| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT i akcyza > Jak ustalić podstawę opodatkowania pośrednictwa w usługach gastronomicznych

Jak ustalić podstawę opodatkowania pośrednictwa w usługach gastronomicznych

Świadczymy na rzecz restauracji usługę pośrednictwa w sprzedaży produktów kontrahenta na rzecz uczestników programu. Program skierowany jest do studentów i umożliwia jego uczestnikom zakup określonych usług gastronomicznych i restauracyjnych w promocyjnej cenie. Wynagrodzenie należ­ne restauracji przekazujemy po odliczeniu prowizji należnej z tytułu usług świadczonych na rzecz restauracji. Prowizję stanowi różnica między płatnością pobraną od uczestnika programu a wyna­grodzeniem faktycznie przekazanym restauracji. Jak powinniśmy ustalić podstawę opodatkowania z tytułu świadczonych przez nas ww. usług pośrednictwa?

W opisanej przez Państwa w pytaniu sytuacji podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie wy­łącznie prowizja, czyli kwota stanowiąca różnicę pomiędzy płatnością pobraną od uczestnika programu a wynagrodzeniem zapłaconym restauracji. Z pytania wynika bowiem, że sprzedaż na rzecz konsumenta (uczestnika programu) jest rozpoznawana przez daną restaurację, natomiast Państwo jedynie dokonują przelewu środków należnych z tytułu tej sprzedaży, gdyż nie zobowiązują się Państwo do zakupu pro­duktów z oferty restauracji, ani też nie odpowiadają Państwo za usługi świadczone przez restaurację na rzecz finalnego klienta.

Jak ustalić podstawę opodatkowania usług restauracyjnych

Potwierdzają to także organy podatkowe. W piśmie Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 13 marca 2013 r. (sygn. IPPP2/443-1356/13-6/DG) czytamy:

W rozpatrywanej sprawie usługi Wnioskodawcy polegające na sprzedaży klientom (studentom) kodów SMS, za które klient będzie mógł nabyć usługi gastronomiczne realizowane przez poszcze­gólne restauracje uczestniczące w Programie należy uznać za usługi pośrednictwa. Z tytułu świad­czenia tych usług Wnioskodawca na podstawie zawartych umów z restauracjami będzie otrzymywał wyna­grodzenie stanowiące różnicę pomiędzy płatnością pobraną od uczestnika Programu a wynagrodzeniem zapłaconym restauracji. Tym samym więc, podstawę opodatkowania z tytułu świadczenia usług pośrednic­twa na rzecz restauracji będzie stanowiła prowizja potrącana z płatności pobieranej od uczestnika Progra­mu - osoby fizycznej będącej klientem korzystającym z usług gastronomicznych.

Polecamy: Monitor Księgowego – prenumerata

PODSTAWA PRAWNA:

• art. 29a ust. 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054; ost.zm. Dz.U. z 2014 r. poz. 312

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Artykuł pochodzi z poradnika "500 pytań o VAT"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Mateusz Latkowski

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »