| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Przepisy przejściowy na podwyżkę VAT dla prasy specjalistycznej

Przepisy przejściowy na podwyżkę VAT dla prasy specjalistycznej

Ministerstwo Finansów przygotowuje rozporządzenie, które wprowadzi okres przejściowy na podwyżkę VAT dla rozliczeń prasy specjalistycznej i książki. Dla prasy specjalistycznej przewiduje się okres przejściowy do 28 lutego 2011 r., dla książek i broszur do 30 kwietnia 2011 r.

Przypomnijmy, że z dniem 1 stycznia 2011 r. dla książek i czasopism specjalistycznych będzie mieć zastosowanie najniższa, dopuszczalna przez Unię Europejską, stawka VAT w wysokości 5 proc.

Zgodnie z zapowiedziami resortu finansów w projekcie rozporządzenia w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług znajdą się przepisy przejściowe dotyczące utrzymania:

- do dnia 30 kwietnia 2011 r. stawki 0 proc. dla dostaw książek drukowanych i broszur (PKWiU ex 58.11.1)

oraz

- do dnia 28 lutego 2011 r. stawki 0 proc. dla dostawy czasopism specjalistycznych.

Warunkiem stosowania zerowej stawki w okresach przejściowych byłoby posiadanie dokumentacji potwierdzającej, że książki zostały przekazane do dystrybucji przed 1 stycznia 2011 r., a w przypadku czasopism specjalistycznych dokumentacji potwierdzającej rozpoczęcie wydawanie danego numeru do dystrybucji przed 1 stycznia 2011 r.

Ma to za zadanie zminimalizować skutki przejściowe związane z wprowadzeniem 5-proc. stawki VAT do 1 stycznia 2011 r.

Adam Kuchta

www.ksiegowosc.infor.pl

Polecamy artykuły

Kancelaria Brokerska CDS

CDS działa jako kancelaria doradcza, której misją jest ochrona interesów przewoźników i spedytorów poprzez świadczenie usług w zakresie obsługi ubezpieczeń transportowych (OC przewoźnika, OC spedytora i Cargo) oraz pozasądowej i sądowej obsługi roszczeń i szkód powstałych w transporcie. Świadczymy również usługi związane z zarządzaniem ryzykiem transportowym, a także przeprowadzamy audyty i szkolenia z zakresu prawa przewozowego.