REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Tłusty czwartek 2022 - ceny pączków, stawka VAT, koszty

Tłusty czwartek 2022 w Polsce, ceny pączków. Ile kosztują pączki? Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym.
Tłusty czwartek 2022 w Polsce, ceny pączków. Ile kosztują pączki? Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym.

REKLAMA

REKLAMA

W 2022 roku Tłusty czwartek (czyli ostatni czwartek przed wielkim postem) wypada 24 lutego. Ile w tym roku zapłacimy za pączki? Jaką stawką VAT są objęte pączki i ciasta. Dlaczego jest drożej niż w zeszłym roku? Ile kosztują najdroższe pączki w Polsce?

Tłusty czwartek 2022 - koszty produkcji, sytuacja finansowa cukierników i piekarzy

Branża piekarniczo-cukiernicza przeżywa w 2022 roku ciężki okres. Już w poprzednim roku, przeterminowane zobowiązania branży wzrosły o niemal 60 proc. i przekroczyły 187 mln zł. Średnio na przedsiębiorstwo zajmujące się pieczeniem chleba i ciast przypada ponad 200 tys. zł zaległości wobec dostawców i banków – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK. Tymczasem drastyczne podwyżki cen gazu, prądu i półproduktów dopiero ruszyły. Branża ratuje się podwyżkami cen. Drożeje chleb, więcej zapłacimy też za pączka.

REKLAMA

REKLAMA

Autopromocja

600% więcej za gaz, 340% więcej za prąd

W ślad za podwyżkami cen gazu i prądu w górę idą właściwie ceny wszystkich produktów. Wysoka inflacja daje w kość nie tylko klientom, ale również przedsiębiorcom, którzy teraz za praktycznie wszystko będą musieli zapłacić więcej. Piekarnie i cukiernie w całym kraju mówią o podwyżkach rachunków za gaz o nawet 600 proc. i za energię o 340 proc. Do tego trzeba jeszcze dołożyć podwyżki surowców, niezbędnych do pieczenia pieczywa i ciast, a także wzrost kosztów pracy czy transportu.

Ceny żywności rosną szybciej, niż inflacja

REKLAMA

Według GUS ceny żywności rosną szybciej, niż wskaźnik ogólnej inflacji. W styczniu, przy inflacji wynoszącej 9,2 proc. wzrost cen żywności w stosunku do stycznia 2021 wyniósł 9,3 proc. Z szczegółowych danych GUS za grudzień 2021 r. widać, że już wtedy ceny pieczywa poszły w górę w skali roku bardziej, niż ceny większości dóbr i usług konsumpcyjnych, bo o ponad 14 proc. Zniesienie 5 proc. stawki VAT za bardzo nie pomoże. W niewielkim stopniu przyczyni się do wolniejszego tempa wzrostu cen detalicznych na sklepowych półkach.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Mąka +11,3%, jaja +11,5%, tłuszcze +21,1% r/r

Jeszcze gorzej sytuacja ma się ze składnikami do ciast. Żeby upiec tradycyjnego pączka czy faworki potrzebne są m.in. mąka, jaja i tłuszcz. Tymczasem cena mąki w grudniu 2021 r. była o 11,3 proc. wyższa niż przed rokiem, jaja zdrożały o 11,5 proc., a oleje i tłuszcze o 21,1 proc. Ale i tak to nie ceny półproduktów, a wyższe o kilkaset procent rachunki za prąd i gaz, które w nowym roku otrzymali cukiernicy, będą miały decydujący wpływ na to ile w tłusty czwartek zapłacimy za pączki. Pytanie czy podwyżki wystarczą, by uchronić piekarnie i cukiernie przed problemami i utratą płynności finansowej?

Piekarze i cukiernicy zwiększyli swoje zaległości płatnicze o 59 proc.

Jak pokazują dane zebrane w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowej BIK, już miniony rok przyniósł znaczący skok zaległości branży piekarniczo-cukierniczej, zdecydowanie wyższy niż w poprzednich latach. Zaległości producentów pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich wzrosły z 118,1 mln zł na koniec 2020 r. do ponad 187,5 mln zł na koniec grudnia 2021 r., tj. o prawie 59 proc. (69,4 mln zł), podczas gdy jeszcze rok wcześniej było to 10 proc. Dla porównania wszystkie przedsiębiorstwa zwiększyły w ub.r. zaległości o ponad 11 proc. Poprawę w rozliczaniu zobowiązań odnotowały natomiast firmy zajmujące się sprzedażą detaliczną pieczywa i ciast. W minionym roku kwotę przeterminowanych faktur i rat kredytów podwyższyły o 1,5 proc. (193 tys. zł) do 12,9 mln zł, to mniej niż rok wcześniej, kiedy wzrost wyniósł 5 proc.

- W szczególności cierpią małe firmy, których koszty produkcji są wyższe niż w przypadku dużych przedsiębiorstw. Same rachunki wzrosną im o kilkadziesiąt tysięcy złotych, nie wspominając o płacach, które też idą w górę. Wynagrodzenie minimalne podwyższyło się od tego roku do 3010 zł brutto z 2800 zł w 2021 r. Dlatego jedynym ratunkiem jest podnoszenie cen, dbałość o terminowy spływ należności i pilnowanie płynności finansowej – zaznacza Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

Zaległości płatnicze branży piekarniczo-cukierniczej 2022

Źródło: Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor i baza informacji kredytowych BIK

Mniej dłużników, ale większe problemy

W 2021 r,. gwałtownie wzrosła kwota zaległości, ale liczba niesolidnych płatników - producentów pieczywa i wyrobów ciastkarskich nieznacznie zmalała. Ostatecznie udział w branży, niesolidnych firm, posiadających płatności opóźnione powyżej 30 dni, na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków wynosi obecnie 5,7 proc., to o 0,3 pkt. proc. więcej niż średnia dla wszystkich sektorów. Nieznacznie niższy jest odsetek ryzykownych płatniczo przedsiębiorstw wśród sprzedawców wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 5,2 proc. Zaległości ma 933 przedsiębiorstw aktywnych, zawieszonych i zamkniętych, produkujących pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie oraz ciastka i 287 sprzedających w detalu pieczywo i wyroby cukiernicze.

 - Szczególnie wśród piekarń, wzrost kwoty zaległości i spadek liczby dłużników przełożył się na znaczącą zmianę średniej wartości przeterminowanych zobowiązań przypadających na firmę, ze 122 tys. zł do 201 tys. zł, czyli o prawie 65 proc. Aż tak drastycznie nie zmieniła się sytuacja wśród sprzedawców, ale tu również odnotowaliśmy wzrost z 40 tys. do 44,8 tys. zł przeciętnej zaległości. W obu przypadkach widać, że pogłębiają się długi podmiotów, które już wcześniej miały kłopoty finansowe. Obecnie niestety będzie im jeszcze trudniej. Kontrahenci piekarń powinni być ostrożni, sami piekarze zresztą tym bardziej powinni skrupulatnie sprawdzać komu sprzedają towar. Nie mogą sobie pozwolić, by w tak trudnych okolicznościach do sterty wyższych rachunków dokładać przeterminowane należności – mówi Sławomir Grzelczak, prezes prowadzącego rejestr dłużników BIG InfoMonitor.

Tłusty czwartek 2022 - stawka 0% VAT na pączki i ciastka

Od 1 kwietnia 2020 r., zgodnie z wprowadzoną wtedy nową matrycą VAT, pączki (tak jak inne ciastka i pieczywo) są objęte jedną stawką tego podatku, czyli 5 proc. Wcześniej można się było spotkać z trzema różnymi stawkami VAT nakładanymi na pączki (tj.: 5, 8 i 23 proc.).

Natomiast aktualnie stawka VAT na pączki wynosi 0%. Wynika to z uchwalonej przez Sejm 13 stycznia 2022 r. nowelizacji ustawy o VAT (w ramach tzw. Tarczy Antyinflacyjnej 2.0.), która od 1 lutego 2022 r. do końca lipca 2022 r. obniżyła stawkę VAT na najważniejsze artykuły żywnościowe z 5% na 0%. Na liście towarów spożywczych z obniżoną do zera stawką VAT są też przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze, które są sklasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej kodem CN 19. Pod tym kodem kryją się m.in. (kod CN 2022:1905 - Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby). Pączki są oczywiście ciastkami więc aktualnie są one obciążone stawką 0% VAT.

Tłusty czwartek 2022 - ceny pączków. Ile kosztują pączki?

Ile zatem zapłacimy za pączki w Tłusty czwartek w 2022 roku? Niestety z reguły drożej niż w zeszłym roku. Obniżka stawki VAT nie może zrekompensować wyżej wskazanych, rekordowych wzrostów cen gazu, energii i produktów używanych do produkcji pączków. Zatem koszty produkcji pączków radykalnie wzrosły w tym roku i przełożyć się to musi na cenę pączka w sklepie, ciastkarni, czy piekarni.

Według BNP Paribas, ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, a kończą nawet na ok. 15 zł za sztukę. "Zależy to od kilku czynników. Najtańsze pączki kupimy w hipermarketach i dyskontach, droższe – ale zazwyczaj też większe – znajdziemy w piekarniach i cukierniach. Cena pączka zależy też od wielkości miejscowości (podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, ceny w największych miastach są nieco wyższe) oraz pory dnia, o której kupujemy pączka (najdroższe są rano – wieczorem zaś mogą być tańsze w związku z mniejszą liczbą kupujących)" - wyjaśnia analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas Jakub Czugała.

Oczywiście wielkie sieci handlowe mogą sprzedawać pączki poniżej kosztów ich zakupu, czy nawet poniżej kosztów produkcji, traktując pączki w Tłusty czwartek jako magnes przyciągający klientów tego dnia do ich sklepów. Dlatego duże sieci handlowe jak Biedronka, Lidl, Żabka, Auchan, Netto mogą zaoferować pączki nawet od 1-2 zł za sztukę. Jednak należy się spodziewać raczej cen 2-3 zł za sztukę w tych dużych sieciach.

W mniejszych, lokalnych piekarniach-cukierniach, które również przy okazji Tłustego czwartku pieką znacznie więcej pączków, faworków i innych słodyczy można się spodziewać w tym roku cen od 3 do 6 zł za pączka w zależności przede wszystkim od jego od nadzienia i polewy (posypki) a także wielkości.

Natomiast w cukierniach ceny są najróżniejsze. Od 5-6 zł za pączka w tych "zwykłych" do nawet kilkunastu złotych w modnych, prestiżowych cukierniach w dużych miastach.

Emocje budzą np. co roku ceny pączków w lokalach Magdy Gessler. W cukierni-restauracji "Słodki Słony" trzeba w tym roku zapłacić 15 zł za pączka. Natomiast w delikatesach "U Fukiera Magda Gessler" pączek kosztuje 12,38 zł (przy zamówieniach na stronie internetowej) lub 13 zł w sklepie przy restauracji. To z pewnością najwyższe ceny pączków w Polsce.

Komu nie pasują takie ceny może sobie upiec pączki sam - to nie jest trudne. Można wtedy w pełni kontrolować "proces produkcji", dodać ulubione nadzienie i inne składniki, a nawet przygotować równie smaczne pączki nie na głębokim tłuszczu a w piekarniku (co jest z pewnością znacznie zdrowsze).
Warto wskazać, że tradycyjne pączki są smażone na głębokim tłuszczu i mają nadzienie z konfitury z róży (owoców lub płatków). Takie pączki są polewane lukrem i posypywane kandyzowaną skórką pomarańczową albo posypywane jedynie cukrem-pudrem.

Spotyka się także inne nadzienia: nadzienie wiśniowe, ajerkoniakowe (advocat), nadzienie truskawkowe, z powideł śliwkowych, nadzienie kakaowe (czekoladowe), nadzienie toffi, nadzienie z kremu budyniowego, malinowe.
Niektórzy też wskazują, że warto popijać pączki zieloną herbatą, bo pomaga skutecznie trawić dość ciężkostrawne pączki. Podobne właściwości ma herbata biała a także herbatki ziołowe np. z mięty, czy innych ziół jak melisa, koper włoski, rumianek, ostropest plamisty.

Ile pączków zjada statystyczny Polak w tłusty czwartek?

Z szacunków banku BNP Paribas wynika, że statystyczny Kowalski w tłusty czwartek zjada 2,5 pączka. W skali kraju daje to blisko 100 milionów pączków skonsumowanych tylko tego jednego dnia. "Do przygotowania tak dużej liczby zostanie zużyte łącznie 2,5 tys. ton mąki pszennej, po ok. 500 ton cukru i masła, 1,3 mln litrów mleka oraz 25 mln sztuk jaj" - informuje BNP Paribas w analizie z lutego 2022 r.

oprac. Redakcja infor.pl

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
1/3 przedsiębiorców nie zna żadnego języka obcego. Najgorzej jest w mikrofirmach i rolnictwie. Wykształcenie czy doświadczenie - co bardziej pomaga w biznesie?

W świecie zglobalizowanych gospodarek, w którym firmy konkurują i współpracują ponad granicami, znajomość języków obcych jest jedną z kluczowych kompetencji osób zarządzających biznesem. Tymczasem w praktyce bywa z tym różnie. Raport EFL „Wykształcenie czy doświadczenie? Co pomaga w biznesie. Pod lupą” pokazuje, że choć 63% przedsiębiorców w Polsce zna przynajmniej jeden język obcy, to co trzeci nie może wpisać tej umiejętności w swoim CV. Najgorzej sytuacja wygląda w najmniejszych firmach, gdzie językiem obcym posługuje się tylko 37% właścicieli. W średnich firmach ten odsetek jest zdecydowanie wyższy i wynosi 92%. Różnice widoczne są również między branżami: od 84% prezesów firm produkcyjnych mówiących komunikatywnie w języku obcym, po zaledwie 29% w rolnictwie.

Certyfikat osobisty KSeF nie może trafić w cudze ręce

Obowiązkowy KSeF znacząco zmienia sposób uwierzytelniania podatników, a certyfikaty osobiste stają się kluczowym elementem bezpieczeństwa. Choć nowy model zwiększa ochronę danych, nakłada też nowe obowiązki i koszty na przedsiębiorców.

Odroczenie obowiązkowego KSeF? Prof. Modzelewski: Brakuje jeszcze dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych a podatnicy są nieprzygotowani

Trzeba odroczyć obowiązek wystawiania faktur ustrukturyzowanych i obowiązkowego KSeF – apeluje prof. dr hab. Witold Modzelewski. Jego zdaniem podatnicy nie są jeszcze gotowi na tak dużą zmianę zasad fakturowania, a ponadto do dziś nie podpisano dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych odnośnie zasad korzystania z KSeF i listy przypadków, gdy nie będzie obowiązku wystawiania tych faktur.

Rząd pracuje nad podatkiem cyfrowym. Wicepremier zapowiada rewolucję na rynku

Rząd wraca do pomysłu wprowadzenia podatku cyfrowego, który ma objąć największe globalne firmy technologiczne. Wicepremier Krzysztof Gawkowski potwierdza, że prace nad ustawą wciąż trwają, a nowe przepisy mają objąć cały rynek cyfrowy – od marketplace’ów i aplikacji po media społecznościowe i reklamy profilowane. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony na przełomie 2025 i 2026 roku.

REKLAMA

KSeF: kto (i jak) odpowiadać będzie od lutego 2026 r. za błędy w fakturowaniu? Podatnik, fakturzystka czy księgowa?

Realizacja czynności dotyczących fakturowania w KSeF wykonywana jest w imieniu podatnika przez konkretne osoby identyfikowane z imienia i nazwiska. W przypadku małej jednoosobowej działalności gospodarczej najczęściej czynności fakturowania realizuje właściciel, a w większych przedsiębiorstwach – upoważniony pracownik. Pracownik ponosi odpowiedzialność za błędy w wystawionej fakturze VAT, jednak rodzaj i zakres tej odpowiedzialności zależą od charakteru błędu, stopnia winy pracownika oraz przepisów, na podstawie których jest ona rozpatrywana (Kodeks pracy czy Kodeks karny skarbowy). Kluczowe znaczenie ma funkcja lub stanowisko pracownika w organizacji, a przede wszystkim jego zakres obowiązków.

Webinar: VAT 2026

Praktyczny webinar „VAT 2026” poprowadzi Zdzisław Modzelewski – doradca podatkowy, wspólnik praktyki podatkowej GWW i ekspert INFORAKADEMII. Ekspert wyjaśni, jak obowiązkowy KSeF zrewolucjonizuje rozliczenia VAT, na co zwrócić uwagę w nowych przepisach i jak przygotować się do zmian, by rozliczać podatki bezbłędnie i efektywnie. Każdy z uczestników otrzyma imienny certyfikat i dostęp do retransmisji webinaru wraz z materiałami dodatkowymi.

Tak znajdują przekręty cyfrowe kontrole skarbówki i algorytmy KAS. Uczciwi, kompetentni podatnicy i księgowi nie mają się czego bać?

Jeszcze kilka lat temu Krajowa Administracja Skarbowa prowadziła wyrywkowe kontrole podatkowe, oparte głównie na intuicji swoich pracowników. Przeczucie urzędnika, zgadywanie czy żmudne przeszukiwanie deklaracji w poszukiwaniu śladów oszustw podatkowych to dziś relikt przeszłości. Współczesny fiskus opiera się na analizie danych, sztucznej inteligencji i zaawansowanych algorytmach, które potrafią w kilka sekund wychwycić nieprawidłowości tam, gdzie kiedyś potrzeba było tygodni pracy. Cyfryzacja administracji skarbowej diametralnie zmieniła charakter kontroli podatkowych. Są one precyzyjniejsze, szybsze i skuteczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Małgorzata Bień, właścicielka Biura Rachunkowego

Jak mierzyć rentowność firmy? Trzy metody, które naprawdę działają i 5 kluczowych wskaźników. Bez kontroli rentowności przedsiębiorca działa po omacku

W firmie dużo się dzieje: telefony dzwonią, pojawiają się ciekawe zlecenia, faktury idą jedna za drugą. Przychody wyglądają obiecująco, a mimo to… na koncie coraz ciaśniej. To częsty i niebezpieczny sygnał. W wielu firmach zyski wyparowują nie dlatego, że brakuje sprzedaży, lecz dlatego, że nikt nie trzyma ręki na pulsie rentowności.

REKLAMA

Rola głównej księgowej w erze KSeF. Jak przygotować firmę na nowe obowiązki od 2026 r.? [Webinar INFORAKADEMII]

Już w 2026 r. korzystanie z Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF) stanie się obowiązkowe dla większości przedsiębiorców. To rewolucja w procesach księgowych, która wymaga od głównej księgowej nie tylko znajomości przepisów, ale także umiejętności zarządzania wdrożeniem tego systemu w firmie.

Księgowi w oku cyklonu. Jak przejść przez rewolucję KSeF i nie stracić kontroli

Setki faktur w PDF-ach, skanach i wersjach papierowych. Telefony od klientów, goniące terminy VAT i JPK. Codzienność wielu biur rachunkowych to żonglowanie zadaniami w wyścigu z czasem. Tymczasem wielkimi krokami zbliża się fundamentalna zmiana – obowiązkowy Krajowy System e-Faktur

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA