| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > PIT > PIT > Działalność gospodarcza > Jak rozliczyć sprzedaż premiową w PIT - kontrowersyjne stanowisko fiskusa

Jak rozliczyć sprzedaż premiową w PIT - kontrowersyjne stanowisko fiskusa

Sprzedaż premiowa, polegająca na tym, że organizator promocji nie sprzedaje bezpośrednio produktów albo usług klientowi - nie daje zwolnień w podatku PIT. Zwolnienie takie przysługuje „w związku ze sprzedażą premiową” przez co fiskus rozumie zawarcie umowy sprzedaży między organizatorem sprzedaży a podatnikiem. Jest to niekorzystna interpretacja przepisów przez fiskusa, gdyż przy dużych programach sprzedaży premiowej ich organizatorzy korzystają z usług pośredników handlowych.

Następnie organ podatkowy na podstawie tej definicji uznał, że skoro klienci nie zawierają z organizatorem programu lojalnościowego umów sprzedaży, to nie mamy wówczas do czynienia ze sprzedażą premiową.

Jakie są tego konsekwencje zdaniem Dyrektora IS w Warszawie:
„Wobec powyższego ww. nagroda nie jest nagrodą związaną ze sprzedażą premiową. Jej wartość (bez względu na wysokość) nie podlega zwolnieniu z podatku dochodowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 68 ww. ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, stanowi natomiast dla ww. klientów w myśl art. 20 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 9 tej ustawy przychód z innych źródeł. Zgodnie z art. 20 ust. 1 ww. ustawy za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się w szczególności: kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, alimenty, stypendia, dotacje (subwencje) inne niż wymienione w art. 14, dopłaty, nagrody i inne nieodpłatne świadczenia nienależące do przychodów określonych w art. 12-14 i 17 oraz przychody nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach."

Polecamy artykuły

Jagoda Szymańska