Forum
~kasia
poniedziałek, 6 lipca, 2009, 21:11
rozliczenie delegacji
Mam prośbę jak rozliczyć delegację pracownika. Zgoda kierownika na wyjazd i powtót z miejsca zamieszkania środki lokomocji PKP i PKS. Pracownik jedzie z inną osobą prywatnymm samochodem 1/2 podróży, z miejsca zamieszkania a później PKP (posiada bilet). Natomiast powrót tylko samochodem prywatnym. Nadmieniam, iż jest to podróż trwająca ponad trzy doby. Jak w takim przypadku rozliczyć tę delegację a szczególnie diety, bo nie jestem pewna. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
~kasia
poniedziałek, 6 lipca, 2009, 23:01
Odp: rozliczenie delegacji
Proszę o pomoc może ktoś się wypowie.
~natalia
wtorek, 7 lipca, 2009, 12:43
jeżeli pracownik nie ponosi kosztów (nie dokłada się) podróży cudzym samochodem prywatnym, jako pasażer - nic mu się z tego tytułu nie należy. Można jednak podpisać umowę o użyczenie między pracownikiem a posiadaczem samochodu i między pracownikiem a firmą i wtedy może być normalna kilometrówka
diety jednak normalnie - jest w podróży
diety jednak normalnie - jest w podróży
~piotr
czwartek, 16 lipca, 2009, 13:56
a jeśli delegowany jedzie w jedną stronę z inną osobą prywatnym samochodem a w drugą stronę powrotną chce wrócić PKP to jak ma rozliczyć taką delegację? bardzo proszę o szybką odpowiedź.
~k
czwartek, 16 lipca, 2009, 14:01
tak jak napisała Natalia, koszty podróży PKP udokumentować biletami.
~k
czwartek, 16 lipca, 2009, 14:04
Jeżeli pracodawca w delegacji zaznaczył, że tylko PKS,PKP - to inne rozwiązania np. prywatny samochód wyłącznie za jego zgodą , w innej sytuacji bez prawa do zwrotu kosztó podróży.
~piotr
czwartek, 16 lipca, 2009, 14:10
dziękuję.
~piotr
czwartek, 16 lipca, 2009, 14:11
dziękuję.
~Tomasz
poniedziałek, 28 września, 2009, 17:22
Witam
Przepraszam za brak polskich znakow...
Mam zapytanie, w biezacym roku odbylem podroz w delegacje pracujac w firmie z centrala za granica. Zostaelme poproszony o przyniesienie druku z kantoru zawieracacego kurs EUR z dnia poprzedzajacego wyjazd. Zostala mi przelana kwota w PLN po kursie z kantoru. Natomiast teraz moja wyplata zostanie obciazona podatkiem od przychodu ktory zostanie policzony z roznicy miedzy kursem z kantoru( przyniesionym pokwitowaniem) a kursem kupna ogłaszanym przez bank podatnika(moj bank)...zastawiem sie czy jest to zgodne z prawem?
Prosze o zetelne odpowiedzi
Z gory dziekuje....
Przepraszam za brak polskich znakow...
Mam zapytanie, w biezacym roku odbylem podroz w delegacje pracujac w firmie z centrala za granica. Zostaelme poproszony o przyniesienie druku z kantoru zawieracacego kurs EUR z dnia poprzedzajacego wyjazd. Zostala mi przelana kwota w PLN po kursie z kantoru. Natomiast teraz moja wyplata zostanie obciazona podatkiem od przychodu ktory zostanie policzony z roznicy miedzy kursem z kantoru( przyniesionym pokwitowaniem) a kursem kupna ogłaszanym przez bank podatnika(moj bank)...zastawiem sie czy jest to zgodne z prawem?
Prosze o zetelne odpowiedzi
Z gory dziekuje....
~andrej
czwartek, 15 października, 2009, 03:31
A czy w przypodaku podróży służbowej w jedną stronę samochodem ze znajomym (nie pracownikiem firmy), a w drugą pociągiem (jest bilet)nie można rozliczyć przejazdu samochodem ryczałtem?