| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Kasy fiskalne > Jak ewidencjonować w kasie rejestrującej sprzedaż promocyjną

Jak ewidencjonować w kasie rejestrującej sprzedaż promocyjną

Prowadzę działalność w zakresie usług cateringowych. Obecnie mam zamiar na festynie stosować promocję polegającą na sprzedaży przekąsek/posiłków – zestawów. Na zestaw składać się będzie np. hot dog i puszka bądź butelka napoju gazowanego. Nie posiadam żadnych stolików, ławek, jedzenie będzie wydawane na wynos. W jaki sposób mam ewidencjonować to w kasie rejestrującej – jako zestaw czy osobno każdą pozycję, z której się on składa. Jaką stawkę VAT w takim przypadku stosować – dla hot doga czy dla napoju?

RADA

Sprzedaż przekąsek/posiłków w formie zestawów (hot dog plus napój gazowany) na wynos stanowi dostawę towarów. Powoduje to, że każdy z elementów zestawu (posiłek i napój) jest odrębnym towarem, dla którego należy stosować właściwą stawkę VAT – 5% dla hot doga i 23% dla napoju gazowanego. W taki sposób transakcja powinna być ewidencjonowana w kasie rejestrującej. Na paragonie powinien znaleźć się w osobnej pozycji hot dog i w osobnej napój.

UZASADNIENIE

W opisanym przypadku pojawia się pytanie, czy wydanie posiłków traktować jako dostawę towarów, czy też uznać za świadczenie usług. Obecnie przyjmuje się, że świadczenie usługi gastronomicznej powinno się charakteryzować ciągiem elementów i czynności, od przygotowania posiłku do jego fizycznego podania – tzn. zapewnienia klientowi obsługi, miejsca konsumpcji etc. Dostawa towarów wystąpi natomiast, jeżeli kluczowym elementem transakcji jest posiłek, ale jego wydaniu nie towarzyszą usługi mające zorganizować konsumpcję. Potwierdza to orzeczenie TSUE (dawniej ETS) w sprawach połączonych: C 497/09, C 499/09, C 501/09 i C 502/09, z 10 marca 2011 r., w którym sąd wskazał, że dania serwowane na stoiskach i w pojazdach gastronomicznych oraz w kinach stanowią dostawę towarów (nie są świadczeniem usług). Wskazuje to na konieczność traktowania wydawanych na wynos posiłków (także w zestawach wraz z napojem) na stoisku znajdującym się na festynie jako dostawy towarów.

Kasy fiskalne 2015 – obowiązki, zwolnienia, refundacja

Ustalenie to wpływa także na sposób rozliczenia produktów sprzedawanych w ramach zestawów (tj. przekąski oraz napoju). Każdy z tych produktów powinien być bowiem opodatkowany właściwą dla niego stawką VAT. Dla posiłków i dań gotowych ma zastosowanie stawka VAT w wysokości 5%. Będzie ona właściwa do opodatkowania sprzedawanych przez Państwa hot dogów. Potwierdzeniem tego jest również interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 23 maja 2013 r. (sygn. IPPP1/443-187/13-2/AS), w której organ wskazał, że:

(...) hot dogi sprzedawane na stacji benzynowej, traktowane jako towar w postaci gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu 10.85.1 PKWiU, podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5%.

Napoje gazowane, które będą stanowić część sprzedawanego zestawu, nie są opodatkowane obniżoną stawką VAT. Powoduje to, że do sprzedaży tych napojów należy stosować stawkę podstawową, tj. 23% VAT.

Polecamy produkt: Kasy rejestrujące 2015 - PDF

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Krystyna Jolanta Ptasińska

Doradca podatkowy, prawnik. Prowadzi kancelarię podatkową.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »