Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Doradcy podatkowi mają więcej czasu na złożenie oświadczenia

Doradcy podatkowi mają więcej czasu na złożenie oświadczenia

Decyzją Krajowej Izby Doradców Podatkowych wydłużony został termin na złożenie przez doradcę podatkowego oświadczenia o zawarciu umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC. Doradcy muszą je złożyć do 25 maja.

Doradcy podatkowi zobowiązani są w związku z wykonywaniem zawodu do składania do Krajowa Izba Doradców Podatkowych (KIDP) w terminie do końca lutego każdego roku, pisemnego oświadczenia o zawarciu umowy obowiązkowego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone przy wykonywaniu czynności doradztwa podatkowego. Termin ten w tym roku został wydłużony do 25 maja.

W oświadczeniu o zawarciu umowy ubezpieczenia doradcy podają firmę ubezpieczyciela i numer umowy (lub polisy, jeśli jest inny niż numer umowy).

Jak zaznacza KIDP, obowiązek złożenia oświadczenia spoczywa także na doradcach podatkowych zatrudnionych w podmiotach uprawnionych do wykonywania czynności doradztwa podatkowego, w których - z uwagi na zatrudnienie - zostali objęci ubezpieczeniem zawodowym.

Obowiązek ten nie obejmuje natomiast doradców, którzy zawarli umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC za na podstawie umowy generalnej.

Niezłożenie oświadczenia stanowi naruszenie statutu KIDP i skutkuje wszczęciem postępowania dyscyplinarnego na podstawie przepisów ustawy o doradztwie podatkowym.

Tomasz Nazim

Interim manager, ekonomista, bankowiec, finansista, księgowy