Banki żywności postulują zmiany w ustawie o VAT
REKLAMA
Na początku 2009 r. weszła w życie zmiana przepisów, która zwolniła producentów z podatku VAT na darowizny żywności. Federacja Polskich Banków Żywności i Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji chcą wprowadzenia identycznej ulgi dla sklepów i sieci handlowych. W tej sprawie przygotowali petycję, którą chcą przekazać premierowi Donaldowi Tuskowi.
REKLAMA
"Premier jest zainteresowany podjęciem tego tematu i rozwiązaniem tego problemu. Czekamy na wyznaczenie daty, kiedy moglibyśmy złożyć tę petycję" - powiedział w piątek 15 października na konferencji prasowej prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Obecny na konferencji Wojciech Śliż z Pricewaterhouse Coopers przekonywał, że o wiele więcej żywności mogliby darować bankom dystrybutorzy niż producenci, ponieważ to właśnie u dystrybutorów marnuje się więcej produktów spożywczych. Jego zdaniem moment na zmianę przepisów jest szczególnie dobry, bo od przyszłego roku podatek VAT zostanie podniesiony i dystrybutorom będzie jeszcze trudniej przekazywać dary żywnościowe.
"W tej chwili jest tak, że ta żywność (od dystrybutorów) po prostu trafia do utylizacji i od niej i tak nie jest odprowadzany podatek. W momencie, gdy ta żywność będzie trafiała do organizacji pozarządowych, również tego podatku nie będzie. Nie ma tu żadnej straty dla państwa" - argumentował z kolei Borowski.
REKLAMA
Jak podają banki żywności, dzięki zmianie przepisów w 2009 r. producenci podarowali ok. 3500 ton żywności więcej niż w 2008 r. Oznacza to przyrost o 60 proc. Natomiast polscy dystrybutorzy produktów spożywczych przekazali bankom żywności 800 ton jedzenia; we Francji tego rodzaju przedsiębiorstwa przekazały w tym samym czasie 24 tys. ton.
Borowski podkreślił, że na świecie głoduje ok. miliarda osób. "Odnosząc to do statystyk w Polsce, mówimy o liczbie 5,7 proc. Polaków, którzy żyją w ubóstwie. To jest grupa ok. 2 mln osób w naszym kraju" - powiedział. Dodał, że ok. 7-8 mln Polaków nie stać na to, aby przygotować sobie codziennie pełnowartościowy posiłek.
Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce.
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
REKLAMA