| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Francja: Skutki obniżenia podatku VAT za usługi gastronomiczne

Francja: Skutki obniżenia podatku VAT za usługi gastronomiczne

Władze francuskie ujawniły dane dotyczące skutków wprowadzenia obniżonej stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne. Ich wprowadzenie stanowiło spełnienie wyborczych obietnic składanych przemysłowi restauracyjnemu we Francji.

Zagadnienie obniżenia stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne stanowiło przez wiele lat jeden z punktów programu wyborczych francuskich partii. Ostatecznie wprowadzenie stosownych postanowień do wspólnotowych przepisów podatku VAT umożliwiło obniżenie stawki podatku VAT na te usługi we Francji.

Obniżenie stawki podatku na usługi gastronomiczne z 19,6% do 5,5% miało efektywnie wpłynąć na obniżenie cen tego typu usług oraz przyczynić się do wzrostu zatrudnienia w sektorze restauracyjnym. Dane zebrane przez francuski rząd wskazują, że efekt ten nie został osiągnięty. Ceny we francuskich restauracjach, barach i kawiarniach spadły zaledwie o 1,46%, a niska stawka podatku nie znalazła przełożenia we wzroście zatrudnienia. Zauważalnym efektem wprowadzenia obniżonej stawki jest natomiast zmniejszenie się wpływów podatkowych z tego tytułu o 2,4 mln EUR.

Przedstawiciele sektora restauracyjnego wskazują, iż obniżenie stawki podatku VAT w czasie kryzysu gospodarczego mogło nie znaleźć przełożenia na wzrost zatrudnienia, niemniej z pewnością przyczyniło się do ograniczenia skali bankructw francuskich przedsiębiorstw w sektorze restauracyjnym.

Katarzyna Szymańska

Asystent doradcy podatkowego, Taxways Sp. z o.o.

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Anna Leszczyńska

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »