę rozporządzenia z dnia 20 grudnia 2011 r. w sprawie stawki zwrotu podatku (...). Poz 19 bez numeru
~Alis
środa, 22 lutego, 2012, 13:03
Dz.U.2011.197.1172 ustawa z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych
~Gość
czwartek, 23 lutego, 2012, 11:47
Proszę o pomoc odnośnie pytania dotyczącego wydawania postanowienia :Czy przed wydaniem decyzji wysyłacie jeszcze postanowienie o 7 dniowym terminie? Jak poprawiacie drobne błędy np. w powierzchniach - dzwonicie do rolników i przychodzą poprawiać?
~Arek
czwartek, 23 lutego, 2012, 12:07
Ja nie wysyłam postanowienia, nie słyszałem żeby ktoś to robił i żeby była taka konieczność. Jeśli chodzi o błędy to sprawdzam od razu wniosek przy składaniu, jeśli coś nie gra to rolnik poprawia Jesli zostawią puste miejsce to sam dopisuję powierzchnię itp
~Alis
czwartek, 23 lutego, 2012, 13:50
ja też nie wysyłam postanowienia, a jeśli chodzi o powierzchnię to ja nie wzywam do poprawienia wniosku, biorę powierzchnię z ewid. gr., no chyba że jest jakaś kolosalna różnica...
~Alis
czwartek, 23 lutego, 2012, 14:07
ja też nie wysyłam postanowienia, a jeśli chodzi o powierzchnię to ja nie wzywam do poprawienia wniosku, biorę powierzchnię z ewid. gr., no chyba że jest jakaś kolosalna różnica...
~ania
czwartek, 23 lutego, 2012, 19:39
O jakim postanowieniu tu piszecie? Ja jeżeli wydaję decyzję odmowną, to zgodnie z art. 10 §1 kpa, przed wydaniem takiej decyzji powiadamiam stronę o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów w sprawie. Jeśli chodzi o poprawki na wniosku, to NIGDY nie poprawiam ani też nie dopisuję własną ręką np. powierzchni ! Jeżeli jest jakiś błąd, to telefonicznie wzywam rolnika, przychodzi i sam poprawia, a obok się podpisuje, że poprawił.
~kasia
czwartek, 23 lutego, 2012, 21:06
powiedzcie szczerze czy płacą wam cos za akcyze??
jak tak to jaka jest to wysokosc wynagrodzenia??
dzieki
~Arek
piątek, 24 lutego, 2012, 08:31
Ja mam zwrot kosztów dla gminy co półrocze około 5 tysięcy i nic z tego nie dostaję
~paw
poniedziałek, 27 lutego, 2012, 11:34
do kiedy jest termin składania wniosków o dotację przez urząd?
~gosć
środa, 29 lutego, 2012, 11:07
do 18 marca
~gość
środa, 29 lutego, 2012, 11:08
Ja dostaję prawie całe 2% na umowe zlecenie to jest jakieś ok 3000 brutto, odliczamy tulko drobne materiały i przeyłki
~goś
czwartek, 1 marca, 2012, 12:31
to tylko pogratulować, a innym pomarzyć, bo ciągle słyszę definitywne "NIE!!!"
~Gość
czwartek, 1 marca, 2012, 15:19
Z czego wynika termin 18 marca? Nie widzę zmienionego rozporządzenia
~Gosia
piątek, 2 marca, 2012, 08:58
Jest już rozporządzenie. Pozycja 231. Potwierdzam termin wniosków o dotację do 18 marca
~Gość
piątek, 2 marca, 2012, 12:21
Czy jesli jest na wydruku z ewidencji gruntów i budynków rów oznaczony symbolem W to uwzględnia się wielkość rowu przy liczeniu limitu?
~Andrzej
poniedziałek, 5 marca, 2012, 08:47
Rowy to też użytki rolne (Dz.U. 2001.38.454 §68 ust.1 pkt 7)
~Andrzej
poniedziałek, 5 marca, 2012, 08:49
Błędem wg mnie jest dodawanie do W jakichkolwiek innych oznaczeń przez geodetów
~anna
poniedziałek, 5 marca, 2012, 12:16
Co zrobić jeśli rolnik zmarł po złożeniu wniosku, mogę wypłacić żonie?
~luk
czwartek, 8 marca, 2012, 10:40
ja miałem w domu stare wnioski na których widniał termin składania 1-31 marzec i nie dotarła do mnie informacja o zmianie terminów składania wniosków. Czy jest szansa złożyć ten wniosek po terminie?
~luk
czwartek, 8 marca, 2012, 11:10
ja miałem w domu stare wnioski na których widniał termin składania 1-31 marzec i nie dotarła do mnie informacja o zmianie terminów składania wniosków. Czy jest szansa złożyć ten wniosek po terminie?
~mari
czwartek, 8 marca, 2012, 12:21
W przypadku złożenia wniosku po terminie wynikającym z ustawy, wydawane jest postanowienie (decyzja) umarzające postępowanie, gdyż jest ono bezprzedmiotowe.
~mari
czwartek, 8 marca, 2012, 13:33
W przypadku złożenia wniosku po terminie wynikającym z ustawy, wydawane jest postanowienie (decyzja) umarzające postępowanie, gdyż jest ono bezprzedmiotowe.
~mari
czwartek, 8 marca, 2012, 13:33
~gość
poniedziałek, 12 marca, 2012, 09:33
Jaki rok wpisujecie w wydanej decyzji marcu odnośnie posiadanych gruntów na dzień 1 lutego? 2011? czy 2012?
~mari
poniedziałek, 12 marca, 2012, 15:39
2012 rok

Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse: