| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Użycie przypraw do potrawy nie pozbawi baru mlecznego dotacji - projekt MF

Użycie przypraw do potrawy nie pozbawi baru mlecznego dotacji - projekt MF

Do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw bary mleczne będą mogły wykorzystać ponad dziewięćdziesiąt surowców, w tym m.in. imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon - takie rozwiązanie przewiduje projekt rozporządzenia Ministerstwa Finansów w tej sprawie, które ma wejść w życie od 1 kwietnia br.

Zmiana to odpowiedź na petycję właścicieli barów mlecznych.

Zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogą otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów Mateusza Szczurka z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie ma przypraw.

Nieprawidłowości w rozliczaniu dotacji przez bary mleczne

Resort finansów opracował nowe przepisy. "Efektem wejścia w życie nowego rozporządzenia będzie wyeliminowanie wątpliwości, które pojawiły się w trakcie stosowana poprzednich zapisów rozporządzenia" - powiedziała PAP rzeczniczka prasowa Ministerstwa Finansów Wiesława Dróżdż. "Projekt powstał we współpracy z przedstawicielami przedsiębiorców prowadzących bary mleczne, którzy zgłaszali uwagi i wnioski dotyczące zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych" - dodała.

Zaznaczyła, że w nowym rozporządzeniu m.in. rozszerzono obowiązujący wykaz surowców do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, uproszczono procedury ubiegania się o dotacje oraz sposób naliczania narzutu.

Projekt rozporządzenia ministra finansów w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych trafił do uzgodnień międzyresortowych - został opublikowany na stronie Rządowego Centrum Legislacji. Rozporządzenie to ma określić stawkę dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zasady udzielania i rozliczenia dotacji oraz wykaz surowców, z których mogą być wytworzone dotowane posiłki. Lista ta liczy 94 pozycji, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia.

Dotacje dla barów mlecznych na nowych zasadach

Zgodnie z określonymi w projekcie wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.

Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia, a resorty mają czas na przesłanie uwag do 24 marca. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że krótki termin na zgłaszanie uwag wynika z konieczności szybkiego wejścia w życie rozporządzenia ze względu na "ważny interes społeczny".

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Rödl & Partner

Doradztwo podatkowe, prawne, biznesowe, audyt, księgowość

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »