| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Ankieta Komitetu Standardów Rachunkowości: Sprawozdanie finansowe 2020 – kwestie wymagające objaśnienia

Komitet Standardów Rachunkowości (KSR) podjął inicjatywę opracowania dokumentu, który byłby pomocny przy rozwiązywaniu problemów implikowanych stanem pandemii, z którymi przyszło borykać się kierownictwu każdej jednostki prowadzącej księgi rachunkowe. Aby upewnić się, że w opracowaniu nie zostaną pominięte istotne dla Państwa kwestie KRS prosi o wypełnienie ankiety: Sprawozdanie finansowe 2020 – kwestie wymagające objaśnienia. Ankieta będzie aktywna do 26 października 2020 r.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że 2020 jest wyjątkowym rokiem. Wyjątkowe będzie również sprawozdanie finansowe za ten rok, choćby ze względu na trudności związane z przeprowadzeniem spisu z natury w warunkach pandemii, kwestie utraty wartości aktywów czy konieczność właściwego ujęcia dofinansowań w ramach tarcz.

Aby ułatwić sporządzenie tego sprawozdania, Komitet Standardów Rachunkowości (KSR) przygotowuje opracowanie zawierające szereg objaśnień dotyczących księgowego ujęcia skutków pandemii. Opracowanie jest adresowane do kierownictwa, księgowych i biur rachunkowych, których klientami są podmioty sporządzające sprawozdania finansowe.

KSR zwraca się do Państwa z prośbą o wskazanie obszarów, które powinny zostać uwzględnione w tym opracowaniu. W tym celu została przygotowana krótka, anonimowa ankieta, w której można określić istotność poszczególnych zagadnień, a także zaproponować inne tematy wymagające objaśnienia.

Ankieta będzie aktywna do 26 października 2020 r. Jej wypełnienie nie zajmie Państwu więcej niż 5 minut.

Link do ankiety: Ankieta Komitetu Standardów Rachunkowości: Sprawozdanie finansowe 2020 – kwestie wymagające objaśnienia

Link do strony Ministerstwa Finansów: Ankieta KSR Sprawozdanie finansowe 2020

Wyniki ankiety zostaną wykorzystane przy opracowaniu objaśnień będących wsparciem dla osób odpowiedzialnych za sprawozdanie finansowe (kierownik jednostki), dla księgowych, właścicieli i pracowników biur rachunkowych, którym powierza się prowadzenie ksiąg rachunkowych i sporządzanie sprawozdań finansowych.

Przydatne formularze online

Czytaj także

Data publikacji:

Ekspert:

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce

Organizacja skupiająca przedstawicieli środowiska zawodowego związanego z rachunkowością i finansami

Źródło:

INFOR

Sprawozdanie finansowe 2020 - objaśnienia

INFORLEX Sprawozdawczość Budżetowa – program dla księgowych jednostek budżetowych199.00 zł

Nowy JPK_VAT

Oznaczenia dostawy towarów i świadczenia usług (kody GTU) w nowym JPK_VAT z deklaracją