Forum
~Gerwazy
sobota, 30 sierpień, 2008, 09:08
proszę podpowiedzcie coś; temat: likwidacja środka trwałego (zagęszczarka gruntu) - pilne
likwidacja środka trwałego (zagęszczarka gruntu) - pilne Niech mi ktoś podpowie... Czy przy likwidacji zagęszczarki gruntu koniecznie muszę pisać protokół likwidacji środka trwałego, czy wystarczy, że ktoś z warsztatu np. samochodowego poświadczy, o tym , że remont tej maszyny przewyższa jej wartość. Jak to później dobrze zaksięgować, żeby USkarbowy się nie czepiał. I jeszcze jedno, jeśli już ma to ktoś poświadczyć, to czy wystarczy, ze zrobi to jeden z moich pracowników. Mam zamiar oddać ją na złom. Pytałem jaka treść ma być na fakturze, odpowiedzieli: zło stalowy gruby, czy coś takiego... Skąd więc będzie wiadomo (dla US), że ten jakiś złom to właśnie moja zagęszczarka...?
Dodam, że zagęszczarka poszła jednorazowo w amortyzację i jest w całości zamortyzowana.
~koleżanka
sobota, 30 sierpień, 2008, 12:24
Odp: proszę podpowiedzcie coś; temat: likwidacja środka trwałego (zagęszczarka gruntu) - pilne
moim zdaniem właśnie po to aby było wiadomo z czego ten złom, i by US się nie czepiał w razie kontroli wskazane jest sporządzenie wspomnianego protokołu likwidacji
to nie musi być jakiś skomplikowany dokument, pewnie nie zaszkodzi jeśli warsztat remontujący podobne sprzęty poświadczy zły stan i nieopłacalność naprawy
to nie musi być jakiś skomplikowany dokument, pewnie nie zaszkodzi jeśli warsztat remontujący podobne sprzęty poświadczy zły stan i nieopłacalność naprawy
~Gerwazy
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 19:38
Odp: proszę podpowiedzcie coś; temat: likwidacja środka trwałego (zagęszczarka gruntu) - pilne
dzięki koleżanko:)