Forum
Artykuł: Przychód z umowy o dzieło a składki ZUS
Pracodawcy - dążąc do ograniczenia kosztów w postaci składek na ubezpieczenia pracowników - coraz chętniej korzystają z form zatrudnienia, które pozwalają na ich ograniczenie bądź wyeliminowanie. Do takich form zatrudnienia należą umowy cywilnoprawne: umowa-zlecenie, umowa o świadczenie usług czy umowa o dzieło.
Zobacz artykuł »
Pracodawcy - dążąc do ograniczenia kosztów w postaci składek na ubezpieczenia pracowników - coraz chętniej korzystają z form zatrudnienia, które pozwalają na ich ograniczenie bądź wyeliminowanie. Do takich form zatrudnienia należą umowy cywilnoprawne: umowa-zlecenie, umowa o świadczenie usług czy umowa o dzieło.
Zobacz artykuł »
~diaz
wtorek, 6 listopada, 2007, 12:21
Przychód z umowy o dzieło a składki ZUS
Niekiedy zamawiający - wypłacając przyjmującemu zamówienie wynagrodzenie z tytułu umowy o dzieło - jest zobowiązany do potrącenie i rozliczenia od niego składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne.
Tak, ale kiedy dochodzi do takiej sytuacji? Kiedy pracodawca płaci składkę w takim przypadku? Czy mogę od niego tego wymagać?
~ela
wtorek, 6 listopada, 2007, 12:24
Odp: Przychód z umowy o dzieło a składki ZUS
Jeżeli pracuję tylko o umowę o dzieło, czy odprowadzenie składki przez pracodawcę nie jest obowiązkowe?
~misia
wtorek, 6 listopada, 2007, 12:35
składki zus z umów o dzieło odprowadza się jeżeli zlecajacy podpisuje umowę z własnym pracownikiem,
~Big
wtorek, 6 listopada, 2007, 19:09
Przychód uzyskany na podstawie umowy o dzieło nie jest oskładkowany, jeżeli pracodawcę i pracownika łączy tylko i wyłącznie ta forma umowy. Jeżeli pracodawca zawrze umowę o dzieło z pracownikem, z którym wcześniej podpisał umowe o prace przychód z takiej umowy jest oskładkowany.
~emila
wtorek, 30 września, 2008, 18:43
ja jestem na urlopie wychowawczym i chciałabym podjac prace czy moge umowe o dzieło to pracodawca odprowadza za mnie jakies składki
~ANETA
środa, 1 października, 2008, 11:56
W twoim przypadku pracodawca nie musi odprowadzać skl. na ubezp. społeczne i zdrowotne
~jo
czwartek, 16 października, 2008, 20:35
ta
~~ula
środa, 29 października, 2008, 18:53
jestem na urlopie wychowawczym i chcialabym podjac prace na umowe o dzielo czy musze powiadomic Miejski Osrodek Spoleczny.
~kajtek
sobota, 15 listopada, 2008, 21:39
czy moge zatrudnic doraznie zone na umowe o dzielo nie odprowadzajac skladek zus?zona niwe jest powiazana zadna umowa o prace
~Aga
sobota, 15 listopada, 2008, 22:36
odp do kajtek: możesz ale umowa ta nie będzie dla Ciebie kosztem.
~koleżanka
sobota, 15 listopada, 2008, 22:36
a co oznacza "zatrudnić na umowę o dzieło" ? taka umowa nie jest zatrudnieniem
~Kajtek
wtorek, 25 listopada, 2008, 11:34
jaki art prawny zapewnia,ze moge zatrudnic zone na umowe o dzielo nie odprowadzając skladek ZUS jak wspomniałem żona nie jest związana żadną umową.ZUS twierdzi że nie mogę.
~sylwia
czwartek, 5 lutego, 2009, 11:08
czy jezeli zatrudnie (firma budowlana) pracownikow na umowe o dzieło, gdzie musze to zgłosic i ilu pracowników moge zatrudnic, jak juz wiem nie musze opłacac składek zus a co ze skarbówka?
~lissa,k
czwartek, 26 lutego, 2009, 14:12
Chcemy podpisać umowę o dzieło ze 'znajomym', który zobowiązuje się fotografować nasz ślub. Sama usługa foto jest za free, znajomy chce tylko zwrotu kosztów dojazdu. Ani on, ani my nie prowadzimy żadnej działalności gospodarczej. Jakie mamy obowiązki po podpisaniu takiej umowy? W ogóle sie w tym nie orientuje i proszę o pomoc.
~lissa,k
czwartek, 26 lutego, 2009, 14:21
Chcemy podpisać umowę o dzieło ze 'znajomym', który zobowiązuje się fotografować nasz ślub. Sama usługa foto jest za free, znajomy chce tylko zwrotu kosztów dojazdu. Ani on, ani my nie prowadzimy żadnej działalności gospodarczej. Jakie mamy obowiązki po podpisaniu takiej umowy? W ogóle sie w tym nie orientuje i proszę o pomoc.
~przemko
czwartek, 26 lutego, 2009, 14:26
?????? A po co Wam jakaś umowa o dzieło. Nie lepiej poprostu dać mu umówiona kwotę, Dziwne to dla mnie, hm...... :-))
~Dyr. PBŚ.
wtorek, 31 marca, 2009, 16:39
Witam. Moja firma ma zamiar wykorzystać w charakterze eksperta od badań wariograficznych emerytowanego policjanta/ posiadającego odpowiednie certyfikaty/ czy ten przedmiot działania można zawrzeć w umowie o dzieło. Jeżeli tak to co z US i ZUS.
~ciapek
poniedziałek, 18 maja, 2009, 14:12
a ja jestem na bezrobociu z prawem do zasiłku , czy moge przyjąć prace na umowę o dzieło (np z terminem wykonania 2 tygodnie) i jak sie to ma do pobieranego zasiłku dla bezrobotnego oraz do płacenia składek ZUS i innych ?
~lala
poniedziałek, 18 maja, 2009, 14:36
możesz przyjąć ale stracisz prawo do zasiłku. Umowa o dzieło będzie oskładkowana
~lala
poniedziałek, 18 maja, 2009, 14:42
możesz przyjąć ale stracisz prawo do zasiłku. Umowa o dzieło będzie oskładkowana
~koleżanka
poniedziałek, 18 maja, 2009, 21:43
umowa o dzieło nie jest tytułem do oskładkowania, o ile nie jest zawarta w własnym pracodawcą
~Iwona
czwartek, 11 czerwca, 2009, 15:40
duzo pracodawcow obecnie oferuje conajwyzej umowe o dzielo lub zlecenie.
Jestem bezrobotna i szukam pracy, jesli podejme prace na umowe o dzielo to jakies skladki beda odprowadzane??? a czy w takiej umowie jest okreslony jakis wymiar urlopu??
Jestem bezrobotna i szukam pracy, jesli podejme prace na umowe o dzielo to jakies skladki beda odprowadzane??? a czy w takiej umowie jest okreslony jakis wymiar urlopu??
~Maria
czwartek, 11 czerwca, 2009, 21:55
samoistna umowa o dzieło nie rodzi obowiązku ubezpieczeń społecznych ani ub.zdrowotnego,jest to umowa cywilno-prawna i z tego tytułu nie nabywa się świadczeń pracowniczych
~koleżanka
czwartek, 11 czerwca, 2009, 22:16
a urlop dotyczy tylko umowy o pracę.
Wielu pracodawców omija przepisy prawa pracy oferując umowę zlecenia lub o dzieło w sytuacji zatrudnienia wskazującego na wykonywanie normalnej pracy jak dla umowy o pracę
Wielu pracodawców omija przepisy prawa pracy oferując umowę zlecenia lub o dzieło w sytuacji zatrudnienia wskazującego na wykonywanie normalnej pracy jak dla umowy o pracę
~delf
sobota, 13 czerwca, 2009, 15:46
jestem malarzem, we własnym zakresie kupuję farby i potrzebne rzeczy do wykonania obrazu,chciałbym sprzedać kilka z nich w galerii,czy można to potraktować jako umowo o dzieło i czy jest jakiś limit kwotowy który nie podlega opodatkowaniu i odprowadzeniu składek do urzędu skarbowego,czy trzeba to wykazać w rozliczeniu rocznym na PICie?
~delf
sobota, 13 czerwca, 2009, 15:53
jestem malarzem, we własnym zakresie kupuję farby i potrzebne rzeczy do wykonania obrazu,chciałbym sprzedać kilka z nich w galerii,czy można to potraktować jako umowo o dzieło i czy jest jakiś limit kwotowy który nie podlega opodatkowaniu i odprowadzeniu składek do urzędu skarbowego,czy trzeba to wykazać w rozliczeniu rocznym na PICie?
~MALWA
wtorek, 16 czerwca, 2009, 20:18
CZY OPłACA SIE ZATRUDNIC NA UMOWE O DZIELO,,,,
~ANIA
wtorek, 16 czerwca, 2009, 20:21
BO DOSTAłAM TAKA PROPOZYCIE UMOWE O DZIłO,,,A JESTEM NA ZASIłKU,,,,I W URZEDZIE POWIEDZIELI MI ZE MOGE ZASIłEK ZAWIESIC
~Seba
sobota, 4 lipca, 2009, 23:07
chcę podpisać (jednoosobowa firma budowlana)umowe o dzieło z hydraulikiem ok 2 tygodnie pracy
gdzie muszę to zgłosić i jakie poniose koszty
gdzie muszę to zgłosić i jakie poniose koszty
~Danuta cwojdzinska
niedziela, 5 lipca, 2009, 11:07
Mam 53 lata życia a przepracowałam 30 lat od kiedy moge ubiegać się o emeryture obecnie prowadze działalność gospodarczą (sprzątanie budynkow).Dziekuje za odpowiedz.
~koleżanka
niedziela, 5 lipca, 2009, 11:26
do Seba - nie piszesz co ma być przedmiotem tej umowy o dzieło, ale domyślam się że chodzi o pomoc dla ciebie /ok. 2 tygodnie pracy/. W takim przypadku powinna być umowa zlecenia, czyli umowa starannego działania. A czy podlegałaby składkom ZUS to zależy jaki status ma zleceniobiorca
~muzyk
poniedziałek, 3 sierpnia, 2009, 13:38
czy będac na zasiłku chorobowym z ZUS mogę podpisać umowe o dzieło jednocześnie nie tracąc prawa do zasiłku chorobowego.
~koralik
poniedziałek, 3 sierpnia, 2009, 15:20
w czasie zasilku chorobowego nie mozesz wykonywac pracy
~aneta
środa, 5 sierpnia, 2009, 20:23
Jestem po kontroli ZUS i Pan inspektor zarzucił mojej firmie ze źle są formułowane umiwy o dzieło .Ponieważ prowadzę firmę budowlaną wiec u nas umowa ta jest definiowana np" wykonanie 1 kpl strzemion " i jest podpisywane na jaką budowę ,wedługo Pana inspektora nie jest to umowa o dzieło ale umowa o zlecenie,chcemy się odwołać ale nie wiem czy warto
~aneta
środa, 5 sierpnia, 2009, 20:37
Jestem po kontroli ZUS i Pan inspektor zarzucił mojej firmie ze źle są formułowane umiwy o dzieło .Ponieważ prowadzę firmę budowlaną wiec u nas umowa ta jest definiowana np" wykonanie 1 kpl strzemion " i jest podpisywane na jaką budowę ,wedługo Pana inspektora nie jest to umowa o dzieło ale umowa o zlecenie,chcemy się odwołać ale nie wiem czy warto
~dzanusz
wtorek, 8 września, 2009, 21:10
mam podpisana umowe o dzielo na cztery miesiące, chciałbym dobrowolnie ubezpieczyc sie w ZUS, czy mogę to zrobić i jaki % dochodów musiałbym na to przeznaczyć?
~koralik
wtorek, 8 września, 2009, 21:17
dzanusz - a jakie ubezpieczenie tobie chodzi ? Jedyna możliwość to podpisać umowę z NFZ na ubezpieczenie zdrowotne. składka wynosi 294,92
~kika
czwartek, 10 września, 2009, 15:48
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna bez prawa zasiłku. Czy podejmując pracę w oparciu o umowę o dzieło muszę wyrejestrować się z urzędu?
~koralik
czwartek, 10 września, 2009, 16:31
O fakcie podjęcia pracy na podstawie u. o dzieło trzeba poinformować urząd pracy
~koleżanka
czwartek, 10 września, 2009, 20:22
umowa o dzieło jest umową rezultatu - jak można "podjąć pracę na umowę o dzieło" ? jakie to dzieło ma być wykonane ?
~dziunia
środa, 16 września, 2009, 20:21
Pobieram na dziecko niepełnosprawne świadczenie pielęgnacyjne i czy mogę podjąć pracę na umowę o dzieło ?????
~dziunia
środa, 16 września, 2009, 20:25
Pobieram na dziecko niepełnosprawne świadczenie pielęgnacyjne i czy mogę podjąć pracę na umowę o dzieło ?????
~dziunia
środa, 16 września, 2009, 20:27
~SIWY
piątek, 18 września, 2009, 15:07
WŁAŚNIE ZŁAMAŁEM PALEC PRAWEJ RĘKI I MAM ZWOLNIENIE .PROWADZE JEDNOOSOBOWĄ FIRMĘ I MUSZĘ KOGOŚ ZATRUDNIĆ NA UMOWE O DZIEŁO.CHCE TO ZROBIĆ Z OJCEM .A ON BĘDZIE TYLKO PODPISYWAŁ DOKUMENTY I PROWADZIŁ BIURO SPRZEDAŻY .JEST EMERYTEM.JAK OKRESLIC W UMOWIE JEGO ZAKRES PRACY.
~Mirasek
piątek, 18 września, 2009, 16:32
Dla mnie jest to osoba współpracująca.
Za osobę współpracującą dla celów ubezpieczeniowych (składki ZUS) z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność uważa się:
- małżonka;
- dzieci własne (również przysposobione);
- dzieci drugiego małżonka (również przysposobione);
- rodziców;
- macochę i ojczyma (oraz osoby przysposabiające),
jeżeli pozostają z nimi we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu tej działalności.
Zatem dla celów ubezpieczeń społecznych, bez względu na podstawę zatrudnienia czy też jej brak, ww. osoby podlegać będą ubezpieczeniom społecznym jako osoby współpracujące, i to bez względu na wymiar tej współpracy (czy jest to dziennie 8 godzin, czy też 5 minut).
Pomyśl o tym!!!
Za osobę współpracującą dla celów ubezpieczeniowych (składki ZUS) z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność uważa się:
- małżonka;
- dzieci własne (również przysposobione);
- dzieci drugiego małżonka (również przysposobione);
- rodziców;
- macochę i ojczyma (oraz osoby przysposabiające),
jeżeli pozostają z nimi we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu tej działalności.
Zatem dla celów ubezpieczeń społecznych, bez względu na podstawę zatrudnienia czy też jej brak, ww. osoby podlegać będą ubezpieczeniom społecznym jako osoby współpracujące, i to bez względu na wymiar tej współpracy (czy jest to dziennie 8 godzin, czy też 5 minut).
Pomyśl o tym!!!
~Majka
czwartek, 1 października, 2009, 12:58
Jestem na urlopie wychowawczym, czy podpisując umowę zlecenie z innym pracodawcą na okres 2 tygodni tracę możliwość opłacania składek społecznych przez Państwo już na stałe czy tylko na okres tych 2 tygodni? Czy mam to gdzieś zgłaszać, pisać jakieś podania? Proszę o pomoc
~Gabrysia
sobota, 3 października, 2009, 19:13
Jestem emerytowaną nauczycielką.Mam emeryturę i pobieram też rentę z tytułu choroby zawodowej. Czy mogę podjąć pracę w prywatnej firmie na podstawie umowy o dzieło?
~Gabrysia
sobota, 3 października, 2009, 19:15
Jestem emerytowaną nauczycielką.Mam emeryturę i pobieram też rentę z tytułu choroby zawodowej. Czy mogę podjąć pracę w prywatnej firmie na podstawie umowy o dzieło?
~Gabrysia
sobota, 3 października, 2009, 19:17
~koleżanka
sobota, 3 października, 2009, 23:31
możesz, ale umowę o dzieło się zawiera, a nie podejmuje pracę na jej podstawie
to jest umowa rezultatu i raczej mało ma wspólnego z zatrudnieniem
co masz zamiar robić w ramach tej umowy ?
to jest umowa rezultatu i raczej mało ma wspólnego z zatrudnieniem
co masz zamiar robić w ramach tej umowy ?
~justynka
piątek, 23 października, 2009, 18:12
witajcie, mam pytanie dotyczace tej umowy, wlasnie podjelam jedna z pierwszych prac, dostala prace na dwa miesiace na umowe o dzielo, nie zglosilam tego do urzedu pracy, bo nie mialam swiadomosci ze trzeba ja zglosic, po niedlugim czasie urzad pracy dowiedzial sie o zaistanialych umowach, i jakie konsekwencje moge poniesc z tego tytulu gdyz wowczas bylam zarejestrowana jako bezrobotna?
~justynka
piątek, 23 października, 2009, 18:18
witajcie, mam pytanie dotyczace tej umowy, wlasnie podjelam jedna z pierwszych prac, dostala prace na dwa miesiace na umowe o dzielo, nie zglosilam tego do urzedu pracy, bo nie mialam swiadomosci ze trzeba ja zglosic, po niedlugim czasie urzad pracy dowiedzial sie o zaistanialych umowach, i jakie konsekwencje moge poniesc z tego tytulu gdyz wowczas bylam zarejestrowana jako bezrobotna?
~AgnesN
czwartek, 12 listopada, 2009, 16:39
mam pytanie: czy jeśli mam umowę o dzieło mogę wziąć L4?? odp na e-mail: agnesnitka@gazeta.pl
~zoska
środa, 2 grudnia, 2009, 16:57
Czy jako zgłoszony członek rodziny (współmałżonek(ka))
osoby ubezpieczonej mogę podpisać umowę o dzieło???
osoby ubezpieczonej mogę podpisać umowę o dzieło???
~wera
środa, 2 grudnia, 2009, 17:08
do zoski - możesz
do Agnes na L4 to sobie mozesz pojsc tylko nikt za nie nie zapłaci....
do Agnes na L4 to sobie mozesz pojsc tylko nikt za nie nie zapłaci....
~zoska
środa, 2 grudnia, 2009, 17:23
..i nadal mogę być dopisana do męża (lecząc się, nie płacąc) i jednocześnie przyjmować co miesiąc umowy o dzieło???...
~zoska
środa, 2 grudnia, 2009, 17:37
..i nadal mogę być dopisana do męża (lecząc się, nie płacąc) i jednocześnie przyjmować co miesiąc umowy o dzieło???...
~zoska
środa, 2 grudnia, 2009, 17:51
~koleżanka
środa, 2 grudnia, 2009, 19:19
zoska, o co tobie chodzi ?
powielasz swoje pytanie a nic z niego nie wynika
powielasz swoje pytanie a nic z niego nie wynika
~ewka
czwartek, 3 grudnia, 2009, 17:14
ja mam takie pytanie: jeśli jestem pracownikiem jakiejś firmy i dodatkowo podpisuję z nią umowę o dzieło, to oczywiście pracodawca odprowadza składki (17,64%) i podatek a czy z mojej strony(czyli pracownika) zostaną jeszcze pobrane jakieś składki?
~wera
czwartek, 3 grudnia, 2009, 17:17
tak. Twoje wynagrodzenie z tyt. umowy o pracę i z tyt. um. o dzieło zostanie zsumowane i od sumy polecą wszystkie skladki ZUS zarówno finansowane przez Ciebie jak i przez pracodawce
~ciekawa
piątek, 4 grudnia, 2009, 23:16
Mam prośbę..czy ktoś umie odpowiedzieć na pytanie Zoski? Jestem w takiej samej sytuacji.
~koleżanka
sobota, 5 grudnia, 2009, 12:47
wyżej wera już odpowiedziała na jej pytanie
każdy może podpisywać umowy o dzieło, nie rozumiem skąd takie pytanie
każdy może podpisywać umowy o dzieło, nie rozumiem skąd takie pytanie
~Zofia
poniedziałek, 7 grudnia, 2009, 07:56
kiedy powinna być zawarta umowa o dzieło?.Przed wykonaniem okreslonej pracy , czxy po jej wykonaniu i jakie to ma skutki prawne w stosunku do Urzedu Pracy.Chodzi mi oto , czy taka prace na umowe o dzieło nalęzy zgłaszać w UPracy(jeśli sie jest bezrobotnym).
~Monika
poniedziałek, 7 grudnia, 2009, 08:02
Czy to jest dobre rozwiązanie dla pracownika w przypadku umowy o dzieło. gdyż-pracodawca proponuje zawarcie umowy o prace na dwa dni (początek miesiąca) ,aby podbić ubezpieczenie w książeczce a nasatępne dni pozostałe w miesiacu bedzie pracownik wykonywał pracę jako praca o dzieło.Nie wiem czy to tak mozna i zastanawiam się z podpisaniem takiej umowy.A co z Biurem Pracy , stażem pracy ,z ubezpieczeniem ZUS ,z urlopem itd.
~koleżanka
poniedziałek, 7 grudnia, 2009, 22:31
Moniko, to jakiś "dziwoląg", umowy o pracę nie zawiera się na dwa dni. A "wykonywanie pracy" na umowę o dzieło to omijanie przepisów prawa pracy. Szkoda, że nie napisałaś jaką pracę masz wykonywać w ramach tej umowy o dzieło.
Zofio, umowę zwykle zawiera się przed wykonaniem umówionego dzieła. Co oznacza "praca na umowę o dzieło" ? Dzieło ma być efektem umowy, a nie wykonywaniem pracy.
Zofio, umowę zwykle zawiera się przed wykonaniem umówionego dzieła. Co oznacza "praca na umowę o dzieło" ? Dzieło ma być efektem umowy, a nie wykonywaniem pracy.
~tomek70666
niedziela, 3 stycznia, 2010, 21:31
witam mam takie pytanko.. jestem zatrudniony w jakiejś firmie czy mogę podpisać umowę o dzieło z jakąś inną firmą
~madzia
niedziela, 3 stycznia, 2010, 21:39
Oczywiście, że tak. Spokojnie umowę cywilno-prawną możesz podpisać.( Do tomek 70666)
~Grzegorz
środa, 13 stycznia, 2010, 09:30
Mam pytanie mam propozycje u.o dzieło tylko nie wiem czy mogę ją podjąć ponieważ musze czekać na orzeczenie lekarskie że jestem zdolny do pracy po wypadku 2 tygodnie i mam zawieszony zasiłek w Urz. pracy i nie wiem czy mam to zgłosić i co będzie z zasiłkiem czy muszę odczekać te 2 tyg. prosze o szybką odp
~jasiu88
wtorek, 19 stycznia, 2010, 03:21
witam, jestem doradca finansowym z wlasna dzialalnoscia gospodarcza, chcialbym dac mozliwosc zarobienia studentom zatrudniajac ich na umowe o dzielo (tzn. sprzedaz produktow bankowych) czy moge do kazdego sprzedawanego przez Nich produktu spisywac nowa umowe o dzielo, czy musze placic im ZUS i US?? Pomożecie?
~jasiu88
wtorek, 19 stycznia, 2010, 08:51
witam, jestem doradca finansowym z wlasna dzialalnoscia gospodarcza, chcialbym dac mozliwosc zarobienia studentom zatrudniajac ich na umowe o dzielo (tzn. sprzedaz produktow bankowych) czy moge do kazdego sprzedawanego przez Nich produktu spisywac nowa umowe o dzielo, czy musze placic im ZUS i US?? Pomożecie?
~mario
czwartek, 21 stycznia, 2010, 20:59
pracuję w firmie na stałej umowie,lecz chciałbym podjąć pracę dorywczą w innej firmie która jest znienawidzoną przez mojego szefa.czy jeśli ją podejmę mój szef nie dowie się?np. na podstawie składek zus lub innych rzeczach?
~wera
czwartek, 21 stycznia, 2010, 21:17
jasiu prponuje spisac umowe zlecenia bo tego typu prace trudno okreslic jako um. o dzielo. Od umowy zlecenia ze studentem do 26 roku zycia nie placisz zadnych skladek zus wiec dla ciebie nie beda to wyzsze koszty niz przy umowie o dzielo.
mario pracodawca sie nie dowie, tylko sprawdz czy w zapisach umowy o prace albo dodatkowych uregulowaniach nie masz tzw. lojalki wylkuczajacej dodatkowe zatrudnienie
mario pracodawca sie nie dowie, tylko sprawdz czy w zapisach umowy o prace albo dodatkowych uregulowaniach nie masz tzw. lojalki wylkuczajacej dodatkowe zatrudnienie
~koleżanka
czwartek, 21 stycznia, 2010, 21:23
witaj wera :)
powiem tak - pracodawca się nie dowie o ile jakiś usłużny kolega się nie wyrwie i nie doniesie, np. ze złości czy zawiści, lub nawet bezinteresownie
powiem tak - pracodawca się nie dowie o ile jakiś usłużny kolega się nie wyrwie i nie doniesie, np. ze złości czy zawiści, lub nawet bezinteresownie
~mario
czwartek, 21 stycznia, 2010, 21:46
pracuję w firmie na stałej umowie,lecz chciałbym podjąć pracę dorywczą w innej firmie która jest znienawidzoną przez mojego szefa.czy jeśli ją podejmę mój szef nie dowie się?np. na podstawie składek zus lub innych rzeczach?
~pino
czwartek, 4 lutego, 2010, 15:56
witam
mam pytanko, czy będąc bezrobotnym bez prawa do zasiłku zarejestrowanym w urzędzie pracy mogę wykonywać pracę na umowę o dzieło?
mam pytanko, czy będąc bezrobotnym bez prawa do zasiłku zarejestrowanym w urzędzie pracy mogę wykonywać pracę na umowę o dzieło?
~pino
czwartek, 4 lutego, 2010, 16:01
jakie są konsekwencje dot. powyższego pytania
~wera
czwartek, 4 lutego, 2010, 16:22
"Osoba zatrudniona na umowę o dzieło powinna zgłosić to do Urzędu Pracy, bowiem w tym momencie nie ma statusu osoby bezrobotnej. Powiatowe Urzędy pracy prowadzą rejestr osób bezrobotnych. Z momentem podjęcia innej pracy zarobkowej w postaci umowy o dzieło wykonawca dzieła traci status osoby bezrobotnej. Zatem powinien być wyrejestrowany przez Powiatowy Urząd Pracy. Należy zatem poinformować Powiatowy Urząd Pracy o utracie statusu bezrobotnego i podjęciu zatrudnienia, nawet jeśli jest ono zawarte na 1 miesiąc. Po tym okresie należy ponownie zgłosić się do Powiatowego Urzędu Pracy i zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Zgłoszenie o fakcie pracy zarobkowej na podstawie umowy o dzieło, jak i zakończenie powinno być dokonane w terminie 7 dni od zaistnienia tych zdarzeń.
Bezrobotny, który podjął zatrudnienie lub inną prace zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym powiatowego urzędu pracy podlega karze."
Bezrobotny, który podjął zatrudnienie lub inną prace zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym powiatowego urzędu pracy podlega karze."
~XXX
poniedziałek, 8 lutego, 2010, 18:47
Czy ZUS wypłaca chorobowe na umowę zlecenie powyżej 200 zł??
~XXX
poniedziałek, 8 lutego, 2010, 18:47
Czy ZUS wypłaca chorobowe na umowę zlecenie powyżej 200 zł??
~Michał
czwartek, 11 lutego, 2010, 12:31
Od kilku miesięcy nie jestem zatrudniony na żadnym etacie, ale nie zarejestrowałem się też w Urzędzie Pracy, jako bezrobotny. Jestem uprawniony do świadczeń zdrowotnych na podstawie wpisu do książeczki rodzinnej mojej pracującej na etacie żony.
Teraz mam możliwość podpisania umowy o dzieło na napisanie programu komputerowego. Będzie to praca przewidziana na jakieś 3-4 miesiące. Nie jest wykluczone, że w czasie pisania programu będę wyjeżdżał za granicę, aby tam testować mój program.
1/ Czy po podpisaniu takiej umowy muszę ten fakt zgłaszać do jakiegoś urzędu, np. Urząd Skarbowy, ZUS?
2/ Czy muszę z tego tytułu odprowadzać jakieś składki?
3/ Czy mają w takim przypadku zastosowanie 50% koszty uzyskania (przeniesienie praw autorskich)?
4/ Czy po podpisaniu umowy o dzieło, wpis w książeczce rodzinnej uprawnia mnie wciąż do korzystania ze świadczeń zdrowotnych?
5/ Czy takie ubezpieczenie z książeczki rodzinnej (w razie jakiegoś zdarzenia - wypadku, choroby) jest wtedy wystarczające w Polsce i za granicą?
6/ Czy można podpisać umowy o następne dzieła nie pracując na umowę o pracę, ani nie prowadząc działalności gospodarczej?
7/ Co wtedy ze składkami ZUS i ubezpieczeniem?
Bardzo proszę o odpowiedź jakąś kompetentną osobę i ew. podanie aktów prawnych, które regulują te sprawy. Z góry dziękuję.
Teraz mam możliwość podpisania umowy o dzieło na napisanie programu komputerowego. Będzie to praca przewidziana na jakieś 3-4 miesiące. Nie jest wykluczone, że w czasie pisania programu będę wyjeżdżał za granicę, aby tam testować mój program.
1/ Czy po podpisaniu takiej umowy muszę ten fakt zgłaszać do jakiegoś urzędu, np. Urząd Skarbowy, ZUS?
2/ Czy muszę z tego tytułu odprowadzać jakieś składki?
3/ Czy mają w takim przypadku zastosowanie 50% koszty uzyskania (przeniesienie praw autorskich)?
4/ Czy po podpisaniu umowy o dzieło, wpis w książeczce rodzinnej uprawnia mnie wciąż do korzystania ze świadczeń zdrowotnych?
5/ Czy takie ubezpieczenie z książeczki rodzinnej (w razie jakiegoś zdarzenia - wypadku, choroby) jest wtedy wystarczające w Polsce i za granicą?
6/ Czy można podpisać umowy o następne dzieła nie pracując na umowę o pracę, ani nie prowadząc działalności gospodarczej?
7/ Co wtedy ze składkami ZUS i ubezpieczeniem?
Bardzo proszę o odpowiedź jakąś kompetentną osobę i ew. podanie aktów prawnych, które regulują te sprawy. Z góry dziękuję.
~koleżanka
czwartek, 11 lutego, 2010, 22:28
podpisania umowy o dzieło nie musisz nigdzie zgłaszać
z takiej umowy o dzieło nie odprowadza się żadnych składek do ZUS
w rachunku do umowy można zastosować 50 % kup
żaden przepis nie ogranicza możliwości zawierania umów o dzieło czy zlecenia
z takiej umowy o dzieło nie odprowadza się żadnych składek do ZUS
w rachunku do umowy można zastosować 50 % kup
żaden przepis nie ogranicza możliwości zawierania umów o dzieło czy zlecenia
~Michał
piątek, 12 lutego, 2010, 08:55
Dziękuję koleżance :)
A co z tymi świadczeniami zdrowotnymi (pytanie 4 i 5).
A co z tymi świadczeniami zdrowotnymi (pytanie 4 i 5).
~helka
piątek, 12 lutego, 2010, 11:46
mam sklep odziezowy i na 2 tygodnie chce przyjac pracownika,czy moge zatrudnic go na umowe o dzielo.prosze o pomoc
~wera
piątek, 12 lutego, 2010, 12:08
praca w sklepie to nie dzielo
~Kolo
poniedziałek, 15 lutego, 2010, 12:30
Jestem emerytem mundurowym. Znajomy zaproponował mi umowę o dzieło w ramach której mam mu przez okres ok. 12 miesięcy przywozić jego środkiem transportu towar z Niemiec do Polski. Czy oprócz powiadomienia Biura Emerytalnego muszę dopełnić innych czynności urzędowych?. Czy z tytułu osiąganych przychodów będę musiał opłacać składki ZUS i zdrowotne? Co z urzędem skarbowym - czy należy rozliczać się na bieżąco czy dopiero przy rozliczeniu rocznym. No i czy przy transporcie towaru środkiem zleceniodawcy może być zawarta taka umowa (o dzieło)?.
~Kolo
poniedziałek, 15 lutego, 2010, 12:38
Jestem emerytem mundurowym. Znajomy zaproponował mi umowę o dzieło w ramach której mam mu przez okres ok. 12 miesięcy przywozić jego środkiem transportu towar z Niemiec do Polski. Czy oprócz powiadomienia Biura Emerytalnego muszę dopełnić innych czynności urzędowych?. Czy z tytułu osiąganych przychodów będę musiał opłacać składki ZUS i zdrowotne? Co z urzędem skarbowym - czy należy rozliczać się na bieżąco czy dopiero przy rozliczeniu rocznym. No i czy przy transporcie towaru środkiem zleceniodawcy może być zawarta taka umowa (o dzieło)?.
~Kolo
poniedziałek, 15 lutego, 2010, 12:41
Dodatkowo informuję, że praca transportu towaru nie będzie odbywała się w sposób ciągły lecz będzie się to wiązało do ok 2-3 wyjazdów w miesiącu.
~EX
środa, 17 lutego, 2010, 18:10
Witam, mam pytanie. Muszę zlecić znajomemu przewiezienie samochodem ładunku z punktu A do punktu B + ro i załadunek. On jest bezrobotny ja posiadam działalność gospodarczą. Zakładając że zapłacę mu za to 300 zł jak wygląda sprawa z umową o dzieło? Jakie opłaty dodatkowe ponoszę i czy umowa o dzieło jest moim kosztem? Pozdrawiam.
~Meler
czwartek, 4 marca, 2010, 18:12
witam pracuje w firmie ochroniarskiej na cały etat z umowa o pracę i chce sobie dorobic do pensji i firma ktora chce mnie zatrudnic takze ochroniarska proponuje mi umowe o dzielo czy takie rozwiazanie jest mozliwe i czy nie zaplace bardzo duzego podatku w 2011 r ? prosze o odpowiedzi na maila jakubj21@tlen.pl badz na forum
~kasia37
czwartek, 4 marca, 2010, 18:29
W wyniku zawarcia umowy o dzieło - musi powstać jakiś konkretny twór, np. artykuł, projekt. Praca w firmie ochorniarskiej tym nie jest, więc umowa o dzieło odpada. Jeżeli już to umowa zlecenie, a w związku z tym, że jesteś zatrudniony na umowę o pracę - to od umowy zlecenie nie trzeba odprowadzać składek ZUS.
Co miałes na myśli pisząc " czy nie zaplace bardzo duzego podatku w 2011 r ? "
Podatek wynosi 18 % od osiągnietego dochodu.
Co miałes na myśli pisząc " czy nie zaplace bardzo duzego podatku w 2011 r ? "
Podatek wynosi 18 % od osiągnietego dochodu.
~marek
czwartek, 4 marca, 2010, 21:18
mam takie pytanie czy mogie byc zatrudniony jako kierowca na umowe o dzieło;
~kasia37
czwartek, 4 marca, 2010, 21:25
wg. prawa - nie. Umowa o dzieło to tzw. umowa rezulatu, w wyniku której musi cos powstać.
Jeżeli już to możesz być zatrudniony na umowę zlecenie.
Jeżeli już to możesz być zatrudniony na umowę zlecenie.
~marek
czwartek, 4 marca, 2010, 21:28
mam pytanie czy mogie byc kierowca na umowie o dzieło ;zgury dziekuje za odp.
~marek
czwartek, 4 marca, 2010, 21:33
dziekuje kasiu za odp.
~kasia37
czwartek, 4 marca, 2010, 21:36
nie ma za co :-)
~aldona_1980
piątek, 12 marca, 2010, 08:30
Witam. Pracuję w firmie handlowej na stanowisku przedstawiciela. W związku z ukończeniem studiów podyplomowych posiadam uprawnienia do wykonywania świadectw energetycznych. Mam pytanie: czy mogę sporządzać świadectwa na podstawie umowy o dzieło z osobami fizycznymi (nie prowadzącymi działalności gospodarczej); jak w takiej sytuacji odprowadzić składki na US, ZUS; czy uzyskane przychody z tego tytułu (przewiduję, że rocznie będzie to około 3,5 tys zł) muszą być przedstawione w rozliczeniu z Urzędem Skarbowym.
~aldona_1980
piątek, 12 marca, 2010, 08:45
Dodam jeszcze, że aktualnie nie prowadzę działalności gospodarczej. Z tego co przeczytałam na forum, dokument jakim jest świadectwo energetyczne mogłoby kwalifikować się jako dzieło.
~Genio
wtorek, 16 marca, 2010, 12:47
Chcę zatrudnić muzykanta do zespołu Czy za każdym razem muszę zawierać z nim umowę o dzieło, czy można zawrzeć umowę na jeden miesiąc zamiast 4 w ciągu miesiąca i jakie składki muszę za nie go odprowadzić : jedna osoba pracuje, druga studiuje, a trzecia prowadzi działalność gospodarczą. Proszę o pomoc.
~Helena
piątek, 26 marca, 2010, 22:13
Córka prowadzi działalność gospodarczą m.in.wyrób biżuterii, mieszka razem ze mną. Czy może zatrudnić mnie na umowę o dzieło, na jakiś okres czasu do produkcji (wg mojego projektu) a następnie do jej sprzedaży na bazarze? Jestem na emeryturze. Proszę o pomoc.
~do Helena
sobota, 27 marca, 2010, 12:17
umowa o dzieło nie pociąga za sobą opłacania składek ZUS co innego jest z umową zlecieniem
~anna
sobota, 27 marca, 2010, 12:17
od umowy o dzieło liczy sie tylko podatek i koszty ale sprzedaż na bazarze nie jest traktowana ja umowa o dzieło
~anna
sobota, 27 marca, 2010, 13:01
od umowy o dzieło liczy sie tylko podatek i koszty ale sprzedaż na bazarze nie jest traktowana ja umowa o dzieło
~Helena
niedziela, 28 marca, 2010, 22:26
Dziękuję za wiadomości. A jak to będzie w przypadku gdy córka zatrudni mnie na umowę zlecenie; czy będę mogła wykonywać biżuterię i ją sprzedawać? Na jaki okres powinna być zawarta taka umowa?
~Mariusz
wtorek, 30 marca, 2010, 18:09
czy mogę zatrudnić emeryta na umowę o dzieło?
~Mariusz
wtorek, 30 marca, 2010, 18:12
Mogę założyć działalność gospodarczą pracując u kogoś na umowie o pracę?
~Mary
niedziela, 11 kwietnia, 2010, 11:26
Mary Jane HELP FUNDUSZE, renomowanego, legalne, i akredytowany pieniędzy lender.i pożyczki pieniędzy z indywidualnych i współpracy jednostek potrzebujących pomocy finansowej.
Czy masz zły kredytowej lub jesteś w potrzebie pieniędzy zapłacić rachunki? Chcę używać tego medium poinformować, że wiarygodne i uczynić Beneficjent pomocy, jak i będzie gruczołu zaoferować kredyt w niskich stóp procentowych.
Świadczonych usług obejmuje;
Refinansowanie
pożyczek Inventor
Auto kredyt
Konsolidacji zadłużenia
kredytów na działalność gospodarczą
Osobowych pożyczek
podoba odpisać, jeśli jesteś zainteresowany, na których odpowiedź zostanie wysłany formularz do wypełnienia wniosku o pożyczkę. (bez ubezpieczeń społecznych i nie kredytowej sprawdzić, gwarantowane w 100%) i czekam pozwala mi się z usługi. skontaktuj się z nami poprzez e-mail;
maryjanehelpfunds@gmail.com
Czy masz zły kredytowej lub jesteś w potrzebie pieniędzy zapłacić rachunki? Chcę używać tego medium poinformować, że wiarygodne i uczynić Beneficjent pomocy, jak i będzie gruczołu zaoferować kredyt w niskich stóp procentowych.
Świadczonych usług obejmuje;
Refinansowanie
pożyczek Inventor
Auto kredyt
Konsolidacji zadłużenia
kredytów na działalność gospodarczą
Osobowych pożyczek
podoba odpisać, jeśli jesteś zainteresowany, na których odpowiedź zostanie wysłany formularz do wypełnienia wniosku o pożyczkę. (bez ubezpieczeń społecznych i nie kredytowej sprawdzić, gwarantowane w 100%) i czekam pozwala mi się z usługi. skontaktuj się z nami poprzez e-mail;
maryjanehelpfunds@gmail.com
~koleżanka
niedziela, 11 kwietnia, 2010, 18:55
to jest reklama, naruszenie regulaminu forum !
~agnieszka
wtorek, 13 kwietnia, 2010, 21:18
Prowadzę działalność gospodarczą (sklepik). Na czas ok 1 miesiąca potrzebuję pracownika (w tym czasie będę na zwolnieniu lekarskim). Chciałabym zatrudnić na umowę o dzieło córkę, która przebywa na płatnym urlopie wychowawczym. Dodam, że jest zatrudniona u innego pracodawcy. Pytanie: czy mogę tak zrobić, jakie poniosę koszty i gdzie to zgłosić?
~mariola
piątek, 23 kwietnia, 2010, 09:59
jestem zatrudniony na umowe o dzielo ale pobieram tagrze rente socjalnom czy musze zawiesic rente?
~ossa
piątek, 23 kwietnia, 2010, 10:29
do Agnieszki:
zacznijmy od tego,że nie możesz zatrudnic kogoś do sprzedaży w sklepie na umowę o dzieło,praca w sklepie wyczerpuje wszelkie zanmiona stosunku pracy-więc konieczna jest umowa o pracę, jeśli pozostajesz we wspólnym gosp. domowym z córką będzie ona traktowana jako osoba współpracująca przy prowadzeniu działalności, a nie jak pracownik do celów ubezpieczeniowych
zacznijmy od tego,że nie możesz zatrudnic kogoś do sprzedaży w sklepie na umowę o dzieło,praca w sklepie wyczerpuje wszelkie zanmiona stosunku pracy-więc konieczna jest umowa o pracę, jeśli pozostajesz we wspólnym gosp. domowym z córką będzie ona traktowana jako osoba współpracująca przy prowadzeniu działalności, a nie jak pracownik do celów ubezpieczeniowych
~lm9@gazeta.pl
wtorek, 27 kwietnia, 2010, 11:51
Witam.Jestem rencistą (renta bezterminowa) i od 10 miesięcy mam zawieszoną działalność (branża budowlana). Byłem w tym czasie 5 razy w szpitalu i przeszedłem 3 operacje, więc jeszcze z pół roku nie będę mógł pracować. Oszczędności się skończyły, a renta starcza ledwie na opłaty. Czy mogę z kimś podpisać umowę o dzieło i ktoś za mnie wykonywał by prace budowlane. Jak to się ma do legalności ? Nie jestem na zwolnieniu bo wcześniej zawiesiłem działalność, ale mam rentę 485,-. Bardzo proszę o odpowiedż gdyż nie wiedziałem że aż tak długo będę podreperowywał zdrowie- myślałem że góra 4 miesiące i zacznę pracować, oszczędności się skończyły i nie mam z czego żyć, a pracować po poważnej operacji kręgosłupa miesiąc temu nie dam rady. Jestem osobą samotnym 40 latkiem i znikąd nie mam pomocy, jestem zdany tylko na siebie. Proszę o odpowiedż. Ew majl lm9@gazeta.pl
~Maria
wtorek, 27 kwietnia, 2010, 12:01
było by to niezgodne z prawem,aby ktoś wykonywał za ciebie prace,zwróć się o pomoc do MOPS /GOPS
~lm9@gazeta.pl
wtorek, 27 kwietnia, 2010, 12:32
Witam.Jestem rencistą (renta bezterminowa) i od 10 miesięcy mam zawieszoną działalność (branża budowlana). Byłem w tym czasie 5 razy w szpitalu i przeszedłem 3 operacje, więc jeszcze z pół roku nie będę mógł pracować. Oszczędności się skończyły, a renta starcza ledwie na opłaty. Czy mogę z kimś podpisać umowę o dzieło i ktoś za mnie wykonywał by prace budowlane. Jak to się ma do legalności ? Nie jestem na zwolnieniu bo wcześniej zawiesiłem działalność, ale mam rentę 485,-. Bardzo proszę o odpowiedż gdyż nie wiedziałem że aż tak długo będę podreperowywał zdrowie- myślałem że góra 4 miesiące i zacznę pracować, oszczędności się skończyły i nie mam z czego żyć, a pracować po poważnej operacji kręgosłupa miesiąc temu nie dam rady. Jestem osobą samotnym 40 latkiem i znikąd nie mam pomocy, jestem zdany tylko na siebie. Proszę o odpowiedż. Ew majl lm9@gazeta.pl
~Marek
poniedziałek, 24 maja, 2010, 20:28
Ciekawie napisany artykuł. Znalazłem też inny na stronie www.umowaoprace.pl/umowa-o-dzielo pokazujący między innymi na czym polega różnica między umową zlecenia a umową o dzieło
~izba
wtorek, 25 maja, 2010, 14:38
czy moge podiac umowe o dzielo nie tracac zasilku opiekuniczego
~izba
wtorek, 25 maja, 2010, 14:40
zlitujcie sie i powieccie czy warto sie dowiadywac
~malinka
piątek, 11 czerwca, 2010, 20:09
mam pytanie .... podpisałam umowę o dzieło , pracowałam dwa tygodnie ( 7.04 - 23.04 ) i do dnia dzisiejszego nie otrzymałam pieniędzy określonych w umowie. Jaki czas po zakończeniu "dzieła" ma pracodawca na wypłacenie pieniędzy , proszę o pomoc !!!!!
~koleżanka
piątek, 11 czerwca, 2010, 21:30
"pracowałaś na umowę o dzieło" ? trudno tak powiedzieć, bo umowę się wykonuje.
Może w umowie coś jest na temat terminu wypłaty, sprawdziłaś to ? Mnie się wydaje, że coś długo czekasz na te pieniądze, a terminu odgórnego nie ma.
Pytaj w firmie z którą zawarłaś tę umowę.
Może w umowie coś jest na temat terminu wypłaty, sprawdziłaś to ? Mnie się wydaje, że coś długo czekasz na te pieniądze, a terminu odgórnego nie ma.
Pytaj w firmie z którą zawarłaś tę umowę.
~zoja
piątek, 11 czerwca, 2010, 21:40
termin wypłaty powinien być zawarty w umowie,napewno ją masz to sprawdż,chyba ze to była jakaś "lewa" umowa.
~MM
wtorek, 22 czerwca, 2010, 08:42
Czy podpisując umowę o dzieło z osoba niezatrudnioną powinnam jako pracodawca to gdzieś zgłosić?
~wera
wtorek, 22 czerwca, 2010, 09:43
MM - nie
~Łukasz
poniedziałek, 28 czerwca, 2010, 14:38
Witam, mam pytanie: czy jeśli, mając status bezrobotnego, wykonam zlecenie tłumaczenia od biura tłumaczeń za pomocą umowy o dzieło, to zostanie to uznane za podjęcie pracy, i stracę status bezrobotnego (nawet jeśli zarobek nie przekroczy połowy miesięcznego minimalnego wynagrodzenia), lub będzie konieczne odprowadzanie składek od uzyskanego przychodu?
~Ciekawa
wtorek, 29 czerwca, 2010, 15:20
Czy świadcząc usługi na podstawie umowy o dzieło mogę sama odprowadzać sobie składki ZUS i być w ten sposób zabezpieczona na przyszłość?
~Ciekawa
wtorek, 29 czerwca, 2010, 15:25
Czy na umowie o dzieło można samemu odprowadzać sobie sładki na ubezpieczenie emerytalne i zdrowotne o to mi chodzi.
~KaMa
poniedziałek, 5 lipca, 2010, 12:03
Witam,mam zawieszoną działalność gospodarczą którą wykonywałam równocześnie z zatrudnieniem. Za trzy miesiące będę bezrobotna- czy dostanę zasiłek?
~michael
czwartek, 8 lipca, 2010, 16:41
czy istnieje jakaś forma zatrudnienia gdzie nie trzeba opłacać składek zus tylko taka mnie interesuje. dziekuję za odp. i pozdrawiam
~Noemi
piątek, 16 lipca, 2010, 18:32
Witam,dostałam umowę o dzieło,wykonuję pracę na tej umowie ;sprzątam na poczcie ,pełen etat tzn. 8 godz. diennie i 4 godz. w soboty. Jakie wynagrodzenie mi się należy? Bo miesięcznie mam 980 zł. NETTO.
~koleżanka
piątek, 16 lipca, 2010, 19:24
skoro masz cały etat, wyznaczone godziny pracy i kierownictwo - to powinnaś mieć umowę o pracę, bo to nie jest żadne dzieło, tylko omijanie prawa pracy
~maniuś
sobota, 17 lipca, 2010, 08:07
Witam
Czy umowa o dzieło może być zawarta z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą jeśli tak to co z ZUS i US
Czy umowa o dzieło może być zawarta z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą jeśli tak to co z ZUS i US
~koleżanka
sobota, 17 lipca, 2010, 14:05
może być zawarta z każdą osobą, co ma do tego dg ?
~wera
sobota, 17 lipca, 2010, 16:04
jezeli um. o dzielo zawrzesz z osoba prowadzaca dzial.gosp. i przedmiot umowy bedzie w zakresie jego dzialalnosci to ta osoba rozlicza sie z tego dochodu w ramach dzial.gosp. Ty jako zlecejacy dzielo dostajesz rachunek/fakture do umowy i nie obchodzi Ciebie ani ZUS ani podatek od wynagrodzenia
~Marek
czwartek, 5 sierpnia, 2010, 14:10
Witam,
Jestem pracownikiem zatrudnionym w firmie X na cały etat na czas nieokreślony. W lipcu z tytułu zasiadania w komisjach egzaminacyjnych w tej samej firmie, zostało wypłacono mi wynagrodzenie w kwocie 8000 zł od tej kwoty zostały potracone "wszystkie składki m.in. na ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe itd.". Od 19 lipca do dnia dzisiejszego przebywam na zwolnieniu chorobowym. Jak powinno zostać naliczone wynagrodzenie za lipiec? Czy bierze sie tylko podstawową kwotę wynagrodzenia czy również te"extra" zarobione pieniądze.
Bardzo proszę o odpowiedź na karolik@o2.pl
Jestem pracownikiem zatrudnionym w firmie X na cały etat na czas nieokreślony. W lipcu z tytułu zasiadania w komisjach egzaminacyjnych w tej samej firmie, zostało wypłacono mi wynagrodzenie w kwocie 8000 zł od tej kwoty zostały potracone "wszystkie składki m.in. na ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe itd.". Od 19 lipca do dnia dzisiejszego przebywam na zwolnieniu chorobowym. Jak powinno zostać naliczone wynagrodzenie za lipiec? Czy bierze sie tylko podstawową kwotę wynagrodzenia czy również te"extra" zarobione pieniądze.
Bardzo proszę o odpowiedź na karolik@o2.pl
~halina
poniedziałek, 23 sierpnia, 2010, 11:54
Witam proszę o pomoc.Syn jest po badaniach lekarzy biegłch sądowych którzy przyznali mu rente socjalną napisali całkowicie niezdolny do pracy,czeka na sprawę sądową już 9 miesięcy.Trafia mu się praca o dzieło czy może podjąć aby nie stracić tej renty.W oczekiwaniu na rozprawę nie otrzymuje pieniędzy niema nawet na leki.Co ma zrobić?
~Joanna
poniedziałek, 23 sierpnia, 2010, 16:19
Jestem emerytem mam 61 lat , po operacji raka piersi .
Emeryture mam małą . Jestem samotną wdową . W tej chwili pracuję w zakładzie pracy chronionej . Czy po
wejściu uchwały o zakazie pracy emeryt będzie mógł podjąć prace o dzieło . Czy biednemu emerytowi
pozostanie żebrać w opiece społecznej .
Czy Państwo woli mieć biednych emerytów o niskiej emeryturze żebrzących , czy pracujących radzących sobie . Proszę o odpowiedz na mój adres .
" joaasia@poczta.onet.pl "
wejści
Emeryture mam małą . Jestem samotną wdową . W tej chwili pracuję w zakładzie pracy chronionej . Czy po
wejściu uchwały o zakazie pracy emeryt będzie mógł podjąć prace o dzieło . Czy biednemu emerytowi
pozostanie żebrać w opiece społecznej .
Czy Państwo woli mieć biednych emerytów o niskiej emeryturze żebrzących , czy pracujących radzących sobie . Proszę o odpowiedz na mój adres .
" joaasia@poczta.onet.pl "
wejści
~Damian
środa, 25 sierpnia, 2010, 15:31
Czy pracując na u. o dzieło muszę się wyrejestrować z urzędu pracy??Proszę o odpowiedź.
~koleżanka
środa, 25 sierpnia, 2010, 22:25
skoro pracujesz to dlaczego masz być zarejestrowany w urzędzie pracy ?
~pk
piątek, 27 sierpnia, 2010, 15:25
A jeśli zawiesiłem działalność gospodarczą to mogę zawierać umowy o dzieło i czy też nie opłacam składek ZUS?
~koleżanka
piątek, 27 sierpnia, 2010, 19:51
od umów o dzieło nie opłaca się składek ZUS /z wyjątkiem umów zawartych z własnym pracodawcą/
~Ania
sobota, 28 sierpnia, 2010, 00:05
Jeśli mąż jest legalnie zatrudniony czy może otworzyc działalność i przyjąć żonę na umowę o dzieło czy odprowadza składki ZUS za zonę
~Aga
niedziela, 29 sierpnia, 2010, 10:56
Mam bardzo nurtujące mnie pytanie. Jestem na Igr inwalidztwa ze względu na niepełnosprawność, pobieram rentę soc. z tego tytułu. W ostatnim miesiącu podjęłam pracę na Umowie o dzieło, mój zarobek wynosi 660zł brutto, czo powinnam ten fakt zgłosić do ZUS?
~Aga
niedziela, 29 sierpnia, 2010, 11:08
Mam bardzo nurtujące mnie pytanie. Jestem na Igr inwalidztwa ze względu na niepełnosprawność, pobieram rentę soc. z tego tytułu. W ostatnim miesiącu podjęłam pracę na Umowie o dzieło, mój zarobek wynosi 660zł brutto, czo powinnam ten fakt zgłosić do ZUS?
~pk
niedziela, 29 sierpnia, 2010, 20:28
Może się "koleżanka " orientuje lub ktokolwiek czy mogę ,po zawieszeniu działalności ,wykonywać pracę przy umowie o dzieło w branży w której prowadziłem działalność.Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
~koleżanka
niedziela, 29 sierpnia, 2010, 20:51
mogę się mylić, ale wydaje mi się, że nawet w przypadku zawieszenia dg nie możesz zawierać umowy o dzieło w branży w której prowadzisz dg
~pk
poniedziałek, 30 sierpnia, 2010, 08:48
tak też myślałem -dziękuję za poradę-pozdrawiam
~janek
środa, 1 września, 2010, 15:26
jestem na rencie socjalnej i jednocześnie pracuje na umowie o dzieło, czy powinienem o tym poinformować zus?
~Justyna
piątek, 10 września, 2010, 13:25
witam, mam pytanie: pracuje na umowę- zlecenie, jaki miesięczny dochód muszę osiągnąc abym miała odprowadzanie składki do zusu jak przy normalnej umowy o pracę? Pozdrawiam
~zoja
piątek, 10 września, 2010, 19:30
na jaka kwotę masz umowe zlecenie?
~koleżanka
piątek, 10 września, 2010, 20:11
Ale przecież kwota jest tu nieistotna, dochód z umowy nie ma nic do składek, przynajmniej jeśli chodzi o składki społeczne.
Ważne jest czy nie masz innego tytułu do ubezpieczeń, np. etatu.
Ważne jest czy nie masz innego tytułu do ubezpieczeń, np. etatu.
~Staszek
poniedziałek, 13 września, 2010, 20:44
Jesli pracuję na umowe o prace to czy po pracy moge swiadczyc uslugi nie zwiazane z praca na umowe o prace w własnym zakresie bez zadnej firmy i bez dodatkowych oplat skarbowych tylko przkladowo od uzskanego dochodu za wykonane prace
~wera
poniedziałek, 13 września, 2010, 21:00
staszek napisz bardziej precyzyjnie :) mozesz wykonywac dodatkowe prace na um.o dzielo, tylko jezeli beda wykonywane dla tego samego pracodawcy u ktorego masz umowe o prace to beda naliczane wszystkie skladki zus
~koleżanka
poniedziałek, 13 września, 2010, 21:18
Jeśli chcesz świadczyć jakieś usługi weź pod uwagę, że ktoś może donieść do US, że po cichu prowadzisz działalność gospodarczą.
~Lila28
czwartek, 30 września, 2010, 10:10
Moj maz ma umowe o dzielo w firmie meblowej i ma ustalone godz pracy oraz kierownictwo. Czy to nie jest omijanie prawa? Przeciez zostal wyrejestrowany z urzedu pracy i nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego. I czy moge go dopisac do swojego ubezpieczenia w Urzedzie Pracy?
~koleżanka
czwartek, 30 września, 2010, 22:13
Jak najbardziej to jest omijanie przepisów Kodeksu Pracy i nadaje się dla PIP. Jakie dzieło można wykonać w firmie meblowej ?
~kinga
niedziela, 3 października, 2010, 22:30
Witam. Mam pytanie, czy moj mąż pracująć na umowie o prace, może wykonać dla mnie np świadectwo lub jakąś ekspertyze , na podstawie zawartej pomiedzy nami umowy o dzieło ?? Czy muszę go zarejstrowac , lub odprowadzic jednorazowo składki zus?? Dodam, że prowadzę działalność gosp. i muszę wystawic fakture , za ekspertyzę , którą on właśnie wykonał. Jak się do tego zabrać??
~koleżanka
niedziela, 3 października, 2010, 22:46
moim zdaniem możesz z mężem podpisać umowę cywilno-prawną i nie musisz jej rejestrować w ZUS
~Ali
wtorek, 5 października, 2010, 12:01
Jaki wprowadzić zapis w aneksie do umowy (informatyk), jeżeli część pracy chcę rozliczać w formie umowy o dzieło? Chodzi o podzielenie KUP na 50% KUP wynikających z umowy o pracę oraz 50% AKUP wynikających z umowy o dzieło, w myśl ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z dnia 4 lutego 1994 r.). Oczywiście pojawi się zapisek o całkowitym przeniesieniu praw autorskich.
I jeszcze jedna sprawa w tej kwestii: jeżeli informatyk ma zapis w umowie o nienormowanym czasie pracy (ewidencja więc nie wchodzi w grę), otrzyma aneks dzielący jego KUP na AKUP i KUP, to jak będzie wyglądała sprawa z urlopem? Wg mnie nie ulegnie zmianie, bo nie jest tu podpisywana umowa o dzieło.
I jeszcze jedna sprawa w tej kwestii: jeżeli informatyk ma zapis w umowie o nienormowanym czasie pracy (ewidencja więc nie wchodzi w grę), otrzyma aneks dzielący jego KUP na AKUP i KUP, to jak będzie wyglądała sprawa z urlopem? Wg mnie nie ulegnie zmianie, bo nie jest tu podpisywana umowa o dzieło.
~wera
wtorek, 5 października, 2010, 12:16
w umowach o prace wystarczy wyszczegolnic jaka czesc wynagrodzenia bedzie wyplacana za prace tworcze - zasotosowanie KUP 50%
zobacz Interpretacja indywidualna z dnia 22.07.2008 r., sygn. IPPB2/415-688/08-2/AS - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie
tutaj ja znajdziesz
www.sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=185186&i_smpp_s_strona=1
zobacz Interpretacja indywidualna z dnia 22.07.2008 r., sygn. IPPB2/415-688/08-2/AS - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie
tutaj ja znajdziesz
www.sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=185186&i_smpp_s_strona=1
~Ali
wtorek, 5 października, 2010, 14:30
Już się rozjaśiło, dzięki.
~mira
środa, 20 października, 2010, 17:07
prosze o rade chce zatrudnic pracownika o umowe o dzieło.wyjazdy co tygodniowe po towar .czy beda mnie obowiazywac dodatkowe koszty tz zus us.z gory dziekuje odpowiedz prosze kierowac mira7778@wp.pl
~koleżanka
środa, 20 października, 2010, 22:24
"wyjazdy co tygodniowe po towar" - moim zdaniem to nie kwalifikuje się jako przedmiot umowy o dzieło, już prędzej umowa zlecenia by pasowała.
A czy oskładkowana to zależy czy zleceniobiorca ma jakiś tytuł do ubezpieczeń, np. etat.
A czy oskładkowana to zależy czy zleceniobiorca ma jakiś tytuł do ubezpieczeń, np. etat.
~Rokkki
czwartek, 21 października, 2010, 20:09
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli pracodawca zatrudnia mnie na pół etatu na umowe o pracę, a dodatkowo część obowiązków wykonuje w ramach umowy o dzieło, to wówczas z tej dodatkowej umowy są odprowadzane składki do ZUS?
~koleżanka
czwartek, 21 października, 2010, 21:51
Dobrze rozumiesz, umowa zlecenia czy o dzieło z własnym etatowym pracownikiem podlega wszystkim składkom.
"część obowiązków wykonuje w ramach umowy o dzieło" - umowa o dzieło nie polega na wykonywaniu obowiązków, bo jest to umowa rezultatu. Nie wiem czy w przypadku kontroli to nie zostałoby zakwestionowane, choć nie piszesz na czym polega twoja praca. Ale jeśli na tej umowie masz napisane to samo co w ramach etatu, to jest to omijanie Kodeksu Pracy.
"część obowiązków wykonuje w ramach umowy o dzieło" - umowa o dzieło nie polega na wykonywaniu obowiązków, bo jest to umowa rezultatu. Nie wiem czy w przypadku kontroli to nie zostałoby zakwestionowane, choć nie piszesz na czym polega twoja praca. Ale jeśli na tej umowie masz napisane to samo co w ramach etatu, to jest to omijanie Kodeksu Pracy.
~Andzia
poniedziałek, 25 października, 2010, 12:47
Witam Jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy (bez prawa do zasiłku). Zaczęłam prace na umowe o dzieło. Czy muszę odprowadzać składki do ZUS. I co z moim ubezpieczeniem (bo jako bezrobotna jestem ubezpieczona) a jak bedzie teraz? Jak będę pracowac na umowe o dzielo ?
~Andzia
poniedziałek, 25 października, 2010, 12:52
Witam Jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy (bez prawa do zasiłku). Zaczęłam prace na umowe o dzieło. Czy muszę odprowadzać składki do ZUS. I co z moim ubezpieczeniem (bo jako bezrobotna jestem ubezpieczona) a jak bedzie teraz? Jak będę pracowac na umowe o dzielo ?
~Andzia
poniedziałek, 25 października, 2010, 13:01
~koleżanka
poniedziałek, 25 października, 2010, 22:40
z tego co wiem będąc zarejestrowana w UP nie możesz podejmować pracy nawet na umowę o dzieło
~Agnieszka
środa, 3 listopada, 2010, 10:40
Wyrejestrowałam się z Urzędu Pracy, ponieważ podpisałam umowe o dzieło. Czy mogę bez problemu udać się do lekarza np. rodzinnego, ginekologa, laryngologa? A co w przypadku gdy stanie mi się coś i wyląduję w szpitalu? Czy będę musiała chodzić do lekarza prywatnie?
~koleżanka
środa, 3 listopada, 2010, 21:35
skoro podpisałaś umowę o dzieło to raczej nie masz żadnego ubezpieczenia i odpada bezpłatne leczenie, wg mnie
~Agnieszka/
czwartek, 4 listopada, 2010, 13:22
Jestem na urlopie wychowawczym od 2007r, obecnie chciałam podjąć pracę jako tajny klient wynagrodzenie nie przekroczy 200 zł czy w takioej sytuacji trace jakies ubezpieczenie zdrowotne i czy musze to gdziekolwiek zgłaszać?? Z gory dziekuje za odp
~Agnieszka/
czwartek, 4 listopada, 2010, 13:23
dodam ze wychowawczy jest bezpłatny
~Agnieszka/
czwartek, 4 listopada, 2010, 13:34
~Agnieszka/
czwartek, 4 listopada, 2010, 15:11
~Agnieszka/
czwartek, 4 listopada, 2010, 15:12
Jestem na urlopie wychowawczym od 2007r, obecnie chciałam podjąć pracę jako tajny klient wynagrodzenie nie przekroczy 200 zł czy w takioej sytuacji trace jakies ubezpieczenie zdrowotne i czy musze to gdziekolwiek zgłaszać?? Z gory dziekuje za odp
~Lodzia
środa, 17 listopada, 2010, 18:00
jestem bezrobotna zarejestrowana w UP.Czy podejmując pracę na umowę zlecenie tracę status osoby bezrobotnej< a tym samym możliwość stałego etatu w innej firmie??
~wera
środa, 17 listopada, 2010, 19:20
podejmujac sie pracy na um.zlecenie tracisz statys osoby bezrobotnej to chyba oczywste - pracujesz. Ale to nie wyklucza podjecia pracy na umowe o prace
~judyta
czwartek, 18 listopada, 2010, 11:26
czy jako osoba bezrobotna zarejestrowana w up podjęłam pracę na umowę zlecenie muszę to zgłosić w up a jeżeli nie zrobiłam tego w terminie 7 dni czy poniosę jakieś konsekwencje
~kamil
czwartek, 18 listopada, 2010, 12:29
moze mi ktos pomoze otwieram sklep od 1 grudnia i chcialbym kogos obcego przyjac do pracy i go zarejestrowac,jaka mam z nim spisac umowe i nie chcialbym placic zadnych za ta osobe skladek zus czy jes to mozliwe?
~kamil
czwartek, 18 listopada, 2010, 12:39
prosze czy ktos moze mi odpowiedziec na moje pytanie
~wera
czwartek, 18 listopada, 2010, 13:24
nie jest to mozliwe Kamil. Osoba w sklepie pracuje w określonych przez zatrudniajacego godzinach i powinna być zatrudniona na podstawie umowy o prace
~kamil
czwartek, 18 listopada, 2010, 15:04
wera?ok no tak ta osoba by pracowala bynajmniej8 godz ok ale czy musze placic jakis skladki o to mi chodzi?
~BASIA82
piątek, 19 listopada, 2010, 21:56
WITAM.Mam takie pytanie:miałam umowe o prace do kwietnia 2009 roku (czyli do porodu)od tego czasu nie pracowalam z wyjatkiem umowy o dzieło d 16-30 sierpnia tego roku. teraz estem zarejestrowana w UP i mogła bym starac sie o staz jako osoba ktywna zawodowo do czasu porodu Wiem zE umowa odzieło dyskwalifikuje mnie jako stazystke,ale ja nie otrzymalam namacalie ani umowy do podpisu ani swiadectwa pracy(ale wynagrodzenie miałam na konto)MOJ PYTANIE JEST TAKIE :CZY MUSZE PRZYZNAC SIE W UP ZE PRACOWAŁA NA UMOWE O DZIELO CZY SA W STANIE TO ZWERYFIKOWAC? BARDZO ROSZE O ODP.POZDRAWIAM
~paula
niedziela, 21 listopada, 2010, 09:21
2 listopada podjelam prace na umowe zlecenie i do tej pory nie wyrejestrowalam sie z UP czym to grozi jak to zrobic,zeby bylo dobrze czy informowac UP,ze podjelam prace czy wyrejestrowac sie nie mowiac im o tym
~oizo
środa, 24 listopada, 2010, 14:46
Witam. Mam stała prace, firma wszystko opłaca itp. Dodatkowo zajmuje się fotografia i chciałbym legalnie na tym zarabiać, moc się reklamować itp. Nie chce zakładać własnej działalności. Wydaje mi się ze umowa o dzieło była by tu jak najbardziej odpowiednia. Problem tylko w tym ze nie chce sprawiać problemu moim klientom. Moje pytanie: czy jest moziliwosc abym sam za siebie odprowadzal te wszystkie składki i jak sprawić aby klient (pracodawca) miał jak najmiej problemów z tym zwianymi. Najlepiej aby było to ograniczone do złożenia podpisu na umowie i wypłacenia kasy.
~Anna
środa, 1 grudnia, 2010, 02:16
Witam.Czy zgodne z prawem jest następujace postępowanie:zakończyłam umowę o dzieło,zgłaszam się do UP ponieważ jestem chora a nie mam ubezpieczenia. Nastepnie po odbyciu leczenia - zgłaszam podjęcie kolejnej umowy o dzieło czyli tracę status bezrobotnego ( oraz ubezpieczenie). I tak od nowa aż do nastepnej choroby...
~Bebe
sobota, 4 grudnia, 2010, 14:06
Witam serdecznie. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym, czyli mój pracodawca odprowadza wszelkie składki. Czy jeśli podejmę pracę na umowę o dzieło z innym pracodawcą, muszę o tym informować pracodawcę z którym jestem związana umową o pracę?
~jolanta
niedziela, 12 grudnia, 2010, 15:43
Jestem emerytką zatrudnioną w agencji nieruchomości na umowe o dzieło. Wynagrodzenie jest wyłącznie prowizyjne od sprzedaży lub wynajmu lokalu. Prowizja 55% Czy pracodawca ma prawo potrącić mi z tej kwoty składki na ZUS i podatek VAT . Z mojej wiedzy wynika , ze tylko potrąca podatek 19% . Proszę o odpowiedź na e-maila jolaj2010@hotmail.com. Jestem współwłasciecielem w firmie syna , gdzie wszystkie składki i podatki są odprowadzane.
~jaaa
niedziela, 12 grudnia, 2010, 15:47
Umowa o dzieło 18% podatku,bez zus.
~atena
poniedziałek, 24 stycznia, 2011, 14:41
Jestem osobą chorą mam grupę umiarkowana staram się o rete socjalna w ZUS i właśnie mogę podjąć prace w umowie odżęło i czy jak podejmę ta prace to niedostane renty
~Alicja
piątek, 28 stycznia, 2011, 19:04
W mojej firme połowa pracowników jest zatrudniona na umowe o prace a reszta na umowe o dzieło czy mogę sie domagać abym i ja miała umowe o pracę. Wykonuje te sam czynności co pracownicy na umowie o prace i wg mnie powinnam mieć umowe o pracę.
~koleżanka
piątek, 28 stycznia, 2011, 22:52
Mnie się wydaje, że pewnie wszyscy powinni mieć umowy o pracę, a nie dzieło - nie próbowaliście rozmawiać o tym z szefostwem ?
Takimi sprawami zajmuje się Państwowa Inspekcja Pracy, tam należy się zgłosić.
Takimi sprawami zajmuje się Państwowa Inspekcja Pracy, tam należy się zgłosić.
~Alicja
sobota, 29 stycznia, 2011, 20:13
Szefowa na moje zapytanie kiedy dostanę umowe stwierdziła że nie wie która jestem w kolejce do niej , więc zapytałam się kiedy bedzie wiedzieć powiedziała że nie wie i tak mnie zbywa a raczej olewa 2 lata.
~magda
czwartek, 3 lutego, 2011, 18:40
Witam,pytanie juz pewnie padało ale muszę sie upewnić,czy nie pracując nigdzie na umowę o pracę ani nie prowadząc działalności mogę wykonywać umowę o dzieło,beż żadnych konsekwencji oskładkowania,jeśli tak to czy ktoś zna moze jakąś podstawę prawną i czy mogę nadal korzystać z dopisania do ubezpieczenia zdrwotnego męża?w pracy pewna osoba zaczyna twierdzić że nie mogę dalej tak pracować i chcę sie upewnić czy to tylko wynik nepotyzmu .z góry dziękuję
~kamila
sobota, 12 lutego, 2011, 10:42
Witam serdecznie prowadzę małą działalność gospodarczą, potrzebni byli mi elektryk i sprzątaczka. gdybym podawała im umowy o prace czy tam zlecenia to praktycznie musiałabym zwijać interes.
jako ze nie stać mnie było na nawet umowy zlecenia, pozawierałam z nimi umowy o dzieło, brzmiące uporządkowanie, doprowadzenie do porządku, naprawienie, umycie okien, usunięcie awarii, że dzieło można powierzyć innej osobie, krótkoterminowe umowy itp. proszę o pomoc czy to jest dobrze sformułowane i przejdzie w przyp. kontroli, i czy jakby w US coś im się nie spodobało, to jakieś kontrole przychodzą jeszcze w trakcie roku w którym przelewa się podatki, czy dopiero potem jak już w lutym wyśle się pit 11, czy tam pit 37 w kwietniu.
proszę o odpowiedź czy us zaraz reaguje na takie "za dużo zawieranych umów o dzieło" z jedną osobą, czy dopiero po jakimś czasie jak już wyślę się te wszystkie rozliczenia?
bardzo proszę o odpowiedź
jako ze nie stać mnie było na nawet umowy zlecenia, pozawierałam z nimi umowy o dzieło, brzmiące uporządkowanie, doprowadzenie do porządku, naprawienie, umycie okien, usunięcie awarii, że dzieło można powierzyć innej osobie, krótkoterminowe umowy itp. proszę o pomoc czy to jest dobrze sformułowane i przejdzie w przyp. kontroli, i czy jakby w US coś im się nie spodobało, to jakieś kontrole przychodzą jeszcze w trakcie roku w którym przelewa się podatki, czy dopiero potem jak już w lutym wyśle się pit 11, czy tam pit 37 w kwietniu.
proszę o odpowiedź czy us zaraz reaguje na takie "za dużo zawieranych umów o dzieło" z jedną osobą, czy dopiero po jakimś czasie jak już wyślę się te wszystkie rozliczenia?
bardzo proszę o odpowiedź
~koleżanka
niedziela, 13 lutego, 2011, 12:02
Wg mnie US nie ma podstaw do oceniania czy osoba prowadząca dg zawiera mało czy za dużo umów, to jest jej sprawa i potrzeby jej działalności. Tak więc myślę, że nie masz czego się obawiać ze strony US. Ważne by zaliczki na podatek były prawidłowo obliczone, przelane do US i przychody odpowiednio udokumentowane pitami.
~dorta
niedziela, 13 lutego, 2011, 20:28
mam pytanie gdy ktoś chce mi zlecić prace na umowe o dzielo to czy ja jako wykonawca musze zaplacić jakies składki społeczne czy tylko podatek od przychodu
~dorta
niedziela, 13 lutego, 2011, 20:31
mam pytanie gdy ktoś chce mi zlecić prace na umowe o dzielo to czy ja jako wykonawca musze zaplacić jakies składki społeczne czy tylko podatek od przychodu muszę zaznaczyć że nie prowadzę żadnej działalności placę składki w KRUS
~koleżanka
niedziela, 13 lutego, 2011, 20:48
umowa o dzieło nie jest podstawą do składek ZUS w takim przypadku
~dorta
niedziela, 13 lutego, 2011, 21:28
dziekuje za podpowiedz ale podatek 20% od przychodu muszę zapłacić do Urzędu Skarbowego
~Kamil
poniedziałek, 14 lutego, 2011, 15:45
Chcę zatrudnić na pełen etat osobę, która już pracuje w pełnym wymiarze godzin. Czy w związku z tym mogę płacić mniejsze podatki i zus
~koleżanka
poniedziałek, 14 lutego, 2011, 21:57
do dorta - zaliczki na podatek to 18 % od dochodu a nie 20 % od przychodu.
Dlaczego myślisz, że ty sama musisz zapłacić tę zaliczkę ? Zaliczkę pobiera i przelewa do US płatnik-zlecający dzieło.
do Kamila - składki ZUS od etatu są zawsze takie same /ten sam %/. Ale jak sobie wyobrażasz dwa zatrudnienia na cały etat u tej samej osoby ?
Dlaczego myślisz, że ty sama musisz zapłacić tę zaliczkę ? Zaliczkę pobiera i przelewa do US płatnik-zlecający dzieło.
do Kamila - składki ZUS od etatu są zawsze takie same /ten sam %/. Ale jak sobie wyobrażasz dwa zatrudnienia na cały etat u tej samej osoby ?
~mada
czwartek, 17 lutego, 2011, 20:59
witam, mam problem prosze o pomoc.jestem zatrudniona na umowe o dzielo i to jest jedyne moje zatrudnienie.Wiadomo kazdy teraz chce wszystko jak najtanszym kosztem wiec pracodawcy bylo najtaniej mnie zatrudnic wlasnie na ta umowe. i mam pytanie odnosnie tego czy ja nie musze sama sobie odprowadzac podatku czy cos?bo ktos mi powiedzial ze jesli sama nie odprowadze to za rok przy rozliczaniu pita czy jakos tak bede musiala zaplacic kare. czy moje oplacenie podatku jest obowiazkowe?co bedzie jesli tego nie zrobie?
~wera
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:02
jezeli masz umowe o dzielo z firma a nie z osoba fizyczna to zaliczke na podatek odprowadza firma
~koleżanka
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:04
czego to ludzie nie wymyślą, nie słuchaj takich głupot
Skoro masz umowę o dzieło to obowiązkiem płatnika jest pobieranie zaliczek na podatek. Pracujesz w firmie ?
Skoro masz umowę o dzieło to obowiązkiem płatnika jest pobieranie zaliczek na podatek. Pracujesz w firmie ?
~mada
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:40
no jasne ze w firmie, nie dla osoby prywatnej.
~mada
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:44
a konkretniej w firmie ktora studentom daje zlecenie a nie studentom- dzielo. i nie wiem co mam zrobic, czy oni cos odprowadza czy nie,bo ubezpieczen to wiem ze napewno nie.ale np jak patrzylam w kalkulatorze plac na pracuj.pl to w dzielo idzie na fundusz emerytalny,ale to przeciez nie ma chyba zwiazku zadnego.
~wera
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:47
nie wiem co tam wyczytalas na portalu pracuj.pl ale od umow o dzielo nie skladek na f.emerytalny (poza wyjatkami, ktore Ciebie nie dotycza).
o do podatku nie masz sie o co martwic. odprowadza firma
o do podatku nie masz sie o co martwic. odprowadza firma
~mada
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:47
a konkretniej w firmie ktora studentom daje zlecenie a nie studentom- dzielo. i nie wiem co mam zrobic, czy oni cos odprowadza czy nie,bo ubezpieczen to wiem ze napewno nie.ale np jak patrzylam w kalkulatorze plac na pracuj.pl to w dzielo idzie na fundusz emerytalny,ale to przeciez nie ma chyba zwiazku zadnego.
~mada
czwartek, 17 lutego, 2011, 21:50
tzn nie tyle wyczytalam ale tam jest w formie tabeli co gdziei ile. czyli ogolnie rzecz biorac nie musze nic robic? nie bede jakos obciazona karami czy cos tego typu? jesli tak jak piszesz nie mam sie o co martwic to kamien spadl mi z serca. wielkie dzieki Wero.
~koleżanka
czwartek, 17 lutego, 2011, 22:41
czy nie składasz rachunków z tej umowy ? tam miałabyś wszystko policzone
~Uć
środa, 23 lutego, 2011, 19:31
Proszę o pomoc! Jestem osobą bezrobotną, ale nie zarejestrowaną w PUP, ponieważ uległem wypadkowi, a lekarz nie chciał mi wystawić zaświadczenia, że jestem zdrowy. Chcę podpisać umowę o dzieło, czy jestem zobowiązany zapłacić składki ZUS?
~koleżanka
środa, 23 lutego, 2011, 19:38
umowa o dzieło nie podlega składkom ZUS
~m432
środa, 23 lutego, 2011, 21:13
Mój pracodawca proponuje mi przejście z umowy o prace na umowe o dzieło, czy może mnie do tego zmuśić. Twierdzi że to będzie dla mnie korzystne bo będe więcej zarabiać.
~koleżanka
środa, 23 lutego, 2011, 23:29
ale nie będziesz pracownikiem w rozumieniu Kodeksu Pracy i stracisz wszelkie uprawnienia pracownicze
~Yaroo
niedziela, 6 marca, 2011, 21:59
Mam stałą pracę a w listopadzie przeprowadziłem jednorazowo szkolenie dla pewnego urzędu miasta na umowę o dzieło, wystawiłem im rachunek na określoną w umowie kwotę brutto a oni nic nie odciągnęli i przelali mi całą kwotę brutto. Czy powinienem był zgłosić tą umowę do US? Czy powinienem odprowadzić należny podatek jeśli otrzymałem kwotę brutto? Czy mogę odprowadzić go teraz z rozliczeniem rocznym?
~koleżanka
niedziela, 6 marca, 2011, 22:10
czy dostałeś PIT-11 ? To dziwne, że płatnik nie pobrał ci zaliczki na podatek.
~lina
wtorek, 8 marca, 2011, 21:55
witam, w tym roku zawarłam 2 umowy o dzieło z jedną osobą, problem jest taki, że jak dodałam do siebie i wpisałam w pit 11 kwoty oddzielnie z tych 2 umów to podatek dochodowy wynosi 292 zł, tymczasem jakby wpisać, łączną kwotę brutto z tych dwóch umów w kalkulator płac, to podatek wychodzi wtedy 293zł.... wysłałam już deklaracje pit 11 tyle ile rzeczywiście było czyli 292 zł.. jak myślicie czy us doczepi się że jest np. 1 zł niedopłata? czy może rozumieją że w wyniku zaokrągleń podatku dochodowego może wyjść, złotówka w lewo w prawo? spotkał się ktoś z czymś takim?? proszę o pomoc bo nie chce mieć żadnych wezwań ani problem ani wiedzieć usa na oczy ;D
~koleżanka
wtorek, 8 marca, 2011, 21:58
nie będzie żadnego problemu, bo wiadomo, że zaokrągla się do złotówki dochód do opodatkowania i wyliczoną zaliczkę do US
~klaudia c
środa, 9 marca, 2011, 09:58
proszę o pomoc!! może "koleżanka" wie
w tym roku mam zamiar poraz pierwszy zatrudnić na umowę zlecenie dwóch studentów do 26 roku życia!
pierwszy raz robię coś takiego i bardzo proszę o pomoc
1. czy muszę coś zgłaszać do zusu?
2. jakie papiery do USU?
3. jakie papiery dla osób wykonujących zlecenie
4. czy muszę robić im jakieś bhp, wysyłać na badania itp.? te dwie studentki mają sprzątać
5. czy są jednak jakieś wyłączenia od reguły że "za studentów do 26 lat nie płaci się zusów", czy ma znaczenie czy te panie, są gdzie indziej zatrudnione, czy studiują dziennie czy zaocznie, czy poprostu od umów zlecenie ze studentami do 26 lat nie płaci się zusów i koniec!!
6. czy wystarczy wpisać kwotę brutto do jakiegoś kalkulatora od umów zlecenie, i tylko płacic ten podatek który mi wyjdzie?
7. czy muszę udowadniac jakoś usowi że to studentki? wysyłać jakieś pisma, wyjaśnienia itp.
prosze o pomoc, nie chce niekogo zatrudniać na czarno, a to jedyna forma zatrudnienia na jaką stać moją małą firme..
w tym roku mam zamiar poraz pierwszy zatrudnić na umowę zlecenie dwóch studentów do 26 roku życia!
pierwszy raz robię coś takiego i bardzo proszę o pomoc
1. czy muszę coś zgłaszać do zusu?
2. jakie papiery do USU?
3. jakie papiery dla osób wykonujących zlecenie
4. czy muszę robić im jakieś bhp, wysyłać na badania itp.? te dwie studentki mają sprzątać
5. czy są jednak jakieś wyłączenia od reguły że "za studentów do 26 lat nie płaci się zusów", czy ma znaczenie czy te panie, są gdzie indziej zatrudnione, czy studiują dziennie czy zaocznie, czy poprostu od umów zlecenie ze studentami do 26 lat nie płaci się zusów i koniec!!
6. czy wystarczy wpisać kwotę brutto do jakiegoś kalkulatora od umów zlecenie, i tylko płacic ten podatek który mi wyjdzie?
7. czy muszę udowadniac jakoś usowi że to studentki? wysyłać jakieś pisma, wyjaśnienia itp.
prosze o pomoc, nie chce niekogo zatrudniać na czarno, a to jedyna forma zatrudnienia na jaką stać moją małą firme..
~klaudia c
środa, 9 marca, 2011, 11:34
aha i jeszcze jedno czyli od takiej umowy zlecenie nie płaci się składek rentowej i chorobowej.. a co z wypadkową i fgśp? też się nie płaci?
jeśli płaci sie tylko pit4r to czy liczy się to w ten sam sposób co umowa dzieło czy jakos inaczej?
jeśli płaci sie tylko pit4r to czy liczy się to w ten sam sposób co umowa dzieło czy jakos inaczej?
~koleżanka
środa, 9 marca, 2011, 22:18
Zawierając z takimi studentkami umowy zlecenia nie masz obowiązku zgłaszać ich do ZUS, nie podlegają żadnym składkom. O ile wiem nie robią badań, bo to dotyczy pracowników. Możesz wziąć od nich ksero legitymacji studenckiej na dowód, że są studentkami. W trakcie roku do US nie wysyłasz żadnych deklaracji PIT-4, wpłacasz tylko zaliczki, a wyliczasz je tak jak przy umowie o dzieło.
~klaudia c
czwartek, 10 marca, 2011, 15:33
super dzieki za pomoc :-)
~kala
wtorek, 15 marca, 2011, 12:41
czesc pracuje w irlandii i chwilowo jestem na zwolnieniu L4 z powodów zdrowotnych około 2 miesięcy. A tutaj w Polsce nadarzyła sie okazja podjęcia pracy na umowe o dzieło( moje problemy zdrowotne w tej pracy nie bedą przeszkodą), stąd tez moje pytanie jak to rozwiązać zeby było dobrze. W Irlandii mam cały czas płacone chorobowe i tam też rozłiczam sie z fiskusem. . czy z umowy o dzieło zawartej w polsce musze zrobić rozliczenie roczne, a jesli tak to czy nie strace zasiłku chorobowego wypłaconego w irlandii. proszę o pomoc z góry dziekuje
~~adaxa
środa, 16 marca, 2011, 20:33
Witam, mam pytanie odnosnie żaswiadczenia o zatrudnieniu , od listopada ubiegłego roku do lutego br byłam zatrudniona na umowę o dzieło w firmie call center , niestety pracodawca był nierzetelny ale to juz inna sprawa , mam dziecko i alimenty z FA i pracownik socjalny zazadał zaswiadczenia o zatrudnieniu za ubiegły rok inaczej wstrzymaja mi wypłate alimentów, jednak pracodawca odmówił mi wydania takiego zaswiadczenia , czy ma takie prawo? co mam zrobic zeby uzyskac takie zaświadczenie , pieniadze wypłacał mi na reke i tak naprawde nie mam zadnego pokwitowania ile tam zarabiałam bo wypłaty były wg "widzimisie " pracodawcy
~wera
środa, 16 marca, 2011, 21:12
skoro pracowalas na umowe o dzielo to slusznie zlecajacy dzielo powiedzial, ze takiego zaswiadczenia wystawic nie moze. Zaswiadczenie o zatrudnieniu tylko dla zatrudnionego na umowe o prace.
wykonawca dziela/zlecenia to nie pracownik w rozumieniu kodeksu pracy.
do MOPS zanies PIT 11 jaki orzymalas od fimy dla ktorej wykonywalas umowy o dzielo
wykonawca dziela/zlecenia to nie pracownik w rozumieniu kodeksu pracy.
do MOPS zanies PIT 11 jaki orzymalas od fimy dla ktorej wykonywalas umowy o dzielo
~dortis
czwartek, 17 marca, 2011, 20:48
Witam mam pytanie, brat założyl dzialalność ubezpieczony na KRUS , dziłaność budowlana czy może podpisać umowe o dzieło z osobmi które mu pomagają w wykonywaniu prac. Czy Urząd Skarbowy nie doczepi się że nie zatrudnia na umowę o pracę.Czy taką umowe musi gdzieś zgłosić. proszę o rade jaką najlepiej spisać umowe działalność ma od niedawna i dochody niewielkie
~koleżanka
czwartek, 17 marca, 2011, 21:50
Skoro pomagają mu w wykonywaniu prac to raczej nie tworzą żadnego dzieła. Już bardziej umowa zlecenia by pasowała, o ile nie umowa o pracę.
~bing
środa, 23 marca, 2011, 21:05
Witam mam pytanie, czy można zatrudnić na umowę o dzieło, mechanika samochodowego?
~koleżanka
środa, 23 marca, 2011, 21:34
a jakie dzieło ma wykonać ?
poza tym umowę o dzieło się zawiera, a nie zatrudnia się na umowę o dzieło
poza tym umowę o dzieło się zawiera, a nie zatrudnia się na umowę o dzieło
~pb
czwartek, 24 marca, 2011, 19:47
mam pytanie dotyczące umowy o dzieło,a mianowicie czy w tym przypadku jest odprowadzana skladka rentowa i emerytalna? dzieki.
~wera
czwartek, 24 marca, 2011, 20:30
od umow o dzielo nie placi sie zadnych skladek do zus. Wyjatek - umowa o dzielo z wlasnym pracownikiem
~grosz08
wtorek, 29 marca, 2011, 08:56
Witam mam pytanie, od 2 lat pracuje w firmie jako student na umowe-zlecenie wiec place tylko podatek.
Teraz koncze szkole ale chce dalej pracowac czy jest mozliwosc ze na umowie-zleceniu bede placic tylko zdrowotna i chorobowa bez ZUS-owskich skladek?
Moj ojciec pracuje w ochronie i tak mu placa (wydaje mi sie ze nie jest to zgodne z prawem natomiast wiekszosc firm ochroniarskich tak zatrudnia z tego co zauwazylem.)
Nie pracuje nigdzie indziej, zarabiam roznie poniewaz pracuje na akord, jak najlepiej byloby mi sie zatrudnic, oraz czy jesli bede placil skladke zdrowotna bede mogl isc normalnie na zwolnienie i bedzie mi to zaplacone (jesli tak to w jaki sposob beda wyliczone dzienne pienazki w dniach choroby)
Pozdrawiam i czekam na ewentualna odpowiedz.
Teraz koncze szkole ale chce dalej pracowac czy jest mozliwosc ze na umowie-zleceniu bede placic tylko zdrowotna i chorobowa bez ZUS-owskich skladek?
Moj ojciec pracuje w ochronie i tak mu placa (wydaje mi sie ze nie jest to zgodne z prawem natomiast wiekszosc firm ochroniarskich tak zatrudnia z tego co zauwazylem.)
Nie pracuje nigdzie indziej, zarabiam roznie poniewaz pracuje na akord, jak najlepiej byloby mi sie zatrudnic, oraz czy jesli bede placil skladke zdrowotna bede mogl isc normalnie na zwolnienie i bedzie mi to zaplacone (jesli tak to w jaki sposob beda wyliczone dzienne pienazki w dniach choroby)
Pozdrawiam i czekam na ewentualna odpowiedz.
~Tado
środa, 6 kwietnia, 2011, 12:55
Proszę o radę załozylem działalność usługi budowlane narazie nie zatrudniam bo pracy mało ale mam do wykonania ocieplenie domu i czy mogę na umowę o dzielo zlecić tą pracę i sam tęż ją wykonywać,czy musi być inna umowa. czy jeżeli dam umowe o dzieło i w razie kątroli czy nie będe miał kłopotów bo narazie nie chcę zatrudniać aż interes się rozkręci ,bo inne umowy to już trzeba sladki płacić a na to mnie jeszcze nie stać . Proszę o podpowiedz
~raf
czwartek, 7 kwietnia, 2011, 21:38
witam mam działalność ale powoli padam ,chce by moja żona która jest na etacie otwarła dodatkowo firmę tą moją w nawiasie ,pytanie czy mogę dla niej wykonywać umowę o dzieło oczywiście jak zamknę działalność ,ona zleca mi na przykład wykonanie biżuterii 100 sztuk w dwa dni, przede wszystkim zajmuję się rękodziełem jej firma miała by charakter, handel obwoźny skup i sprzedaż wyrobów rękodzielniczych i ludowych jak jest takie PKD I czy mógłbym na umowę zlecenie sprzedawać te wyroby na bazarach rozwozić po sklepach ,oczywiście nie ocierając się o prawo ,czy byłoby to legalne bo nie chcę broń boże wejść w konflikt z prawem
~---heniek 1961
wtorek, 12 kwietnia, 2011, 13:14
ja mam inne pytanie ,,przy umowie o dzieło ,, jakie są potrzebne formalności- chodzi mi czy potrzebne są badania lekarskie, szkolenie bhp. może jeszcze inne, umowa to wiem .chcę studentowi/dzienne/dać troche zarobić przy murowaniu ścian bo sam w pore mogę nie ukończyć.jestem firmą jedno osobową , a przy kontroli żeby wszystko był ok.
~adi
wtorek, 12 kwietnia, 2011, 16:12
witam. prosze o pomoc- planuję otworzyć działalność gospodarczą- renowacja mebli. do pomocy dorywczo będą mi potrzebne 2 osoby. czy moge ja zatrudnić na umowe o dzieło np. " pomalowanie momody"?? podpisująć taką umowe jakie dokumenty wykonawca musi mi pokazać - czy potrzebe są jakieś badania?? po podpisaniu takiej umowy gdzie muszę ją zgłosić ile mam dni na jej zgloszenie?? na jak długi okres moge podpisać umowe o dzieło. bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam
~adi
wtorek, 12 kwietnia, 2011, 16:21
witam. prosze o pomoc- planuję otworzyć działalność gospodarczą- renowacja mebli. do pomocy dorywczo będą mi potrzebne 2 osoby. czy moge ja zatrudnić na umowe o dzieło np. " pomalowanie momody"?? podpisująć taką umowe jakie dokumenty wykonawca musi mi pokazać - czy potrzebe są jakieś badania?? po podpisaniu takiej umowy gdzie muszę ją zgłosić ile mam dni na jej zgloszenie?? na jak długi okres moge podpisać umowe o dzieło. bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam
~koleżanka
wtorek, 12 kwietnia, 2011, 19:07
Umowa o dzieło jest umową rezultatu, a nie formą zatrudnienia pracowników czy pomocników w dg. Żadne badania czy szkolenia BHP nie są potrzebne, taka umowa nie jest oskładkowana, o ile faktycznie praca ma charakter odpowiadający jej znaczeniu. Moim zdaniem ani murowanie ścian ani pomalowanie komody nie kwalifikuje się do zawarcia umowy o dzieło, można się narazić na przykre konsekwencje ze strony ZUS czy PIP w przypadku niespodziewanej kontroli.
~kamila
środa, 13 kwietnia, 2011, 00:32
pomocy, jestem zatrudniona w jednej firmie, wypełniałam dla niej pit 4r a ani firma ani ja nie mamy żadnego certyfikatu doradztwa podatkowego... martwie sie czy czasem za takie coś nie grozi grzywna, jest to powszechnie robione, nikt nie ma żadnych certyfikatów i sobie sam robi księgowość, ale troche mam stracha
~kamila
środa, 13 kwietnia, 2011, 00:57
pomocy, jestem zatrudniona w jednej firmie, wypełniałam dla niej pit 4r a ani firma ani ja nie mamy żadnego certyfikatu doradztwa podatkowego... martwie sie czy czasem za takie coś nie grozi grzywna, jest to powszechnie robione, nikt nie ma żadnych certyfikatów i sobie sam robi księgowość, ale troche mam stracha
~Teresa
czwartek, 14 kwietnia, 2011, 10:26
Jestem emerytką , Chce podjąć prace na zlecenie, w związku z tym pytanie czy będę miała potrącane składki emerytalne i zdrowotne.
~koleżanka
czwartek, 14 kwietnia, 2011, 21:24
tak, składki emerytalne, rentowe i zdrowotne
~halina
piątek, 15 kwietnia, 2011, 21:42
prosze o porade czy jako babcia obecnie zarejestrowana wurzedzie pracy bez prawa do zasilku moge byc zatrudniona jako niania wnuka ina jakich zasadach i co bede musiala sama oplacac
~halina
piątek, 15 kwietnia, 2011, 21:44
prosze o porade czy jako babcia obecnie zarejestrowana wurzedzie pracy bez prawa do zasilku moge byc zatrudniona jako niania wnuka ina jakich zasadach i co bede musiala sama oplacac
~basia
niedziela, 17 kwietnia, 2011, 11:05
chce zatrudnic pracownice na 2dni w sklepie odziezowym czy musze placic jakies skladki do zus
~Inka
wtorek, 26 kwietnia, 2011, 15:08
Mój partner rpowadzi działalność gospodarczą, w związku z tym,ze nie ma wszytyskich uprawnien chce pewne usługi wykonywać pod szyldem formy ale z moim podpisem. Jak to załatwić formalnie? Umowa?Jesli tak to jaka gdzie ją zgłaszac co opłacać?
~-zainteresowany
sobota, 30 kwietnia, 2011, 20:07
Czy podczas pobierania zasiłku chorobowego wypłacanego przez pracodawcę (umowa o pracę),będzie można podpisywać dokumenty księgowe innej firmy z którą zawarta jest umowa-zlecenie i która nie ulegnie rozwiazaniu przez okres pobierania zasiłku oraz w okresie pobierania zasiłku nie będzie wypłacane wynagrodzenie z tej umowy?
~Ewelina
niedziela, 1 maja, 2011, 09:26
Czy utracę prawo do zasiłku chorobowego, jesli w trakcie zwolnienia lekarskiego będę wykonywac ekspertyzy dla sądu jako biegły - kazda opinia jest sporzadzana jako oddzielna umowa o dzieło. I w razie, gdyby okazało sie, ze nie jest to zgodne z przepisami, tracę całość zasiłu chorobowego, czy tylko za dni, kiedy wystawiałam rachunek za wykonana usługę? Bardzo prosze o pomoc
~Justa
poniedziałek, 2 maja, 2011, 17:07
Witam.Będę pracowała jako opiekunka do dziecka w prywatnym domu. Rodzice dziecka Chcą ze mną podpisać albo umowę o dzieło albo umowę zlecenie. Która z tych umów jest bardziej korzystna dla mnie. Czy od takich umów odprowadza się składki do ZUS jeśli tak i czy odprowadzają to rodzice czy mogę odprowadzaj je sama i czy są to duże sumy. I czy z takiej umowy potem trzeba rozliczyć podatek pit?
~koleżanka
poniedziałek, 2 maja, 2011, 20:54
Osoby fizyczne nie mogą podpisać umowy zlecenia czy o dzieło, które rozliczałoby się tak jak umowy zawarte z firmami czy osobami prowadzącymi dg. Tak więc nie wchodzą w grę żadne składki ZUS, a podatek od otrzymanych pieniędzy musi sama rozliczyć osoba wykonująca opiekę. I oczywiście po zakończeniu roku musiałaby wykazać to w PIT. Poza tym jakie dzieło miałabyś wykonać ?
Jest tylko możliwość zatrudnienia ciebie jako opiekunkę na umowę o pracę, np. na część etatu. Wtedy są obowiązkowe składki ZUS, bo zatrudniający stałby się płatnikiem. I zaliczki na podatek płatnik by odprowadzał do US, i PIT-11 musiałby ci wystawić.
Jest tylko możliwość zatrudnienia ciebie jako opiekunkę na umowę o pracę, np. na część etatu. Wtedy są obowiązkowe składki ZUS, bo zatrudniający stałby się płatnikiem. I zaliczki na podatek płatnik by odprowadzał do US, i PIT-11 musiałby ci wystawić.
~samma
piątek, 6 maja, 2011, 12:42
Witam. Mąż prowadzi działalność gospodarczą usługową w branży elektrycznej. w tej chwili chce zatrudnić elektryka na umowę o dzieło " wykonanie instalacji elektrycznej w domu mieszkalnym". Czy może tak sformułować umowę> Jak to wygląda krok po kroku, gdzie będzie to musiał zgłosić, Proszę o pomoc jak to po kolei ma wyglądać.
~samma
piątek, 6 maja, 2011, 12:42
Witam. Mąż prowadzi działalność gospodarczą usługową w branży elektrycznej. w tej chwili chce zatrudnić elektryka na umowę o dzieło " wykonanie instalacji elektrycznej w domu mieszkalnym". Czy może tak sformułować umowę> Jak to wygląda krok po kroku, gdzie będzie to musiał zgłosić, Proszę o pomoc jak to po kolei ma wyglądać.
~Emeryt
czwartek, 12 maja, 2011, 13:00
Za miesiąc kończę umowe zlecenie z pracodawcą. Czy na kolejne 6 m-cy mogę zawrzeć umowę o dzieło z tym samym pracodawcą?
~Emeryt
czwartek, 12 maja, 2011, 13:16
Za miesiąc kończę umowe zlecenie z pracodawcą. Czy na kolejne 6 m-cy mogę zawrzeć umowę o dzieło z tym samym pracodawcą?
~Emeryt
czwartek, 12 maja, 2011, 13:18
~Emeryt
czwartek, 12 maja, 2011, 13:18
~koleżanka
czwartek, 12 maja, 2011, 21:17
To są odrębne umowy i nie mają ze sobą nic wspólnego, ale umowy o dzieło nie zawiera się na ileś miesięcy, tylko raczej na wykonanie jakiegoś dzieła. Ta firma nie jest twoim pracodawcą, lecz zleceniodawcą.
Jakie to dzieło, jeśli wolno zapytać ?
Jakie to dzieło, jeśli wolno zapytać ?
~Ola
sobota, 14 maja, 2011, 22:03
Czy będąc na Umowie o dzieło zleceniodawca odprowadza za mnie składki ubezpieczeniowe i jak to się wlicza w lata pracy?
~koleżanka
sobota, 14 maja, 2011, 22:07
Umowa o dzieło nie jest tytułem do ubezpieczeń w ZUS i nie wlicza się do lat pracy. Ona nie jest zatrudnieniem, zawiera się ją na wykonanie określonego dzieła. Co oznacza "będąc na umowie o dzieło" ? Czym się zajmujesz ?
~iwona
niedziela, 15 maja, 2011, 19:31
jeżeli posiadam stały zasiłek z opieki społecznej to podejmując prace dorywczą na umowę zlecenie to stracę stały zasiłek?lub czy jest jakiś limit do jakiej kwoty mogę dorobić
~Łukasz
niedziela, 15 maja, 2011, 19:46
Jestem w podobnej sytuacji co Iwona,tzn jestem na zasiłku stałym i chcę podjąć pracę na umowe zlecenie-czy utracę świadczenie?
~Bożena
piątek, 27 maja, 2011, 14:55
w zależności od tego na jaką kwotę będzie ona opiewała.Przy przyznawaniu zasiłku bierze się pod uwagę dochód własny osoby i bada się czy om nie przekracza kryterium na osobę samotną 477 zł lub na osobę w rodzinie 351zł, a następnie bierze się pod uwagę dochód rodziny.
~to ja
piątek, 27 maja, 2011, 14:57
Musisz również zgłosić to w ops, gdyż w przeciwnym wypadku będziesz musiała zwracać pobrany zasiłek
~Andrzej
czwartek, 2 czerwca, 2011, 12:25
Jestem okresową niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym i pobieram rente z KRUSU.
Czy mogę zatrudnici się na umowę o dziwło nie tracąc pobieranej renty.
Czy mogę zatrudnici się na umowę o dziwło nie tracąc pobieranej renty.
~koleżanka
czwartek, 2 czerwca, 2011, 19:28
Umowę o dzieło zawiera się na wykonanie czegoś, a nie zatrudnia się na nią.
O jakie dzieło ci chodzi ?
O jakie dzieło ci chodzi ?
~Andrzej
czwartek, 2 czerwca, 2011, 20:33
Wiem że Umowę o dzieło zawiera się na wykonanie czegoś. KRUS według swoich przepisuw , jerzeli wystopi skłatka ZUS to wstrzymuje rente.Co by zrobił przy dochodzie 10 tys zł.
~koleżanka
czwartek, 2 czerwca, 2011, 22:18
umowa o dzieło nie podlega składkom ZUS
~ryba
sobota, 11 czerwca, 2011, 21:18
jestem zatrudniona w firmie na umowę zlecenie. od tej umowy potrącane są składki Zus. w tym samym czasie będę zatrudniona w innej firmie na umowę o dzieło czy w tej sytuacji od umowy o dzieło też potrącą mi składki na Zus
~koleżanka
sobota, 11 czerwca, 2011, 22:14
spójrz wyżej, masz odpowiedź
Ale nie możesz być "zatrudniona" na umowę o dzieło, bo to nie jest forma zatrudnienia. Umowę się zawiera na wykonanie jakiegoś dzieła.
Ale nie możesz być "zatrudniona" na umowę o dzieło, bo to nie jest forma zatrudnienia. Umowę się zawiera na wykonanie jakiegoś dzieła.
~Megusia
niedziela, 12 czerwca, 2011, 15:28
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy.Nie pobieram zasiłku.Agencja pracy tymczasowej znalazła mi zlecenie.Jak narazie na 1 dzień. Czy w takim bądź razie muszę wyrejestrować się z Urzędu Pracy tylko po to żeby przepracować ten dzień...lub może dwa?
~Wurt
poniedziałek, 13 czerwca, 2011, 20:06
Zaczynam pracę w firmie pracodawca podpisuje ze mną umowę o dzieło pracuje jako pracownik biurowy- informatyk u niego nie mam innej pracy wnioskuje z tego że nie będę miał zapłaconego zus jak mam odprowadzić składki nie jestem zarejestrowany na bezrobociu czy mogę się jakoś sam ubezpieczyć
~do wurt
poniedziałek, 13 czerwca, 2011, 20:49
Pracownik biurowy to raczej marny uzasadnienie umowy o dzieło.To stanowisko wymaga co najmniej umowy zlecenie /a w tym składki zus/.
~koleżanka
poniedziałek, 13 czerwca, 2011, 21:21
ciekawe jaki jest przedmiot tej umowy o dzieło
~prezes
sobota, 25 czerwca, 2011, 16:23
Jako prezes stowarzyszenie mogę podpisać ze sobą umowę o dzieło na prowadzenie zajęć sportowych.
~koleżanka
poniedziałek, 27 czerwca, 2011, 23:52
prowadzenie zajęć sportowych to nie jest dzieło, a raczej zlecenie
~bartek.
piątek, 1 lipca, 2011, 16:42
cz umowa odzieło liczy się do emerytury.
~koleżanka
piątek, 1 lipca, 2011, 18:28
nie liczy się, to nie jest zatrudnienie
~emeryt
środa, 6 lipca, 2011, 16:38
czy podpisując umowę o dzieło, a otrzymując emeryturę muszę zgłaszać to do Zus-u??
~koleżanka
środa, 6 lipca, 2011, 20:14
moim zdaniem nie musisz
~emeryt
czwartek, 7 lipca, 2011, 17:34
dziękuje
~Dorota
czwartek, 14 lipca, 2011, 11:22
Mam pytanie tylko chodzi mi o umowe zlecenie czy praca na umowe zlecenie są odprowadzane składki emerytalne i czy ta umowa będzie mi się liczć do stażu pracy do emerytury!
~tereska1252@wp.pl
piątek, 15 lipca, 2011, 16:59
Jestem na świadczeniach przedemerytalnych,mam możliwość zatrudnić się na umowę o dzieło.Do jakiej kwoty można dorobić?
~Teresa
piątek, 15 lipca, 2011, 17:06
Jestem na świadczeniach przedemerytalnych,do jakiej kwoty mogę dorobić podpisując umowę o dzieło?mail:tereska1252@wp.pl
~do teresy
piątek, 15 lipca, 2011, 18:02
806,30 miesięcznie
~Anna
środa, 3 sierpnia, 2011, 17:37
Wykonuję umowe o dzieło w postaci sprzatania budynku,porzadkowania terenów zielonych i parkingów.Przyszedł nowy administrator budynku i zarządał zgody ZUS na pracę na umowę o dzieło.Czy taka zgoda z ZUS jest obowiazujaca?
~Anna
środa, 3 sierpnia, 2011, 17:39
Chcę dodać,że budynek mieszkalny wraz z terenem jest własnością Wspólnoty Mieszkaniowej.
~koleżanka
środa, 3 sierpnia, 2011, 23:27
Twoja praca na pewno nie kwalifikuje się do umowy o dzieło, bo niby jakie dzieło wykonujesz ?
Już bardziej odpowiednia byłaby umowa zlecenia lub umowa o pracę.
Już bardziej odpowiednia byłaby umowa zlecenia lub umowa o pracę.
~Anna
czwartek, 4 sierpnia, 2011, 04:55
Wiem,że sprzatanie to żadne dzieło,ale znając życie to większość firm na takie umowy zatrudnia pracowników "mojej profesji",tylko odpowiednio formułując umowę.Chodzi o dobro obydwu stron.Moje pytanie brzmiało,czy ZUS wogóle wydaje jakieś zaświadczenia typu zgoda na pracę o dzieło?
~aga
czwartek, 1 września, 2011, 00:54
Chcę podpisać umowę o dzieło/remont/ z moim ojcem/ mieszkamy osobno, tato pracuje na 1/2 etatu, ja prowadze działalność, remont nie będzie w siedzibie firmy /.Gdzie i do kiedy muszę taka umowę zgłosić?
~koleżanka
czwartek, 1 września, 2011, 09:00
do Anny - ZUS nie wydaje żadnych tego typu zaświadczeń ani zgód
do agi - umowy o dzieło nigdzie się nie zgłasza. Nie jestem pewna czy "remont" może być przedmiotem umowy o dzieło
do agi - umowy o dzieło nigdzie się nie zgłasza. Nie jestem pewna czy "remont" może być przedmiotem umowy o dzieło
~mmm
czwartek, 1 września, 2011, 15:06
czy pomalowanie budynku mozna uznac za wykonanie dzieła?
~mmm
czwartek, 1 września, 2011, 15:08
prowadze dział gosp. czy moge zatrudnic 2 osoby na umowe o dzieło na tydzień do pomalowania budynku?
~mmm
czwartek, 1 września, 2011, 15:08
czy pomalowanie budynku mozna uznac za wykonanie dzieła?
~koleżanka
czwartek, 1 września, 2011, 16:51
wg mnie to raczej zlecenie a nie dzieło
~jarek
poniedziałek, 5 września, 2011, 16:47
co to za kraj jak nie potrafi prawidłowo składek na zus sciagac takimi umowami to tylko straty ma budzet i zus a wszyscy płacza ze kasy niema w budzecie
~piotrek
sobota, 10 września, 2011, 10:05
chcalem sie zapytac czy cos sie odliacza na umowe odzielo czy jak mam 13 zl na godz to je mam czy nie
~koleżanka
sobota, 10 września, 2011, 13:53
"jak mam 13 zl na godz " - to nie możesz mieć umowy o dzieło, bo w takiej umowie wynagrodzenia nie określa się w ten sposób
~DORKA
poniedziałek, 12 września, 2011, 21:20
WITAM-Przeczytałam już wszystkie posty,ale dalej nie jestem pewna co zrobić.prowadze małą firme budowlaną zatrudniam 2 osoby.teraz wpadła mi większa ;fucha; i potrzebuję zatrudnic jeszcze 2 pracowników na tydzień (wykonanie elewacji budynku)jaką forme zatrudnienia wybrać żeby płacić jak najmniejsze składki zus ,a może wcale ich nie płacić?;)Może jest jakiś sposób żeby uniknąć tego cholernego ZUS???DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ!
~DORKA
poniedziałek, 12 września, 2011, 21:26
WITAM-Przeczytałam już wszystkie posty,ale dalej nie jestem pewna co zrobić.prowadze małą firme budowlaną zatrudniam 2 osoby.teraz wpadła mi większa ;fucha; i potrzebuję zatrudnic jeszcze 2 pracowników na tydzień (wykonanie elewacji budynku)jaką forme zatrudnienia wybrać żeby płacić jak najmniejsze składki zus ,a może wcale ich nie płacić?;)Może jest jakiś sposób żeby uniknąć tego cholernego ZUS???DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ!
~Asia
piątek, 16 września, 2011, 20:43
witam państwa mam pytanie nie wiem do końca czy powinnam je tu zadawać ale może ktoś mi pomoże. pierwszy raz pisze na tego typu stronach. więc tak. mój przyszły mąż posiada rentę socjalną do swojego ubezpieczenia ma dopisane 2 naszych dzieci. czy po ślubie jeśli jestem osobą bezrobotną nie zarejestrowaną w Urzędzie Pracy może mnie też dopisać do swojego ubezpieczenia w ZUS? juz jako żonę czy mnie to nie przysługuję tylko dzieciom bardzo prosze żeby ktoś odpowiedział kto się zna na tym
~PIOTREK
wtorek, 20 września, 2011, 10:57
Witam mam pytanie podpisałem umowe o dzieło z pracodawcą który ma firme remontowo budowlana a ja pracuje w zakładzie pracy innej firmy stojac przy maszynie w dodatku pracuje nieustannie po 12 godzin dziennie bez dnia wolnego,nawet sobote i niedziele,na umowie mam napisana stawke brutto 1400zł,umowe mam na miesiac czasu pracuje 3 tydzien i mam juz 204 godziny.Chciałbym sie dowiedziec czy taka umowa jest zgodna z prawem i czy za wykonywana prace nie przysługuje mi normalna umowa,zaznaczam ze pracuje równiez w godzinach nocnych.Zapytałem gościa co z dodatkami w godzinach nocnych i nadgodzinach czy za to zapłaci twierdi teraz ze nie ma zadnych dodatków i że za każda godzine płaci tylko 8zł brutto gdzie ewentualnie moge zglosic ten przypadek i czy moge zrezygnowac z takiej umowy bardzo prosze o jakąs porade z góry dziękuje.
~hmmmm
wtorek, 20 września, 2011, 12:30
Umowa o dzieło to nie umowa o pracę. Powinieneś zrobić to co masz określone w umowie i dostać za to cos kasę - nic więcej.
~Margo
wtorek, 20 września, 2011, 12:53
Trafiłeś naprawdę!Twój post jest niezrozumiały tzn w jednej firmie pracujesz normalnie (przy maszynie) a w drugiej masz umowę o dzieło? Czy jesteś zatrudniony na umowę o dzieło? Nie ma takiego czegoś!Albo wykonujesz dzieło i wtedy otrzymujesz wynagrodzenie za całokształt albo masz umowę-zlecenie czy umowę o pracę i wtedy "chodzisz" do tej pracy i wykonujesz zadania wg umowy z pracodawcą.
~Margo
wtorek, 20 września, 2011, 17:57
Chcemy założyć z koleżanką firmę edukacyjną (kursy, szkolenia, korepetycje itp.) Co jest korzystniejsze- zarejestroanie działalności na jedną z nas i zatrudnienie drugiej na ... no właśnie, jaka forma zatrudnienia w tym wypadku? czy założenie spółki 2-osobowej? Czy prowadzenie kursu, szkolenia można zakwalifikować do umowy o dzieło? Nadmienię, że obie mamy stałe zatrudnienie w szkole.
~Margo
wtorek, 20 września, 2011, 18:10
Chcemy założyć z koleżanką firmę edukacyjną (kursy, szkolenia, korepetycje itp.) Co jest korzystniejsze- zarejestroanie działalności na jedną z nas i zatrudnienie drugiej na ... no właśnie, jaka forma zatrudnienia w tym wypadku? czy założenie spółki 2-osobowej? Czy prowadzenie kursu, szkolenia można zakwalifikować do umowy o dzieło? Nadmienię, że obie mamy stałe zatrudnienie w szkole.
~jono
środa, 21 września, 2011, 16:55
Czy będąc osobą powyżej 35 roku życia ze statusem studenta mogę podpisać umowę o dzieło na przeprowadzenie kursu językowego w szkole językowej z tą właśnie szkołą?
~koleżanka
środa, 21 września, 2011, 20:58
nie widzę przeszkód by podpisać taką umowę
~mP
piątek, 30 września, 2011, 10:23
możeliwe, że wśród powyższych postów pojawiło się takie pytanie, ale zapytam
jestem zatrudniony w jednej firmie, która odprowadza ode mnie wszystkie należne składki, a teraz chcę podpisać umowę (zlecenie lub o dzieło) z drugą firmą
czy taką umowę muszę ja lub ta druga firma gdzieś zgłosić i czy jest ona oskładkowana (obydwa przypadki)
czy istnieją jakieś umowy, które nie podlegają zgłoszeniom i składką, a wykazuje się je jedynie w rocznym zeznaniu jako inne źródło dochodu
jestem zatrudniony w jednej firmie, która odprowadza ode mnie wszystkie należne składki, a teraz chcę podpisać umowę (zlecenie lub o dzieło) z drugą firmą
czy taką umowę muszę ja lub ta druga firma gdzieś zgłosić i czy jest ona oskładkowana (obydwa przypadki)
czy istnieją jakieś umowy, które nie podlegają zgłoszeniom i składką, a wykazuje się je jedynie w rocznym zeznaniu jako inne źródło dochodu
~mP
piątek, 30 września, 2011, 10:34
możeliwe, że wśród powyższych postów pojawiło się takie pytanie, ale zapytam
~kasia
piątek, 30 września, 2011, 11:39
Do mP tzn. jesteś zatrudniony na umowę o pracę u pracodawcy X, a zleceniodawca Y chce cię ztrudnić na umowę zlecenie lub dzieło :
1. umowa zlecenie jeżeli twoje wynagrodzenie jest wyższe niż minimalne to zleceniodawca Y odprowadza od ciebie tylko składkę zdrowotną i podatek i wykazuje w zusie na ZZA
2. jeśli umowa o dzieło to tyko potrącany podatek i nie jesteś nigdzie zgłoszony, i na początku następnego roku zleceniodawca wysyła ci PIT-11
1. umowa zlecenie jeżeli twoje wynagrodzenie jest wyższe niż minimalne to zleceniodawca Y odprowadza od ciebie tylko składkę zdrowotną i podatek i wykazuje w zusie na ZZA
2. jeśli umowa o dzieło to tyko potrącany podatek i nie jesteś nigdzie zgłoszony, i na początku następnego roku zleceniodawca wysyła ci PIT-11
~czarnulka~~
sobota, 15 października, 2011, 17:39
czy jeśli zostanę zatrudniona na podstawie umowy o dzieło to czy w przypadku gdy zachoruję będę mogła iść do lekarza rodzinnego i nie płacić za wizytę?
~koleżanka
sobota, 15 października, 2011, 21:45
umowa o dzieło nie podlega składkom /o ile nie jest zawarta z własnym pracownikiem/, tak więc nie miałabyś ubezpieczenia i darmowego leczenia
~czarnulka~~
niedziela, 16 października, 2011, 08:03
a czy mogę sama opłacać składki na ubezpieczenie zdrowotne i ile to kosztuje
~a.k
piątek, 21 października, 2011, 12:07
Po przeczytaniu kilku postów widzę, ze sami pozwoliśmy aby państwo nie miało pieniedzy, więc nie oczekujmy ubezpieczenia, opieki zdrowotnej, "bo z pustego dzbanka i Salomon nie naleje" Dawniej z chwilą przyjęcia była podpisywana umowa i dzięki temu nie wielkie pieniadze ale emeryci mają na starość a co teraz będą miel na takich umowach - nic. I to trzeba mówić głośno. Jak są dodatkowe pieniądze i jest siła do pracy- jest dobrze, ale róznie bywa i wtedy winne jest państwo.
~mata
piątek, 25 listopada, 2011, 18:59
Witam, czy w przypadku wykonania dzieła na umowe o dzieło można w niej zaznaczyc, że koszty wydruku ponosi zleceniodawca a nie osoba to dzieło wykonująca?
~mata
piątek, 25 listopada, 2011, 19:01
Witam, czy w przypadku wykonania dzieła na umowe o dzieło można w niej zaznaczyc, że koszty wydruku ponosi zleceniodawca a nie osoba to dzieło wykonująca?
~koleżanka
piątek, 25 listopada, 2011, 21:13
moim zdaniem można się tak umówić
~Celina
sobota, 26 listopada, 2011, 14:15
Jestem na stażu w Zakładzie, po ukończeniu stażu tj. w grudniu pracodawca chce mnie zatrudnic na umowę o dzieło, czy będzie musiał odprowadzic składki do ZUS
~koleżanka
sobota, 26 listopada, 2011, 14:27
Umowa o dzieło nie podlega składkom, o ile nie jest zawarta z własnym etatowym pracownikiem.
A na czym ma polegać twoje "zatrudnienie" na umowę o dzieło ?
A na czym ma polegać twoje "zatrudnienie" na umowę o dzieło ?
~daria
sobota, 26 listopada, 2011, 17:44
Witam serdecznie. Czy ktoś może mi powiedzieć, zatrudniona jestem na umowę o dzieło - przedmiotem umowy są prawa autoeskie - ile wynosi % wynosi koszt uzyskania przychodu i czy muszę mieć płacone składki ZUS jeśli to nie jest mój pracodawca. Z innym pracodawcą mam umowe o pracę. Będę wdzięczan a za poradę. Daria
~mata
sobota, 26 listopada, 2011, 18:05
Bardzo dziekuję za odpowiedz i pozwolę sobie zadac jeszcze jedno pytanie, kiedy występuja przesłanki do zastosowania zwiekszonych kosztów uzyskania przychodu (tzn. 50%)?
~koleżanka
sobota, 26 listopada, 2011, 20:33
do mata - koszty 50 % przysługują w przypadku umów z prawami autorskimi
do darii - kup 50 %, umowa o dzieło jest bez składek
do darii - kup 50 %, umowa o dzieło jest bez składek
~Mata
sobota, 26 listopada, 2011, 22:23
Dziekuje :) bardzo pomocnej osobie (koleżance), a strona bardzo przydatna
~GoSiA
środa, 30 listopada, 2011, 15:24
podlegam obowiązkowemu ubezpieczeniu KRUS i obecnej chwili przebywam na L-4 w związku z tym mam ptanie czy mogę podjąć pracę na umowę o dzieło i gdybym podjęła tą pracę to muszę to zgłosić do KRUSU?
~tomi
piątek, 2 grudnia, 2011, 22:45
witam,czy jesli wykonuje usluge remontu mieszkania jednorazowo moge poniesc za to jakies konsekwencje?/prosze o odp.
~koleżanka
piątek, 2 grudnia, 2011, 23:53
jeśli nie rozliczysz kasy za to w swoim PIT i nikt cię nie podkabluje do US, to nie będzie konsekwencji
~Ira
poniedziałek, 5 grudnia, 2011, 20:43
Witam,czy jako kierowca emeryt mogę ztrudnić na umowę o dzieło do wykonania określonej trasy
~Tenia
poniedziałek, 19 grudnia, 2011, 16:31
czy osoba prowadząca księgowość i dokonująca bilansu i sprawozdań może być zatrudniona na umowę o dzieło
~koleżanka
poniedziałek, 19 grudnia, 2011, 22:34
prowadzenie księgowości to nie jest dzieło lecz zlecenie
~elcia
czwartek, 19 stycznia, 2012, 22:24
ileż to razy ~koleżanka musi tłumaczyć co jest dziełem a co zleceniem ...
i dlaczego co rusz ktoś pisze o zatrudnieniu na umowę o dzieło ? umowe się zawiera (z kimś)a nie zatrudnia czy tak ?
i dlaczego co rusz ktoś pisze o zatrudnieniu na umowę o dzieło ? umowe się zawiera (z kimś)a nie zatrudnia czy tak ?
~Irob72
środa, 25 stycznia, 2012, 19:31
Czytam wszystkie posty i nie widzę odp na pytanie, czy MOŻNA przy zawarciu umowy o dzieło samemu opłacać ZuS i jak to wyglada przy zawieszonej dg?
~Irob72
środa, 25 stycznia, 2012, 19:33
Proszę o wiedzę:)
~Irob72
środa, 25 stycznia, 2012, 21:46
Proszę o wiedzę:)
~Bella
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 17:33
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna bez prawa zasiłku. Czy podejmując pracę w oparciu o umowę o dzieło zostanę wyrejestrowana z urzędu?
~Mirasek
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 17:43
Należy zgłosić ten fakt w UP.
Od dnia podpisania umowy o dzieło, nie będziesz już osobą bezrobotną :)
Od dnia podpisania umowy o dzieło, nie będziesz już osobą bezrobotną :)