Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > Interpretacje i orzecznictwo > Sprzedaż prywatnych działek a VAT - stanowisko ETS

Sprzedaż prywatnych działek a VAT - stanowisko ETS

Osoby fizycznej, która prowadziła działalność rolniczą na gruncie nabytym ze zwolnieniem z VAT i przekształconym wskutek zmiany planu zagospodarowania przestrzennego w grunt przeznaczony pod zabudowę, nie można uznać za podatnika podatku od wartości dodanej w rozumieniu prawa UE, kiedy dokonuje ona sprzedaży tego gruntu, jeżeli sprzedaż ta następuje w ramach zarządu majątkiem prywatnym tej osoby. O opodatkowaniu nie decyduje liczba transakcji i ich wartość, lecz działania właściciela gruntu podjęte w celu jego sprzedaży.

Tak orzekł Europejski Trybunał Sprawiedliwości w wyroku z 15 września 2011 r. (sprawa C-180/10 i C-181/10).

Stan faktyczny

Jarosław S. (sprawa C-180/10) oraz Emilian i Halina K. (sprawa C-181/10) wystąpili o wydanie interpretacji podatkowej w sprawie VAT od sprzedaży nieruchomości gruntowych.

J.S. nabył nieruchomość przeznaczoną zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego do produkcji rolnej. Podatnik prowadził tam działalność rolniczą przez 2 lata. W 1997 r., w związku ze zmianą planu zagospodarowania przestrzennego, nieruchomość ta została przekształcona w grunt przeznaczony pod zabudowę letniskową. J.S. podzielił ją na 64 działki i postanowił je sprzedać. W 2000 r. sprzedał pierwszą działkę.

Emilian i Halina K. nabyli grunt rolny bez prawa do zabudowy i również prowadzili na nim działalność rolniczą objętą ryczałtem. W związku ze zmianą planu zagospodarowania przestrzennego część gruntów rolnych została przeznaczona pod zabudowę mieszkaniowo-usługową. Dokonali oni 13 transakcji sprzedaży działek w 2004 r., 14 transakcji w 2005 r. i w 2006 r.

W obu przypadkach organy podatkowe uznały sprzedaż nieruchomości za objętą VAT. Sprawy trafiły do NSA. Sąd ten skierował do ETS pytania prejudycjalne - czy w świetle prawa UE osobę fizyczną, która prowadziła działalność rolniczą na gruncie nabytym ze zwolnieniem z VAT i przekształconym wskutek zmiany planu zagospodarowania przestrzennego niezależnej od woli tej osoby w grunt przeznaczony pod zabudowę, należy uznać za podatnika VAT, kiedy dokonuje ona sprzedaży tego gruntu.

Stanowisko ETS

Trybunał orzekł, że dostawę gruntu przeznaczonego pod zabudowę należy uznać za objętą podatkiem od wartości dodanej na podstawie prawa krajowego państwa członkowskiego, jeżeli państwo to skorzystało z możliwości przewidzianej w prawie UE, niezależnie od częstotliwości takich transakcji oraz od kwestii, czy sprzedawca prowadzi działalność producenta, handlowca lub usługodawcy, pod warunkiem że transakcja ta nie stanowi jedynie czynności związanej ze zwykłym wykonywaniem prawa własności.

Trybunał orzekł również, że osoby fizycznej, która prowadziła działalność rolniczą na gruncie nabytym ze zwolnieniem z podatku od wartości dodanej i przekształconym wskutek zmiany planu zagospodarowania przestrzennego niezależnej od woli tej osoby w grunt przeznaczony pod zabudowę, nie można uznać za podatnika podatku od wartości dodanej w myśl prawa UE, kiedy dokonuje ona sprzedaży tego gruntu, jeżeli sprzedaż ta następuje w ramach zarządu majątkiem prywatnym tej osoby.

Natomiast jeżeli osoba ta w celu dokonania wspomnianej sprzedaży podejmuje aktywne działania w zakresie obrotu nieruchomościami, angażując środki podobne do wykorzystywanych przez producentów, handlowców i usługodawców, należy uznać ją za podmiot prowadzący „działalność gospodarczą” w myśl prawa UE, a więc za podatnika podatku od wartości dodanej.

FC NIKMARK

Agencja Marketingowa