| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Podwyżka VAT na gotowe posiłki?

Podwyżka VAT na gotowe posiłki?

Obniżka VAT z 7 proc. na 5 proc. na gotowe posiłki i dania spowodowała w 2011 r. ubytek ok. 11 mln zł w budżecie państwa - poinformował wiceminister finansów Maciej Grabowski w odpowiedzi na poselską interpelację. MF nie planuje teraz zmiany stawki VAT na te towary.


Od 2011 r. gotowe posiłki i dania są objęte stawką 5 proc. VAT. Wcześniej były opodatkowane stawką 7-proc.

Na preferencyjne opodatkowanie gotowych posiłków i dań zwrócił uwagę poseł Przemysław Wipler (PiS) w interpelacji nr 2791. Przypomniał, że stawką 5 proc. VAT miały być objęte tylko podstawowe produkty żywnościowe, takie jak: chleb, nabiał, przetwory mięsne, soki oraz produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron). "Najniższa stawka VAT została zatem przewidziana dla podstawowych produktów spożywczych - wyłącznie żywności nieprzetworzonej, minimalnie przetworzonej lub niskoprzetworzonej" - przypomniał poseł przywołując Wieloletni Plan Finansowy Państwa 2011-2014, który jest załącznikiem do uchwały nr 36 Rady Ministrów z 5 kwietnia 2011 r.

Zdaniem Wiplera nie ma żadnego powodu, by gotowe posiłki i dania miałyby być faworyzowane dzięki korzystnemu opodatkowaniu VAT. "Są żywnością silnie przetworzoną, często wyjałowioną z wartości odżywczych w procesach sterylizacyjnych, ze znaczną ilością konserwantów, utrwalaczy, sztucznych barwników, emulgatorów i wszelkich innych nienaturalnych dodatków, pozwalających im przetrwać na półce sklepowej kolejne tygodnie w temperaturze pokojowej" - wymieniał poseł w interpelacji do ministra finansów.

Poseł spytał ministra finansów m.in. o skutki finansowe dla budżetu państwa w wyniku wprowadzenia obniżonej stawki VAT na gotowe posiłki i dania.

W odpowiedzi z 26 kwietnia 2012 r. Grabowski przypomniał, że z Wieloletniego Planu Finansowego Państwa na lata 2010-2013 wynika, że od 2011 r. stawką w wysokości 5 proc. powinny być objęte zarówno podlegające opodatkowaniu do końca 2010 r. stawką podatku w wysokości 3 proc. nieprzetworzone produkty spożywcze, jak i opodatkowane 7-procentową stawką podatku podstawowe produkty żywnościowe.

reklama

Źródło:

PAP

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Tooba.pl

Projekty domów gotowych i garaży

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »