Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~nowa
poniedziałek, 28 lipiec, 2008, 15:20
dodatek specjalny w służbie cywilnej
Czy może mi ktos podpowiedzieć jak podzielił dodatek specjalny dla pracowników z korpusu służby cywilnej?
~miśka
środa, 30 lipiec, 2008, 00:49
Odp: dodatek specjalny w służbie cywilnej
Ja mam ten sam problem, ale chyba wszyscy się z tym "wożą". Rozumiem, że chodzi ci o uruchomioną rezerwę celową. My wyszliśmy od grup z wartościowania.
~B.K.
środa, 30 lipiec, 2008, 09:40
To uruchomiono już jakies pieniążki na dodatki? Wróciłam dopiero z urlopu i nie bardzo jestem w temacie. Ale z tego co zdazyłam się zorientować, nie dostaliśmy rzdnego pisma z informacją a tym bardziej kasy.
~dg
środa, 30 lipiec, 2008, 11:32
a ja proponuję podzielić wg stanowisk w służbie cywilnej:
-stanowiska średniego sszczebla zarządzania
-stanowiska samodzielne i koordynujące...........
~OF
środa, 30 lipiec, 2008, 11:52
Moim zdaniem trzeba brać pod uwagę charakter i specyfikę wykonywanych zadań na danym stanowisku w danym roku.
Czy za czas choroby lub macierzyńskiego trzeba będzie zwracać niewykorzystane środki, czy można też będzie z tych oszczędnoiści komuś w końcu roku podwyższyć?
~OF
środa, 30 lipiec, 2008, 11:52
Moim zdaniem trzeba brać pod uwagę charakter i specyfikę wykonywanych zadań na danym stanowisku w danym roku.
Czy za czas choroby lub macierzyńskiego trzeba będzie zwracać niewykorzystane środki, czy można też będzie z tych oszczędnoiści komuś w końcu roku podwyższyć?
~B.K.
środa, 30 lipiec, 2008, 12:03
No podzielcie się informacją, skad wiecie o dodatkach.
~nowa
środa, 30 lipiec, 2008, 12:06
na stronie www.dsc.kprm.gov.pl od 2 lipca jest informacja ile jaki urząd dostał,
~B.K.
czwartek, 31 lipiec, 2008, 12:18
Zanalazłam swoją firmę i wysokość rezerwy celowej. Ale czy ktoś już dostał środki?
~jola
czwartek, 31 lipiec, 2008, 20:03
Ja już dostałm pieniądze razem z pochodnymi i nie wiem czy mogę je wypłacić dopiero we wrześniu razm z wyrównaniem od stycznia, bo jest z tym strasznie dużo roboty. Trzeba przeliczyć chorującym, tym którzy dostali jubilatkę lub odprawę a także tym którzy odeszli w 2008 z pracy lub przeszli na emeryturę!!
Myslę że jeżeli chodzi o podział jest dobry moment żeby dać większe tym którzy zarabiaja mniej i mniej tym którzy zarabiają więcej. Tak mi poradzili w urzędzie wojewódzkim, pod który podlegam finansowo.
~nowa
piątek, 1 sierpień, 2008, 08:49
skoro mam dać każdemu to zakładam, że będę go wypłacała tak ja stażowe - nie potrącam za chorobowe. Kwoty są małe, dodatkowo są przyznawane na rok i nigdy nie mam pewności, że w styczniu już będe miała nową wartośc na nowy rok. przeliczanie potem chorobowych i korekty dokumentów dodadzą tylko nikomu niepotrzebnej pracy. nieoficjalne wskazania mówia o tym aby kwoty wypłacić już w sierpniu. zrobie sobie wykaz pracowników i przdzielę kwoty a potem sprawdzę jakie były ruchy i przewidywane awanse tak aby wykorzystać cała przyznaną kwotę - wyznaję zasadę, że jak dostaję rezerwę i muszę oddać niewykorzystaną kwote to robie tak aby oddac mało lub wcale.
~gośka
piątek, 1 sierpień, 2008, 11:42
czytam wasze opinie i w końcu nie wiem czy z dodatku jaki dostanę to jescze będą potrącane składki ZUS czy tylko sam podatek czy macie może jakieś przepisy odnośnie dodatku
~?
piątek, 1 sierpień, 2008, 13:31
co oznacza że dany urząd dostał 0,1241 ile to kasy??
~B.K.
sobota, 2 sierpień, 2008, 10:08
W piątek dostaliśmy zwiększenie uchwałą ze Starostwa:)Trochę marne te dodatki.
Czy ja dobrze zrozumiałam że będą one teraz stałym składnikiem wynagrodzenia ?
~jola: A czemu we wrześniu, a nie teraz?
~Maszka
sobota, 2 sierpień, 2008, 10:55
Czy podstawą do przyznania dodatku specjalnego będzie stanowić art. 57 ust.3 ustawy o słuzbie cywilnej, czy może uchwała RM z 11 czerwca 2008?
Co wpisujecie w podstawie prawnej?
~lidka
wtorek, 5 sierpień, 2008, 09:09
wiem że dodatek specjalny wynosi średnio na etat 87,73 zł brutto w moim urzędzie ale jeszcze nie było podziału faktycznego czyli ile każdy dostanie, jeśli od dodatku będą potrącane składki ZUS do rączki będzie ok. 60 zł
~miśka
wtorek, 5 sierpień, 2008, 23:02
Czy potrącacie chorobowe? Nie bardzo mogę znaleźć podstawę prawną do tego aby nie potrącać - jak sugeruje ~ nowa.
~B.K.
czwartek, 7 sierpień, 2008, 07:31
Czy jeśli została uruchomiona rezerwa celowa to trzba złożeć pismo do wojewódzkiego z prośbą o uruchomienie? Czy sami przyślą środki? Może moje pytanie wyda się niektórym dziwne ale w planowanym budżecie na 2007 miałam przyznane środki na inwestycje i chociaż miałam je w planie od początku roku to musiałam pisać wniosek o ich uruchomienie.
~J.M
poniedziałek, 11 sierpień, 2008, 22:41
Czy ktoś znalazł jakieś podpowiedzi jak powinien wyglądać podział dodatku?Czy jeżeli wykonane zatrudnienie jest mniejsze od planowanego mogę rozdysponować nadwyżkę czy muszę ją oddać tak aby średnio na etat nie wychodziło więcej niż 87,73 zł?
~Basia 1
środa, 20 sierpień, 2008, 13:15
Art. 57.
1. Wynagrodzenie zasadnicze przewidziane dla zajmowanego stanowiska pracy
oraz dodatek służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego ustala
się z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość ustaloną według
odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.
2. Dodatek specjalny wynikający ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań
przyznaje się kwotowo ze środków na wynagrodzenia, przewidzianych na dodatki
specjaln
~Majka
środa, 20 sierpień, 2008, 13:59
U nas szef przydzielił kazdemu indywidualnie, róznia sie one między sobą ale nie sa to znaczace różnice.Ale każda ponad 87,73zł.
~Piter SG
środa, 20 sierpień, 2008, 22:00
U Nas w Straży Granicznej, jasne były zalecenia z Biura Finansów z Warszawy co do podziału środków na dodatki specjalne. Polecono zróżnicować wg grup stanowisk w służbie cywilnej czyli m.in. gr. stanowisk samodzielnych i koordynujących itp.
Potrącamy chorobowe i wyrównujemy jubileuszówki i odprawy dla osób które odeszły w trakcie roku w ramach przydzielonych środków na te dodatki. Kupa roboty!

Żeby tego było mało to wczoraj dostaliśmy środki na podwyżkę wynagrodzeń zasadniczych w ramach podwyżek wynagrodzeń w służbie cywilnej uzależnione od wartościowania stanowisk. Czyli niby to samo co dodatek specjalny, ale nie dzielony na grupy stanowisk w sł.cyw. tylko wg gr wartościowania, jeszcze tego dokładnie nie rozgryzłem.
~eljot
czwartek, 21 sierpień, 2008, 12:37
Jeżeli przeliczacie chorobowe, to co zostaje jest do zwrotu? A co z dodatkami w 2009 roku. Czy są planowane w budżecie na 2009r. czy też z jakiejś rezerwy?
~magda
czwartek, 21 sierpień, 2008, 12:44
przyznano dodatki, a co robicie z nowymi etatami, bo otrzymałam kwotę tylko na tzw. stare etaty, a co zrobic gdy w 2009 było nowe zatrudnienie, dodatek przysługuje, ale zjakich pieniędzy, zgodnie z praepisami prawnymi tylko ze srodk.ów na dodatki specjalne czyli pomniejszam kwotę 87,73 ?
~Beata
czwartek, 21 sierpień, 2008, 18:42
a na jakiej podstawie potrącić chorobowe, jest to dodatek za specyfikę i charakter wykonywanych zadań, a czy za posiadanie stopnia urzędniczego też potrącacie chorobowe?
~Beata
czwartek, 21 sierpień, 2008, 18:44
Odp
ja uważam, ze podstawą prawną będzie art. 57 ust. 2
~ELJOT
piątek, 22 sierpień, 2008, 13:26
No, piszcie kochani piszcie bo cz\eski film z tymi dodatkami
~Ana
sobota, 23 sierpień, 2008, 21:47
Ciekawi mnie, czy obok potrącania chorobowego od dodatku specjalnego, należy przeliczyć podstawę do ustalenia wynagrodzenia chorobowego? Wszak będzie to składnik wynagrodzenia pomniejszany na skutek choroby pracownika. W zasadzie mam juz niezłe "węzły " w głowie przez ten dodatek specjalny. Rzeby choć był on konkretnieszy.... echhh
~Ana
sobota, 23 sierpień, 2008, 21:48
Odp
Żeby*** :)
~anna
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 12:01
Powiedzcie mi kochani czy w budżecie 2009 roku planuję dodatki specjalne czy również będą przyznane z rezerwy ?
~mmaa
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 12:21
u nas nie były planowane na 2009
~dana
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 21:51
Nawiązując do tego co napisał Piter SG, że wypłaca z przyznanej rezerwy również wyrównanie jubileuszówek i odpraw emerytalnych to powiem Wam że z tego co ja zrozumiałam po rozmowie z moim "organem nadzorującym" to przyznane pieniążki mam wykorzystać stricte na same dodatki. Rozdzielam więc w taki sposób, żeby została jak najmniejsza kwota do zwrotu. Nie dosyć tego to uwzględniłam wszystkie długie chorobowe (takie ok. 3 m-cy i dłużej,urlopy macieżyńskie i wychowawcze w okresie od I - VIII bo wiem że te osoby już za ten okres nieobecności nie dostaną dodatku. W ten sposób zaoszczędzone pieniądze mogą służyć do podwyższenia dodatku innym. Oszczędności z krótkich chorobowych są na ten moment nie do przeliczenia właściwie, wiec te pieniądze będą prawdopodobnie do zwrotu. Co do jubileuszówek i odpraw emerytanych to mam informacje że należy je płacić z normalnego funduszu płac! Nie z rezerwy! Piszcie jaka u Was polityka w tym zakresie - bo w sumie też jestem niespokojna czy dobrze to robie!
~Ala
wtorek, 26 sierpień, 2008, 21:58
My tak dobrze nie mamy .... wyrównania do jubileuszówek i odpraw mamy zabezpieczyć z przyznanej puli rezerw na dodatki specjalne :(
~ewa
środa, 27 sierpień, 2008, 17:03
co w sytuacji , kiedy rozwiązałam umowe o pracę w czercwu, czy za pięć miesięcy przepracowanych przysługuje mi wyrównanie w ramach dodatku.
~Ala
czwartek, 28 sierpień, 2008, 08:41
Przysługuje, jak najbardziej :)
~dana
czwartek, 28 sierpień, 2008, 18:30
ale przecież skoro to jest rezerwa celowa to ja rozumiem że powinnam ją wydać zgodnie z przeznaczeniem - czyli na wypłatę przyznanych dodatków specjalnych. W sumie dlaczego przeznaczać rezerwę na naliczenie pochodnych od środków z rezerwy czyli myśle tu o odprawach i jubileuszówkach??
~sylwia
piątek, 29 sierpień, 2008, 13:24
też uważam, ze środki z rezerwy celowej muszą być wydane zgodnie z przeznaczeniem czyli na wypłatę dodatków specjalnych i tylko na to
~pytanie
poniedziałek, 8 wrzesień, 2008, 16:08
Witam mam pytanie czy gdzies juz zostały wyplacone dodatki specjane? jakie to były kwoty netto za miesiąc?
~dorota
wtorek, 9 wrzesień, 2008, 08:24
czy ktoś zna może termin wypłaty dodatków specjalnych? i cz coś wiadomo co z dodatkami z wyników wartościowania
~pytanie
wtorek, 9 wrzesień, 2008, 09:06
Dorotka z tego co wiem wartościowanie ma być dopiero w pazdzieniku konczone ale czy wypłacane to nie wiem.
~dorota
środa, 10 wrzesień, 2008, 22:04
wartościowanie jest zakończone z końcem maja a teraz jest problem z ustaleniem nowej siatki płacowej
~pytanie
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 09:20
A długo ten problem ma być i czy podwyżki byłby jeszcze w tym roku z wyrównaniem od stycznia?
~Beata
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 09:41
Przed chwilą dostałam informację ze starostwa że dostaliśmy dodatkowe pieniądze przeznaczone na sfinansowanie od 1 stycznia 2008, skutków procesu wartościowania stanowisk pracy w sc. Dostaliśmy 9090zł. Z tego co widzę dostała również straż pożarna. Musze to rozdzielić na płace i pochodne. Tylko nie rozumiem czy te dodatkowe pieniądze mają wejśc w wynagrodzenie zasadnicze? Jeśli jest wyrównanie od stycznia, to czy wyrówniuje się równiez dodatek stażowy, jeśli zasadnicze byłoby większe?
~pytanie
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 10:50
To widac ze nie duze to beda pieniazki nawet jesli z wyrównaniem. A wracajac do doatku specjalnego, dostaliscie juz? w jednej kwocie?
~Beata
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 13:15
Duże nie będą, ale zawsze coś. Unas jest 2,5 pracownika służby cywilnej. Na dodatki specjalne jeszcze pieniędzy nie dostaliśmy. Podpowiedzcie mi jak jest z tym wyrównaniem zasadniczego, czy dodatek stażowy również wyrównuje się?
~dorota
piątek, 12 wrzesień, 2008, 08:12
Beatko piszesz, że otrzymaliście 9090zł, ale napisz ile to jest u was na jeden etat, bo myślę że wszyscy otrzymamy jednakową kwotę na etat wg. rozdzielnika.Te pieniądze z wartościowania wchodzą w zasadniczą a więc będziemy mieli wyższe mnożniki co mnie bardzo cieszy ponieważ słyszałam, że kwota bazowa na nowy rok ma wynosić 2020 ale to jeszcze nic pewnego.
~Beata
piątek, 12 wrzesień, 2008, 13:59
Jest nas 2,5 etatu jak pisałam wyżej. Po odjęciu srodków na pochodne (4110 i 4120)wyszło mi na wynagrodzenia- 6300 zł. Wstępnie ustalilismy z szefem ze po podzielniu na 12 m-cy daje nam to kwotę 525 zł. Będzie to podzielone na 2,5 etatu: 200+200+125. Oczywiście mniej więcej bo reszta należy do mnie i musze to teraz zamienić na mnoznik. Tylko mam problem z przeliczeniem ze względu na wyrównanie od stycznia - dodatek stażowy.
~Beata
piątek, 12 wrzesień, 2008, 15:21
Napiszcie jak to robicie. A z tą kwotą bazową, to byłoby nieźle:)
~GABRYSIA
piątek, 12 wrzesień, 2008, 19:10
BARDZO PROSZĘ O UDZIELENIE INFORMACJI .JEDNA Z MOICH KOLEŻANEK BYŁA NA ZASIŁKU CHOROBOWYM OD STYCZNIA DO CZERWCA TO CZY JEJ NALEŻY SIĘ DODATEK SPECJALNY ZA TE MIESIĄCE .PROSZĘ O ODPOWIEDZ POZDRAWIAM
~Graża
niedziela, 14 wrzesień, 2008, 07:36
Czy każdy pracownik powinien otrzymać dodatek specjalny (nawet na długotrwałym zwolnieniu lekarskim)??
~dorota
niedziela, 14 wrzesień, 2008, 20:29
dodatek osoba na chorobowym musi mieć przydzielony ale nie zostanie on wypłacony ponieważ za zwolnienia lekarskie będzie potrącony ponieważ taki pracownik, którego nie ma w pracy nie wykonuje "zdań specjalnych" i te środki idą w oszczędności i zostaną oddane w przyszłym roku do nowego podzłału
~Amelia
wtorek, 16 wrzesień, 2008, 20:35
dodatek specjalny w służbie cywilnej
Proszę napiszcie mi czy wszystkim pracownikom powinien należeć się dodatek specjalny.Mój szef traktuje go jako zamiennik dodatku kontrolerskiego, zamierza go przyznać tylko inspektorom, którzy jeżdżą w teren. A co z główną księgową czy też się należy. Proszę o szybką odpowiedź.
~Ania
środa, 17 wrzesień, 2008, 08:35
Amelio, w naszej jednostce dodatek będzie dzielony dla wszystkich, również dla księgowej nie tylko dla jeżdżących w teren,tylko jest pytanie czy po równi,czy wg. wartościowania, podzieliłam równo i czekam na inne opinie,
~Pytanie
środa, 17 wrzesień, 2008, 08:52
U mnie w firmie z tego co wiem po równo został podzielony dla Każdego pracownika tylko nadal czekamy na wypłaty(-: a u Was już wypłacony został?
~dorota
środa, 17 wrzesień, 2008, 09:08
w naszej jednostce dodatki specjalne również zostały podzielone po równo
~pytanie
środa, 17 wrzesień, 2008, 09:19
Dorotka a juz wyplacone? i w jednej kwocie za miesiace od stycznia do sierpnia?
~Beata
środa, 17 wrzesień, 2008, 09:38
U nas już wypłacone , do sierpnia w jednej kwocie, a reszta co miesiąc przy wynagrodzeniu. Poinfermowano mnie, że jeżeli pieniądze są już wprowadzone w planie jednostki to mogę śmiało wypłacać ze środków które posiadam na rachunku, bądź wnioskować do zarządu o przelew, jeśli brakuje.
~pytanie
środa, 17 wrzesień, 2008, 10:05
Betaka to fajnie :-)) u nas nadl Nic(-: nie było jakiegos terminu do kiedy maja byc wypłacone? od górnie?
~Ania
środa, 17 wrzesień, 2008, 11:53
u nas już są w planie i mam zamiar wypłacić we wrześniu z wyrównaniem, tylko wg. mnie to nie wliczam ich do zasadniczej tylko odrębnie jako dodatek specjalny i wtedy nie muszę zastanawiać się co z wysługą.i jeszcze chyba będę musiała potrącić za choroby i urlopy bezpłatne i mam pytanie czy te pare groszy (115,95 plus pochodne) będę musiała oddać
~Ania
środa, 17 wrzesień, 2008, 12:02
dodatek specyjalny w służbie cywilnej
Chciałam zapytać jeszcze czy podstawą prawną będzie tylko ustawa o sł. cyw. bo muszę napisać pisma pracownikom o przyznanym dodatku (chyba )
~pytanie
środa, 17 wrzesień, 2008, 12:42
Aniu u nas to było zarządzenie o dodatku, i z tego co wiem trrzeba odliczyc urlopy bezp.i chorobowe. dlatego tak dlugo czeka sie na wyplate.
~Ania
środa, 17 wrzesień, 2008, 13:23
a co z pracownikiem który teraz choruje, czy do podstawy chorobowego wliczam mu ten dodatek od stycznia do sierpnia?mimo iż nie brał tych pieniędzy dopiero we wrześniu dostanie wyrównanie,i co z pracownikami którzywcześniej chorowali i mają liczone podstawy bez tego dodatku? dopiero wróciłam z wychowawczego i mam pewne braki w wiedzy
~dorota
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 08:03
przecież tego dodatku nie wliczamy do podstawy, ale jeśli pracownik chorował to liczymy dodatek tylko za tyle dni ile pracował u nas jeszcze nie wypłacili, ale mamy dostać przy pensji wrześniowej wyrównanie za te 9 miesięcy a w październiku przyjdzie do podziału druga transza, która wejdzie w mnożnik, ale czy ktoś wie czy ta druga transza to będzie z wyrównaniem od stycznia czy od maja tak jak zakończyło się wartościowanie?
~Beata
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 08:53
Ja dostałam pismo że od stycznia. A dokładniej to starostwo dostało pismo o przyznaniu środków dla nadzoru i strazy pożarnej, musiałam podać im tą kwotę na rozpisane pragrafy, żeby mogli to wprowadzić do planu. A przy okazji zrobili mi ksero tego pisma.Tak ,że na 100 % od stycznia, kwota w całości i należy podzielić ją na wynagrodzenia i pochodne.
~Ania
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 09:06
Dorotko, czy jesteś pewna czy ta druga transza dotycząca wartościowania wejdzie w mnożnik, czyli wliczona zostanie do zasadniczej?Przed chwilą rozmawiałam z Urzędem Woj. pod który podlegamy i tam nie wliczają tego do zasadniczej tylko traktują jako dodatek
~nowa
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 09:54
Mam pytanie dotyczące wartościowania czy Nadzory też muszą to robić. Jestem nowa i zielona.
~Beata
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 10:07
Zdaje się że termin minął już w maju. Nadzory też, jeśli mają pracowników służby cywilnej.Bo może nie wszystkie mają.
~nowa
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 10:10
Dzięki, tak myślałam, skoro występuje paragraf 4020 to są i pracownicy.
~pytanie
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 10:43
Tak u Nas te z warościowania maja wyplacac od stycznia w pazdzierniku ale podobno to bardzo malutkie kwoty kwestia paru złotych, u Was tez to są takie niskie kwoty?
~zawiedziona
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 10:57
wartościowanie to bzdura, kto ma dostać i tak dostanie.
~Beata
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 12:08
Ja myśle ze dostać muszą wszyscy, tylko jedni mniej, drudzy więcej. U nas wyszło to po 200 zł miesięcznie (brutto)dla inspektorów i ja dostałam 125, bo jestem na 1/2 etatu. Uważam, ze to rozsądny podział i nikt nie jest pokrzywdzony. Może nie jest to powalająca kwota, ale ziarnko do ziarnka... tym bardziej że wyrównanie od stycznia , a i dodatek specjalny... nie ma co kręcić nosem:) Pozdrawiam.
~pytanie
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:19
Betaka 200zł z wyrównianiem od stycznia to bedzie 1800 zł brutto tak? i do kiedy Wam maja wyplacic z tego wartosciowania?
~ewa
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:22
A co z osobami, które odeszły w ciągu roku czy także dostają pieniążki z wartościowania i wyrównanie od stycznia do dnia rozwiązania stosunku pracy??????
~Ania
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:25
osobą które odeszły też się należy do dnia rozwiązania umowy, gdyż byli uprawnieni od stycznia do dodatku
~Ania
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:26
Odp
przepraszam za bląd, osobom, oczywiście
~Ania
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:30
Odp
ja mam zamiar wypłacić dodatki specjalne i te odnośnie wartościowania we wrześniu z wyrównaniem, wczoraj rada zatwierdziła czekam na pismo.
~pytanie
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:34
Aniu jesli mogę zapytac bo u nas taki bałagan w firmie ze nic sie nie mozna dowiedziec, ile Wyszloo Wam na osobe z dodatku specjalnego? i czy to wyplacacie w jednej kwocie? i ile z wartosciowania na osobe?
~aga
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:36
z poprzednich postów wynika,że pieniążki z wartościowania mają być wypłacone z wyrównaniem od stycznia br. czy to prawda? i czy dotyczy to urzędów wojewódzkich?słyszałam wersję,że od marca br. proszę napiszcie coś o tym
~ewa
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 13:53
że dodatek specjalny trzeba wypłacić także osobom które odeszły z pracy w tym roku to wiem, ale jak postąpić z tymi osobami w przypadku podziału środków przeznaczonych na wyrównanie płac w wyniku wartościowania??
~Beata
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 14:26
Do ~pytanie: tak. Na 100 % z wyrównaniem od stycznia. Myślę, że będę mogła wypłacić je przy wrześniowych wynagrodzeniach, jak tylko zarząd powiatu zatwierdzi zmiany w planie, a zbiera sie tak pod koniec miesiąca.
~Ania
piątek, 19 wrzesień, 2008, 08:44
nam wyszło z dodatku po 87 zł brutto na osobę za miesiąc a tych z wartościowania od 100 do 150 zł w zależności od stanowiska
~Ania
piątek, 19 wrzesień, 2008, 08:53
Odp
mogłabym już liczyć pensję wrześniowe z tym wartościowaniem tylko mam problem czy wliczać je do zasadniczego czy traktować oddzielnie, mój szef mówił że oddzielnie i zaoszczędziłoby mi to trochę pracy ze stażowym np. a z drugiej strony jak zbieram opinie to wszyscy dodają do zasadniczej i liczą mnożniki.I czekam, a mam teraz chorego i gdybym już wiedziała jak płacić to wyliczyłabym mu już prawidłową podstawę i nie robiła potem korekty,Czy ktoś dostał jakieś pismo z którego jasno wynika że wliczamy je do zasadniczej? od wrzesnia wróciłam do pracy po 1,5 rocznej przerwie i od razu takie coś.
~Beata
piątek, 19 wrzesień, 2008, 09:00
Nie znam podstawy, ale jak jest dodatek specjalny to rozumiem że to dodatek. A jak są środki "przeznaczone na sfinansowanie od dnia 1 stycznia 2008. skutków procesu wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej", bo tak dokładnie było napisane, to jak to nazwać? ja z czystym sumieniem wrzuciłam to w zasadnicze.
~Ania
piątek, 19 wrzesień, 2008, 10:38
dziękuję Beatko za podpowiedz.Ja jeszcze nie mam tego pisma, podali mi tylko kwotę
~Dagmara
piątek, 19 wrzesień, 2008, 12:04
my wciąż nie mamy pisma o pieniądzach z wartościowania i nie znamy wysokości kwot, ale podpowidzcie czy kwoty są przypisane do przedziałów z wartościowania czy może do stanowisk wg. hierarchi czy poprostu przyszły w określonej kwocie i sami musi je zaszeregować wg. przedziałów z wyników wartościowania
~Beata
piątek, 19 wrzesień, 2008, 12:13
Wklejam swoja wcześniejszą odpowiedź:
"Ja dostałam pismo że od stycznia. A dokładniej to starostwo dostało pismo o przyznaniu środków dla nadzoru i strazy pożarnej, musiałam podać im tą kwotę na rozpisane pragrafy, żeby mogli to wprowadzić do planu.A przy okazji zrobili mi ksero tego pisma"
Pracuję w nadzorze budowlanym i ja nie dostanę pisma tylko uchałę zarządu powiatu o wprowadzonych zwiększeniach w budżecie jednostki w paragrafach na które wczesniej rozpisałam przyznaną kwotę, czyli 4020, 4110 i 4120.
~Beata
piątek, 19 wrzesień, 2008, 12:18
Odp
