| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Stawki VAT > Stawka VAT na sprzedaż posiłków na wynos

Stawka VAT na sprzedaż posiłków na wynos

Sprzedaż gotowych posiłków – takich jak kebab, pizza czy frytki – może być objęta 5-proc. podatkiem VAT. Bo mamy tutaj do czynienia nie z usługami, ale z dostawą towarów. Tak uznał Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji podatkowej z 18 września 2015 r.

Wizyta w restauracji zazwyczaj wiąże się z koniecznością zapłacenia 8-proc. podatku VAT. Zazwyczaj, bo niektóre elementy posiłku, jak kawa, herbata czy napoje alkoholowe będą objęte wyższym VAT-em. Ale jeśli ktoś zdecyduje się na zjedzenie pizzy czy frytek, zakupionych na wynos, zapłaci 5-proc. VAT. Bo będzie to dostawa gotowego dania.

Polecamy książkę: VAT 2017. Komentarz

Produkcja posiłków, nie usługa

Potwierdza to interpretacja podatkowa, wydana przez Izbę Skarbową w Łodzi. Wnioskujący prowadzi dwa punkty, w których sprzedawane są gotowe dane, np. pizza, kebab, frytki, itd. Nie ma w nich szatni, nie ma tam menu, są jedynie miejsca służące do oczekiwania na realizację zamówienia ewentualnie do szybkiej konsumpcji, nie ma kelnerów, nie przygotowuje się dań na zamówienie. Część z posiłków zamawiana jest przez telefon i bezpośrednio dostarczana do klienta.

Zdaniem wnioskującego, wszystkie operacje, jakie prowadzone są w obu punktach, mają na celu dostarczenie gotowego posiłku. A w tej sytuacji należy uznać, że posiłki powinny być objęte 5-proc. VAT.

Biuletyn VAT

VAT po zmianach od 1 lipca 2015 r.

TSUE już rozwiązał problem

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi z interpretacji z 18 września 2015 r. (IPTPP3/4512-259/15-4/BM) potwierdził stanowisko wnioskującego. Organ podatkowy przypomniał wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 2 maja 1996 (sprawa C-231/94), który zwrócił uwagę, że usługi gastronomiczne „charakteryzuje ciąg elementów i czynności, od przygotowania posiłku do jego fizycznego podania, wśród których dostawa artykułów żywnościowych stanowi tylko jeden ze składników, a przeważa zdecydowanie świadczenie usług”. Zaś przygotowywanie żywności na wynos „nie wiąże się ze świadczeniem usług służących organizacji konsumpcji na miejscu w odpowiednich warunkach”.

I nawet jeśli w miejscu sprzedaży posiłków są kontuary, umożliwiające szybką konsumpcję, to – zdaniem TSUE – nie zmienia to dominującego charakteru świadczenia głównego, którym jest dostawa towarów.

W tej sytuacji – uznali urzędnicy – oraz biorąc pod uwagę fakt, że sprzedawane przez wnioskodawcę posiłki są zaliczają się do ugrupowania 10.85.1 według PKWiU, czyli do „gotowych posiłków i dań, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”, są one objęte 5-proc. podatkiem. Tak wynika choćby z załącznika nr 10 do ustawy o VAT, które wskazuje produkty sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.85.1 jako te, które są objęte stawką 5%.

Polecamy: 500 pytań o VAT odpowiedzi na trudne pytania z interpretacjami Ministerstwa Finansów (PDF)

Polecamy: Przewodnik po zmianach w ustawie o rachunkowości 2015/2016 (PDF)

Marek Siudaj, Tax Care

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Ewa Pasieczna

Biegły rewident

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »