| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Podwyżka VAT na gotowe posiłki?

Podwyżka VAT na gotowe posiłki?

Obniżka VAT z 7 proc. na 5 proc. na gotowe posiłki i dania spowodowała w 2011 r. ubytek ok. 11 mln zł w budżecie państwa - poinformował wiceminister finansów Maciej Grabowski w odpowiedzi na poselską interpelację. MF nie planuje teraz zmiany stawki VAT na te towary.


Od 2011 r. gotowe posiłki i dania są objęte stawką 5 proc. VAT. Wcześniej były opodatkowane stawką 7-proc.

Na preferencyjne opodatkowanie gotowych posiłków i dań zwrócił uwagę poseł Przemysław Wipler (PiS) w interpelacji nr 2791. Przypomniał, że stawką 5 proc. VAT miały być objęte tylko podstawowe produkty żywnościowe, takie jak: chleb, nabiał, przetwory mięsne, soki oraz produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron). "Najniższa stawka VAT została zatem przewidziana dla podstawowych produktów spożywczych - wyłącznie żywności nieprzetworzonej, minimalnie przetworzonej lub niskoprzetworzonej" - przypomniał poseł przywołując Wieloletni Plan Finansowy Państwa 2011-2014, który jest załącznikiem do uchwały nr 36 Rady Ministrów z 5 kwietnia 2011 r.

Zdaniem Wiplera nie ma żadnego powodu, by gotowe posiłki i dania miałyby być faworyzowane dzięki korzystnemu opodatkowaniu VAT. "Są żywnością silnie przetworzoną, często wyjałowioną z wartości odżywczych w procesach sterylizacyjnych, ze znaczną ilością konserwantów, utrwalaczy, sztucznych barwników, emulgatorów i wszelkich innych nienaturalnych dodatków, pozwalających im przetrwać na półce sklepowej kolejne tygodnie w temperaturze pokojowej" - wymieniał poseł w interpelacji do ministra finansów.

Poseł spytał ministra finansów m.in. o skutki finansowe dla budżetu państwa w wyniku wprowadzenia obniżonej stawki VAT na gotowe posiłki i dania.

W odpowiedzi z 26 kwietnia 2012 r. Grabowski przypomniał, że z Wieloletniego Planu Finansowego Państwa na lata 2010-2013 wynika, że od 2011 r. stawką w wysokości 5 proc. powinny być objęte zarówno podlegające opodatkowaniu do końca 2010 r. stawką podatku w wysokości 3 proc. nieprzetworzone produkty spożywcze, jak i opodatkowane 7-procentową stawką podatku podstawowe produkty żywnościowe.

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Treco Inspiracja do sukcesu

Portal dla szkoleniowców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »