| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Stawki VAT > Stawka VAT na ciastka i wyroby ciastkarskie (mrożone i rozmrożone)

Stawka VAT na ciastka i wyroby ciastkarskie (mrożone i rozmrożone)

Wyroby zamrożone, które są sprzedawane do punktów sprzedaży, jak również wyroby rozmrożone, gotowe do spożycia, sprzedawane finalnym konsumentom powinny być opodatkowane 8% stawką VAT. Sam proces mrożenia nie zmienia właściwości wyrobu, jeżeli jest on produkowany w taki sam sposób. Zawężanie stosowania stawki preferencyjnej wyłącznie do wyrobów ciastkarskich i ciastek z grupowania PKWiU 10.71.12, które spełniają konkretny warunek związany z terminem przydatności do spożycia narusza zasadę neutralności podatku VAT i zakaz różnicowania sytuacji towarów.

Tak wynika z ustnego uzasadnienia wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 maja 2013 r., I FSK 827/12.

Świeży nie oznacza nie zamrożony

Istotą sporu w omawianej sprawie, było rozstrzygnięcie co należy rozumieć przez produkt świeży. W zaskarżonej interpretacji Dyrektor Izby Skarbowej stwierdził, że produkty mrożone nie spełniają definicji produktów świeżych ponieważ ich termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni.

Nie można zgodzić się z tym stanowiskiem. Jako termin przydatności do spożycia powinno rozumieć się nie okres w jakim produkt może być przechowywany w formie zamrożonej, ale czas, w którym dany produkt (będący w formie, która umożliwia jego spożycie) może być przechowywany w stanie nadającym się do spożycia. O świeżości produktu nie powinna decydować więc forma jego przechowywania, lecz składniki użyte do jego produkcji.

Sąd słusznie zauważył, że mrożenie produktu jest swego rodzaju „opakowaniem” i nie zmienia jego właściwości. W związku z powyższym, różne opodatkowanie tego samego wyrobu ze względu na sposób jego przechowywania, stawką podstawową i obniżoną, narusza zasadę neutralności podatku VAT.

Celem obniżenia stawki VAT na produkty świeże przez ustawodawcę było wspieranie zdrowej żywności. Uogólniając, żywności nie przetworzonej lub przetworzonej w minimalnym stopniu. Między innymi, żywności nie zawierającej konserwantów powodujących wydłużenie okresu jej przydatności do spożycia.

Kiedy impreza integracyjna jest przychodem pracownika

Woda dla pracowników w firmie - rozliczenie PIT, CIT i VAT

Należy podkreślić, że powyższy wyrok nie oznacza, że obniżoną stawką można opodatkować wszystkie mrożone wyroby ciastkarskie i ciastka. Ich klasyfikacja jako produktu świeżego, który może być objęty preferencyjną stawką VAT, może wymagać analizy składu wyrobu oraz zwrócenia się do stosownego organu statystycznego celem potwierdzenia własnego podejścia. Innymi słowy, omawiany wyrok dostarcza argumentów, żeby twierdzić, iż dla zastosowania obniżonej stawki VAT konieczne jest uznanie, że dany wyrób ciastkarski jest wyrobem świeżym (kryterium klasyfikacyjne – PKWiU, Nomenklatura Scalona), a wtedy sam termin przydatności do spożycia ma mniejsze znaczenie.

Rafał Kacprowski, konsultant w Zespole ds. Podatków Pośrednich Działu Prawno-Podatkowego PwC

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Magdalena Pakosińska-Krawczyńska

Kancelaria Adw. Magdalena Pakosińska-Krawczyńska, chtsanwältin (RAK Berlin), Adwokat niemiecki

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »