Księgowość

Mirasek zaprasza na swój blog Oferty pracy w księgowości
Znajdujesz się: Księgowość » Forum

Forum

~Marta
poniedziałek, 3 listopada, 2008, 21:01
Rezygnacja z Vat-u Proszę o Pomoc - sprawa b. pilna
Zwracam się do wszystkich z zapytaniem, czy można zrezygnować z podatku Vat? Moja sytuacja polega na tym, że w październiku otworzyłam działalność gospodarczą - zasady opodatkowania to ryczałt + podatek Vat rozliczany kwartalnie. Jednak decyzję co do Vatu podjełam zbyt pochopnie i teraz widzę, że przynajmniej na początku jest ona dla mnie absolutnie nieopłacalna. W związku z tym mam pytanie czy mogę zrezygnować z podatku Vat? dodam tylko że nie dokonałam jeszcze żadnej czynności związanej z tym podatkiem tzn nie naliczyła ani nie odliczyłam Vatu. Proszę osoby, które wiedzą coś więcej w tym temacie o poradę. Bedę bardzo wdzięczna i zawsze trochę mądrzejsza przed udaniem się do US. Pozdrawiam Marta
~opole
wtorek, 4 listopada, 2008, 08:29
Odp: Rezygnacja z Vat-u Proszę o Pomoc - sprawa b. pilna
tel Biura Krajowej Informaxcji Podatkowej 0801-055-055
~Sandra
wtorek, 4 listopada, 2008, 10:29
Można ponownie skorzystać ze zwolnienia, jeśli od momentu utraty prawa do zwolnienia lub rezygnacji z tego zwolnienia upłyną 3 lata i jeśli w poprzednim roku wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła 50.000 zł.
Art. 113 ust.11 ustawy o VAT
Ale w swoim przypadku upewnij się w Informacji Podatkowej.
~Marta
środa, 5 listopada, 2008, 17:38
Z tego co sie dowiedzialam z wizyty w |US to musze zalozyc oswiadczenie ze nie sprzedawalam na fakture, nie odliczalam podatku od zakupow oraz skorygowac date rrozpoczecia dzialalnosci. To tak w kwestii uzupełnienia odpowiedzi:) \pozdrawiam.
~d
środa, 5 listopada, 2008, 21:20
ty tu czlowieku nie podawaj telefonu tylko odpowiedz! a jak niemasz nic w tym temacie do powiedzenia to nie pisz wcale
~mareck
środa, 5 listopada, 2008, 21:28
Odp
Marto, jestem w podobnej sytuacji, pewna osoba blednie doradzila mi przejscie od razu na VAT (juz jej podziekowalem) nigdy nie prowadzilem dzialalnosci wiec myslalem ze Vat to jak zabawa w piaskownicy, no i w pazdzierniku tez odrazu przeszedlem na vat + kpir powiedz czy dalo rade wogole zalatwic ta rezygnacje oraz co masz na mysli mowiac "skorygowac date rozpoczecia dzialalnosci"? Dotacje mialem z UP wiec dzialanosc juz musze prowadzic minimum rok i zadnych korygacji nie moge robic.Pozdrawiam.
~Mirasek
środa, 5 listopada, 2008, 22:00
Do ~d .... jak ... nie powiem co?
Nie każdy zna nr telefonu do KIP każdy księgowy powinien go znac.
Nie zna odpowiedzi - ale chciała pomóc choc podaniem telefonu do odpowiedniej instyucji.

Ty za to nie napisałeś w tym temacie nic!!!

Z tego co mi wiadomo, nie możesz zrezygnowac do końca roku podatkowego
w którym rozpoczęłaś dg.

Wybór podmiotowego zwolnienia z VAT sprawia, że nie można ponownie stać się podatnikiem VAT czynnym w ciągu pierwszego podatkowego roku działalności.
W art. 113 ust. 4 ustawy o VAT czytamy: "Podatnicy, o których mowa w ust. 1 i 9, mogą zrezygnować ze zwolnienia określonego w ust. 1 i 9 pod warunkiem pisemnego zawiadomienia o tym zamiarze naczelnika urzędu skarbowego przed początkiem miesiąca, w którym rezygnują ze zwolnienia, z tym że w przypadku, o którym mowa w ust. 9, zawiadomienie musi nastąpić przed dniem wykonania pierwszej czynności określonej w art. 5".

Wykonywanie czynności opodatkowanych mimo podmiotowego zwolnienia z VAT uniemożliwia przedsiębiorcy rezygnację ze zwolnienia do końca roku, w którym rozpoczął działalność. Niemożność rezygnacji ze zwolnienia jest równoznaczna z niemożnością skorzystania z prawa do odliczenia VAT naliczonego, a to podstawowe prawo każdego podatnika VAT.
~mareck
środa, 5 listopada, 2008, 22:18
czyli tak poprostu i z tego co zrozumialem, jak w tym roku rozpoczolem DG to juz od stycznia przyszlego roku moge zrezygnowac z VAT???
~d
środa, 5 listopada, 2008, 22:43
do mirasek: uwazasz ze podanie tego nr to jakas pomoc? na tak szczegolowy post osoby ktorej naprawde trzeba pomoc taka lakoniczna odpowiedz jak tylko podanie numeru tel do BKIR oznacza jak dla mnie: wez nie truj d... na tym forum tylko idz se zadzwon albo uzyj wyszukiwarki, problem w tym ze ci nasi "wspaniali" urzednicy po drugiej stronie tel udzielaja w 98% informacji nie chcetnie i "z laski" dlatego ludzie wola zapytac na forum niz gadac z czesto odpryskliwym urzednikiem US, co widac po ilosci postow na tym forum.Mam racje?
~Mirasek
środa, 5 listopada, 2008, 22:58
Ja tak nie uważam.
KIP - jest po to... aby informowac i udzielac porad i odpowiedzi zainteresowanych podatników. Nie urzędnicy US.
Co do Forum - tutaj pytaja i odpowiadja osoby zajmujace się rachunkowoscią i podatkami w swojej pracy - na codzień.
Każdy z nas ma własne doświadczenia, każdy w jakiś sposób rozwiązał swój problem - taki sam lub podobny, więc wymieniamy się doświaczeniami z własnego życia zawodowego.

Marta pisze, że rozpoczęła DG w m-cu padzierniku , zapewne nie znała telefonu do KIP - może nawet nie wiedziała, że jest taka instytucja jak KIP.
~miros
czwartek, 22 lipca, 2010, 17:54
Witam
Wiem ze odkopuje stary temat, ale jestem w takiej samej sytuacji co autorka. Dzialalnosc rozpoczalem 15 lipca 2010, wniosek o bycie vatowcem zlozylem 10 lipca. Od tego czasu nie wykonalem zadnej operacji z vatem (zadne faktury, rachunki, jakakolwiek sprzedaz)
Zmienil sie pomysl na dzialalnosc i teraz okazuje sie ze odprowadzanie vatu bedzie dla mnie mocno niekorzystne. Czy moze ktos wie, moze z wlasnego doswiadczenia czy mialbym jescze mozliwosc rezygnacji z bycia platnikiem vatu?
Dzwonilem do KIP i dowiedzialem sie, ze raczej nie bedzie takiej mozliwosci, bo przepisy szczegolowe tej kwestii nie reguluja (czy jakos tak;/)
Jutro mam sie przejsc do urzedu skarbowego, ale moze teraz ktos mnie poratuja jakas informacja
Z gory dziekuje :]
~asia
wtorek, 26 lipca, 2011, 23:25
Witam.Czy mozna w każdym miesiącu zrezygnować z płatnika Vat czy tylko od 1 stycznia 2012r
~kkris1983
środa, 18 stycznia, 2012, 01:33
Miałem tę samą sytuację co Marta. Skorzystałem z rady o "oświadczeniu ze nie sprzedawałem na fakturę oraz nie odliczalem podatku od zakupów" i w moim US złożyłem oświadczenie że nie dokonałem żadnych działań związanych z działalnością gosp. i nie wystawiłem żadnej faktury oraz doniosłem VAT - 5. Tak oto przestałem być VATowcem
~zły rolnik
sobota, 11 lutego, 2012, 16:34
a jeśli ktoś rozliczył się z vatu za pierwszy miesiąc i wystawił dwie faktury to czy jest taka możliwość żeby coś z tym zrobić bo bardzo dużo w plecy jestem:(boże pomocy
~justyna
sobota, 18 lutego, 2012, 13:55
A co w przypadku, kiedy ktoś założył działalność i rozliczał się z podatku VAT? Istnieje możliwość rezygnacji i skorzystania z ulgi w przypadku np. wykreślenia jednej z wykonywanych czynności jak np. "usługi doradcze"?
~Ania
wtorek, 21 lutego, 2012, 08:44
Byłam dzisiaj w US, mam dokładnie taki sam problem (działalność rozpoczęta 01.02., niesłusznie wybrałam Vat, 08.02. dostałam potwierdzenie zarej. jako vatowiec, do tej pory nie zrobiłam żadnych operacji z vatem (21.02.), chcę to anulować). Pan z US szyderczym uśmieszkiem na twarzy powiedział, że zrezygnować mogę najwcześniej za 3 lata i jest tego pewien, mimo moich informacji na temat Waszych udanych postępowań (oświadczenie + Vat5). Będę dzwonić do BKIP - to moja ostatnia szansa...
~Ania
wtorek, 21 lutego, 2012, 11:03
Bardzo uprzejma pani z BKIP podczas rozmowy telefonicznej wyjaśniła mi, że nie po trzech latach, a po roku (na początku roku po upływie roku) można zrezygnować z bycia vatowcem (w moim przypadku 01.2014.), a anulowanie VAT-5 w naszym przypadku zależy tylko od dobrej woli pracowników w US i od prowadzonych przez nich praktyk. Czyli Pan z mojego US niewiele wie o niuansach swojej pracy, a dodatkowo nie wykazał się empatią. Pójdę tam jeszcze raz, będzie to moja ostatnia próba rozwiązania tego okropnego problemu. Napiszę jak poszło.
~Ania
środa, 22 lutego, 2012, 12:10
Mój ostatni wpis - nie udało się. Byłam wczoraj ponownie w US wykorzystać informację od specjalisty z BKIP o luce prawnej z art. 113, którą można wykorzystać, by rozwiązać ten problem, co części z Was się udało. Pani w okienku powiedziała, że jej zdaniem wystarczy wypełnić ponownie VAT-R i zaznaczyć, że to aktualizacja. Chciała się jednak upewnić u kierownika, więc miała zadzwonić nast. dnia. Zadzwoniła dzisiaj, ku mojemu nieszczęściu kierownik to pan z okienka, z którym miałam styczność na początku (ten pewien na 100%), więc sprawa została przesądzona na moją niekorzyść, choć według Waszych doświadczeń (także z aktualnego roku), tego co mówiła specjalistka z BKIP, luki w artykule i logicznego myślenia wynika, że to nie powinien być problem. Zatem podsumowując - da się to zrobić, ale życzę powodzenia, bo wszystko zależy od pracowników danego US, którzy bywają różni.
~.
środa, 22 lutego, 2012, 12:39
wystąp o interpretację indywidualną, która będzie dla ciebie wiążąca
~monika8888
czwartek, 23 lutego, 2012, 14:07
Mam podobny problem.Od 2 maja 2011 jestem Vatowcem. Teraz okazało się, że ten VAT mnie zabije (zaczelam dzialalnosc zwiazana ze szkoleniami). Rozliczam sie kwartalnie. Wlasnie robie zwrot VATu za rok ubiegly . W tym roku nie wystawilam jeszcze zadnej faktury i chce zrezygnowac z VATu.
;-(

Infor.pl:
Serwisy:
Czasopisma:
dla przedsiębiorców:
INFOR System:
INFORLEX.PL
Oferta 2012:
Twoje Finanse:
Holding: