Forum
~chuda
czwartek, 9 lutego, 2012, 14:38
wypłata wynagrodzenia po zmarłym pracowniku
Witam, mam problem, w naszej firmie zmarł pracownik, będziemy mu wypłacać ekwiwalent, odprawę i wynagrodzenie za 2 dni, w sumie ok 1 tys. zł, bo był na 1/2 et. i pracował krótko. Jego zona i syn nie są uprawnieni do renty rodzinnej, więc z tego co wiem wypłacam to wynagrodzenie jako spadek, bez podatku, bez ZUS, a spadkobierca powinien zapłacić od tego podatek od spadków i darowizn. Problem w tym że jego żona nie ma wyroku sądu ustanawiającego spadkobierców i dziś ze łzami w oczach prosiła mnie żeby wypłacić to bez tego wyroku bo więcej uzyskanie tego wyroku będzie kosztowac niż kwota tegio wynagrodzenia. Podobno w banku przelali na jej konto z konta męża ok. 1,5 tys. zł bez żadnego wyroku. Co mam zrobić w takiej sytuacji? czy mogę jej pójść na rękę i te pieniądze wypłacić bez żadnego papieu tzn bez wyroku sądu? Wtedy jak to rozliczyć? z podatkiem czy bez? Błagam o rady.
~iwona
czwartek, 9 lutego, 2012, 15:38
Odp: wypłata wynagrodzenia po zmarłym pracowniku
powinnaś poczekać na wyrok sądu bo nie wiesz kto będzie spatkobiercą
~chuda
czwartek, 9 lutego, 2012, 16:12
czy to możliwe, że jedynym powodem dla którego żona zmarłego pracownika będzie musiała załatwiac wyrok sądu są te grosze po zmarłym mężu? nie można jakoś pujść jej na rękę?
a jak jest z odprawa pośmiertną? Wyczytałam że przysługuje ona:1.małżonkowi, 2. innym członkom rodziny spełniającym warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej.w tym przypadku ani żona ani inni członkowie rodziny nie są uprawnieni do renty rodzinnej.Czy to znaczy że ta odprawe mogę wypłacic żonie bez wyroku sądu?
a jak jest z odprawa pośmiertną? Wyczytałam że przysługuje ona:1.małżonkowi, 2. innym członkom rodziny spełniającym warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej.w tym przypadku ani żona ani inni członkowie rodziny nie są uprawnieni do renty rodzinnej.Czy to znaczy że ta odprawe mogę wypłacic żonie bez wyroku sądu?
~koleżanka
czwartek, 9 lutego, 2012, 23:08
Do wypłaty należności po zmarłym pracowniku wcale nie musisz mieć żadnego postanowienia o nabyciu spadku, tu żona ma prawo do odebrania tych pieniędzy - dla niej to będzie przychód z praw majątkowych.
Jest na to przepis w Kodeksie Pracy, ale nie pamiętam art. Od tej wypłaty nie naliczasz składek, kosztów ani ulgi, ale pobierasz zaliczkę na podatek. Potem na żonę musisz wystawić PIT-11.
Dlaczego myślisz, że żona nie ma tu prawa do odprawy pośmiertnej ?
Jest na to przepis w Kodeksie Pracy, ale nie pamiętam art. Od tej wypłaty nie naliczasz składek, kosztów ani ulgi, ale pobierasz zaliczkę na podatek. Potem na żonę musisz wystawić PIT-11.
Dlaczego myślisz, że żona nie ma tu prawa do odprawy pośmiertnej ?
~§§§
piątek, 10 lutego, 2012, 09:16
~koleżanka nie wprowadzaj "chudej" w błąd!!!!
Skąd mozna wiedzieć że żona to faktycznie żona?
A dziecko to dziecko?
Tak już jest z pieniędzmi,że do ich wypłaty trzeba mieć podstawę prawną.
Co zrobisz "chua" jesli za jakis czas zgłosi się faktyczny spadkobierca z wyrokiem sądu? Też mu pójdziesz na rękę i wypłacisz z własnej kieszeni?
I co cię obchodzi,że jakiś tam bank przelał pieniądze na jej konto bez wyroku? Nie sadzę aby bank popełnił taki błąd!!!!
Jeśli jesteś samobójcą to wypłać!Masz za dużo pieniedzy własnych,będziesz miała z czego płacić
A co dołaczysz pod listę płac? Jaki dokument bedzie podstawą do sporzadzenia tej listy?
Założenie sprawy i otrzymanie wyroku sądu w sprawie spadkowej kosztuje 20 zł! To chyba nie jest majątek? (wiem bo sama to robiłam)
Więc nie wierz jesli ktoś chcacy wyłudzić kasę wciska ci brednie o rzekomych krociach płaconych za taki wyrok.
Skąd mozna wiedzieć że żona to faktycznie żona?
A dziecko to dziecko?
Tak już jest z pieniędzmi,że do ich wypłaty trzeba mieć podstawę prawną.
Co zrobisz "chua" jesli za jakis czas zgłosi się faktyczny spadkobierca z wyrokiem sądu? Też mu pójdziesz na rękę i wypłacisz z własnej kieszeni?
I co cię obchodzi,że jakiś tam bank przelał pieniądze na jej konto bez wyroku? Nie sadzę aby bank popełnił taki błąd!!!!
Jeśli jesteś samobójcą to wypłać!Masz za dużo pieniedzy własnych,będziesz miała z czego płacić
A co dołaczysz pod listę płac? Jaki dokument bedzie podstawą do sporzadzenia tej listy?
Założenie sprawy i otrzymanie wyroku sądu w sprawie spadkowej kosztuje 20 zł! To chyba nie jest majątek? (wiem bo sama to robiłam)
Więc nie wierz jesli ktoś chcacy wyłudzić kasę wciska ci brednie o rzekomych krociach płaconych za taki wyrok.
~Agnieszka
piątek, 10 lutego, 2012, 09:30
Odp
Niezaprzeczalnym jest,że nalezy ustalić czy żona to żona,czy małzeństwo twało do dnia śmierci,oraz czy dzieci(dziecko) ma prawo do renty rodzinnej.
Uprawnionymi członkami rodziny są:
-małżonek, który pozostawał w dniu śmierci pracownika w związku małżeńskim z tym pracownikiem,
-inni członkowie rodziny spełniający warunki dla nabycia prawa do renty rodzinnej w myśl przepisów ustawy emerytalnej
W przypadku braku uprawnionych członków rodziny odprawa pośmiertna nie wchodzi do masy spadku, ponieważ nie jest prawem majątkowym po zmarłym pracowniku.
Dla wypłacenia odprawy pośmiertnej członkowi rodziny uprawnionemu do renty rodzinnej nie jest wymagana decyzja organu rentowego o przyznaniu renty - wystarczy ustalenie, że dana osoba spełnia warunki do przyznania takiej renty.
DWA PRZYKŁADY
------------------------------------------------------------
Przykład
Po śmierci pracownika pracodawca naliczył odprawę w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia. Członkami rodziny pozostałymi po pracowniku jest małżonka oraz dorosłe dzieci. Jeśli dzieci nie są uprawnione do renty rodzinnej, pracodawca powinien wypłacić żonie zmarłego pracownika odprawę w wysokości połowy naliczonej kwoty. Należność może przekazać na podane przez małżonkę pracownika konto bankowe.
Przykład
Po śmierci pracownika z wnioskiem o odprawę zwróciła się była żona pracownika (małżeństwo ustało wskutek przeprowadzonego kilka lat wcześniej rozwodu).
Byłemu małżonkowi prawo do odprawy nie przysługuje, gdyż wskutek rozwiązania małżeństwa przez rozwód więź rodzinna między małżonkami została rozwiązana (por. wyrok SN z dnia 17 listopada 1972 r., sygn. akt I PR 423/72, OSNC 1973/7-8/138).
Obowiązek wypłaty przez pracodawcę odprawy pośmiertnej nie ma charakteru obligatoryjnego. Odprawa pośmiertna nie przysługuje bowiem, w przypadku gdy pracodawca ubezpieczył pracownika na życie. Wówczas rodzinie zmarłego (lub osobie uposażonej) przysługuje z tego tytułu od instytucji ubezpieczeniowej odszkodowanie w wysokości co najmniej równej tej odprawie. Natomiast gdyby odszkodowanie było niższe, pracodawca jest obowiązany wypłacić rodzinie kwotę stanowiącą różnicę między tymi świadczeniami.
Uprawnionymi członkami rodziny są:
-małżonek, który pozostawał w dniu śmierci pracownika w związku małżeńskim z tym pracownikiem,
-inni członkowie rodziny spełniający warunki dla nabycia prawa do renty rodzinnej w myśl przepisów ustawy emerytalnej
W przypadku braku uprawnionych członków rodziny odprawa pośmiertna nie wchodzi do masy spadku, ponieważ nie jest prawem majątkowym po zmarłym pracowniku.
Dla wypłacenia odprawy pośmiertnej członkowi rodziny uprawnionemu do renty rodzinnej nie jest wymagana decyzja organu rentowego o przyznaniu renty - wystarczy ustalenie, że dana osoba spełnia warunki do przyznania takiej renty.
DWA PRZYKŁADY
------------------------------------------------------------
Przykład
Po śmierci pracownika pracodawca naliczył odprawę w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia. Członkami rodziny pozostałymi po pracowniku jest małżonka oraz dorosłe dzieci. Jeśli dzieci nie są uprawnione do renty rodzinnej, pracodawca powinien wypłacić żonie zmarłego pracownika odprawę w wysokości połowy naliczonej kwoty. Należność może przekazać na podane przez małżonkę pracownika konto bankowe.
Przykład
Po śmierci pracownika z wnioskiem o odprawę zwróciła się była żona pracownika (małżeństwo ustało wskutek przeprowadzonego kilka lat wcześniej rozwodu).
Byłemu małżonkowi prawo do odprawy nie przysługuje, gdyż wskutek rozwiązania małżeństwa przez rozwód więź rodzinna między małżonkami została rozwiązana (por. wyrok SN z dnia 17 listopada 1972 r., sygn. akt I PR 423/72, OSNC 1973/7-8/138).
Obowiązek wypłaty przez pracodawcę odprawy pośmiertnej nie ma charakteru obligatoryjnego. Odprawa pośmiertna nie przysługuje bowiem, w przypadku gdy pracodawca ubezpieczył pracownika na życie. Wówczas rodzinie zmarłego (lub osobie uposażonej) przysługuje z tego tytułu od instytucji ubezpieczeniowej odszkodowanie w wysokości co najmniej równej tej odprawie. Natomiast gdyby odszkodowanie było niższe, pracodawca jest obowiązany wypłacić rodzinie kwotę stanowiącą różnicę między tymi świadczeniami.
~d
piątek, 10 lutego, 2012, 09:31
Odp
Oj,oj tam panie się "zlitują" i wypłacą a później nad nimi nikt sie nie zlituje :(
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 09:49
wielkie dzięki za odpowiedzi, w tym przypadku ani żona ani dorosły syn nie są uprawnieni do renty, czyli czy dobrze rozumiem , że odprawę wypłacam żonie w wysokości 1/2 wynagrodzenia (be z żadnego papieru) a żeby wypłacić ekwiwalent urlopowy muszę mieć wyrok sądu ? i co to znaczy, że wypłata odprawy pośmiertnej przez pracodawcę nie ma charakteru obligatoryjnego ? Ten pracownik był ubezpieczony przez nasz zakład pracy w PZU, więc powinniśmy ta odprawę wypłacić czy nie?
do ~d - dokładnie tak jest niestety
do ~d - dokładnie tak jest niestety
~d
piątek, 10 lutego, 2012, 10:02
~chuda co ty chrzanisz! jak to niestety? nie masz pewności,nie wypłacasz!!!!
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 10:42
chodziło mi o to że przyjdzie taka wdowa płacze nad tobą robi ze mnie bezdusznego urzędasa i nie rozumie że później nade mna nikt się nie zlituje.
~d
piątek, 10 lutego, 2012, 10:47
No i niestety musisz pozostać "bezdusznym urzedasem" jesli nie chcesz własnych dzieci pozbawić chleba (jesli je masz)
~Agnieszka
piątek, 10 lutego, 2012, 11:21
Zwróć się z prosba o inerpretację do sojego prawnika,ponieważ to w wielu firmach jest różnie interpretowane
Art. 93 Kodeks Pracy
§ 4. Odprawa pośmiertna przysługuje następującym członkom rodziny pracownika:
1) małżonkowi,
2) innym członkom rodziny spełniającym warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej w myśl przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
§ 5. Odprawę pośmiertną dzieli się w częściach równych pomiędzy wszystkich uprawnionych członków rodziny.
§ 6. Jeżeli po zmarłym pracowniku pozostał tylko jeden członek rodziny uprawniony do odprawy pośmiertnej, przysługuje mu odprawa w wysokości połowy odpowiedniej kwoty określonej w § 2.
§ 7. Odprawa pośmiertna nie przysługuje członkom rodziny, o których mowa w § 4, jeżeli pracodawca ubezpieczył pracownika na życie, a odszkodowanie wypłacone przez instytucję ubezpieczeniową jest nie niższe niż odprawa pośmiertna przysługująca zgodnie z § 2 i 6. Jeżeli odszkodowanie jest niższe od odprawy pośmiertnej, pracodawca jest obowiązany wypłacić rodzinie kwotę stanowiącą różnicę między tymi świadczeniami.
Art. 93 Kodeks Pracy
§ 4. Odprawa pośmiertna przysługuje następującym członkom rodziny pracownika:
1) małżonkowi,
2) innym członkom rodziny spełniającym warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej w myśl przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
§ 5. Odprawę pośmiertną dzieli się w częściach równych pomiędzy wszystkich uprawnionych członków rodziny.
§ 6. Jeżeli po zmarłym pracowniku pozostał tylko jeden członek rodziny uprawniony do odprawy pośmiertnej, przysługuje mu odprawa w wysokości połowy odpowiedniej kwoty określonej w § 2.
§ 7. Odprawa pośmiertna nie przysługuje członkom rodziny, o których mowa w § 4, jeżeli pracodawca ubezpieczył pracownika na życie, a odszkodowanie wypłacone przez instytucję ubezpieczeniową jest nie niższe niż odprawa pośmiertna przysługująca zgodnie z § 2 i 6. Jeżeli odszkodowanie jest niższe od odprawy pośmiertnej, pracodawca jest obowiązany wypłacić rodzinie kwotę stanowiącą różnicę między tymi świadczeniami.
~koleżanka
piątek, 10 lutego, 2012, 11:36
"Skąd mozna wiedzieć że żona to faktycznie żona?" - przecież nie wypłaca się na ładne oczy, trzeba mieć dokumenty potwierdzające faktyczny stan.
Proponuję poczytać odpowiednie przepisy KP.
Proponuję poczytać odpowiednie przepisy KP.
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 11:49
Kodeks Pracy to ja sobie juz poczytałam a do prawnika na pewno bym się zwróciła gdyby taki u nas był-pracuję w szkole.Odprawę wypłacę teraz żonie a z wypłata ekwiwalentu poczekam aż mi przyniesie wyrok sądu.
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 12:37
ludzie zlitujcie się jeszcze raz nde mną , bo juz nie wiem, a muszę to dziś wypłacić.Jeśli chodzi o odprawę to wypłacam ją żonie w wysokości 1/2 bez podatku i bez żadnego wyroku sądu.Ale co z tym wynagrodzeniem to nie jestem pewna. W PIP-ie powiedzieli mi, że wypłacam zonie, niezaleznie od tego czy jest ona uprawniona do renty czy nie (art 63 KP), tylko że pani w PIP też nie była 100% pewna, wtedy naliczam od tego tylko podatek 18 %, bez składek i bez kosztów uzyskania przychodu. Ale jak mam zrobic listę płac, bo chyba musze ja zrobić na żonę pracownika, mam wprowadzić ją do programu płacowego czy jak ?
~zniesmaczony
piątek, 10 lutego, 2012, 13:18
~koleżanka ty nic tylko burzysz i burzysz!!
Juz który to raz na ty FORUM mędrkujesz,zaczepiasz,a twój kłótliwy charakter wszczyscy znamy
Wiedzy merytorycznej zero,podstaw prawnych tym bardziej ale alfe i omegę z siebie robisz
Juz który to raz na ty FORUM mędrkujesz,zaczepiasz,a twój kłótliwy charakter wszczyscy znamy
Wiedzy merytorycznej zero,podstaw prawnych tym bardziej ale alfe i omegę z siebie robisz
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 13:27
po moich dogłębnych analizach internetowo-kodeksowych wszystko jednak wskazuje na to , że ~~koleżanka ma rację, więc gdyby chciała mnie utwierdzić w moich przekonaniach lub nie to będę wdzięczna:)
~zniesmaczony
piątek, 10 lutego, 2012, 13:35
.....i tak podstawy prawnej ci niepoda "bo ona mówi to tak zrób"
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 13:39
sama juz znalazłam podstawę prawną-art 63.1 i art 93 KP.
~zniesmaczony
piątek, 10 lutego, 2012, 13:53
Sama?? Przecież ~Agnieszka ci podała!
~chuda
piątek, 10 lutego, 2012, 14:00
~~zniesmaczony nie zniesmaczaj się aż tak bardzo, w sumie racja ale ~~Agnieszka podała mi tylko art na odprawę pośmiertną a mi chodziło bardziej o wypłatę innych nalezności bo smierci pracownika. Poadrawiam:)
~Agata
wtorek, 14 lutego, 2012, 15:05
A co zrobic jesli zmarły pracownik był osoba samotna bezdzietną? Czy po przeprowadzeniu sprawy spadkowej -należy przekazać pieniądze spadkobiercy?Sprawa moze sie toczyć latami.