| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Porady prawne > Jak ewidencjonować zaliczki

Jak ewidencjonować zaliczki

Otrzymaliśmy od klienta, poprzez przelew bankowy, zadatek na poczet usługi (wesele). Impreza będzie miała miejsce w lipcu 2005 r.

Od 1 maja 2004 r. każda zaliczka podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług bez względu na jej wysokość. Zgodnie z art. 19 ust. 11 wymienionej ustawy, jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą jej otrzymania w tej części. Zatem obowiązek podatkowy w podatku od towarów i usług powstaje z chwilą otrzymania zaliczki na imprezę. Tym samym, jeżeli podatnik nie korzysta ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania usług za pomocą kas rejestrujących, usługa ta (zaliczka) powinna być również zaewidencjonowana w kasie i rozliczona w miesiącu otrzymania zaliczki.
Usługi gastronomiczne podlegają opodatkowaniu stawką 7% VAT (do 31 grudnia 2007 r.), z wyjątkiem niektórych towarów, które są opodatkowane stawką 22%. Opodatkowaniu stawką 22% podlega:
• sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
• sprzedaż kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaż w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Powoduje to obowiązek wyodrębnienia części wartości usługi, która polega na dostawie wymienionych napojów, i opodatkowania jej stawką 22%. Pozostała wartość usługi gastronomicznej będzie podlegała opodatkowaniu stawką 7%.
Usługi hoteli podlegają opodatkowaniu stawką obniżoną 7%. Również w przypadku usług hotelowych obowiązek rozliczenia podatku należnego pozostaje taki sam. Obowiązek rozliczenia VAT należnego powstaje w związku z otrzymaniem każdej zaliczki.
• § 2 pkt 3, poz. 42 załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów z 23 grudnia 2004 r. w sprawie kas rejestrujących – Dz.U. Nr 273, poz. 2706
• art. 41 ust. 2, poz. 139 załącznika nr 3 do ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług – Dz.U. Nr 54, poz. 535; ost.zm. Dz.U. z 2005 r. Nr 90, poz. 756
Marta Sulich
pracownik aparatu skarbowego, specjalista w zakresie podatku VAT


reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Grzegorz Musolf

ekspert z zakresu podatków i ceł

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »