| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Zakres opodatkowania > Jak kwalifikować catering dla celów VAT w świetle orzeczeń ETS?

Jak kwalifikować catering dla celów VAT w świetle orzeczeń ETS?

Gdy dominującym elementem cateringu jest świadczenie usług, to działalność w tym zakresie będzie opodatkowana według stawki właściwej dla usług związanych z wyżywieniem (w Polsce możliwość stosowania stawki 8 %). Jeśli zaś zasadniczą częścią świadczenia jest dostarczanie dań bez usług towarzyszących - opodatkować je należy według stawki właściwej dla towaru dostarczanego (5 lub 23 %).

Według ETS, przygotowanie ciepłego produktu gotowego, ogranicza się w istocie do czynności pobieżnych i sformalizowanych i zwykle nie następuje na życzenie konkretnego klienta, lecz w sposób stały i regularny, w zależności od popytu. Nie stanowi to więc przeważającego elementu transakcji i nie może samo w sobie powodować uznania tej transakcji za świadczenie usług.

Jeżeli więc, w ramach prowadzonej działalności, przedsiębiorca posiada jedynie podstawowe urządzenia (kuchenka mikrofalowa, podgrzewacz do hot-dogów, proste kontuary pozwalające ograniczonej liczbie klientów na konsumpcję na świeżym powietrzu), to elementy te stanowią jedynie świadczenia dodatkowe w minimalnych zakresie i nie zmieniają dominującego charakteru świadczenia głównego, jakim jest dostawa towarów.

Miejsce świadczenia usług dla potrzeb VAT - zasady szczególne dla niektórych usług

W odniesieniu do działalności cateringowej, zdaniem ETS, mogą wystąpić różne kombinacje świadczeń. W odniesieniu do dań gotowych dostarczanych przez przedsiębiorstwo cateringowe do miejsca zamieszkania klienta dania takie, w odróżnieniu od dań serwowanych na stoiskach i w pojazdach gastronomicznych oraz w kinach, nie są z reguły przygotowywane w sposób standardowy, lecz w większym stopniu zawierają aspekt świadczenia usług.

Ten aspekt znajduje nawet odzwierciedlenie w sformułowaniu pojęć „usługi cateringowe” oraz zwrocie „zamówione”, a nie „zakupione”.

Działalność cateringowa może też obejmować świadczenia umożliwiające konsumpcję, jak dostarczanie naczyń, nakryć, a nawet mebli, co wymaga pewnej działalności ludzkiej.

W świetle tego, że dominującym elementem cateringu jest świadczenie usług, działalność w tym zakresie będzie opodatkowana według stawki właściwej dla usług związanych z wyżywieniem (w Polsce możliwość stosowania stawki 8 %). Jeśli zaś zasadniczą częścią świadczenia jest dostarczanie dań bez usług towarzyszących - opodatkować je należy według stawki właściwej dla towaru dostarczanego (5 lub 23 %).

Ekspert:

ECDDP Sp. z o.o.

Jedna z największych firm doradztwa podatkowego w Polsce

Autorzy:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Klasyfikacja cateringu dla celów VAT w świetle orzeczeń ETS
Klasyfikacja cateringu dla celów VAT w świetle orzeczeń ETS

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

GRU19
TydzieńPWŚCPSN
491234567
50891011121314
5115161718192021
5222232425262728
129303101020304

Poznaj platformę INFORFK

Ostatnio na forum

Narzędzia księgowego

Eksperci infor.pl

Sebastian Saliński

Ekspert rynku nieruchomości

Zostań ekspertem Infor.pl »