| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Od 1 marca wzrastają stawki diet za podróże służbowe

Od 1 marca wzrastają stawki diet za podróże służbowe

Od 1 marca 2013 r. rosną – niezmieniane już od 6 lat - stawki diet na podróże służbowe. Wyższe diety przekładają się na niższe zobowiązania podatkowe przedsiębiorców. Są także korzystniejsze podatkowo dla pracowników.

Godzina z VAT 2013. Słuchaj codziennie o godz. 12.00 w Radio INFOR.PL

Zobacz stawki: Podróże służbowe w kraju

Zobacz wskaźnik: Podróże służbowe poza granicami kraju

Od marca 2013 r. wzrastają stawki diet za podróże służbowe. W przypadku podróży krajowych stawka rośnie o 30,4%: z 23 zł do 30 zł za dobę.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej


Wysokość diety w przypadku podróży krajowych nieprzekraczających doby

Podróż do 8 godzin

Podróż od 8 do 12 godzin (50% diety)

Podróż powyżej 12 godzin

Do końca lutego 2013 r.

dieta nie przysługuje

11,50 zł

23 zł

Od 1 marca 2013 r.

dieta nie przysługuje

15 zł

30 zł

Wysokość diety w przypadku podróży krajowych trwających dłużej niż dobę

Każda pełna doba

Niepełna, ale rozpoczęta doba do 8 godzin (50% diety)

Niepełna, ale rozpoczęta doba ponad 8 godzin (100% diety)

Do końca lutego 2013 r.

23 zł

11,5 zł

23 zł

Od 1 marca 2013 r.

30 zł

15 zł

30 zł

Oznacza to, że na przykład w przypadku trzydniowej podróży służbowej pracownik otrzyma po zmianach 90 zł diety zamiast obecnych 69 złotych. Należy jednak pamiętać, że dieta nie będzie przysługiwała, jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie. W tej kwestii nic się nie zmieniło, ale od marca będzie obowiązywał przepis, którego do tej pory nie było - w przypadku, gdy pracownikowi w krajowej podróży służbowej zapewniono bezpłatne posiłki tylko częściowo (na przykład jeden lub dwa bezpłatne posiłki), nie straci prawa do całej diety, jak to ma miejsce obecnie, tylko do określonej jej części. W rozporządzeniu o dietach przyjęto, że śniadanie stanowi 25% diety, obiad 50%, natomiast kolacja 25%. W efekcie, jeśli pracownikowi zapewniono na przykład w pakiecie z noclegiem bezpłatne śniadanie, wysokość diety zmniejszy się o 7,5 zł za dobę.

Zwiększenie diet przekłada się również na kwotowe zwiększenie ryczałtów za noclegi i przejazdy środkami komunikacji miejscowej, które procentowo stanowią 150% w przypadku noclegów i 20% za przejazdy.

Kwoty ryczałtów na noclegi i dojazdy

Ryczałt za nocleg (150% diety)

Ryczałt za dojazdy środkami komunikacji miejscowej (20% diety)

Do końca lutego 2013 r.

34,50 zł

4,60 zł

Od 1 marca 2013 r.

45 zł

6 zł

W rozporządzeniu o dietach określono także limit noclegowy - zwrot kosztów udokumentowanego rachunkiem noclegu będzie następował do 20-krotności stawki diety za jedną dobę (do 600 zł). Przepisy pozostawiają jednak furtkę - w uzasadnionych przypadkach zwrot kosztów noclegu będzie możliwy w wysokości przekraczającej przyznany limit (np. w przypadku braku miejsc hotelowych o średnim standardzie). Jeśli zaś pracownik nie przedłoży rachunku za nocleg, a jednocześnie nie ma zapewnionego bezpłatnego nocowania, obowiązywać go będzie wspomniany wyżej ryczałt noclegowy w wysokości 150% diety.

W przepisach wymieniono także inne udokumentowane wydatki, których zwrot będzie możliwy, jeśli ich poniesienie było ściśle związane z podróżą służbową. Należą do nich m.in. opłaty za bagaż, opłaty za przejazdy płatnymi autostradami czy postój w strefie płatnego parkowania.

Kodeks pracy 2013 z komentarzem

Co warto wiedzieć o rozliczaniu zagranicznych podróży służbowych

Jak rozliczyć się z przejechanych kilometrów?


Limity generalnie dla budżetówki, ale nie tylko


Przepisy wchodzącego w życie od marca rozporządzenia dotyczą pracowników sfery budżetowej (państwowej i samorządowej) i żołnierzy - firmy spoza sfery budżetowej mogą ustalać wysokości diet dowolne, nie mogą one jednak być niższe niż te, które zostały określone dla pracowników sfery budżetowej. Jeśli prywatny pracodawca nie określił stawek diet (w układzie zbiorowym pracy, regulaminie wynagradzania lub umowie o pracę), pracownikowi przysługuje dieta w kwocie nie niższej jak w rozporządzeniu dla sfery budżetowej.

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Napolski

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »