Jaka stawka VAT na latte i cappuccino - w lokalu i na wynos

Paweł Huczko
rozwiń więcej
kawa, cafe latte macchiato, cappuccino; stawki VAT; usługa gastronomiczna
Zdaniem Ministra Finansów podawane do spożycia „na miejscu” w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych kawy (lub herbaty), także te z dodatkiem mleka (np. cappuccino, czy latte) są obciążone 23% stawką VAT. Ale przy sprzedaży tych napojów „na wynos”, właściwa jest stawka 5% VAT. Są jednak interpretacje podatkowe wskazujące, że w przypadku tych napojów, których zasadniczym (przeważającym) składnikiem jest mleko, a dodatkowym składnikiem napar kawowy – stawką właściwą jest 8% VAT (bo te napoje nie spełniają definicji „kawy”).

Na pytania redakcji mojafirma.infor.pl/biznes wyjaśnień w omawianej kwestii udzieliła p. Wiesława Dróżdż - Rzecznik Prasowy Administracji Podatkowej z Biura Ministra Finansów.

Autopromocja

Ministerstwo przypomniało, że zgodnie z § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 73 poz. 392 ze zm.) i poz. 7 pkt 3 załącznika nr 1 do tego rozporządzenia stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8% podlegają usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

1. napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %,

2. napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,

3. kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

4. napojów bezalkoholowych gazowanych,

5. wód mineralnych,

6. innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy o VAT.

Latte i cappuccino w lokalu 23% VAT, na wynos 5% VAT

Zdaniem Ministerstwa Finansów analizując powyższy przepis należy zauważyć, że dział 56 w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i usług obejmuje usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki "na wynos", z lub bez miejsc do siedzenia.

Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Natomiast dział ten nie obejmuje:

- posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub

- produkcji gotowej żywności,

sklasyfikowanych w odpowiednich grupowaniach działów 10 i 11 PKWiU;

- sprzedaży żywności, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek lub

- sprzedaży gotowych posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanej w odpowiednich grupowaniach Sekcji G PKWiU.

W myśl przepisu § 7 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia Ministra Finansów, serwowane klientom w ramach usług związanych z wyżywieniem (sklasyfikowanych w dziale PKWiU ex 56) produkty spożywcze, co do zasady, podlegają opodatkowaniu wg 8% stawki VAT, z tym jednak, że podawane  klientom m.in. napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napoje zawierające herbatę lub kawę (wraz z dodatkami, np. z tłuszczem mlekowym), wody mineralne podlegają opodatkowaniu wg 23% stawki podatku od towarów i usług. Ministerstwo Finansów zauważa, iż informację czy dany napój zawiera kawę bądź herbatę powinien posiadać sprzedawca. Ministerstwo Finansów zauważa, iż informację czy dany napój zawiera kawę bądź herbatę powinien posiadać sprzedawca.

Ministerstwo podkreśla, iż dodawany do napojów tłuszcz mlekowy, w ramach usług sklasyfikowanych w dziale PKWiU 56, nie ma znaczenia dla wysokości stawki podatku od towarów i usług, którą opodatkowany jest ten napój.

Dokonywana jednak przez podatnika świadczącego usługi gastronomiczne sprzedaż napojów bezalkoholowych (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0) nie przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, tj. na wynos:

1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

2. zawierających tłuszcz mlekowy

- podlega opodatkowaniu wg stawki w wysokości 5% VAT - na podstawie art. 41 ust. 2a, w związku z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług.

Usługa gastronomiczna, czy sprzedaż towarów – jaka stawka VAT przy sprzedaży lodów?


A może 8% VAT dla cappuccino i latte „na miejscu”?

Ministerstwo Finansów zapowiedziało, że dokona analizy wskazanych przez redakcję mojafirma.infor.pl/biznes interpretacji indywidualnych. W przypadku stwierdzenia ewentualnych nieprawidłowości zostanie dokonana weryfikacja ewentualnych nieprawidłowości z urzędu.

Spotkać się bowiem można ze sprzecznymi interpretacjami podatkowymi w tym zakresie.

Przykładowo:

1. w interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu nr ILPP2/443-1200/11-2/SJ z 2011.11.15 oraz w interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi nr IPTPP2/443-546/11-7/BM z  2011.12.23 jest mowa o stawce 23% (tylko w przypadku kaw i herbat bez dodatków), 8% VAT przy konsumpcji w lokalu, a 5% na wynos (w przypadku napojów wymienionych w załączniku nr 10 poz. 31 do ustawy o VAT).

2. Natomiast w interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie nr IPPP1-443-727/11-2/MP z 2011.06.29 – jest mowa tylko o dwóch stawkach VAT: 23% (w przypadku kaw i herbat bez dodatków) i 5% (dla napojów zawierających tłuszcz mlekowy, sklasyfikowanych w PKWiU 11.07.19.0).

Warto przyjrzeć się np. interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi z 23 grudnia 2011 r. (nr IPTPP2/443-546/11-7/BM), bo wynika z niej, że cappuccino, latte, czy kawa mrożona, w których przeważającym składnikiem jest mleko nie są klasyfikowane, jako kawy – a zatem przy ich sprzedaży do spożycia w lokalu (na miejscu) jest właściwa stawka 8% VAT..

Rozpatrywane w niej były pytania spółki (czynnego podatnika VAT), która powadzi działalność gospodarczą w branży restauracyjnej. W ofercie Spółki oprócz kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych gazowanych oraz wód mineralnych znajdują się inne napoje (dalej: Napoje), których zasadniczym składnikiem jest mleko, a dodatkowym składnikiem napar kawowy, w szczególności (skład oferowanych Napojów został podany poniżej):

Cafe latte macchiato: 200 ml mleka, 100 ml naparu kawowego (16g kawy + 100 ml wody);

Kawa mrożona: 70 ml mleka, 60g lodów, 30g bitej śmietany, 60 ml naparu kawowego (8g kawy + 60 ml wody);

Cappuccino: 150 ml mleka, 50 ml naparu kawowego (8g kawy + 50 ml wody);

Kawa z mlekiem: 80 ml mleka, 120 ml naparu kawowego (16g kawy+ 120 ml wody).

Mając wątpliwości co do wysokości stawki VAT, jaka powinna zostać zastosowana przy sprzedaży przedmiotowych Napojów, spółka zwróciła się do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w (dalej: Urząd Statystyczny) z wnioskiem o dokonanie ich klasyfikacji statystycznej.

W odpowiedzi na powyższy wniosek spółka otrzymała pismo zawierające klasyfikację statystyczną, w której Urząd Statystyczny zaklasyfikował usługi przyrządzania, podawania i sprzedaży Napojów, tj. Cafe latte macchiato, Kawa mrożona, Cappuccino i Kawa z mlekiem w lokalu gastronomicznym do grupowania:

56.10.13.0 - jako usługę przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych - w przypadku braku obsługi kelnerskiej,

56.10.11.0 jako usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach – w przypadku lokali z pełną obsługą kelnerską,

według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (dalej: PKWiU 2008).

Spółka zwróciła się ponownie do Urzędu Statystycznego z wnioskiem o potwierdzenie prawidłowości zakwalifikowania wspomnianych napojów do grupowania 11.07.19.0- „Pozostałe napoje bezalkoholowe” wg PKWiU 2008.

We wniosku Spółka zwróciła się do Urzędu Statystycznego o potwierdzenie powyższej klasyfikacji statystycznej napojów (o składzie podanym jak na wstępie) w oderwaniu od faktu przygotowywania ich w lokalach Spółki (tj. przy założeniu, że występują one w obrocie i nie stanowią efektu końcowego „usługi restauracyjnej”).

Fakt przygotowywania napojów w lokalu Spółki powoduje, iż świadczenie Spółki klasyfikowane jest jako usługa przygotowywania i podawania posiłków (wg PKWiU 2008 r.), co nie pozwala jednak na jednoznaczne określenie stawki, jaką w ramach tej Usługi powinna być objęta sprzedaż analizowanych Napojów (w szczególności w związku z wątpliwościami czy Napoje te powinny być uznawane za kawę w rozumieniu przepisów obowiązujących na gruncie VAT).

Urząd Statystyczny dokonał ponownej klasyfikacji statystycznej napojów i stwierdził, iż zakładając, że analizowane napoje są towarami występującymi w obrocie i nie są efektem usługi polegającej na przygotowaniu na miejscu i podaniu cafe latte macchiato, kawy mrożonej, cappuccino, kawy z mlekiem i innych napojów, wówczas mieszczą się w grupowaniu 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe” wg PKWIU 2008.

Zgodnie z przytoczoną przez Spółkę klasyfikacją PKWiU wymienione wyroby zaklasyfikowane są do grupowania PKWiU 11.07.19.0 Przedmiotowe Napoje nie są więc klasyfikowane do grupowania „Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy”.

Dlatego też przy sprzedaży w ramach usług gastronomicznych ww. Napojów nie ma zastosowania wyłączenie, o którym mowa w § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia, gdyż wyroby te mieszczą się w grupowaniu ex PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe – wyłącznie niegazowane napoje (…) zawierające tłuszcz mlekowy”.

W tej sytuacji zdaniem Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi, właściwą stawą podatku VAT przy sprzedaży  napojów takich jak ww. Napoje (cappuccino, cafe latte macchiato, kawa mrożona, kawa z mlekiem - PKWiU 11.07.19.0) w ramach usługi gastronomicznej (czyli do spożycia na miejscu, w lokalu) jest stawka 8% VAT.

Z odpowiedzi Ministerstwa Finansów wynika jednak, że w przypadku kaw i herbat (nawet z dodatkami, np. mlekiem, czy śmietanką) serwowanych „na miejscu” w lokalu gastronomicznym zawsze właściwa jest stawka podstawowa (aktualnie 23% VAT). Natomiast kawy i herbaty (i inne napoje bezalkoholowe z dodatkiem tłuszczu mlekowego) sprzedawane „na wynos” są opodatkowane stawką 5% VAT.

Zatem cały czas istnieją wątpliwości jaką stawką VAT należy opodatkować cappuccino (i inne napoje na bazie kawy /lub herbaty/, w których objętość naparu kawowego /herbacianego/ jest znacznie niższa niż dodatku – np. mleka, czy soków owocowych)? Nie wiadomo, czy proporcje zmieszanych naparu kawowego / herbacianego i dodatków mają w ogóle znaczenie dla określenia stawki VAT w przypadku napojów podawanych do spożycia „na miejscu” w lokalu gastronomicznym?

Ministerstwo w uzupełniającej odpowiedzi dla redakcji mojafirma.infor.pl/biznes poinformowało, że aktualnie wyjaśnia z Głównym Urzędem Statystycznym zaklasyfikowanie przygotowywanych w lokalach gastronomicznych napojów do bezpośredniego spożycia np. cappuccino (w tym również „na wynos”).

Co do zasady Ministerstwo pokreśliło, że zaliczenie towaru lub usługi do właściwego grupowania klasyfikacji statystycznej jest obowiązkiem sprzedawcy bowiem to on posiada niezbędne informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu.

Jednak dokonana przez sprzedawcę klasyfikacja nie może naruszać zasad metodologicznych Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. W przypadku trudności przy zaliczaniu towarów lub usług do właściwego grupowania PKWiU zainteresowany może wystąpić w tej w sprawie do organów statystycznych. Procedury udzielania informacji w sprawie standardów tej klasyfikacji określa Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1, poz. 11).

Ministerstwo Finansów

Księgowość
Podatek od kryptowalut 2024. Jak rozliczyć?
26 kwi 2024

Kiedy należy zapłacić podatek, a kiedy kryptowaluty pozostają neutralne podatkowo? Co podlega opodatkowaniu? Jaki PIT trzeba złożyć?

KSeF dopiero od 2026 roku. Minister Finansów podał dwie daty wdrożenia dla dwóch grup podatników
26 kwi 2024

Na konferencji prasowej w dniu 26 kwietnia 2024 r. minister finansów Andrzej Domański podał dwie daty planowanego wdrożenia obowiązkowego modelu KSeF. Od 1 lutego 2026 r. obowiązkowy KSeF mają stosować przedsiębiorcy, których wartość sprzedaży w poprzednim roku podatkowym przekroczyła 200 mln zł. Natomiast od 1 kwietnia 2026 r. obowiązkowy KSeF mają stosować pozostali podatnicy VAT.

KSeF z dużym poślizgiem. Przedsiębiorcy i cała branża księgowa to odczują. Jak?
26 kwi 2024

Decyzja ministerstwa o przesunięciu KSeF o prawie 2 lata jest niekorzystna z punktu widzenia polskich firm. Znacznie opóźni rewolucję cyfrową i wzrost konkurencyjności krajowych przedsiębiorców. Wymagać będzie także poniesienia dodatkowych kosztów przez firmy, które już zainwestowały w odpowiednie technologie i przeszkolenie personelu. Wielu dostawców oprogramowania do fakturowania i prowadzenia księgowości może zostać zmuszonych do ponownej integracji systemów. Taką opinię wyraził Rafał Strzelecki, CEO CashDirector S.A.

Kto nie poniesie kary za brak złożenia PIT-a do 30 kwietnia?
26 kwi 2024

Ministerstwo Finansów informuje, że do 30 kwietnia 2024 r. podatnicy mogą zweryfikować i zmodyfikować lub zatwierdzić swoje rozliczenia w usłudze Twój e-PIT. Jeżeli podatnik nie złoży samodzielnie zeznania PIT-37 i PIT-38 za 2023 r., to z upływem 30 kwietnia zostanie ono automatycznie zaakceptowane przez system. Dzięki temu PIT będzie złożony w terminie nawet jeżeli podatnik nie podejmie żadnych działań. Ale dotyczy to tylko tych dwóch zeznań. Pozostałe PIT-y trzeba złożyć samodzielnie najpóźniej we wtorek 30 kwietnia 2024 r. Tego dnia urzędy skarbowe będą czynne do godz. 18:00.

Ekonomiczne „odkrycia” na temat WIBOR-u [polemika]
26 kwi 2024

Z uwagą zapoznaliśmy się z artykułem Pana K. Szymańskiego „Kwestionowanie kredytów opartych o WIBOR, jakie argumenty można podnieść przed sądem?”, opublikowanym 16 kwietnia 2024 r. na portalu Infor.pl. Autor, jako analityk rynków finansowych, dokonuje przełomowego „odkrycia” – stwierdza niereprezentatywność WIBOR-u oraz jego spekulacyjny charakter. Jest to jeden z całej serii artykułów ekonomistów (zarówno K. Szymańskiego, jak i innych), którzy działając ramię w ramię z kancelariami prawnymi starają się stworzyć iluzję, że działający od 30 lat wskaźnik referencyjny nie działa prawidłowo, a jego stosowanie w umowach to efekt zmowy banków, której celem jest osiągnięcie nieuzasadnionych zysków kosztem konsumentów. Do tego spisku, jak rozumiemy, dołączyli KNF, UOKiK i sądy, które to instytucje jednoznacznie potwierdzają prawidłowość WIBOR-u.

Przedsiębiorca uiści podatek tylko gdy klient mu zapłaci. Tak będzie działał kasowy PIT. Od kiedy? Pod jakimi warunkami?
26 kwi 2024

Resort finansów przygotował właśnie projekt nowelizacji ustawy o PIT oraz ustawy o ryczałcie ewidencjonowanym. Celem tej zmiany jest wprowadzenie od 2025 roku kasowej metody rozliczania podatku dochodowego, polegającej na tym, że przychód- podatkowy będzie powstawał w dacie zapłaty za fakturę. Z metody kasowej będą mogli korzystać przedsiębiorcy, którzy rozpoczynają działalność oraz ci, których przychody z działalności gospodarczej w roku poprzednim nie przekraczały 250 tys. euro.

Minister Domański o przyszłości KSeF. Nowe daty uruchomienia zostały wyznaczone
26 kwi 2024

Minister finansów Andrzej Domański wypowiedział się dziś o audycie Krajowego Systemu e-Faktur i przyszłości KSeF. Zmiany legislacyjne w KSeF to będzie proces podzielony na dwa etapy.

Panele fotowoltaiczne - obowiązek podatkowy w akcyzie [część 2]
26 kwi 2024

W katalogu czynności podlegających opodatkowaniu akcyzą znajduje się również przypadek konsumpcji. Chodzi tutaj o zużycie energii elektrycznej przez podmiot posiadający koncesję jak i przez podmiot, który koncesji nie posiada, ale zużywa wytworzoną przez siebie energię elektryczną.

KSeF dopiero od 2026 roku. Minister Finansów podał dwie daty wdrożenia dla dwóch grup podatników
26 kwi 2024

Na konferencji prasowej w dniu 26 kwietnia 2024 r. minister finansów Andrzej Domański podał dwie daty planowanego wdrożenia obowiązkowego modelu KSeF. Od 1 lutego 2026 r. obowiązkowy KSeF mają stosować przedsiębiorcy, których wartość sprzedaży w poprzednim roku podatkowym przekroczyła 200 mln zł. Natomiast od 1 kwietnia 2026 r. obowiązkowy KSeF mają stosować pozostali podatnicy VAT.

Globalny podatek minimalny - zasady GloBE również w Polsce. Przedsiębiorstwa będą musiały dostosować swoje procedury rachunkowe i podatkowe
26 kwi 2024

System globalnego podatku minimalnego (zasad GloBE) zawita do Polski. Przedsiębiorstwa będą musiały dostosować swoje procedury wewnętrzne, w szczególności dotyczące gromadzenia informacji rachunkowych i podatkowych.

pokaż więcej
Proszę czekać...