Sprawozdanie finansowe 2020

Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Sprawozdania OPP. Ustawodawca przedłużył termin zamieszczania sprawozdania finansowego i sprawozdania merytorycznego w bazie sprawozdań OPP do 15 października 2021 r.
Komitet Standardów Rachunkowości opracował rekomendacje pt. Sprawozdanie finansowe w czasie pandemii COVID -19. Rekomendacje mogą być pomocne przy prowadzeniu ksiąg rachunkowych i sporządzaniu sprawozdań finansowych za 2020 rok. Komitet udzielił rekomendacji m.in. odnośnie: oceny zdolności jednostki do kontynuacji działalności, inwentaryzacji, ujęcia wsparcia z tzw. Tarczy Antykryzysowej i innych form pomocy w sprawozdaniu finansowym i księgach rachunkowych, dodatkowych kosztów działalności operacyjnej spowodowanych COVID-19, ostrożnej wyceny aktywów i zobowiązań i informacji zawartych w sprawozdaniu z działalności za 2020 rok.
Jak sporządzać sprawozdania finansowe? Księgowi i biura rachunkowe mają liczne wątpliwości, ponieważ ustawodawca dał możliwość objęcia spółek komandytowych CIT dopiero od 1 maja 2021 r.
W dniach 28-30 października 2020 r. odbędzie się XIV Ogólnopolskie sympozjum online AKCJA BILANS 2020, poświęcone bilansowym aspektom zamknięcia roku 2020. Sympozjum organizuje Akademia MDDP Sp. z o.o. Sp. k. Portal infor.pl jest patronem medialnym tego wydarzenia. Konferencja realizowana jest równocześnie w formie stacjonarnej w Warszawie.