| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Stawki VAT > Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

Zdaniem podatników stosowanie różnych stawek podatku VAT na tortillę i podkłady do pizzy skutkuje różnicą cen w zakupie detalicznym oraz prowadzi do zróżnicowanego traktowania przedsiębiorców na rynku. Co na to Ministerstwo Finansów?

Według posła Michała Jarosa, który skierował prośbę o wyjaśnienia w tej sprawie do MF, obecnie przepisy o PKWiU wprost wiążą konkretny numer PKWiU z konkretnym numerem CN. Ponadto, z przepisów o PKWiU wynika, iż wydając opinię statystyczną GUS powinien wziąć pod uwagę przyporządkowanie danego towaru do CN. Tymczasem nadanie przez Urząd Statystyczny PKWiU 10.72.19.0 dla tortilli o długim terminie przydatności do spożycia, jest sprzeczne z decyzją WIT wydaną przez Dyrektora Izby Celnej w Warszawie. Kod CN 1905 90 60 jest bowiem w świetle przepisów o PKWiU przypisany do grupowania PKWiU 10.71.12.0, czyli „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Podobnie zatem jak dla pozostałych tortilli. Zdaniem podatników zatem wszystkie te tortille powinny mieć zarówno tę samą klasyfikację CN i PKWiU, a w związku z czym powinny być opodatkowane tą samą stawką VAT 8%. Tymczasem w interpretacjach podatkowych, organy w oparciu o błędne PKWiU (bowiem urząd statystyczny nadaje odmienne PKWiU na te produkty), nie analizując klasyfikacji CN, mimo jej mocy wiążącej (decyzja WIT) w zakresie VAT, określają jako właściwą stawkę VAT 23%. Podobnie kwestia ta wygląda w zakresie podkładów po pizzy. Prowadzi ta sytuacja do znacznych różnic w cenach towarów na poziomie konsumpcji (zakupu detalicznego), jak i do nierównego traktowania przedsiębiorców na rynku.

Stawka VAT na e-booki - wyroki TSUE w sprawie Francji i Luksemburga

Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że numery stanowią jedynie pomoc dla wnioskodawcy, w sytuacji niejednoznacznego ustalenia odpowiedniej grupy: wyrobów lub usług. Nawet niewielkie różnice w opisie danego towaru lub usługi mogą doprowadzić do różnych klasyfikacji.

Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), dokonuje podziału wyrobów piekarskich na świeże oraz suche lub konserwowane, tj.:

  • PKWiU 10.71.1 Pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie i ciastka, w ramach którego wyodrębnione zostały grupowania;
  • PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże;
  • PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże;
  • PKWiU 10.72.1 Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciasta, w tym PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane.

Przy czym, PKWiU nie definiuje pojęcia wyrobów piekarskich i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonej trwałości i nie podaje okresów przydatności do spożycia dla przedmiotowych wyrobów. Podobnie Nomenklatura Scalona (CN), będąca bazą pojęciową i merytoryczną PKWiU w zakresie wyrobów - nie zawiera ustaleń w tym zakresie.

Polecamy: Biuletyn VAT

W przypadku wyrobów piekarskich (w tym placków tortilli i podkładów pizzy), okres przydatności do spożycia nie decyduje więc o sposobie zaklasyfikowania wyrobu.

Zaklasyfikowanie placków tortilli i podkładów do pizzy uzależnione jest od składu surowcowego (w tym obecności środka konserwującego) i postaci w jakiej są sprzedawane wyroby (ciasto surowe, wyroby podpieczone lub upieczone).

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Mikołaj Lech

prawnik, aplikant rzecznikowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »