| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > PIT > PIT > Działalność gospodarcza > Uproszczone sprawozdanie PIT-TP od 1 stycznia 2017 r.

Uproszczone sprawozdanie PIT-TP od 1 stycznia 2017 r.

Od 2017 r. obowiązywał będzie wzór uproszczonego sprawozdania w sprawie analizy ryzyka w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT-TP). Formularz PIT-TP złożą podatnicy, którzy są zobowiązani do sporządzania dokumentacji podatkowej pomiędzy podmiotami powiązanym, jak i w przypadku dokonywania płatności należności na rzecz podmiotu z tzw. raju podatkowego.

Uproszczone sprawozdanie PIT-TP

Wprowadzenie wzoru uproszczonego sprawozdania w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych zakłada projekt rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z 14 listopada 2016 r., które ma wejść w życie 1 stycznia 2017 r. Mówiąc bardziej szczegółowo, rozporządzenie to określa wzór uproszczonego sprawozdania w sprawie transakcji z podmiotami powiązanymi lub innych zdarzeń zachodzących pomiędzy podmiotami powiązanymi, lub w związku z którymi zapłata należności dokonywana jest bezpośrednio na rzecz podmiotu mającego miejsce zamieszkania, siedzibę lub zarząd na terytorium lub w kraju stosującym szkodliwą konkurencję podatkową.

W świetle regulacji zawartej art. 10 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2015 poz. 1932) obowiązek składania PIT-TP po raz pierwszy dotyczy roku podatkowego zaczynającego się po 31 grudnia 2016 r.

Do składania formularza obowiązani są podatnicy, którzy na podstawie art. 25a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, mają obowiązek sporządzania dokumentacji podatkowej pomiędzy podmiotami powiązanym, a także dokonują płatności należności bezpośrednio lub pośrednio na rzecz podmiotu z tzw. raju podatkowego. Dodatkowym warunkiem jest przekroczenie w danym roku podatkowym przychodów lub kosztów w rozumieniu ustawy o rachunkowości o wartości 10 mln euro.

Zobacz: Wzór uproszczonego sprawozdania PIT-TP

Celem wprowadzenia formularza, ja czytamy w uzasadnieniu do projektu, jest umożliwienie organom skarbowym pozyskania informacji w celu efektywnej identyfikacji i oceny ryzyka zaniżenia dochodów w transakcjach lub zdarzeniach pomiędzy podmiotami powiązanymi. Jednym z narzędzi do tego służących, obok danych ze sprawozdań finansowych, deklaracji i zeznań podatkowych oraz innych źródeł będących w dyspozycji organów skarbowych, będzie formularz PIT-TP.

Jak wskazuje resort rozwoju i finansów, kwestia oceny ryzyka w zakresie cen transferowych jest również przedmiotem zainteresowania Organizacji ds. Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). W listopadzie 2011 roku, Komitet Sterujący Światowego Forum OECD w sprawie cen transferowych (Steering Committee of the OECD Global Forum on Transfer Pricing) podjął prace nad projektem dotyczącym oceny ryzyka zaniżenia dochodów w transakcjach lub zdarzeniach pomiędzy podmiotami powiązanymi. Celem tego projektu było stworzenie praktycznego podręcznika, który określa wyraźne i szczegółowe kroki jakie państwa mogą podjąć w celu oceny ryzyka cen transferowych w odniesieniu do działań indywidualnego podatnika.  W efekcie wspomnianych prac w kwietniu 2013 r. został opublikowany podręcznik „Draft handbook on transfer pricing risk assessment”. W podręczniku zostały między innymi określone obszary ryzyka w zakresie warunków ustalanych pomiędzy podmiotami powiązanymi oraz wskazano narzędzia jakie mogą być wykorzystane do oceny i zarządzania ryzykiem. Jednym z narzędzi jest formularz składany przez podatnika, w którym zawarte są m.in. informacje na temat powiązań oraz transakcji dokonywanych z podmiotami powiązanymi.

Formularz PIT-TP w zasadniczej części (poza danymi identyfikacyjnymi) przyjmuje formę zamkniętą, tj. podatnik obowiązany jest jedynie do zaznaczenia odpowiedniej pozycji. Nie jest wymagane przedstawianie szczegółowych informacji na temat poszczególnych transakcji. Formularz ten będzie stanowił załącznik do rocznej deklaracji podatkowej PIT-36.

Sposób wypełnienia poszczególnych pozycji

Podatnik zaznacza wyłącznie pozycje, które odnoszą się do jego sytuacji. Pozycje od 1 do 14 (z wyłączeniem pozycji  2 i 3) powinny być zawsze wypełnione.

Pozycje 1-7 - Należy wpisać dane podatnika w tym identyfikator podatkowy, imię, nazwisko i datę urodzenia oraz wskazać okres, którego dotyczy sprawozdanie.

Pozycje 8-10 - Należy zaznaczyć odpowiednią pozycję dotyczącą posiadanych bezpośrednio lub pośrednio udziałów w kapitale innego podmiotu, udziału w kontroli podmiotów krajowych lub zagranicznych.

Polecamy artykuły

Monika Siwik

Specjalista ds. księgowości

Notyfikacje