Forum
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:13
jak wpisać w kpir wynagrodzenie i składki?
Czy muszę w księdze wpisywać osobno każdą składkę przekazaną do zus, osobno wynagrodzenie pracownika, czy też mogę to zrobić na zasadzie karty pracownika, tzn. jako kontrahenta wpisuję nazwisko pracownika, jako nr dowodu nr karty pracownika? A jak mam zapisać własne składki przekazane do zus? Czy też zrobić coś na zasadzie karty pracodawcy, czy też po prostu jako kontrahenta wpisać zus, a nr dowodu księgowego będzie wyciag bankowy, czy też potwierdzenie przelewu?
~dorzia
środa, 20 maja, 2009, 12:37
Odp: jak wpisać w kpir wynagrodzenie i składki?
w kpir nie wpisujesz zapłaconych składek- przelewów. W pierwszej kolejności wpisujesz listę płac w kwocie brutto(tam masz już ujęte składki pracownika płacone przez niego), później z dokumentu ZUS DRA wyliczasz składki społeczne finansowane przez płatnika oraz FP i FGŚP oraz składki społ. swoje- sumujesz i księgujesz w kol. 13. Ubezpieczenia zdrowotnego swojego nie księgujesz nigdzie - odejmujesz go sobie przy obliczaniu podatku
~Gosia
środa, 20 maja, 2009, 12:42
W KPiR wynagrodzenie i składki ZUS wpisujesz na podstawie polenia księgowania , wpsujesz jedną kwotą składki pracodawcy od wynagrodzeń pracownika , w drugim poleceniu wynagrodzenie brutto pracownika , w trzecim składki właściciela . Na potwierdzenie tych operacji są przelewy lub wypłata z kasy
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:47
Ja dopiero zaczęłam prowadzić działalnosc i naa razie nie mam dochodu tylko straty i nie płącę podatku, czy więc nie powinnam naprawdę wpisywać swojej skłądki zdrowotnej, bo ja tylk ozdrowotną odprowadzam
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:48
Ja dopiero zaczęłam prowadzić działalnosc i naa razie nie mam dochodu tylko straty i nie płącę podatku, czy więc nie powinnam naprawdę wpisywać swojej skłądki zdrowotnej, bo ja tylk ozdrowotną odprowadzam
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:49
Odp
jako kontrahenta kogo wpisuję? pracownika?
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:49
Odp
~Magda
środa, 20 maja, 2009, 12:53
Odp
~dorzia
środa, 20 maja, 2009, 13:13
składki zdrowotnej nie wpisuje sie do kpir, tę składkę odlicza się dopiero przy ewentualnym podatku. A co do polecenia księgowania to w KPIR nie ma czegoś takiego - jest dowód wewnętrzny , który stosuje się tylko do niektórych ściśle wymienionych kosztów. Lista płac jest dokumentem księgowym i nie ma potrzeby tworzyć dodatkowo innych dokumentów.
~Mirasek
środa, 20 maja, 2009, 13:20
Zgadzam się z Dorzią.
& 14 rozporządzenia w sprawie prowadzenia PKPiR
& 14 rozporządzenia w sprawie prowadzenia PKPiR
~Basia
sobota, 4 lipca, 2009, 10:02
Odp: jak wpisać w kpir wynagrodzenie i składki? i wszelkie inne podatki?
Witam,
proszę o wporowadzenie mnie w temat jak w nazwie tematu mojej wiadomości. Mam prowadziś KPiR a w ogóle nie mam wiedzy dostatecznej do jej prowaszenia :(
Z góry dziękuję
Basia
proszę o wporowadzenie mnie w temat jak w nazwie tematu mojej wiadomości. Mam prowadziś KPiR a w ogóle nie mam wiedzy dostatecznej do jej prowaszenia :(
Z góry dziękuję
Basia
~Kasia
czwartek, 20 stycznia, 2011, 17:34
-w kpir nie wpisujesz zapłaconych składek- przelewów. W pierwszej kolejności wpisujesz listę płac w kwocie brutto(tam masz już ujęte składki pracownika płacone przez niego), później z dokumentu ZUS DRA wyliczasz składki społeczne finansowane przez płatnika oraz FP i FGŚP oraz składki społ. swoje-
Nie prościej wpisać kwoty netto + z DRA społeczne w całości+ FPiFGŚP + zdrowotne minus swoją zdrowotną?
To trochę mniej liczenia.
Nie prościej wpisać kwoty netto + z DRA społeczne w całości+ FPiFGŚP + zdrowotne minus swoją zdrowotną?
To trochę mniej liczenia.
~Gusia
czwartek, 20 stycznia, 2011, 18:49
W księgowości trzeba robić przede wszystkim zgodnie z przepisami prawa, a nie tak jak jest mniej do liczenia.
A tak swoją drogą, to ja osobiście uważam, że tak jak piszesz nie jest wcale mniej do liczenia, a poza tym jest to bardzo chaotyczne.
Jak się robi zgodnie z przepisami, to jest to bardzo przejrzyste.
A tak swoją drogą, to ja osobiście uważam, że tak jak piszesz nie jest wcale mniej do liczenia, a poza tym jest to bardzo chaotyczne.
Jak się robi zgodnie z przepisami, to jest to bardzo przejrzyste.
~inka
piątek, 20 stycznia, 2012, 13:28
Ja wpisuje to tak jak napisala Kasia w dwoch ostatnich zdaniach.Znajome ksiegowe tez tak robia rozliczajac firmy.Malo liczenia a przejrzystosc zapewniaja podkladki - lista plac i DRA.