| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Stawki VAT > Stawki VAT 2011 - nowa stawka 5% na żywność i książki

Stawki VAT 2011 - nowa stawka 5% na żywność i książki

Wśród zmian jakie będą miały miejsce w stawkach podatku od towarów i usług, które mają wejść w życie z dniem 1 stycznia 2011 r. należy odnotować wprowadzenie nowej 5 % stawki podatku.

Przepisy dotyczące podatku VAT identyfikują towary i usługi przy wykorzystaniu klasyfikacji statystycznych. Ma to szczególne znaczenie przy wyznaczaniu zakresu przedmiotowego stosowania stawek obniżonych oraz zwolnień od podatku.

Wprowadzana zmiana służyć ma uwzględnieniu w przepisach regulujących podatek od towarów i usług nomenklatury oraz symboli statystycznych Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r. - ma już ona zresztą zastosowanie od 1 stycznia 2009 r. w statystyce, ewidencji i dokumentacji oraz rachunkowości.

Opisane wyżej zmiany dotyczące nowej stawki podatku oraz wprowadzenia PKWiU z 2008 r. wymuszają na przedsiębiorcach nie tylko konieczność zapoznania się z ich zakresem, ale również potrzebę rozważenia, czy sprzedawane przez nich towary w dalszym ciągu kwalifikowane są do obniżonej stawki podatku.

Załącznik nr 10 do ustawy o VAT (obowiązuje od 2011 roku)

WYKAZ TOWARÓW OPODATKOWANYCH STAWKĄ VAT W WYSOKOŚCI 5 %

Poz.

Symbol PKWiU

Nazwa towaru (grupy towarów)

1

2

3

1

ex

01.1

Rośliny inne niż wieloletnie, z wyłączeniem:

1)            owsa (PKWiU 01.11.33.0),

2)            słomy i plew zbóż (PKWiU 01.11.50.0),

3)            nasion bawełny (PKWiU 01.11.84.0),

4)            nasion buraków cukrowych (PKWiU 01.13.72.0),

5)            trzciny cukrowej (PKWiU 01.14.10.0),

6)            tytoniu nieprzetworzonego (PKWiU 01.15.10.0),

7)            roślin włóknistych (PKWiU 01.16.1),

8)            pozostałych roślin innych niż wieloletnie (PKWiU 01.19)

2

ex

01.21.1

Winogrona, z wyłączeniem wina wyprodukowanego przez właściciela winnicy

3

01.24

Owoce ziarnkowe i pestkowe

4

ex

01.25.1

Jagody i owoce z rodzaju Vaccinium, z wyłączeniem owoców kiwi (PKWiU 01.25.11.0)

5

ex

01.25.20.0

Nasiona owoców, z wyłączeniem nasion chleba świętojańskiego innych niż niełuszczone, niekruszone ani niemielone

6

01.25.33.0

Orzechy laskowe

7

01.25.35.0

Orzechy włoskie

8

ex

01.25.90.0

Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem chleba świętojańskiego i jego nasion niełuszczonych, niekruszonych i niemielonych

9

ex

01.26

Owoce oleiste, z wyłączeniem orzechów kokosowych (PKWiU 01.26.20.0)

10

ex

01.28.12.0

Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone, z wyłączeniem słodkiej papryki

11

ex

01.28.13.0

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe – wyłącznie gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy

12

ex

01.28.14.0

Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe – wyłącznie kolendra, kmin i kminek

13

ex

01.28.19.0

Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne – wyłącznie: koperek (Anethum graveolens), majeranek, bylica-estragon, kapary, szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

14

ex

01.4

Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem:

1)            zwierząt żywych i ich nasienia,

2)            wełny strzyżonej, potnej z owiec i kóz, włączając wełnę praną z drugiej strzyży (PKWiU 01.45.30.0),

3)            jaj wylęgowych (PKWiU 01.47.23.0),

4)            kokonów jedwabników nadających się do motania (PKWiU 01.49.25.0),

5)            wosków owadzich i spermacetów, włączając rafinowane i barwione (PKWiU 01.49.26.0),

6)            embrionów zwierzęcych do celów reprodukcyjnych (PKWiU 01.49.27.0),

7)            produktów zwierzęcych niejadalnych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.28.0),

8)            skór futerkowych surowych oraz skór i skórek surowych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.3)

15

ex

02.30.40.0

Dziko rosnące jadalne produkty leśne – wyłącznie leśne grzyby, jagody i orzechy

16

ex

03

Ryby i pozostałe produkty rybactwa; usługi wspomagające rybactwo, z wyłączeniem:

1)   pereł nieobrobionych (PKWiU 03.00.5),

2) ryb żywych ozdobnych (PKWiU 03.00.11.0),

3) pozostałych produktów połowów (PKWiU 03.00.6)

17

ex

10.1

Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem:

1) tłuszczów technicznych,

2) produktów ubocznych garbarń,

3) skór i skórek, niejadalnych,

4) piór, puchu, pierza i skórek ptaków,

5) wełny szarpanej

18

ex

10.20

Ryby, skorupiaki i mięczaki, przetworzone i zakonserwowane,  z wyłączeniem mąki, mączek i granulek z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalnych (PKWiU 10.20.41.0)

19

ex

10.3

Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane – wyłącznie:

1)  ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0),

2)  soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32),

3)  warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0),

4) owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)

20

ex

10.4

Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne – wyłącznie jadalne

21

ex

10.5

Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0)

22

ex

10.61

Produkty przemiału zbóż, z wyłączeniem śruty

23

10.71.11.0

Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni

24

ex

10.72.11.0

Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby – wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty

25

ex

10.72.19.0

Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane – wyłącznie chleb przaśny (maca) i bułka tarta

26

10.73.11.0

Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne

27

10.73.12.0

Kuskus

28

ex

10.85.1

Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

29

10.89.12.0

Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja

30

ex

10.89.15.0

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące – wyłącznie substancje pektynowe, pektyniany i pektyny, śluzy i zagęszczacze pochodzące z produktów roślinnych, w tym modyfikowane

31

ex

11.07.19.0

Pozostałe napoje bezalkoholowe – wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy

32

ex

58.11.1

Książki drukowane – wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN), mapy – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille’a

33

Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN

34

Czasopisma specjalistyczne

35

59.20.31.0

Nuty w formie drukowanej

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Wioletta Małota

Konsultant Międzykulturowy i HR, Executive Mentor &Coach

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »