| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Konkursy na stanowiska zostaną zlikwidowane

Konkursy na stanowiska zostaną zlikwidowane

Postępowanie kwalifikacyjne do skarbowego zasobu kadrowego będą przechodzili dyrektorzy i wicedyrektorzy izb skarbowych oraz naczelnicy urzędów skarbowych.

ZMIANA PRAWA

Senacka Komisja Gospodarki Narodowej rozpatrzyła wczoraj nowelizację ustawy o urzędach i izbach skarbowych, która określa nowe zasady obsadzania stanowisk dyrektora i wicedyrektora izby skarbowej oraz naczelnika urzędu skarbowego. Nowelizacja zakłada zniesienie trybu wyłaniania kandydatów w drodze konkursów. Utworzony zostanie skarbowy zasób kadrowy (SZK), z którego minister finansów będzie powoływał kandydatów na wymienione stanowiska.

- Wprowadzamy jednolite kryteria kwalifikacji do skarbowego zasobu kadrowego i jednocześnie pełną swobodę ministra finansów w dobieraniu dyrektorów i naczelników - mówił w trakcie posiedzenia komisji Marian Banaś, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów. Dodał, że obecnie konkursy są kosztowne, a ich wadą jest brak jednolitych kryteriów wyboru kandydatów.

Nowelizacja zakłada, że stanowisko dyrektora izby skarbowej lub naczelnika urzędu skarbowego będzie można zajmować maksymalnie pięć lat w tej samej izbie lub urzędzie, chyba że minister finansów przedłuży ten termin (jednak nie dłużej niż o kolejne pięć lat).

Senatorowie przyjęli poprawkę do ustawy, zgodnie z którą osoby niebędące urzędnikami służby cywilnej, którym powierzono pełnienie obowiązków dyrektora (wicedyrektora) lub naczelnika, będą musiały przejść postępowanie kwalifikacyjne do SZK w ciągu dwóch lat od dnia przeprowadzenia pierwszego postępowania. Wymóg ten w brzmieniu przyjętym przez Sejm dotyczył jedynie osób zajmujących te stanowiska w dniu wejścia w życie nowelizacji.

Senatorowie rozpatrzyli także ustawę o likwidacji wojewódzkich kolegiów skarbowych (WKS). Resort finansów podjął decyzję o zniesieniu WKS ze względu na duże sformalizowanie ich działań i małą skuteczność.

MAGDALENA MAJKOWSKA

magdalena.majkowska@infor.pl

Polecamy artykuły

Kancelaria Radców Prawnych "Bochnacki, Bojanowski, Hipsz"