A jeśli chodzi o przypisywanie do przedziałów wartościowania, to sprawa wewnętrzna jednostki i w praktyce to wygląda tak , z szefem ustaliśmy mniej więcej równy podział: 200+200+125(1/2 etatu). Nas jest tylko dwie i pół osoby, nie ma zwolnień, ani odejśc w trakcie roku, dlatego wyliczenie jest proste.
~Ania
piątek, 19 wrzesień, 2008, 14:19
Beatko powiedz mi proszę co z wysługami? bo pasowałoby je również wyrównać, z których pieniążków to zrobicie, z tych na wartościowanie czy z tych które były już wcześniej na wynagrodzenach u mnie to będzie ok 350 zł różnic
~Beata
piątek, 19 wrzesień, 2008, 14:51
My wyrównuemy stazowe ze srodków na wartościowanie. Miałam opory żeby stazowe wyrównywać z tych na wynagrodzenia, chociaż byłoby mi to bardzo na rękę ponieważ zostaje nam sporo środków na wynagrodzenia, które można by na to przeznaczyć. Wrześniowe wynagrodzenia jeszcze przed nami, może przekonałabym Szefa, że tak można zrobić:)Bo on się wszystkiego boi:)
Czy ktoś może wyrównywał stażowe ze środków na wynagrodzenia, a nie na wartościowanie???
~eljot
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 07:55
PYTANIE DO BEATY !!
Ja tez jestem nadzór budowlany. Prosze mi powiedzieć ile punktów z wartościowania ma u Was główny księgowy ?
Czy podział otrzymanych pieniędzy na sfinansowanie skutków wartościowania jest u was związany z punktami? Słyszałam, ze niektóre jednostki dzielą otrzymane pieniążki wg punktów, a nietóre całość wynagrodzeń dostosowują do punktacji.
~Beata
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 08:59
Jutro będe w pracy to podam Panu punkty, bo prawdę mówiąc sama nie wiem. Wartościowanie robił Szef i trzyma je u siebie. Głównego księgowego u nas nie ma, jest tylko księgowa na 1/2 etatu, pełniąca funkcję głównego księgowego.
~cywil w straży
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 11:23
Witam, mam pytanie czy spotkali sie Państwo z sytuacja że otrzymali angaż (po trzech latach pracy, stanowisko inspektora, 3 cywili w jednostce) z wartością mnożnika 1,1, po czym okazało sie że według jednostki nadrzędnej przekracza on średnią dla województwa. W chwili obecnej księgowe czekają na pieniądze z wartościowania żeby wyrównać sobie "nadpłacone" wynagrodzenia.Chciały już zabrać z dodatku specjalnego ale nie mogą.
~Kiler
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 16:20
Czy są średnie dla województwa? Pierwszy raz o tym słyszę. Proszę mi podać, gdzie je znaleźć.
~dagmara
środa, 24 wrzesień, 2008, 08:55
Ja nigdy nie słyszałam o średniej dla województwa
~Maria
czwartek, 25 wrzesień, 2008, 14:23
Dodatki specjalne jak najbardziej powinny byc podzielone równo. Jeżeli chodzi o wartościowanie , to będzie to wynagrodzenie zasadnicze i staż.
~Beata
czwartek, 25 wrzesień, 2008, 15:01
Dodatek specjalny wynika, ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań (patrz ustawa o SC)
i nigdzie nie jest powiedziane, że powinien być dzielony równo.
~pytanie
czwartek, 25 wrzesień, 2008, 15:48
a warościowanie kiedy będzie wypłacone? do kiedy musi być?
~Beata
czwartek, 25 wrzesień, 2008, 17:35
U nas poszło wczoraj z wyrównaniem od stycznia, bo dostaliśmy we wtorek uchwałę z powiatu o zwiększeniu planu, więc uznałam że nie ma na co czekac.Ale u nas jest ułatwione zadanie bo jest nas mało, bez zwolnień itp.
~pytanie
piątek, 26 wrzesień, 2008, 09:31
Beatko te kwoty co pisałaś wcześniej to brutto/ i wypłacicie je z pensja teraz wrzesniowa z wyrownaniem od stycznia?
~Beata
piątek, 26 wrzesień, 2008, 10:26
Brutto. Ja je wliczyłam do wynagrodzenia zasadniczego , każdy dostał decyzję o wzroście mnożnika od stycznia. Wyrównanie od stycznia do sierpnia puściłam w środę żeby się nie plątało, A od września już nowmalnie.
~pytanie
piątek, 26 wrzesień, 2008, 13:47
to Wam dobrze Beatka u mnie ledwo dodatek wyplacaj w ratach po pare groszy co kilka dni a o wartość.na razie cisza, maja jakis termin od gorny do kiedy musza wyplacic pieniazki?
~dagmara
piątek, 26 wrzesień, 2008, 20:35
my dziś mieliśmy wypłatę i wyszło netto po 60 zł dodatku specjalnego, mamy też wypłacone wyrównanie od stycznia, teraz czekamy na pismo w sprawie wartościowania, które ma być dopiero w listopadzie a kasa z tego tytułu w grudniu
~pytanie
piątek, 26 wrzesień, 2008, 21:40
Dagmara to dodatek wyszedl wszedzie tak samo, ale z tego co wiem wartośćiowanie musi byc zakonczone do 15.10. bo taka jest w budżecie napisane, a może wiecie juz ile dostaniecie z tego wartościowania?
~pytanie
piątek, 26 wrzesień, 2008, 22:01
Dagmara to dodatek wyszedl wszedzie tak samo, ale z tego co wiem wartośćiowanie musi byc zakonczone do 15.10. bo taka jest w budżecie napisane, a może wiecie juz ile dostaniecie z tego wartościowania?
~Beata
sobota, 27 wrzesień, 2008, 12:00
Do ~eljot: księgowa ma u nas 215 punktów.
~Beata
sobota, 27 wrzesień, 2008, 12:04
Jak ciekawostkę dodam że u nas inspektor nadzoru budowlanego ma 194. A jak jest u was? Podzielcie się.
~krystyna
poniedziałek, 29 wrzesień, 2008, 08:23
Z tego co zozumiałam dodatek nalezy naliczyc od 1 stycznia, w związku z tym mam zrobic nowe angaze do umów o pracę czy tylko pismo informujace ze przyznao taki dotatek specjlany na czas określony od 01-01-2008 do 31-12-2008 w kwocie ...... I jeszcze jak wyliczyć wyrównanie, jezeli np pracownik w maju przebywał na zwolnieniu lekarskim, czy nalezy potraktowac ten dodatek w wyliczeniu jak dodatek stażowy i nie uwzgledniac go w podstawie np zaisłku chorobowego ? Jak by ktos mógł to prosze o ew informacje na erko@2tlen.pl
~krystyna
poniedziałek, 29 wrzesień, 2008, 08:37
Odp
poprosze o informacje na erkon@tlen.pl
~jerry
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 09:58
Powiedzcie jakie srednio będą podwyzki, wiem że w GUS mają byc mnozniki:

statystyk, sekretarz, księgowy, podreferendarz

1,00

st. statystyk, st. księgowy, inspektor

1,10

specjalista

1,20

st. specjalista

1,30

główny specjalista

1,40

konsultant

1,70

naczelnik wydziału

2,00
~dagmara
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 10:47
czy te mnożniki ustalaliście sami z przełożonym? czy może przyszłe wytyczne od górnie do których trzeba było się dostosować? proszę o odpowiedź
~Beata
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 12:25
U mnie:
księgowa- 1.983
inspektor z wyższym wykształeceniem mgr inz.-1.731
inspektor technik budowlany- 1.615
ustalane z przełozonym po wartosciowaniu
~x
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 13:16
To jest chore, znowu bedą róznice miedzy urzędami - więc po co to całe zamieszanie (sztuka dla sztuki czy jaja jak wszedzie...)
~x
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 13:18
To jest chore, znowu bedą róznice miedzy urzędami - więc po co to całe zamieszanie (sztuka dla sztuki czy jaja jak wszedzie...)
~nowa
środa, 1 październik, 2008, 13:46
a czy ja bym mogła kogoś z nadzoru budowlanego prosić o wzór zarządzenia w sprawie wartościowania stanowisk??
~nowa
środa, 1 październik, 2008, 13:57
Odp
bardzo proszę na adres robercik659@wp.pl z góry dziękuję
~Jola
czwartek, 2 październik, 2008, 10:39
Czy w związku z wartościowaniem i związanym z tym dodatkiem specjalnym (też obiło mi się że ma być zakończone do 15 października) będzie to wypłacane z wyrównaniem od stycznia ?? Czy macie już może średnią wysokość tego dodatku (z wartościowania)na głowę ??
Dodatek w urzędzie wojewódzkim (ten pierwszy) wynosił po 112zł. brutto (dla każdego po równo).
~nowa
czwartek, 2 październik, 2008, 14:13
tak, ja dostałam pismo na wyrównanie płac w związku z wartościowaniem od 1 stycznia
~dagmara
czwartek, 2 październik, 2008, 15:39
piszesz,że dostałaś pismo o wartościowaniu, ale czy masz już kwoty bo ja słyszałam o kwocie 200 zł na etat lecz nadal nie mamy na to pisma
~pytanie
czwartek, 2 październik, 2008, 17:31
i kiedy z warotościowanie ma być wypłacane czy do 15.10 tak ja jest w ust.budżetowej?
~eljot
piątek, 3 październik, 2008, 13:24
Do Beata
U mnie inspektor ze średnim ma 210 pkt. a gł.księgowy 263
~nowa
piątek, 3 październik, 2008, 14:00
nie mam podzielone, kierownik dzieli kwotę
~nowa
piątek, 3 październik, 2008, 14:03
Odp
ale mam pytanie ta kwota, którą dostałam na wartościowanie ma wejść w zasadnicze w całości a stażowy już ze środków, które ma w budżecie
~dagmara
piątek, 3 październik, 2008, 15:03
stażowy ma się mieścić w tej kwocie dodatku
~nowa
poniedziałek, 6 październik, 2008, 14:33
dzięki dagmara, biorę się za liczenie :(
~aga
wtorek, 7 październik, 2008, 13:53
witam, a co jeśli szef zmienił angaże i od sierpnia dostaliśmy podwyżki. Nastepnie przyszło pismo o pieniązkach z wartościowania? czy anulować te angaże skoro kwota z wartościowania ma być z wyrównaniem od stycznia? Doradzcie co zrobic w takiej sytuacji
~iza
środa, 8 październik, 2008, 07:32
Wiem że nie na temat.
Pytanie do księgowych Nadzoru, czy naliczcie odsetki od mandatów nakładanych przez merytorycznych? Jeżeli tak/nie to na podstawie jakich przepisow .Dzięki
~Beata
czwartek, 9 październik, 2008, 10:23
Ja nic nie naliczam, ponieważ po wystawieniu mandatu, praktycznie nie mamy kontroli nad tym co się dalej dzieje z wpłatą. Należności za mandaty ludzie wpłacają (lub nie)na rachunek bankowy urzędu wojewódzkiego. Do nas wpłacają tylko koszty upomnienia i grzywny, które odsyłam później na rachunek starostwa jako dochody budżetu państwa.
~dagmara
sobota, 11 październik, 2008, 17:58
czy ktos już zrobił siatkę płacową w związku z pieniędzmi z wartościowania? jeśli tak to jaki obraliście sposób?
~y
sobota, 11 październik, 2008, 18:45
czy będą większe dodatki specjalne
~anna
poniedziałek, 13 październik, 2008, 13:31
Jakich pracowników nadzoru zalicza się do służby cywilnej ???
~Beata
poniedziałek, 13 październik, 2008, 13:46
Jak to jakich?? W słuzbie cywilnej może być zarówno księgowa, inspektor, referent czy inny pracownik jeśli jego etat jest ze słuzby cywilnej. Pracownik służby cywilnej nie musi koniecznie pracować w nadzorze ale np. w inspektoracie weterynarii, urzędzie skarbowym, kuratorium itp. A bywa również, ze część pracowników, np. w urzędzie może być pracownikami samorządowymi a częśc członkami korpusu służby cywilnej.
~Monia
wtorek, 14 październik, 2008, 17:26
Bierzecie pod uwagę dodatki specjalne w projektach planów budżetowych na 2009?
~eljot
środa, 15 październik, 2008, 12:26
Na 2009 nie planujemy dodatków.
~Anna
środa, 15 październik, 2008, 12:28
Odp
A kto ustala czy zatrudniany pracownik będzie miał etat ze s.c. czy nie ?
~Monia
środa, 15 październik, 2008, 14:03
Ale jako wynagrodzenie periodyczne wchodzi w skład podstawy "13"?
~Monia
czwartek, 16 październik, 2008, 11:43
Napiszcie, jaki są wasze zdania na ten temat. Ja dziś oddaję formularze planistyczne na 2009 do starostwa i w podstawe do naliczenia "13" wcisnęłam dodatek specjalny.
~pytanie
wtorek, 21 październik, 2008, 13:01
u Nas w ministerstwie wartościowanie wychodzi ok 100 zł brutto podwyzki (-:
~`mika
wtorek, 21 październik, 2008, 14:27
chodzi o wartościowanie czy dodatek specjalny?
Moze ktoś wie coś więcej na temat wartościowania? Jak przekłada sie to na pieniądze itp.
~pytanie
wtorek, 21 październik, 2008, 22:34
o wartosciowanie.Dodatek byl w kwocie 60 zł netto.
~Jola
środa, 22 październik, 2008, 08:30
czy były już u Was wypałcane środki z tytułu wyrównywania róznic wynagrodzeń w urzędach ? a czy z wartościowania ? u nas w urzędzie wojewódzkim jeszcze nie, jak to się ma do 15 października ??
~eljot
środa, 22 październik, 2008, 14:04
U nas były wypłacone z wartościowania w XI, a z wyrównania będą w X
~eljot
środa, 22 październik, 2008, 14:05
Odp
oczywości z wartosciowania w IX :)
~pytanie
środa, 22 październik, 2008, 17:03
Ejlot a duzo Wam wyszlo z tego wartosciowania?
~eljot
czwartek, 23 październik, 2008, 08:08
Z wartościowania ponad 9 tys. na 4,5 etatu od 01.01.2008. Na wyrównanie podobna kwota.
~Jola
czwartek, 23 październik, 2008, 08:31
a czy z wartościowania wypłacono z wyrównaniem od stycznia ??
~pytanie
czwartek, 23 październik, 2008, 08:49
Eljot czyli ok 100 zł na miesiac dla osoby? bo u Nas tak wyszło.
~eljot
czwartek, 23 październik, 2008, 13:53
i z wartościowania i z wyrównania różnic pomiędzy urzędami jest od 01.01.2008
Z wartościowania kwotę podzielono wg punktów czyli 9000:12m-cy = 750zł
inspektorzy 4 etaty po 160,oo księgowa 1/2 et. 110,00
Jezeli wu was wyszło mniej to widocznie dostaliście mniej pieniążków.
~Magda
czwartek, 23 październik, 2008, 19:56
Witam mam problem po podzieleniu kwoty z wartościowania na każdego z podziałem na mnożnik i stażowe i zrobieniu nowych angaży od 1.01 nie mam pomysłu na wyrównanie co z chorobowym do 33 dni? Proszę o pomoc
~eljot
poniedziałek, 27 październik, 2008, 13:32
chorobówkę oczywiście przeliczyć po podwyżkach a co do reszty to nie rozumiem pytania
~~mika US I IS
wtorek, 28 październik, 2008, 10:01
Odp: dodatek specjalny w służbie cywilnej 2009r.
Zwracam się do ksiegowych US i Izb Skar.
Czy i jak podzielono u Was kwoty z wartościowania stanowisk pracy oraz jak się
ma sprawa dodatków specjalnych w 2009r. W budzecie na 2009r. znajdująe kwoty na dodatki specj. Co o tym myślicie?
~KS
środa, 29 październik, 2008, 11:14
Skoro srodki z wartosciowamia i dodatki specj. sa z rezerwy celowej, to czy dodać do zasadniczych i do angazy, a jesli w 2009 r. nie dadza rezerwy i co wtedy?
~eljot
czwartek, 30 październik, 2008, 12:05
środki z wartościowania weszły do płacy i wobec tego będą ujęte w planie 2009
a dodatki specjalne no cóż .... na razie są przyznane do końca 2008r. Jak w 2009 uruchomią z rezerwy to będą, a jak nie to nie .
~Andrzej
piątek, 31 październik, 2008, 19:02
Witam mam mały dylemat i proszę o radę w przyszłym miesiącu tj. w listopadzie zmianiam urząd, mam przeniesienie słuzbowe w służbie cywilnej do innego urzędu i moje pytanie dotyczy wartościowania a dokładnie czy dostanę pieniążki z wartościowania z wyrównaniem od stycznia u obecnego pracodawcy. Nadmienię, iz pieniażki za dod. specjalne zostały podzielone i dostałem natomiast druga część z wartościowania jeszcze czeka(ta która ma wejść do placy zasadniczej).Jeżeli to możliwe to proszę o radę jakie musze (i czy muszę) napisać pismo do swojego szefa aby te pieniążki nie przepadły prawie za 10,5 m-ca pracy.
~Ania
sobota, 1 listopad, 2008, 22:16
Andrzeju powinieneś dostać te pieniążki bez żadnego pisma do szefa. Ja wypłaciłam osobie która pracowała u nas do 31 sierpnia.
~eljot
niedziela, 2 listopad, 2008, 13:35
Bez obaw wypłacą bez pisma.
~krysia
poniedziałek, 3 listopad, 2008, 07:59
Czy uzwgleniacie w podstawie do "13" dodatki specjlane?
~Beata
poniedziałek, 3 listopad, 2008, 08:59
Ja uwzględniam. Dodatek specjalny traktuję jako obligatoryjny składnik wynagrodzeń członka korpusu służby.
~eljot
poniedziałek, 3 listopad, 2008, 11:50
A ja nie uwzględniam, uzgodniono z WINB.
~Beata
poniedziałek, 3 listopad, 2008, 12:34
Nie strasz:) To kwestia uzgodnienia? Zadzwonię do swojego Winbu.Ciekawe czy zdania na ten temat będą zgodne, czy jak zwykle: jedni tak, drudzy inaczej.
~Beata
poniedziałek, 3 listopad, 2008, 12:45
Ustawa o służbie cywilnej: "...Art. 55
1. Wynagrodzenie pracownika służby cywilnej składa się z wynagrodzenia zasadniczego przewidzianego dla zajmowanego stanowiska pracy, dodatku specjalnego wynikającego ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań oraz dodatku za wieloletnią pracę w służbie cywilnej.
2. Wynagrodzenie urzędnika służby cywilnej składa się z wynagrodzenia zasadniczego
przewidzianego dla zajmowanego stanowiska pracy, dodatku specjalnego
wynikającego ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań, dodatku za
wieloletnią pracę w służbie cywilnej oraz dodatku służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego."
Jeśli nie uwzględniać w podstawie do "13" dodatku specjalnego, to dlaczego uwzględniac stażowy? Specjalny jest składnikiem wynagrodzenia bez względu na źródło pochodzenia (bo myśle, że wątpliwosci wynikają z tego że był wypłacany z rezerwy celowej)
~KS
środa, 5 listopad, 2008, 08:09
Jaki macie program do ksiegowania i do płac w PINB-ach?
~eljot
środa, 5 listopad, 2008, 08:22
Beata- czekam na informację, co Ci powiedzieli w Twoim WINB
~Beata
środa, 5 listopad, 2008, 08:57
~eljot: W moim WINB-ie wliczają dodatek do podstawy "13".
Trochę zaniepokoiłam się tym co napisałeś, bo oddałam juz projekty budżetu na przyszły rok i tam "13" zaplanowałam z uwzględnieniem dodatków.
~Beata
środa, 5 listopad, 2008, 09:00
Odp
A jeśli chodzi o program, to używam REWIZORA i tam jest modół do płac mikro GRATYFIKANT.
~Beata
środa, 5 listopad, 2008, 09:01
Odp
Ale napisałam moduł- sorry to z pośpiechu:)
~Ania
środa, 5 listopad, 2008, 10:51
Ja oczywiście wliczam dod. specjalny do 13, tak samo do podstawy chorobowego, w PINB-ach należących do Naszego WINB. też tak robią najprawdopodobniej
~Beata
środa, 5 listopad, 2008, 11:05
To dobrze, przynajmniej ta "13" będzie nieco wyższa. Ale widać nie wszędzie jest tak samo. Czekam na wiadomośc od ~eljota.
~Ania: orientujesz sie może jak będzie wyglądała sprawa dodatków w 2009 roku? Czytałam ,że dodatki to nie był jednak dobry pomysł i ponoć mają być zlikwidowane.
~eljot
środa, 5 listopad, 2008, 12:05
jestem zaskoczona tym co piszecie, właściwie też zastanawiałam sie dlaczego do 13-stki nie. Ale takie uzyskałam informacje z WINB. Chyba popytam jeszcze raz.
Dam znać jak jest u nas.
~Andrzej
czwartek, 6 listopad, 2008, 10:29
A propo dodatków w 2009r. artykuł z jednej z gazet
Dziś Senat zajmie się nową, uchwaloną pod koniec października, ustawą o Służbie Cywilnej. Niezależnie od tego rząd pracuje już nad kolejnymi zmianami do tej ustawy. Mają dotyczyć sposobu wynagradzania urzędników. Jest już przygotowany wstępny projekt planu modernizacji ich wynagrodzeń, który wkrótce zostanie rozesłany do konsultacji. Rząd chce zapobiec odchodzeniu specjalistów m.in. z ministerstw, gdzie poziom fluktuacji kadr wynosi ponad 20 proc.

- Plan ten stawia sobie dwa cele. Zdiagnozować słabości obecnego systemu płac i przygotować takie rozwiązania, które uproszczą go i zmienią, aby był bardziej motywacyjny - mówi Adam Leszkiewicz, zastępca szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Dodaje, że uproszczenie będzie polegało na zmniejszeniu liczby składników wynagrodzenia.

Likwidacja dodatku
Zdaniem Piotra Sierocińskiego, dyrektora Generalnego HRM Partners, autora ekspertyzy przygotowanej na zlecenie rządu, obecny system wynagrodzeń w Służbie Cywilnej jest zbyt rozbudowany i mało przejrzysty. Według niego część z istniejących składników wynagrodzenia nie spełnia istotnych funkcji, ale wręcz utrudnia prowadzenie polityki kadrowej i motywacyjnej.

Rząd planuje więc likwidację dodatku specjalnego. Obecnie dodatek ten przysługuje wszystkim pracownikom korpusu Służby Cywilnej. Nie jest uzależniony od wyników pracy urzędnika, co powoduje, że nie ma walorów motywujących. W tym roku wynosi on średnio 87 zł miesięcznie. W budżecie na ten cel przeznaczono 160 mln zł.

- Zlikwidowany dodatek specjalny zostanie zastąpiony wynagrodzeniem, powiązanym z efektami pracy - wyjaśnia Adam Leszkiewicz.

Prof. Mirosław Stec z Uniwersytetu Jagiellońskiego popiera likwidację dodatku specjalnego. Jego zdaniem istnienie dodatku, który otrzymują wszyscy, bez względu na jakość wykonywanej pracy, nie ma sensu.

Wraz z likwidacją dodatku specjalnego rząd planuje też modyfikację sposobu przyznawania dodatku zadaniowego. Chodzi o to, aby wyróżniający się urzędnicy otrzymywali dodatkową gratyfikację za ponadstandardową pracę.

- Dodatek zadaniowy jest wypłacany bardzo rzadko, a w niektórych grupach urzędów na przykład w administracji skarbowej praktycznie nie korzysta się z tej formy wynagradzania - wyjaśnia Wojciech Zieliński z Departamentu Służby Cywilnej i Państwowego Zasobu Kadrowego w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Obecnie członek korpusu Służby Cywilnej może otrzymać taki dodatek za wykonywanie dodatkowych, powierzonych mu przez pracodawcę zadań, ale tylko na okres ich wykonywania. Możliwość dodatkowego wynagrodzenia ma być bardziej powiązana z realizacją dodatkowych zadań.

(...)
Premie dla najlepszych
- Wprowadzenie systemu premiowanego w urzędach ma na celu stworzenie jasnych wskazówek dla pracowników, jakie działania są oczekiwane przez pracodawcę - wyjaśnia Adam Leszkiewicz.

Jego zdaniem przyznanie premii należy ściśle powiązać z efektywnością pracy lub z okresowym zwiększeniem zadań.

W opinii Piotra Sierocińskiego sektor publiczny powinien wprowadzić taki sam systemy wynagrodzeń jak w sektor prywatny. Zmiany powinny, jego zdaniem, polegać m.in. na premiowaniu pracowników za wykonanie określonych zadań. Dodaje, że określenie odpowiedniego poziomu wynagrodzenia powinno być uwarunkowane od złożoności wykonywanych zadań na zajmowanym stanowisku, doświadczenia i wykształcenia.

Niwelowanie różnic
Rząd planuje też kontynuowanie prac nad wyrównywaniem, jego zdaniem, nieuzasadnionych różnic w wysokości wynagrodzeń między urzędami centralnymi i samorządowymi. Jak wskazuje Adam Leszkiewicz, rząd chce doprowadzić do sytuacji, w której na przykład wynagrodzenia w ministerstwach i instytucjach rządowych na terenie Warszawy będą zbliżone do średniego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w tym mieście.

- Natomiast w województwach chcemy doprowadzić do tego, aby wyeliminować sytuacje, gdy wynagrodzenie w urzędzie administracji rządowej jest dużo niższe niż w podobnym urzędzie samorządowym w tym samym mieście - mówi Adam Leszkiewicz.

Dlatego za pieniądze unijne ma zostać przygotowany raport płacowy dla Służby Cywilnej. Na jego podstawie powstanie lista najczęściej występujących stanowisk pracy w Służbie Cywilnej, które zostaną porównane z ich odpowiednikami w samorządach, innych urzędach administracji oraz firmach prywatnych.

ca łość www.gazetaprawna.pl
~Ania
czwartek, 6 listopad, 2008, 13:13
Do Beaty, odnośnie przyszłego roku to ma nie być juą dodatków specjalnych tylko pieniążki z rezerwy mają być przeanaczone na nagrody, które rożdzieli szef wg. uznania
~Beata
czwartek, 6 listopad, 2008, 13:54
Ciekawe:)Nagrody jednorazowe, czy takie miesięczne?
~Beata
poniedziałek, 17 listopad, 2008, 13:47
Barbara
Pani Beato wiem,że Pani ma dużą wiedzę na temat wypłacania dodatków z tytułu wartościowania stanowisk pracy.Proszę powiedzieć czy mi przysługuje?
Byłam pracownikiem Kuratoriu Oświaty z końcem czerwca odeszłam na emeryturę. Nie wypłacono mi tego dodatku ponieważ jak odpowiedziała mi Pani w kadrach, szefowie stwierdzili, że ci pracownicy, którzy odeszkli do czerwca nie otrzymają tego d