Forum
~Gosia
sobota, 4 lipca, 2009, 22:05
Do ~Mandzioli
Wielkie dzięki za naprawdę szczegółowy i dokładny opis księgowań przy środkach trwałych. Niestety, u nas było to księgowane nieco inaczej, i teraz muszę zrobic dokładną analizę i spróbować ustalic od kiedy i dlaczego księgowano inaczej niż powinno to byc robione. Oczywiście, żebym sie przypadkiem nie nudziła, mam nastepny "mały" problem. Jakbych chciała i miała chwilę, to bardzo proszę spróbuj pomóc. Otrzymalismy przelew z kwotą, która dotyczy lat ubiegłych. Zgodnie z rozporządzeniem należy tę kwotę przekazać na dochody budżetowe. Tyle wiem, tylko dalej już nie bardzo. Czy mam zrobić notatkę służbową, czy może PK - pisząc np.: WFK zwraca się z prośbą o przekazanie kwoty dotyczącej lat ubiegłych na konto dochodów budżetowych i księgując 750/240. Poratuj, a swoją drogą, ciekawe czy kiedyś uda mi się osiągnąć taką fachowość jak Ty?
~mandziola
niedziela, 5 lipca, 2009, 21:09
Odp: Do ~Mandzioli
"Otrzymalismy przelew z kwotą, która dotyczy lat ubiegłych." - trochę to lakoniczne, bo nie wiadomo o co chodzi - czy to korekta faktur, czy korekta zus czy jeszcze co innego. Nie wiem dlaczego uzywasz 240 przy dochodach budzetowych? Napisz cos więcej.
~Gosia
poniedziałek, 6 lipca, 2009, 07:39
Odp: Do ~Mandzioli
W 2008r. facet został obciążony kwotą do zapłaty (w wyniku inwentaryzacji). Chodziło o jakieś zaginione materiały. Wpłacił to dopiero w 2009r. 240 z analityką "rozrachunki z dochodami".