| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT i akcyza > Jak ustalić podstawę opodatkowania pośrednictwa w usługach gastronomicznych

Jak ustalić podstawę opodatkowania pośrednictwa w usługach gastronomicznych

Świadczymy na rzecz restauracji usługę pośrednictwa w sprzedaży produktów kontrahenta na rzecz uczestników programu. Program skierowany jest do studentów i umożliwia jego uczestnikom zakup określonych usług gastronomicznych i restauracyjnych w promocyjnej cenie. Wynagrodzenie należ­ne restauracji przekazujemy po odliczeniu prowizji należnej z tytułu usług świadczonych na rzecz restauracji. Prowizję stanowi różnica między płatnością pobraną od uczestnika programu a wyna­grodzeniem faktycznie przekazanym restauracji. Jak powinniśmy ustalić podstawę opodatkowania z tytułu świadczonych przez nas ww. usług pośrednictwa?

W opisanej przez Państwa w pytaniu sytuacji podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie wy­łącznie prowizja, czyli kwota stanowiąca różnicę pomiędzy płatnością pobraną od uczestnika programu a wynagrodzeniem zapłaconym restauracji. Z pytania wynika bowiem, że sprzedaż na rzecz konsumenta (uczestnika programu) jest rozpoznawana przez daną restaurację, natomiast Państwo jedynie dokonują przelewu środków należnych z tytułu tej sprzedaży, gdyż nie zobowiązują się Państwo do zakupu pro­duktów z oferty restauracji, ani też nie odpowiadają Państwo za usługi świadczone przez restaurację na rzecz finalnego klienta.

Jak ustalić podstawę opodatkowania usług restauracyjnych

Potwierdzają to także organy podatkowe. W piśmie Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 13 marca 2013 r. (sygn. IPPP2/443-1356/13-6/DG) czytamy:

W rozpatrywanej sprawie usługi Wnioskodawcy polegające na sprzedaży klientom (studentom) kodów SMS, za które klient będzie mógł nabyć usługi gastronomiczne realizowane przez poszcze­gólne restauracje uczestniczące w Programie należy uznać za usługi pośrednictwa. Z tytułu świad­czenia tych usług Wnioskodawca na podstawie zawartych umów z restauracjami będzie otrzymywał wyna­grodzenie stanowiące różnicę pomiędzy płatnością pobraną od uczestnika Programu a wynagrodzeniem zapłaconym restauracji. Tym samym więc, podstawę opodatkowania z tytułu świadczenia usług pośrednic­twa na rzecz restauracji będzie stanowiła prowizja potrącana z płatności pobieranej od uczestnika Progra­mu - osoby fizycznej będącej klientem korzystającym z usług gastronomicznych.

Polecamy: Monitor Księgowego – prenumerata

PODSTAWA PRAWNA:

• art. 29a ust. 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054; ost.zm. Dz.U. z 2014 r. poz. 312

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Artykuł pochodzi z poradnika "500 pytań o VAT"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

WWW.SCANDIHOME.PL

Sklep internetowy ze skandynawskimi dodatkami do wnętrz

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »