Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blog Oferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~Jacek_poznań
sobota, 11 lutego, 2012, 16:22
lokal gastronomiczny - forma opodatkowania
Witam serdecznie! W skrócie opiszę sytuację. Zakładamy małą restaurację w Poznaniu. Od grudnia 2011 mamy wynajęty lokal, płacimy czynsz (2000 PLN brutto). Nie mamy jeszcze założonej działalności gospodarczej (z oszczędności na ZUSie) Obecnie nie bierzemy na nic faktur. Czekamy na wydanie warunków zabudowy z UM (koniec lutego). Następnie zawnioskujemy o pozwolenie na budowę (teoretycznie miesiąc). W tym też momencie zaczniemy remont na poważnie. Planujemy otwarcie lokalu na kwiecień/maj. Główne wydatki związane z remontem przypadną na marzec. Pytania: 1) czy opłaca się nam otworzyć działalność gospodarczą już teraz i gromadzić faktury, czy wstrzymać się do otworzenia restauracji? 2) jaką formę opodatkowania dochodu wybrać? Czy spółka może być opodatkowana ryczałtem? Czy książka przychodów i rozchodów? 4) czy powinniśmy od początku rozliczać VAT? *Ogólne założenia po otwarciu: trzech wspólników, spółka cywilna, obroty między 5000 a 15000 PLN miesięcznie, koszty stałe - 6000 PLN, koszty zmienne około 30% utargu. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam, Jacek.
~.
sobota, 11 lutego, 2012, 20:25
Odp: lokal gastronomiczny - forma opodatkowania
dużo pytań, szeroki temat do omówienia, odpowiedzi mogą być różne w zależności od wielu szczegółów, które możesz podać na bieżąco w trakcie rozmowy z kompetentną osobą, raczej nie jest to zagadnienie do omówienia na forum.
~Jacek_poznań
sobota, 11 lutego, 2012, 20:36
Zgadza się, temat trudny. Jednak na rynku istnieją tysiące lokali gastronomicznych w podobnym profilu i jest z pewnością rozwiązanie stosowane przez większość z nich. Myślałem w związku z tym że ktoś mi podpowie takie rozwiązanie, typu: "spółka cywilna, podatek na zasadach ogólnych z książką przychodów i rozchodów, bez rozliczania VAT bo się nie opłaca w gastronomii". Albo coś w ten deseń:)
~.
sobota, 11 lutego, 2012, 20:42
Zakładasz obroty do 15 tys. usługi gastron. z reguły są dla osób fiz. wonec tego nawet jeśli będziesz korzystał początkowo ze zwolnienia, to myslę, że nie długo, poza tym jesli koszty (te poza gastronomiczne) będziesz miał wysokie, np faktura za wynajem itp, to nie odliczysz vat-u. napisz może konkretne pytania, wtedy szybciej uzyskasz odpowiedź, bo z Twojego opisu można by tu cały elaborat wystosować, z różnymi opcjami:-).
~Jacek_poznań
niedziela, 12 lutego, 2012, 20:53
Właśnie pytania były w pierwszym wpisie dosyć konkretne:) Ja zdaję sobie po prostu sprawę, że nie jestem pierwszym człowiekiem w Polsce który zakłada działalność gastronomiczną i na pewno szlaki są przetarte..

To te pytania:

"Pytania: 1) czy opłaca się nam otworzyć działalność gospodarczą już teraz i gromadzić faktury, czy wstrzymać się do otworzenia restauracji? 2) jaką formę opodatkowania dochodu wybrać? Czy spółka może być opodatkowana ryczałtem? Czy książka przychodów i rozchodów? 4) czy powinniśmy od początku rozliczać VAT? "
~.
niedziela, 12 lutego, 2012, 21:20
1-bez znaczenia jeśli chodzi o koszty, bo będziesz je mógł zaliczyć po otwarciu działalności, natomiast jeśli zdecydujesz sie na vat, to vatu już nie odliczysz. uważam, że lepiej otworzyć teraz, na początku przeważnie wychodzi strata.
2. możesz byc na ryczałcie, ale jeśli koszty działalności są duże, to się nie opłaca, bo na ryczałcie kosztów nie odliczasz
3. jeśli masz wysokie koszty to KPiR
4. vat i kasa fiskalna od początku
~Jacek_poznań
wtorek, 14 lutego, 2012, 16:42
Dziękuję za odpowiedź.

Jako że ryczałt na gastronomię bez alkoholu wynosi tylko 3% od obrotu wydaje mi się zasadne aby przynajmniej na początek rozpocząć działalność z ryczałtem. Przez pół roku będziemy monitorować koszty i ewentualnie przejdziemy na KPiR jeżeli się nam to opłaci.

Chciałbym jednak poprosić o "głębszą" poradę w przypadku VATu. Według moich informacji VAT na zakupioną przez naszą firmę żywność przetworzoną oraz na produkty sprzedawane przez naszą firmę (gotowe dania) wynosi 8%. Pod tym względem jest to dla nas obojętne. Jednak będąc płatnikiem VAT odliczylibyśmy sobie VAT na energię elektryczną oraz wszelkie usługi bieżące - wywóz nieczystości, czynsz za wynajem, internet w lokalu.

1. Czy te opłaty które będziemy na pewno ponosić podczas prowadzenia działalności powinny sprawić, że opłaci się nam rozliczanie VATu? (pytam gdyż nigdy nie byłem płatnikiem VAT).

2. Czy możemy być na ryczałcie jednocześnie będąc płatnikiem VAT?

3. W takim przypadku zbieralibyśmy faktury na wszystkie bieżące wydatki, ale tylko w celu odliczenia VATu, a nie na wyliczenie zysku, zgadza się?

4. Czy z powodu rozliczania VATu obowiązuje kasa fiskalna? (na ryczałcie bez rozliczania VATu chyba można wystawiać ręczne paragony)

Z góry dziękuję za odpowiedź!
~.
wtorek, 14 lutego, 2012, 17:19
Pierwsze i podstawowe, jesli będziesz sprzedawać alkohol powyżej 1,5% to nie możesz byc zwolniony z VAT. Jesli tak to nie masz wyboru, odliczysz vat od wszystkich zakupów, które są związane ze sprzedażą opodatkowaną.
Możesz byc na ryczałcie i Vat, to są dwie różne sprawy
Jeśli będziesz na ryczałcie, to faktury tylko do odliczenia vat-u
Rozliczanie Vat-Patrz zdanie pierwsze, zależy od wyrobów akcyzowych, którymi w tym przypadku będą alkohole. Kasa fiskalna powyżej 20tys sprzedaży w pierwszym roku, a w latach następnych powyżej 40tys.
~.
wtorek, 14 lutego, 2012, 17:25
Odp
teraz dopiero dostrzegłam, że bez alkoholu:-)

Jesli wybierzecie zwolnienie z podatku vat, to obowiązuje do kwoty 150tys.sprzedaży rocznie.Uwaga- trzeba pilnować tego przekroczenia.
~.
wtorek, 14 lutego, 2012, 17:27
Odp
Jeszcze do Vat-u, skoro na ryczałcie nie możesz odliczać kosztów, to chociaż sobie odbijesz na vacie 23% do odliczenia, co ma miejsce w przypadku większości usług. Ja bym wybrała Vat. masz ty róznicę 15% "dla siebie"
~Jacek_poznań
środa, 15 lutego, 2012, 22:59
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Cytat:
>>"Jeszcze do Vat-u, skoro na ryczałcie nie możesz odliczać kosztów, to chociaż sobie odbijesz na vacie 23% do odliczenia, co ma miejsce w przypadku większości usług. Ja bym wybrała Vat. masz ty róznicę 15% "dla siebie"

To właśnie rzeczywiście jest również ciekawa kwestia i trzeba by przed rozpoczęciem zrobić wyliczenia/symulację.

Żywność kupowana przez nas jako półprodukt jest na 8% VAT. Jedzenie sprzedawane przez nas odbiorcom również na 8%. Jednak nasze 8% jest nakładane na kwotę wyższą (uwzględniającą marżę) czyli na samej podstawowej działalności z tytułu VAT jesteśmy do tyłu (odzyskujemy mniejszy VAT z zakupów niż musimy wliczyć w nasze ceny końcowe)

Jednak rachunek za prąd, wywóz śmieci, czynsz za lokal są również opodatkowane Vatem. Są to opłaty stałe, z nich odzyskiwalibyśmy VAT. Wychodzi na to, że im większa sprzedaż, tym mniej będzie nam się opłacało być na Vacie, aż do punktu gdzie zyski na Vacie z opłat stałych zrównają się ze stratami na Vacie na działalności podstawowej (czyli na kupnie półproduktów - sprzedaży produktów).

Czy dobrze rozumiem?:) Trochę to skomplikowane.

I jeszcze mam pytanie do:

>>"Kasa fiskalna powyżej 20tys sprzedaży w pierwszym roku, a w latach następnych powyżej 40tys."

Dla pewności zapytam - chodzi o 20tys i 40tys PLN tak? Czy chodzi o "ilość sprzedaży", czyli wolumen? 20tys/40tys PLN to bardzo mało by było w skali roku.

Ogólnie jestem bardzo wdzięczny za pomoc:)
~.
czwartek, 16 lutego, 2012, 08:30
No dobrze kombinujesz, tyle limity nie są wysokie, więc pewnie w końcu wpadniesz w VAT, dlatego myślę, że bardziej ekonomiczne było by "ovatowanie sie " od początku. 20tys i 40 tys to wartość sprzedaży dla osób fizycznych, po przekroczeniu tego progu obowiązuje ewidencja sprzedazy za pomocą kasy fiskalnej.
Powodzenia w działalności:-))Pozdrawiam

Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse:
Holding: