Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > 12 kandydatów na stanowisko prezesa ZUS

12 kandydatów na stanowisko prezesa ZUS

W środę 23 września rozpocznie się postępowanie kwalifikacyjne, które wyłoni nowego prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Dokumenty aplikacyjne nadesłało łącznie 19 osób, 12 z nich będzie walczyło o fotel.

Od kandydatów wymagano przede wszystkim: wyższego wykształcenia związanego merytorycznie z działalnością ZUS, 6-letniego stażu pracy (w tym 3 lata na stanowisku kierowniczym), a także wiedzy z zakresu spraw dotyczących systemu ubezpieczeń oraz zarządzania.

Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, w którego budynku odbędzie się postępowanie kwalifikacyjne. Oceny aplikantów dokona komisja złożona z członków Rady Nadzorczej ZUS i pracowników ministerstwa. Podstawą do rozstrzygnięcia konkursu będą wyniki testu kwalifikacyjnego, testu kompetencji kierowniczych oraz rozmowy.

Do czasu objęcia posady przez nowo wybranego, obowiązki prezesa ZUS pełnić będzie Elżbieta Łopacińska, która jednak nie startuje w pojedynku o fotel szefa Zakładu. Osoba wyłoniona spośród kandydującej 12-stki, zostanie oficjalnie powołana na stanowisko przez premiera, po uprzednim przedłożeniu wniosku przez ministra pracy i polityki społecznej.

Zmiana na stanowisku prezesa ZUS jest konsekwencją oskarżenia o łapownictwo pełniącego tę funkcję do niedawna Sylwestra R. Sprawę rozpoznaje Sąd Okręgowy w Szczecinie.

samorzad.infor.pl

Skrivanek Tłumaczenia i szkolenia językowe

Skrivanek jest agencją translatorską, która oferuje kompleksowe rozwiązania z zakresu tłumaczeń i szkoleń językowych.