Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blog Oferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~Informatyk
niedziela, 12 lutego, 2012, 04:17
Księgowość
Witam! Zajmuję się informatyką, prowadzę działalnosć gospodarczą. Wykonuję udogodnienia w programach m. in rachunkowych. Jeden z moich klientów, który bywa poza miastem, poprosił mnie o reprezentację przed urzędem skarbowym, ponieważ ma otrzymać pierwszy w swojej karierze zwrot Vatu, coś koło 2.200 i spodziewa się kontroli z US. Jako że często ja księguje mu papiery (nie ma skomplikowanych rzeczy, a wiec daję radę zajmując się księgowościa w dużo szerszym zakresie u siebie) on tylko podpisuje deklarację, dlatego często papiery leżą u mnie. Dokumenty moga być tylko w siedzibie, a więc dodał jako siedzibę miejsce wykonywania mojej działalnosci, podpisaliśmy stosowna umowę na wynajem, jednocześnie zaznaczając, zę księgowość będzie przechowywana właśnie w tym miejscu. Jednakże chce, abym podpisał upoważnienie przed US i tu jest znak zapytania ponieważ napisał w niej, ze upowaznia mnie do reprezentacji przed US (ok), ale rownież do podpisywania papierów. JA nie ejstem jego pracownikiem, a więc papierów nie podpisuje, a że nie mam certyfikatu nawet nie mogę. Stąd pytanie czy sama treść upoważnienia nie powoduje kar, jesli danej czynności niewykonało się?
~Daria
niedziela, 12 lutego, 2012, 08:48
Odp: Księgowość
Nie sadzę, aby Twój klient miał z powodu 2.200 kontrolę. Jest to możliwe, ale mało prawdopodobne. Jeżeli przyjdzie kontrola to ma ona obowiązek uprzedzenia i wówczas się przygotujecie
~do informatyk
niedziela, 12 lutego, 2012, 11:50
Nie możesz reprezentowac podatnika, nie masz uprawnień i nie jestes pracownikiem, kontora jest normalna procedurą i nie ma tu zanczenia czy 2200 czy 22 000 jest do zwrotu, zwsze jest kontola jeśl VAT jest do zwrotu jest to normalna procedura US. nie ma sie czy przejmowac i to sam podatnik powinien uczestniczyć w tej kontroli a nie Ty - radze nie przyznawaj sie że wprowadzasz dokumnety do systemu. Nie macie sie czego obawiać - podkreslam to jest zwykła procedura.
~.
niedziela, 12 lutego, 2012, 12:17
reprezentować wobec US może dowolna osoba, wystarczy pełnomocnictwo, natomiast nie możesz prowadzić księgowości. Nie zmienia to faktu, że możesz występować jako pełnomocnik, jeśli jednak właściciel powoła się na Ciebie, możesz mieć problemy, a właściciel dodatkowo przychód oszacowany z tyt. korzystania z usług księgowych, za które nie płaci na podstawie rachunków, umów itp.
~Informatyk
niedziela, 12 lutego, 2012, 17:46
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Czy to jest prowadzenie księgowości? Wprowadzenie numerów faktur i kwot to księgowość czy jeszcze zwykła administracja. Nie podpisuje żadnych dokumentów zwłaszcza, że za usługi informatyczne wystawiam fakturę plus wynajem pomieszczenia pod siedzibę firmy. Zdaję sobie sprawę co byłoby, gdybym podpisał choćby jeden dokument.

Tymczasem taka administracja, według przepisów jakie czytam to jeszcze nie księgowość, a program jest tak ustawiony, że liczy wszystko bezbłędnie

Co do ostatniej odpowiedzi- chodzi o pokazanie papierów tu są te dokumenty, tu inne, które chce kontrola.
Obawia się gość zaniechania, "nie ma mnie dwa tygodnie"- znaczy mataczy, a on w tym czasie przebywa gdzieś indziej i wrócić nie może. Pracownicy nie wiedzą co jest grane, bo wykonują innego rodzaju pracę.
Dlatego ten pomysł z moim pełnomocnictwem.

A może jeśli Skarbówka zadzwoni, to należy, tak jak w pierwszej odpowiedzi, mieć przyszykowany papier, wtedy zanieść do Skarbówki, a jeśli nie będą chcieli, żebym ja i to przedstawiał, to wtedy niech czekają.

Facet będzie w marcu przez trzy dni, a z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że kontrola odbędzie się właśnie w tym okresie.

Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse:
Holding: