| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Warto wiedzieć > Kiedy można odliczyć VAT od zakupu usług hotelowych i gastronomicznych

Kiedy można odliczyć VAT od zakupu usług hotelowych i gastronomicznych

Podatnicy nie mogą, co do zasady, odliczać podatku naliczonego przy nabywaniu usług noclegowych i gastronomicznych.


Wynika to z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług. W konsekwencji, przykładowo, podatnicy udający się czy wysyłający pracowników w delegację nie mogą odliczać podatku naliczonego przy nabywaniu usług noclegowych i gastronomicznych w trakcie tej delegacji (co oznacza, że wydatki związane z nabywaniem tych usług stanowią koszty uzyskania przychodu tych podatników w kwotach brutto).
Wyłączenie to dotyczy nabywanych przez podatników usług noclegowych i gastronomicznych. Przepisy ustawy nie definiują tych pojęć, w konsekwencji więc pojawiają się w tym względzie wątpliwości.

Usługi hotelowe

Jeśli chodzi o pojęcie usług noclegowych, należy uznać, że pojęcie to obejmuje zarówno usługi hoteli (PKWiU 55.1), jak i usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania (PKWiU 55.2). Nie stanowią natomiast usług noclegowych usługi długotrwałego najmu lokali czy budynków mieszkalnych (PKWiU 70.2). W konsekwencji, o ile nie jest możliwe odliczenie podatku naliczonego za nocleg (np. za nocleg pracowników), nie ma przeszkód, aby odliczać podatek naliczony z faktur za najem lokali czy budynków. 

Przykład

Spółka świadczy usługi szkoleniowe. Ma swoje odziały w kilku miastach w Polsce. We wszystkich miastach wynajmuje mieszkania bądź domy dla swoich pracowników - instruktorów, którzy przyjeżdżają z innych miast. W takiej sytuacji nie ma przeszkód, aby odliczać podatek naliczony z faktur za najem lokali czy budynków, w których to lokalach nocują pracownicy w trakcie podróży służbowych.

Usługi gastronomiczne

Inaczej jest w przypadku usług gastronomicznych. Przyjmuje się, że usługami tymi są tylko usługi gastronomiczne sensu stricte, tj. usługi klasyfikowane na gruncie PKWiU w grupowaniu o symbolu 55.3. W konsekwencji nie są usługami gastronomicznymi, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, usługi związane z podawaniem napojów (PKWiU 55.4) oraz usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.5).
Powoduje to, że podatnicy mogą, co do zasady, odliczać podatek naliczony przy zakupie usług cateringowych (klasyfikowanych jako usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych). Potwierdzają to organy podatkowe w udzielanych przez siebie wyjaśnieniach.
Tytułem przykładu można wskazać na postanowienie Naczelnika I Śląskiego Urzędu Skarbowego w Sosnowcu z 14 listopada 2005 r. nr PSUS/PPOI-443/326/05/MS, w którym czytamy, że: „Przepis art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy ma zastosowanie wyłącznie do usług gastronomicznych zgrupowanych w klasie o symbolu PKWiU 55.30. Dlatego Spółka zachowuje pełne prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego związanego z nabyciem usług cateringowych, o ile tylko wydatki na ten cel mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów (art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy) i są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych (art. 86 ust. 1 ustawy)”. 

WAŻNE!
reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Wydawnictwo Septem

Septem (literatura poradnikowa) - To literatura poradnikowa dla wszystkich - począwszy od pasjonatów odczuwających nieustanny głód wiedzy po wszystkich poszukujących w książce dobrej rady i interesującej rozrywki.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »