Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > Podatki osobiste > Podatek od dochodów kapitałowych > Programy motywacyjne dla pracowników - niekorzystne stanowisko fiskusa

Programy motywacyjne dla pracowników - niekorzystne stanowisko fiskusa

Pracownicy wielu polskich spółek, zwłaszcza tych które są własnością międzynarodowych korporacji,  mają możliwość uczestniczenia w programach motywacyjnych polegających na nieodpłatnym lub częściowo odpłatnym nabyciu akcji (np. zagranicznej spółki matki). Fiskus kwalifikuje zyski pracowników uczestniczących w takich programach profiskalnie. Najpierw w momencie otrzymania przez pracowników akcji uznaje, że pracownicy uzyskali przychody z tytułu stosunku pracy. Podatek z tego tytułu pobiera pracodawca jako płatnik. Następnie w momencie sprzedaży akcji pracownik ma zapłacić podatek giełdowy i osiągnięty dochód wykazać w PIT-38.

Przykładem stanowiska fiskusa co do programów motywacyjnych jest interpretacja indywidualna z 7 stycznia 2010 r. Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie (nr IPPB2/415-636/09-2/MK).
Program motywacyjny wprowadziła spółka z siedzibą oraz miejscem zarządu na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, podlegająca w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Właścicielem 100% udziałów w tej spółce jest spółka kapitałowa z siedzibą na terenie Finlandii.

Pracownicy polskiej spółki uczestniczyli w akcyjnym planie premiowym dla kluczowych pracowników w okresie 2007-2009. Na tej podstawie mogli nabyć nieodpłatnie akcje spółki z Finlandii po osiągnięciu przez polską spółkę określonych celów (np. wielkości sprzedaży).

Polska spółka na podstawie wystawionej przez spółkę z Finlandii faktury z 11 czerwca 2009 r. została obciążona kosztami przeniesienia 4193 akcji spółki z Finlandii w 2009 r. na konto indywidualne pracowników z tytułu osiągniętych wyników finansowych.

Fiskus zajął w tej sprawie następujące stanowisko:

„(…) nabycie nieodpłatnie akcji Spółki zagranicznej będącej udziałowcem Wnioskodawcy w ramach planu premiowego przez pracowników Wnioskodawcy finansowane przez pracodawcę – skutkuje powstaniem przychodów ze stosunku pracy po stronie pracowników.

W konsekwencji na Wnioskodawcy będą ciążyły obowiązki płatnika zgodnie z treścią ww. art. 31 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Natomiast zbycie przedmiotowych akcji skutkuje powstaniem przychodu z kapitałów pieniężnych, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym w związku z powyższym na Wnioskodawcy nie ciążą i nie będą ciążyły obowiązki płatnika podatku dochodowego od osób fizycznych
.”

Michał Wilk