Forum
~kaśka
środa, 8 lutego, 2012, 08:16
rach. zysków i strat
Mam pytanie w jednostce budżetowej przychody finansowe dajecie odsetki dopisane i odprowadzone do budzetu z kont bankowych? czy dajecie w dochodach budżetowych. To samo sprzedaż złomu...srodki odprowadzone do budzetu ale ksiegowane nie na 720 a na 760...gdzie w rachunku zysku i strat? moze pomozecie...jakis link na ten temat bo juz sie gubie w tym wszystkim
~kiwi
środa, 8 lutego, 2012, 08:25
Odp: rach. zysków i strat
W jednostce budżetowej wszystkie dochody odprowadzone bądź te które powinny być odprowadzone dajesz na 720
~małgorzata
środa, 8 lutego, 2012, 09:37
a już się zmieniło rozporzadzenie z 5 lipca i na przyklad odsetki księguje się na 750 - czyli nie wszystko na 720.
~kaśka
środa, 8 lutego, 2012, 10:17
kiwi wiec podpowiedz wg ciebie odsetki bankowe i dochody ze zlomu dac pod dochody budzetowe a w przychodach finansowych i pozost. przychodach wpisac zero? rozwinicie ten temat bo czytam od rana i ciagle inne interpretacje...
~Agnieszka
środa, 8 lutego, 2012, 10:27
Odsetki od środków zgromadzonych na wydzielonym rachunku bankowym dochodów są przychodami finansowymi z tytułu dochodów budżetowych i z tego względu przychody z tytułu odsetek nie mogą być ujmowane na koncie 750 "Przychody finansowe". W opisie konta 750 jednoznacznie określono, że na koncie tym ujmuje się wyłącznie przychody finansowe niestanowiące dochodów budżetowych. W związku z tym dochody budżetowe oświatowych jednostek budżetowych w zakresie odsetek bankowych, dopisanych przez bank na rachunku bieżącym i wydzielonym rachunku bankowym dochodów, należy ujmować na koncie 720 "Przychody z tytułu dochodów budżetowych".
~Anita
środa, 8 lutego, 2012, 10:49
Do Agnieszki. A opłaty za wydanie duplikatu np. legitymacji szkolnej wplywaja mi na rachunek podstawowy i póżniej przekazyuję do Starostwa. To na jakim koncie powiny być księgowane?
~Agnieszka
środa, 8 lutego, 2012, 11:41
Z r-ku podstawowego,przekaż na swój dochodowy i dopiero do Starostwa,więc też na 720
~Anita
środa, 8 lutego, 2012, 12:09
Do Agnieszki.Mam tylko rachunek podstawowy, nie mam dochodowego ksieguję na 760 czy prawidłowo
~Agnieszka
środa, 8 lutego, 2012, 13:07
Żle,nawet jak nie masz r-ku dochodowego to i tak masz konto 720,ewidencjonujesz tak jak bys miała r-ek doch."załatwiasz" to ewidencja analityczną
~małgorzata
środa, 8 lutego, 2012, 13:21
16 lutego wejdzie w życie kolejna nowelizacja rozporządzenia w sprawie szczególnych zasad rachunkowości JSFP . Od tego momentu mają Państwo pół roku na dostosowanie zasad prowadzenia ewidencji swojej jednostki do reguł określonych w rozporządzeniu - między innymi zmiana w ujmowaniu odsetek. Dotąd bylo 720 - a będzie 750 - więc może warto już od początku roku księgować na 750?
~kaśka
środa, 8 lutego, 2012, 14:08
wiem czytalam malgosiu to rozporządzenie, zwariować mozna..czy to znaczy ze w tym roku daje w dochody budzetowe odsetki a w przyszlym w przychody finansowe?
dobrze rozumiem?
dobrze rozumiem?
~małgorzata
środa, 8 lutego, 2012, 14:14
ja daję odsetki od stycznia w 750, żeby potem nie robić sobie kłopotu - jest 6 m-cy na dostosowanie planu kont, więc trzeba bedzie to zrobic jeszcze w 2012
~kaśka
środa, 8 lutego, 2012, 14:36
rozumiem ciebie Malgosiu, moje pytanie dot. rach. zysku i strat..gdzie dajesz te odsetki w tym roku tzn za 2011r w ktorej poz.
~małgorzata
środa, 8 lutego, 2012, 14:43
a widzisz... do tego jeszcze nie doszłam - choć wydaje mi się, ze za 2011 wykazac w A.V - a potem za 2012 znow dostosowywac rzis do obowiazujacych przepisow (o ile sie nie zmiania :) i przeniesc w G.II
~kaska
środa, 8 lutego, 2012, 14:46
dziekuje malgosiu to mnie meczy od rana....
~Agnieszka
czwartek, 9 lutego, 2012, 09:25
~małgorzata bardzo autorytatywnie piszesz ale powiedz nam proszę w którym miejscu wyczytałaś zmianę w ujmowaniu odsetek bankowych?
Ponizej wklejam opis do konta 750 w/g zmiany rozporządzenia
---------------------------------------------------------------------------
Konto 750 - "Przychody finansowe"
Konto 750 służy do ewidencji przychodów finansowych.
Na stronie Ma konta 750 ujmuje się przychody z tytułu operacji finansowych, w szczególności przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, przychody z udziałów i akcji, dywidendy oraz odsetki od udzielonych pożyczek, dyskonto przy zakupie weksli, czeków obcych i papierów wartościowych oraz odsetki za zwłokę w zapłacie należności, dodatnie różnice kursowe.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 750 powinna zapewnić wyodrębnienie przychodów finansowych z tytułu udziałów w innych podmiotach gospodarczych, należne jednostce odsetki.
W końcu roku obrotowego przenosi się przychody finansowe na stronę Ma konta 860 (Wn konto 750).
Na koniec roku konto 750 nie wykazuje salda
Ponizej wklejam opis do konta 750 w/g zmiany rozporządzenia
---------------------------------------------------------------------------
Konto 750 - "Przychody finansowe"
Konto 750 służy do ewidencji przychodów finansowych.
Na stronie Ma konta 750 ujmuje się przychody z tytułu operacji finansowych, w szczególności przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, przychody z udziałów i akcji, dywidendy oraz odsetki od udzielonych pożyczek, dyskonto przy zakupie weksli, czeków obcych i papierów wartościowych oraz odsetki za zwłokę w zapłacie należności, dodatnie różnice kursowe.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 750 powinna zapewnić wyodrębnienie przychodów finansowych z tytułu udziałów w innych podmiotach gospodarczych, należne jednostce odsetki.
W końcu roku obrotowego przenosi się przychody finansowe na stronę Ma konta 860 (Wn konto 750).
Na koniec roku konto 750 nie wykazuje salda