| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > IFK poleca: Nowe zasady uwidaczniania ceny od 2016 roku

IFK poleca: Nowe zasady uwidaczniania ceny od 2016 roku

Od 1 stycznia 2016 r. handlowcy w szerszym niż dotychczas zakresie nie muszą metkować swoich towarów. Nie ma także wymogu uwidaczniania cen jednostkowych, m.in. na produktach leczniczych. Uproszczono zasady informowania konsumentów o cenach towarów i usług.

Nowe rozporządzenie przewiduje, że cenę należy uwidocznić w miejscu ogólnodostępnym i dobrze widocznym dla konsumentów, na danym towarze, bezpośrednio przy towarze lub w bliskości towaru, którego dotyczy (§ 3 rozporządzenia). Dotychczas obowiązujące rozporządzenie z 2002 r. nakazywało, by bezpośrednio przy towarze znajdowała się wywieszka z ceną, a towary przeznaczone do sprzedaży były opatrywane łatwą do usunięcia metką z ceną. Odstępstwa od tego wymogu dotyczyły tylko wąskiej, wyraźnie określonej w starym rozporządzeniu grupy wyrobów.

Ponieważ obecnie nie ma takiego wymogu, przedsiębiorca może uwidocznić cenę w inny sposób niż umieszczenie na towarze metki. W praktyce nie ma zatem konieczności metkowania każdego produktu. Zamiast tego dopuszczalne jest uwidocznienie ceny (oraz ceny jednostkowej) w dostępnej dla klientów wywieszce. Przy tym przez wywieszkę należy rozumieć etykietę, metkę, tabliczkę lub plakat; wywieszka może mieć formę wyświetlacza elektronicznego (§ 2 pkt 4 rozporządzenia).

Inne dopuszczalne formy uwidaczniania ceny to: cennik, katalog, na obwolucie, w postaci nadruku lub napisu na towarze lub opakowaniu.

Przewodnik po zmianach przepisów 2015/2016 dla firm

Przedsiębiorca prowadzący działalność usługową w zakresie gastronomii lub hotelarstwa powinien jak dotychczas uwidocznić ceny oferowanych potraw, wyrobów, noclegów, wyżywienia i innych oferowanych usług w cenniku. Nowym obowiązkiem jest wywieszanie cenników w miejscu ogólnodostępnym wewnątrz lub na zewnątrz lokalu gastronomicznego.

Oprac. Sławomir Biliński

Zobacz więcej aktualności na IFK Platformie Księgowych i Kadrowych >>

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Zmiany w VAT w 2016 r.

Eksperci portalu infor.pl

Filip Barański

Prawnik, specjalista w zakresie obsługi prawnej podmiotów gospodarczych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »