| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Porady prawne > Kiedy prowadzimy uproszczoną ewidencję kosztów

Kiedy prowadzimy uproszczoną ewidencję kosztów

Nasza firma kupuje drewniane figurki, które po przemalowaniu sprzedajemy do małych sklepów z pamiątkami. Jak mamy prowadzić ewidencję kosztów tej działalności? Czy koszty te należy koniecznie ująć na kontach zespołu 4 i zespołu 5, czy wystarczy, jeżeli prowadzimy ewidencję tylko według kosztów rodzajowych?

RADA
Prowadzenie ewidencji tylko na kontach zespołu 4 jest najmniej pracochłonne i odpowiednie dla jednostek, które zajmują się dość jednorodną działalnością, natomiast wariant rozwinięty jest stosowany głównie w dużych przedsiębiorstwach produkcyjnych. Wyboru zasad ewidencji kosztów i ich rozliczania dokonuje kierownik jednostki umieszczając odpowiedni zapis w dokumentacji przyjętych zasad rachunkowości.

UZASADNIENIE
W przypadku ewidencji kosztów według ich rodzaju na kontach zespołu 4 ujmuje się rzeczywiste koszty proste, poniesione w danym okresie sprawozdawczym na podstawową działalność operacyjną jednostki.
Konta zespołu 4 służą do:
• ewidencji kosztów prostych związanych z podstawową działalnością operacyjną jednostki,
• grupowania i rozliczenia kosztów prostych według rodzajów.
Przy ustalaniu liczb i treści kont zespołu 4 najważniejsze jest, aby konta te dały możliwość ujęcia wszystkich zdarzeń gospodarczych, które powodują powstanie kosztów.
W odpowiedzi na pytanie należałoby stwierdzić, że w przypadku małych zakładów prowadzących drobne „przetwórstwo”, rozwinięta ewidencja kosztów nie wnosi żadnych dodatkowych informacji. Dlatego w takich przedsiębiorstwach nie ma potrzeby prowadzenia ewidencji w układzie kalkulacyjnym.

Wioletta Chaczykowska
księgowa, licenjat MF


reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Magdalena Sikora

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »