| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Zakres opodatkowania > Pizza na wynos - opodatkowanie VAT całej usługi

Pizza na wynos - opodatkowanie VAT całej usługi

Obniżenie kosztów świadczonych usług z pewnością spędza sen z oka niejednego podatnika. Osiągnięcie tego celu poprawia konkurencyjność na rynku, a w konsekwencji dochód. Sposobów na osiągnięcie tego celu z pewnością jest wiele. Warto się przyjrzeć prowadzonej działalności - może się bowiem okazać, że oszczędności znajdziemy nawet na gruncie przepisów podatkowych.

Przykładem dla zilustrowania takiej sytuacji będzie sytuacja podatnika, który świadczy usługi związane z wyżywieniem – prowadzi pizzerię. W ramach prowadzonej działalności dostarcza on pizzę „na telefon”.

Jaka stawka VAT – 8% czy 23%?

Przy tego rodzaju usługach występują dodatkowe koszty – opakowania i transportu. Kosztami tymi obciąża klientów - doliczając je do ceny. Świadczenie usług związanych z wyżywieniem podlega obniżonej 8% stawce podatku VAT.

Kwestią godną rozważenia jest to czy preferencyjną stawką VAT można objąć całość świadczenia tj. serwowanych posiłków, ceny opakowania i kosztów transportu do klienta, czy też usługi te należy wyodrębnić i osobno opodatkować dostawę opakowań i koszty transportu według stawki podstawowej, tj. 23%.

Punktem wyjścia do oceny przedmiotowego problemu są przepisy wprowadzające obniżoną stawkę podatku VAT. W ustawie o podatku od towarów i usług należy wskazać art. 41 ust. 2. Przepis ten stanowi, iż dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%.

Zastrzec w tym miejscu należy, iż w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2013 r. stawka ta została podniesiona do poziomu 8%.

Polecamy: Gdzie opodatkowana jest VAT usługa magazynowania towaru dla zagranicznego klienta?

Polecamy: Jaka stawka VAT na usługi gastronomiczne i cateringowe?

Nie tylko załącznik nr 3 zawiera katalog towarów i usług podlegających preferencyjnej stawce. Również przepisy wykonawcze do ustawy o VAT wprowadziły regulacje co do obniżonej stawki VAT (te zresztą będą miały znaczenie dla omawianej problematyki). § 7 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług stanowi, iż stawkę podstawową obniża się do wysokości 8 % między innymi dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do tego rozporządzenia.

Pod pozycją 7 załącznika wymieniono:

Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

1. napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

2. napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

3. kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

4. napojów bezalkoholowych gazowanych,

5. wód mineralnych,

6. innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy.

Polecamy: Usługa gastronomiczna, czy sprzedaż towarów – jaka stawka VAT przy sprzedaży lodów?

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Eksperci Budujesz-Kupujesz.pl

Eksperci budowlani

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »