Forum
~Rysio
piątek, 29 maja, 2009, 12:14
oplata środowiskowa
Witam
Jeśli w firmie są na stanie samochody ,to istnieje obowiązek opłaty środowiskowej.Jeśli tak to ja należy sie za to zabrać. Będę wdzięczny za każdą poradę.Pozdrawiam
~Agnieszka
piątek, 29 maja, 2009, 12:39
Odp: oplata środowiskowa
Wprowadzając do powietrza gazy ze spalanego paliwa zobowiązani jesteście do ponoszenia opłat za korzystanie ze środowiska. W zakresie ponoszenia opłat za korzystanie ze środowiska stosuje się przepisy ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2008 r. nr 25, poz. 150 ze zm.).
We własnym zakresie ustala sie wysokość należnej opłaty. Wysokość opłaty z tytułu wprowadzania gazów lub pyłów do powietrza zależy odpowiednio od ilości i rodzaju gazów lub pyłów wprowadzanych do powietrza. Opłatę ustala się według stawek obowiązujących w okresie, w którym korzystanie ze środowiska miało miejsce.
Według wzoru:
----------------
Wysokość opłaty (zł) = ilość spalonego paliwa (Mg) ×
jednostkowa stawka opłaty za gazy wprowadzone do powietrza z jednostki spalonego paliwa (zł/Mg)
We własnym zakresie ustala sie wysokość należnej opłaty. Wysokość opłaty z tytułu wprowadzania gazów lub pyłów do powietrza zależy odpowiednio od ilości i rodzaju gazów lub pyłów wprowadzanych do powietrza. Opłatę ustala się według stawek obowiązujących w okresie, w którym korzystanie ze środowiska miało miejsce.
Według wzoru:
----------------
Wysokość opłaty (zł) = ilość spalonego paliwa (Mg) ×
jednostkowa stawka opłaty za gazy wprowadzone do powietrza z jednostki spalonego paliwa (zł/Mg)
~Agnieszka
piątek, 29 maja, 2009, 12:40
Odp
Wysokość stawek opłat na rok 2009 ogłoszona jest w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 października 2008 r. w sprawie opłat za korzystanie ze środowiska (Dz. U. nr 196, poz. 1217).
~Agnieszka
piątek, 29 maja, 2009, 12:43
Odp
Generalnie opłaty za korzystanie ze środowiska podmiot korzystający ze środowiska wnosi na rachunek urzędu marszałkowskiego właściwego ze względu na miejsce korzystania ze środowiska. To zasada wynikająca z art. 277 ust. 1 ustawy Prawo ochrony środowiska. Wyjątek od tej zasady zawarty jest w ust. 2 tego artykułu. Opłaty za wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza, wynikające z eksploatacji urządzeń, wnosi się na rachunek urzędu marszałkowskiego właściwego ze względu na miejsce rejestracji podmiotu korzystającego ze środowiska. Opłaty za korzystanie ze środowiska spółka powinna wnosić do końca stycznia i do końca lipca. Wynika to z art. 285 ust. 2 wymienionej ustawy, zgodnie z którym, podmiot korzystający ze środowiska wnosi opłatę do końca miesiąca następującego po upływie każdego półrocza.
W tym samym terminie (do końca stycznia i do końca lipca) należy przedłożyć marszałkowi województwa oraz wojewódzkiemu inspektorowi ochrony środowiska wykazy zawierające informacje i dane wykorzystane do ustalenia wysokości opłat za korzystanie ze środowiska oraz wysokość tych opłat (na podstawie art. 286 ust. 1 i 1b ustawy Prawo ochrony środowiska).
Wzory wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat i sposób przedstawiania tych informacji i danych określone są w załącznikach do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 15 grudnia 2005 r. w sprawie wzorów wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat i sposobu przedstawiania tych informacji i danych (Dz. U. nr 252, poz. 2128).
W sytuacji gdy półroczna wysokość opłaty za korzystanie ze środowiska z tytułu wprowadzania gazów do powietrza nie przekracza 400 zł, nie wnosi się jej na rachunek urzędu marszałkowskiego. W tej sytuacji składa jednak ww. wykazy odpowiedniemu organowi. Wynika to z brzmienia art. 289 ust. 1 ustawy Prawo ochrony środowiska.
W tym samym terminie (do końca stycznia i do końca lipca) należy przedłożyć marszałkowi województwa oraz wojewódzkiemu inspektorowi ochrony środowiska wykazy zawierające informacje i dane wykorzystane do ustalenia wysokości opłat za korzystanie ze środowiska oraz wysokość tych opłat (na podstawie art. 286 ust. 1 i 1b ustawy Prawo ochrony środowiska).
Wzory wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat i sposób przedstawiania tych informacji i danych określone są w załącznikach do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 15 grudnia 2005 r. w sprawie wzorów wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat i sposobu przedstawiania tych informacji i danych (Dz. U. nr 252, poz. 2128).
W sytuacji gdy półroczna wysokość opłaty za korzystanie ze środowiska z tytułu wprowadzania gazów do powietrza nie przekracza 400 zł, nie wnosi się jej na rachunek urzędu marszałkowskiego. W tej sytuacji składa jednak ww. wykazy odpowiedniemu organowi. Wynika to z brzmienia art. 289 ust. 1 ustawy Prawo ochrony środowiska.
~dorzia
piątek, 29 maja, 2009, 12:46
obowiązek macie , ale z tego co wiem mało firm to robi.Od dwóch samochodów prawdopodobnie nie zapłacicie nic , bo płaci się od pewnej kwoty, ale raport trzeba wysłać. Proponuje tani program do tego , sam przelicza,drukuje deklaracje (koszt niecałe 200 zł)
//www.cihz.com.pl/
//www.cihz.com.pl/
~Rysio
wtorek, 2 czerwca, 2009, 11:32
Witam
Dziękuję za cenne informacje.Pzdrawiam.
Dziękuję za cenne informacje.Pzdrawiam.
~ RENATA
piątek, 26 czerwca, 2009, 11:41
Czy są nowe wzory druków do opłat za korzystanie ze środowiska za I pół 2009 r.
~marzena
piątek, 26 czerwca, 2009, 12:55
a jeśli mam kilka opłat tzn za paliwa 200 + kotłownia 400 i + woda 100 czy wtedy jak sie zsumuje trzeba przelac całą kwotę czy bez paliwa -bo limit nie przekracza?
~www.rozliczamy.com.pl
piątek, 3 lipca, 2009, 21:32
Nowe wzory formularzy znajdzie pani w rozporządzeniu z 23 czerwca 2009 D.U. Nr 97 poz. 816. Znacząceym zmianą uległa tabela D - spalanie paliw w silnikach samochodowych. Pozdrawiam i zapraszam
~Elitka
czwartek, 9 lipca, 2009, 10:13
A czy wiecie może skad można ściągnąć interaktywne formularze, takie do wypełnienia komputerowego?
~rozliczamy.com.pl
czwartek, 9 lipca, 2009, 22:13
do P Ellitka - prosze dowiedzic naszą stronę wysłać na maila Pani adres mailowy z informacją że w sprawie formularza z przejmnością odeślemy Pani nowy wzór formularza wformacie word - cakoicie edtowalny
~rozliczamy.com.pl
czwartek, 9 lipca, 2009, 22:17
Odp
www.rozliczamy.com.pl
~Elitka
poniedziałek, 13 lipca, 2009, 08:38
Do. rozliczamy.com
Dziękuję, już mam link do interaktywnych formularzy, gdyby ktoś jeszcze szukał, to podaję poniżej:
1)www.wrotapodlasia.pl/pl/ochrona_srodowiska/oplaty_korzystanie_srodowiska/
2)www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/B671C4F1-8F09-4B98-A2CB-6AB3FCDDC963/0/wzorsprodIpółrocza2009r.doc
Dziękuję, już mam link do interaktywnych formularzy, gdyby ktoś jeszcze szukał, to podaję poniżej:
1)www.wrotapodlasia.pl/pl/ochrona_srodowiska/oplaty_korzystanie_srodowiska/
2)www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/B671C4F1-8F09-4B98-A2CB-6AB3FCDDC963/0/wzorsprodIpółrocza2009r.doc
~Elitka
poniedziałek, 13 lipca, 2009, 14:52
I tu jest jeszcze fajne zestawienie:
3) www.wrotapomorza.pl/pl/bip/umwp/urzad/sprawy/sprawy_do_zalatwienia/srodowisko
3) www.wrotapomorza.pl/pl/bip/umwp/urzad/sprawy/sprawy_do_zalatwienia/srodowisko
~Paulina
poniedziałek, 13 lipca, 2009, 15:21
Czy składając takie sprawozdanie tylko ze zużycia paliwa dot. samochodów w firmie powinnam wypełnić zarówno załącznik nr 1 i 2 + tabela D ( akurat w moim przypadku) ?
~Elitka
wtorek, 14 lipca, 2009, 12:52
Tak, składasz załącznik nr 1, a z załącznika nr 2 zostawiasz tylko nagłówek, niepotrzebne tabele możesz wyciąć i zostawić tylko tabelę D.
~qatrysia
środa, 15 lipca, 2009, 16:20
a ktoś z Was może wie jaki jest wskaźnik w tym roku?
~qatrysia
środa, 15 lipca, 2009, 16:20
a ktoś z Was może wie jaki jest wskaźnik w tym roku?
~emilia
piątek, 17 lipca, 2009, 08:18
jak przeliczyć olej opałowy z litrów na mg?
~emilia
piątek, 17 lipca, 2009, 08:22
moja poprzedniczka liczyła: litry x 0,9099/100
czy poprawnie?
czy poprawnie?
~Krystyna
piątek, 17 lipca, 2009, 08:36
Podział olejów opałowych
Oleje opałowe dzielą się na:
-lekki olej opałowy
-średni olej opałowy
-ciężki olej opałowy
Jest to podstawowy podział według gęstości oleju oraz zawartości siarki. Aby przybliżyć temat przyjmijmy, że przybliżona wartość gęstości mieści się w następujących przedziałach:
-olej opałowy lekki: 0,82-0,85 g/cm 3
-olej opałowy średni: 0,85-0,89 g/cm 3
-olej opałowy ciężki: pow. 0,89 g/cm 3
Uwaga!!! Powyższy podział ma charakter uproszczony. Nie należy odnosić go do wymagań ustawowych.
Pomiędzy olejami z poszczególnych grup istnieje wiele różnic - nawet oleje zaliczane do tej samej kategorii posiadają różne właściwości (szczególnie wśród olei średnich i ciężkich).
Oleje opałowe dzielą się na:
-lekki olej opałowy
-średni olej opałowy
-ciężki olej opałowy
Jest to podstawowy podział według gęstości oleju oraz zawartości siarki. Aby przybliżyć temat przyjmijmy, że przybliżona wartość gęstości mieści się w następujących przedziałach:
-olej opałowy lekki: 0,82-0,85 g/cm 3
-olej opałowy średni: 0,85-0,89 g/cm 3
-olej opałowy ciężki: pow. 0,89 g/cm 3
Uwaga!!! Powyższy podział ma charakter uproszczony. Nie należy odnosić go do wymagań ustawowych.
Pomiędzy olejami z poszczególnych grup istnieje wiele różnic - nawet oleje zaliczane do tej samej kategorii posiadają różne właściwości (szczególnie wśród olei średnich i ciężkich).
~emilia
piątek, 17 lipca, 2009, 08:43
"...Uwaga!!! Powyższy podział ma charakter uproszczony. Nie należy odnosić go do wymagań ustawowych. "
Mam przez to rozumieć, że regulują to przepisy?
~emilia
piątek, 17 lipca, 2009, 08:43
"...Uwaga!!! Powyższy podział ma charakter uproszczony. Nie należy odnosić go do wymagań ustawowych. "
~emilia
piątek, 17 lipca, 2009, 08:55
~Krystyna
piątek, 17 lipca, 2009, 11:05
tutaj masz przykład:
www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/30F1E7E9-BC43-424D-9C77-1E85F283C4D1/0/Przykład1_transportD1.doc
www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/30F1E7E9-BC43-424D-9C77-1E85F283C4D1/0/Przykład1_transportD1.doc
~Krystyna
piątek, 17 lipca, 2009, 11:49
tutaj masz przykład:
~Alina
czwartek, 28 stycznia, 2010, 09:25
Witam jaki jest przelicznik kwotowy dla wojewódzctwa mazowieckiego bo z tego co wiem to prawdopodobnie marszałek danego województwa może zmienić kwotę na wyższą
w rozporządzeniu jest 5,47 dla PB i 4,43 dla ON i nie wiem czy uległy zmianie czy nie z góry dzięki za info
w rozporządzeniu jest 5,47 dla PB i 4,43 dla ON i nie wiem czy uległy zmianie czy nie z góry dzięki za info
~basia
czwartek, 28 stycznia, 2010, 11:03
wszystko jak w rozporządzeniu Tabela D wg roczników samochodów, tonażu itd właśnie takie stawki jak napisałaś
~zły
czwartek, 20 stycznia, 2011, 17:28
***om śmierć. Oni za to muszą ponieść karę. Dlaczego nie stydzą się tego co robią i jeszcze zabierają pracującym ludziom pieniądze?
~bardzozły
czwartek, 20 stycznia, 2011, 17:30
J A PI ER DO LĘ.
REWOLUCJI!!!! CZOŁGÓW! ŚMIERCI! WIESZAĆ WIESZAĆ WIESZAĆ ZABIJAĆ
REWOLUCJI!!!! CZOŁGÓW! ŚMIERCI! WIESZAĆ WIESZAĆ WIESZAĆ ZABIJAĆ
~rafal
sobota, 19 listopada, 2011, 22:55
Witam mam firmę transportową i dostałem z Urzędu Marszałkowskiego wezwanie do złożenia zaległych wykazów o korzystaniu ze środowiska: wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza z procesów spalania paliw itd.nigdy takiego wykazu nie wypełniałem działalność mam od 2 lat czy muszę zrobić wykaz za te 2 lata?czy ktoś może już takie coś wypełniał i czy mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić?myślę że mam zliczyć zakup ON do moich samochodów pomnożyć przez jakąś stawkę tak i to co mi wyjdzie będę musiał zapłacić czy jak?poproszę o podpowiedź
~mila
poniedziałek, 5 grudnia, 2011, 18:36
rafal, wszystkie informacje znajdziesz pod adresem:
www.mazovia.pl/dla-mieszkancow/uslugi-w-um/sprawa,29,6.html
Musisz zrobić wykaz na 5 lat wstecz (czyli w Twoim przypadku od początku prowadzenia działalności). Wykazy robi się półroczne.
My dopiero co robiliśmy zestawienia i opłaty (plus odsetki), teraz czekamy na kontrol. Także nie ma co - musisz brać się do roboty bo nie odpuszczają:)
pozdrawiam
www.mazovia.pl/dla-mieszkancow/uslugi-w-um/sprawa,29,6.html
Musisz zrobić wykaz na 5 lat wstecz (czyli w Twoim przypadku od początku prowadzenia działalności). Wykazy robi się półroczne.
My dopiero co robiliśmy zestawienia i opłaty (plus odsetki), teraz czekamy na kontrol. Także nie ma co - musisz brać się do roboty bo nie odpuszczają:)
pozdrawiam