| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > Koszty > Kiedy do kosztów > Wyżywienie w pracy – koszt firmowy?

Wyżywienie w pracy – koszt firmowy?

Rozliczenie wydatków firmowych na wyżywienie może budzić wątpliwości. Jak bowiem rozróżnić co jest „poczęstunkiem” a co „wydatkiem reprezentacyjnym”? Czy jest różnica między zamówioną usługą gastronomiczną i usługą cateringową? Czy poczęstunek dla pracowników jest tym samym co poczęstunek dla kontrahentów?

Wydatki reprezentacyjne a poczęstunek

Przedsiębiorca w ramach swojej działalności może obniżyć należną urzędowi skarbowemu kwotę podatku o wydatki poniesione w ramach prowadzonej działalności. Dotyczy to tych wydatków, które służą uzyskaniu, zachowaniu i zabezpieczeniu źródła przychodów dla  firmy.

Koszty pracy po zmianach - multipakiet: książka, program, CD, teleporadnia

W związku z powyższym, kosztami, które obniżają podatek są koszty pracownicze, czyli wydatki ponoszone na rzecz pracowników służące poprawie samopoczucia, motywacji i jakości wykonywanej przez nich pracy. Ustawa wyklucza jednak z kosztów pracowniczych wydatki reprezentacyjne związane m.in. z zakupem żywności.

Jak interpretować wydatki reprezentacyjne? Są to wydatki, które noszą znamiona luksusu, przepychu i wystawności, czyli np. wytworny obiad w restauracji. Wliczony w koszta pracownicze jest jednak poczęstunek, czyli skromna przekąska, którą pracodawca zapewnić może zarówno pracownikowi jak i kontrahentowi. Chodzi tu o produkty takie jak kawa, herbata czy owoce.

Wydatki na zakup owoców dla pracowników i kontrahentów w kosztach

Weź udział w bezpłatnym wideoszkoleniu na www.wideoszkolenia.infor.pl

Usługa gastronomiczna a usługa cateringowa

Z punktu widzenia odliczeń podatku, rozróżnienie między usługą gastronomiczną a usługą cateringową jest istotne. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT, zwrotowi różnicy podatku należnego nie podlegają usługi gastronomiczne, w ramach których przygotowanie i spożycie posiłku odbyło się poza firmą. Jednak jeśli posiłek został sporządzony w placówce gastronomicznej, a potem przywieziony do firmy – wydatek na ten cel podlega już odliczeniu.

Co możemy wrzucić w koszty?

Edyta Grubek

www.eguk.com.pl

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontrolny

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Zawadzki

Pasjonat motoryzacji, pracownik warsztatu mechanicznego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK