| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Uproszczone sprawozdania finansowe - zmiany w ustawie o rachunkowości 2015

Uproszczone sprawozdania finansowe - zmiany w ustawie o rachunkowości 2015

Komisja Finansów Publicznych bez poprawek przyjęła nowelizację ustawy o rachunkowości w sprawie jednostek mikro. Zmiana zakłada, że od 2015 roku jednostki te będą mogły sporządzać sprawozdania finansowe w formie uproszczonej. Organy UE planują także kolejne zmiany w sprawozdawczości, tym razem wobec dużych przedsiębiorstw.

Uproszczone sprawozdanie

Uproszczone sprawozdanie finansowe zawiera jedynie uproszczone informacje, a decyzja o jego złożeniu jest dobrowolna. Złożenie sprawozdania w tej formie zwalniać będzie ze składania informacji dodatkowej i sprawozdania z działalności. Dane te jednak mogą być wyegzekwowane w informacji uzupełniającej. Minusem nowelizacji jest wykluczenie możliwości skorzystania przez przedsiębiorcę, który zdecyduje się na uproszczoną formę sprawozdania z wartości godziwej oraz skorygowanej ceny nabycia.

Od 2016 r. księgi podatkowe i dowody księgowe w standardzie XML

Duży przedsiębiorca i różnorodność

Mimo, iż droga legislacyjna nie ma jeszcze swojego finału, to na plenum instytucji europejskich planuje się dokonanie kolejnych zmian, które spowodują konieczność wprowadzenia kolejnej noweli do ustawy o rachunkowości.  Chodzi mianowicie o dyrektywę w sprawie raportowania informacji niefinansowych przez niektóre duże przedsiębiorstwa (etap legislacyjny- wymagana zgoda Rady). Dyrektywa dotyczy obowiązkowego raportowania informacji niefinansowych związanych ze społeczną odpowiedzialnością biznesu przez jednostki zatrudniające powyżej 500 pracowników (planowana forma to sprawozdanie albo odrębny raport). Jednocześnie duże przedsiębiorstwa notowane na giełdzie będą zobowiązane do ujawniania obowiązujących wewnętrznie zasad polityki różnorodności w zakresie składu organów spółki (w razie braku jej wdrożenia firma będzie musiała składać wyjaśnienia). Z formalnego punktu widzenia dyrektywy de facto jeszcze nie ma, jednak eksperci spodziewają się, iż Polska będzie zobligowana do jej wdrożenia najwcześniej do lipca 2015 roku.

Polecamy artykuły

Piotr Cypel

absolwent pedagogiki (specjalizacja doradztwo zawodowe z coachingiem) oraz studiów podyplomowych z zarządzania personelem. Od 2011 roku aktywnie zajmuje się̨ coachingiem, który jest jego pasją. Ukończył Practitioner Coach Diploma, szkolenie certyfikowane przez Noble Manhattan Coaching, International Institute of Coaching and Mentoring oraz Institute of Leadership and Management. Dodatkowo ukończył Coaching Clinic® Licensing Program, szkolenie licencjonowane przez CoachU oraz International Coach Federation, tym samym stając się̨ licencjonowanym trenerem Coaching Clinic®, najbardziej kompleksowego na polskim rynku szkolenia rozwijającego umiejętności coachingowe menedżerów. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Coachingu i Rozwoju oraz Stowarzyszenia Doradców Szkolnych i Zawodowych Rzeczypospolitej Polskiej. Autor artykułów o tematyce coachingowej dla: czasopisma Personel i Zarządzanie oraz tekstów portali prnews.pl, hrnews.pl, architekcikariery.pl, a także autor komentarzy do czterech dylematów etycznych coacha w książce „Profesjonalny coaching zasady i dylematy etyczne w pracy coacha”. Jest również̇ jednym ze współautorów książki „Zastosowanie coachingu w polityce społecznej”. W 2015 r. przeprowadził pierwsze w Polsce badania naukowe nad skutecznością̨ e-coachingu w rozwoju osobistym ludzi.

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE