| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Warto wiedzieć > Kiedy można odliczyć VAT od zakupu usług hotelowych i gastronomicznych

Kiedy można odliczyć VAT od zakupu usług hotelowych i gastronomicznych

Podatnicy nie mogą, co do zasady, odliczać podatku naliczonego przy nabywaniu usług noclegowych i gastronomicznych.

Można odliczać podatek naliczony przy zakupie usług cateringowych klasyfikowanych jako usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych.

Koszty reprezentacji a VAT

Pamiętać jednak należy, że od 1 stycznia 2007 r. koszty reprezentacji nie stanowią kosztów uzyskania przychodów (art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych). Powoduje to, że w zakresie, w jakim usługi cateringowe nabywane przez podatników są wykorzystywane dla celów reprezentacji, nie mogą oni odliczać podatku naliczonego przy ich nabywaniu (ze względu na wyłączenie prawa do odliczenia, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od towarów i usług).
Zauważyć jednak należy, że nie są wydatkami na reprezentację wydatki na organizację imprez dla pracowników podatnika (np. imprez integracyjnych). W konsekwencji nie jest wykluczone odliczanie podatku naliczonego przy zakupie usług cateringowych dotyczących takich imprez. Wydatki takie są kosztami uzyskania przychodów pracodawcy, co potwierdziło Ministerstwo Finansów w piśmie z 2 stycznia 2006 r. nr PB3/GN-8213-298/05/1680. Trzeba przy tym pamiętać, że część organów podatkowych nie zgadza się ze stanowiskiem, że koszty imprez integracyjnych dla pracowników są kosztami uzyskania przychodów pracodawców (przykładowo postanowienie Naczelnika I Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie z 13 lutego 2006 r. nr 1471/dpd2/423/150/05/MB/2), a w konsekwencji odliczanie podatku naliczonego od zakupów dotyczących takich imprez (w tym zakupu usług cateringowych) wiąże się z pewnym ryzykiem, chyba że opodatkujemy nieodpłatne świadczenie usług.
Wąskie rozumienie pojęcia usług gastronomicznych dla celów stosowania wyłączenia prawa do odliczenia podatku naliczonego przy nabywaniu usług gastronomicznych pozwala również na odliczanie podatku naliczonego przy nabywaniu posiłków regeneracyjnych (profilaktycznych) dla pracowników.
Jak czytamy w piśmie Naczelnika Podkarpackiego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie z 13 stycznia 2005 r. nr PUS.II/443/1/2005: „Podatnik co do zasady nie ma prawa do odliczenia podatku naliczonego w przypadku nabycia usług gastronomicznych. Ustawodawca nie podaje jednak w tym wypadku odpowiedniego symbolu PKWiU, dlatego też posłużenie się identyczną terminologią, jaką stosuje Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (...) określająca grupowanie 55.3 jako usługi gastronomiczne, pozwala zdaniem tut. organu wnioskować, że ograniczenie prawa do odliczenia podatku naliczonego dotyczy tylko i wyłącznie usług gastronomicznych. W związku z tym, o ile zakup przez podatnika posiłków profilaktycznych będzie usługą mieszczącą się w zakresie usług stołówkowych (symbol PKWiU - 55.5), będzie miał on prawo do odliczenia podatku naliczonego zawartego w cenie ich zakupu (art. 86 ust. 1 ustawy)”. Podobnie stwierdził Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w postanowieniu z 22 czerwca 2005 r. nr PPB1-443/382/2005.
reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Stowarzyszenie Agencji Zatrudnienia

branżowa organizacja pracodawców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »