| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Zakres opodatkowania > Pizza na wynos - opodatkowanie VAT całej usługi

Pizza na wynos - opodatkowanie VAT całej usługi

Obniżenie kosztów świadczonych usług z pewnością spędza sen z oka niejednego podatnika. Osiągnięcie tego celu poprawia konkurencyjność na rynku, a w konsekwencji dochód. Sposobów na osiągnięcie tego celu z pewnością jest wiele. Warto się przyjrzeć prowadzonej działalności - może się bowiem okazać, że oszczędności znajdziemy nawet na gruncie przepisów podatkowych.

Przykładem dla zilustrowania takiej sytuacji będzie sytuacja podatnika, który świadczy usługi związane z wyżywieniem – prowadzi pizzerię. W ramach prowadzonej działalności dostarcza on pizzę „na telefon”.

Jaka stawka VAT – 8% czy 23%?

Przy tego rodzaju usługach występują dodatkowe koszty – opakowania i transportu. Kosztami tymi obciąża klientów - doliczając je do ceny. Świadczenie usług związanych z wyżywieniem podlega obniżonej 8% stawce podatku VAT.

Kwestią godną rozważenia jest to czy preferencyjną stawką VAT można objąć całość świadczenia tj. serwowanych posiłków, ceny opakowania i kosztów transportu do klienta, czy też usługi te należy wyodrębnić i osobno opodatkować dostawę opakowań i koszty transportu według stawki podstawowej, tj. 23%.

Punktem wyjścia do oceny przedmiotowego problemu są przepisy wprowadzające obniżoną stawkę podatku VAT. W ustawie o podatku od towarów i usług należy wskazać art. 41 ust. 2. Przepis ten stanowi, iż dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%.

Zastrzec w tym miejscu należy, iż w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2013 r. stawka ta została podniesiona do poziomu 8%.

Polecamy: Gdzie opodatkowana jest VAT usługa magazynowania towaru dla zagranicznego klienta?

Polecamy: Jaka stawka VAT na usługi gastronomiczne i cateringowe?

Nie tylko załącznik nr 3 zawiera katalog towarów i usług podlegających preferencyjnej stawce. Również przepisy wykonawcze do ustawy o VAT wprowadziły regulacje co do obniżonej stawki VAT (te zresztą będą miały znaczenie dla omawianej problematyki). § 7 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług stanowi, iż stawkę podstawową obniża się do wysokości 8 % między innymi dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do tego rozporządzenia.

Pod pozycją 7 załącznika wymieniono:

Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

1. napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

2. napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

3. kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

4. napojów bezalkoholowych gazowanych,

5. wód mineralnych,

6. innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy.

Polecamy: Usługa gastronomiczna, czy sprzedaż towarów – jaka stawka VAT przy sprzedaży lodów?

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Radcy Prawnego Ryszard Stolarz

Ekspert w dziedzinie prawa handlowego i spółdzielczego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK