REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak rozliczyć zakup posiłków dla pracowników

Rafał Styczyński
Doradca podatkowy, prawnik, ekspert w dziedzinie podatków.

REKLAMA

Zawarliśmy umowę z firmą cateringową, na podstawie której kontrahent prowadzi sprzedaż posiłków dla naszych pracowników, z przedłużoną formą płatności, przy użyciu kart magnetycznych, które potwierdzają prawo pracowników do pobrania posiłku i zaciągnięcia długu. Każdy pracownik posiada indywidualną kartę magnetyczną. W umowie ustalono miesięczny system rozliczania usług świadczonych przez firmę cateringową. Kwoty należne kontrahentowi są wypłacane na podstawie sporządzanych zbiorowo not księgowych zawierających kwotę brutto pobranych posiłków, bez wyszczególnionej kwoty podatku od towarów i usług. Rozliczamy się z każdym pracownikiem w systemie miesięcznym, potrącając z jego wynagrodzenia, bez dodatkowej prowizji, kwotę brutto za pobrane przez niego posiłki i zaciągnięty w danym miesiącu dług. Czy „odsprzedawane” przez nas posiłki dla pracowników podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług?
RADA
„Odsprzedaż” posiłków pracownikom dokonywana przez Czytelnika podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Organy skarbowe zajmują jednak w tym przypadku odmienne stanowiska. Szczegóły w uzasadnieniu.
UZASADNIENIE
Co do zasady opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega odpłatna dostawa i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Również czynności nieodpłatne, w tym świadczenie usług, może podlegać opodatkowaniu VAT. Warunkiem jest, aby podatnikowi przysługiwało, w związku z tym świadczeniem, prawo do odliczenie podatku z tytułu nabycia związanych z nim towarów i innych usług. W opisanym stanie faktycznym nie dokonują Państwo odliczenia VAT, bowiem przedmiotowa transakcja udokumentowana jest notą księgową sporządzoną przez firmę cateringową. Należ pamiętać, że od usług cateringowych, w przeciwieństwie do usług gastronomicznych, przysługuje prawo do odliczenia VAT, gdy pozostałe warunki są spełnione (pisaliśmy o tym szerzej w nr 9/2006 BV). Jednak nie ma to znaczenia w tym przypadku, gdyż dokonują Państwo czynności odpłatnych. „Odsprzedajecie” posiłki swoim pracownikom, a zapłata za nie następuje przez potrącenie z ich wynagrodzenia odpowiedniej kwoty. W związku z powyższym nie można mówić o nieodpłatnym charakterze usług świadczonych na rzecz pracowników. Z tego też powodu cytowany na wstępie przepis nie znajdzie zastosowania.
Powyższe stanowisko znajduje potwierdzenie w postanowieniu z 16 grudnia 2005 r. w sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego wydanym przez Naczelnika Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie, nr 1471/NTR2/443-478/05/MŻ, w którym czytamy: „(...) nieodpłatne przekazanie gotowych posiłków pracownikom niezwiązane z prowadzoną przez podatnika działalnością gospodarczą (przedsiębiorstwem), przy nabyciu których nie przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, nie podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Niemniej, jak wynika z opisu, przedmiotowe posiłki są przez Stronę »odsprzedawane« pracownikom, a należne z tego tytułu wynagrodzenie potrącane jest z ich wynagrodzenia. W tym stanie nie można mówić o nieodpłatnym charakterze usług świadczonych na rzecz pracowników. W rezultacie w sprawie nie ma zastosowania art. 8 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług, a co za tym idzie okoliczność, iż na podstawie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy Stronie nie przysługuje prawo do obniżenia podatku naliczonego przy nabyciu ww. usług, pozostaje bez znaczenia (...)”.
Ten sam urząd w innym postanowieniu, z 3 kwietnia 2006 r., w sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego, nr 1471/NTR/448-11/06/AM, dotyczącym podobnego stanu faktycznego, zajął jednak odmienne stanowisko: „(...) Strona przyjęła zobowiązanie zarówno wobec firmy cateringowej, jak i swoich pracowników, iż część należnego im z tytułu umów o pracę wynagrodzenia przekazywać będzie bezpośrednio na rachunek firmy cateringowej celem pokrycia zaciągniętego przez nich w danym okresie rozliczeniowym (miesiącu) długu z tytułu zakupu w ww. firmie posiłków. Jest to więc sytuacja zbliżona do przekazu, o którym mowa w art. 9211 Kodeksu cywilnego, w której Strona występuje w charakterze przekazanego. W rezultacie między Stroną a firmą cateringową wystąpi tzw. stosunek zapłaty, w ramach którego Strona upoważniona jest do spełnienia świadczenia (w postaci wpłaty części wynagrodzenia swoich pracowników) do rąk odbiorcy, tj. firmy cateringowej, w wyniku czego dojdzie do wygaśnięcia ich zobowiązań względem tejże firmy. Mają powyższe na uwadze, w szczególności zaś, iż Stronie z tego tytułu nie przysługuje zgodnie z przedstawionym stanem faktycznym jakiekolwiek wynagrodzenie, jak również brak bezpośredniego związku z prowadzoną przez nią działalnością (przedsiębiorstwem), potwierdzić należy, zdaniem Naczelnika Urzędu Skarbowego, stanowisko, iż w opisanym przypadku nie wystąpi czynność podlegająca opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług (...)”.
Ze względu na fakt, iż organy podatkowe nie wypracowały jednolitej linii interpretacyjnej, w celu uniknięcia ewentualnego konfliktu z fiskusem warto się zwrócić o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego do właściwego dla podatnika urzędu skarbowego.
 
• art. 8 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - Dz.U. Nr 54, poz. 535; ost.zm. Dz.U. z 2006 r. Nr 143, poz. 1029
Rafał Styczyński
doradca podatkowy
Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Czy faktura ustrukturyzowana może być „użyta w KSeF”, czy też używamy „wizualizacji”, które nie są fakturami?

W świetle art. 106gb ust 5 i 5a ustawy o VAT-u „faktura użyta poza KSeF” jest inną postacią tego dokumentu i dopiero ten dokument został wprowadzony do obrotu prawnego – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Skarbówka bezwzględna dla podatniczki. Dostała działkę w darowiźnie i straciła prawo do ważnej ulgi

Dyrektor Krajowej Izby Skarbowej wydał jednoznaczną interpretację podatkową, która pozbawia kobietę możliwości skorzystania z popularnego zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) przy zakupie pierwszego mieszkania lub domu. Wszystko przez nieruchomość, którą podatniczka otrzymała wcześniej w darowiźnie od swojego dziadka. Choć budynek nie ma ogrzewania i służy wyłącznie jako sezonowy dom letniskowy, urzędnicy uznali, że kluczowe znaczenie ma jego oficjalna klasyfikacja w ewidencji gruntów i budynków, gdzie figuruje on jako budynek mieszkalny jednorodzinny.

Donejty podczas transmisji online – kiedy są darowizną?

Naczelny Sąd Administracyjny w wyrokach z 7 lipca 2026 r., (sygn. III FSK 113/26 oraz III FSK 118/26) odniósł się do kwestii opodatkowania anonimowych darowizn tzw. donejtów w trakcie transmisji online. Do tej pory stanowisko w tej kwestii nie było jednolite, organy jak i WSA stawały zarówno na stanowisku zgodnie, z którym „donejty” nie mogły stanowić darowizny w rozumieniu ustawy o podatku od spadków i darowizn i tym samym podlegały opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Rozstrzygnięcie to może mieć jednak duże znaczenie nie tylko dla twórców internetowych, ale również dla osób organizujących charytatywne zbiórki, w których możliwe jest dokonanie anonimowej wpłaty.

Oszustwa VAT - ryzyko, które dotyczy również uczciwych przedsiębiorców

W wydanym w dniu 29 października 2026 roku komunikacie poinformowano o wydaniu aktu oskarżenia przeciwko członkom zorganizowanej grupy przestępczej, która w latach 2018–2022 na terenie Warszawy, Janek i Wólki Kosowskiej zajmowała się wyłudzeniami VAT, zaniżaniem wartości celnej importowanych towarów oraz transferowaniem środków za granicę.

REKLAMA

Progi podatkowe w PIT 2027: Ministerstwo Finansów drugi raz składa projekt ustawy. W tle wątpliwości konstytucyjne

W dniu 2 listopada 2026 r. w Wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów opublikowano założenia projektu ustawy nowelizującej przepisy o PIT i CIT (UD496). To projekt podobny do tego, który przeszedł już przez Sejm i Senat i również dotyczy zmiany progów podatkowych w PIT (próg 130 tys. zł zamiast 120 tys. zł i nowy próg 150 tys. zł) oraz podwyższenia stawki CIT do 22% dla największych firm. Dlaczego Ministerstwo Finansów składa ponownie niemal taki sam projekt nowelizacji tych ustaw podatkowych?

Opłata uzdrowiskowa 2027: Kołobrzeg podjął radykalną decyzję. Turyści i mieszkańcy mocno odczują te zmiany w portfelach

Podczas burzliwej sesji Rady Miasta Kołobrzeg, zapadły kluczowe decyzje, które zmienią koszty wypoczynku w największym polskim uzdrowisku. Choć lokalni urzędnicy tłumaczą zmiany koniecznością ratowania miejskiego budżetu i nowymi inwestycjami, opozycja bije na alarm, ostrzegając przed uderzeniem w drobny biznes i ryzykiem redukcji etatów. Co dokładnie zmieni się od 1 stycznia 2027 roku i dlaczego nadchodzący urlop nad Bałtykiem może okazać się znacznie droższy, niż planowałeś? Sprawdź, przed jakimi wydatkami nie uciekniesz podczas kolejnej wizyty w tym kurorcie.

Najem elewacji przez wspólnotę mieszkaniową a przychód właścicieli lokali – ważny wyrok WSA

Czy samo przeznaczenie przez wspólnotę mieszkaniową przychodów z wynajmu elewacji na fundusz remontowy oznacza powstanie przychodu podatkowego po stronie właścicieli lokali? W wyroku z 10 września 2026 r. (sygn. I SA/Wr 428/26) WSA we Wrocławiu wyjaśnił, kiedy takie przysporzenie może zostać rozpoznane i jakie ma to konsekwencje dla obowiązków podatkowych Wspólnoty.

Miliardy z windfall tax już płyną do budżetu. Rząd ujawnił, na co wyda te pieniądze

W niedzielę 1 listopada oficjalnie weszły w życie rewolucyjne przepisy o podatku od nadzwyczajnych zysków firm paliwowych. Nowa danina ma przynieść budżetowi państwa aż 5,2 miliarda złotych, jednak gigantyczne wpływy to dopiero początek całej operacji. Choć prezydent Karol Nawrocki podpisał ustawę, jego niespodziewany ruch w stronę Trybunału Konstytucyjnego wywołał ogromne poruszenie na rynku. Największe emocje budzi jednak to, jak urzędnicy zamierzają zagospodarować te środki i co to oznacza dla portfeli milionów Polaków na stacjach benzynowych.

REKLAMA

Ryczałt w 2027 r. Ci klienci biura rachunkowego mogą go stracić – sprawdź ich przed końcem 2026 roku

Klienci biur rachunkowych zwykle nie śledzą prac nad ustawami, a zmiany w PIT i ryczałcie od 2027 r. mogą dotyczyć wielu z nich. Zuzanna Niełacna, ekspert księgowo-podatkowy w fillup k24, podpowiada, jak biuro może wytypować klientów do sprawdzenia, kiedy ich poinformować i czego nie przesądzać za nich.

Prof. Modzelewski: Nowelizacja ustawy o VAT w 2027 r. podniesie PKB (tylko na papierze) i obniży (w rzeczywistości) dochody budżetowe

Uchwalono rewolucyjne zmiany w fakturowaniu zakupów płodów rolnych wytworzonych przez tzw. rolników ryczałtowych (czyli większość), które są nie tylko absurdalne, lecz wręcz kryminogenne - pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA