| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Stawki VAT > Stawka VAT na sprzedaż posiłków na wynos

Stawka VAT na sprzedaż posiłków na wynos

Sprzedaż gotowych posiłków – takich jak kebab, pizza czy frytki – może być objęta 5-proc. podatkiem VAT. Bo mamy tutaj do czynienia nie z usługami, ale z dostawą towarów. Tak uznał Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji podatkowej z 18 września 2015 r.

Wizyta w restauracji zazwyczaj wiąże się z koniecznością zapłacenia 8-proc. podatku VAT. Zazwyczaj, bo niektóre elementy posiłku, jak kawa, herbata czy napoje alkoholowe będą objęte wyższym VAT-em. Ale jeśli ktoś zdecyduje się na zjedzenie pizzy czy frytek, zakupionych na wynos, zapłaci 5-proc. VAT. Bo będzie to dostawa gotowego dania.

Polecamy książkę: VAT 2017. Komentarz

Produkcja posiłków, nie usługa

Potwierdza to interpretacja podatkowa, wydana przez Izbę Skarbową w Łodzi. Wnioskujący prowadzi dwa punkty, w których sprzedawane są gotowe dane, np. pizza, kebab, frytki, itd. Nie ma w nich szatni, nie ma tam menu, są jedynie miejsca służące do oczekiwania na realizację zamówienia ewentualnie do szybkiej konsumpcji, nie ma kelnerów, nie przygotowuje się dań na zamówienie. Część z posiłków zamawiana jest przez telefon i bezpośrednio dostarczana do klienta.

Zdaniem wnioskującego, wszystkie operacje, jakie prowadzone są w obu punktach, mają na celu dostarczenie gotowego posiłku. A w tej sytuacji należy uznać, że posiłki powinny być objęte 5-proc. VAT.

Biuletyn VAT

VAT po zmianach od 1 lipca 2015 r.

TSUE już rozwiązał problem

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi z interpretacji z 18 września 2015 r. (IPTPP3/4512-259/15-4/BM) potwierdził stanowisko wnioskującego. Organ podatkowy przypomniał wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 2 maja 1996 (sprawa C-231/94), który zwrócił uwagę, że usługi gastronomiczne „charakteryzuje ciąg elementów i czynności, od przygotowania posiłku do jego fizycznego podania, wśród których dostawa artykułów żywnościowych stanowi tylko jeden ze składników, a przeważa zdecydowanie świadczenie usług”. Zaś przygotowywanie żywności na wynos „nie wiąże się ze świadczeniem usług służących organizacji konsumpcji na miejscu w odpowiednich warunkach”.

I nawet jeśli w miejscu sprzedaży posiłków są kontuary, umożliwiające szybką konsumpcję, to – zdaniem TSUE – nie zmienia to dominującego charakteru świadczenia głównego, którym jest dostawa towarów.

W tej sytuacji – uznali urzędnicy – oraz biorąc pod uwagę fakt, że sprzedawane przez wnioskodawcę posiłki są zaliczają się do ugrupowania 10.85.1 według PKWiU, czyli do „gotowych posiłków i dań, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”, są one objęte 5-proc. podatkiem. Tak wynika choćby z załącznika nr 10 do ustawy o VAT, które wskazuje produkty sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.85.1 jako te, które są objęte stawką 5%.

Polecamy: 500 pytań o VAT odpowiedzi na trudne pytania z interpretacjami Ministerstwa Finansów (PDF)

Polecamy: Przewodnik po zmianach w ustawie o rachunkowości 2015/2016 (PDF)

Marek Siudaj, Tax Care

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Maciej Dittmajer

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »