REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Rozporządzenie w sprawie przypraw w barach mlecznych

Subskrybuj nas na Youtube
Rozporządzenie dotyczące przypraw w barach mlecznych /fot. Fotolia
Rozporządzenie dotyczące przypraw w barach mlecznych /fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Od 1 kwietnia zaczęło obowiązywać rozporządzenie Ministerstwa Finansów, określające surowce, w tym przyprawy, jakie można wykorzystać do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw w barach mlecznych.„Ufam, że ta lista zostanie z nami na dłużej” - ocenił szef resortu Mateusz Szczurek.

W środę (1 kwietnia) Szczurek odwiedził bar mleczny „Bieńczyce” w krakowskiej Nowej Hucie, gdzie zjadł dotowaną zupę pomidorową i pierogi ruskie. „Zarówno zupa pomidorowa, jak i ruskie były doskonałe - to są świetne dania” - ocenił.

REKLAMA

Autopromocja

Jak tłumaczył minister, lista produktów wymienionych we wchodzącym w życie rozporządzeniu jest efektem wielokrotnych konsultacji z operatorami barów mlecznych. Zgodnie z nią do przyrządzania dotowanych przez państwo potraw można wykorzystać 94 surowce, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia, w tym m.in. przyprawy: imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon.

Nieprawidłowości w rozliczaniu dotacji przez bary mleczne

Zgodnie z określonymi w rozporządzeniu wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

„Pieniądze publiczne mają wspomagać tanie, smaczne i zdrowe żywienie w barach mlecznych” - zaznaczył szef resortu finansów, dodając, że sam jest klientem tego typu lokali gastronomicznych od wielu lat.

W ostatnich miesiącach zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogły otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. W Krakowie zorganizowano akcję Narodowego Baru Mlecznego pod hasłem „Chcemy pieprzyć w barach mlecznych”.

Polecamy produkt: Podatki 2015 - komplet

Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie było przypraw. W związku z tym resort finansów opracował nowe przepisy, które weszły w życie 1 kwietnia.

„To rozporządzenie przywraca sens i smak w barach mlecznych. Przywraca aromat kminku i majeranku w narodowych, polskich zupach” - mówił szef Narodowego Baru Mlecznego Waldemar Domański.


Według MF dotowanie posiłków w barach mlecznych jest jedną z form realizacji polityki społecznej państwa, mającej na celu wsparcie osób o najniższych dochodach.

Ponieważ celem rozporządzenia nie jest wspieranie rynku gastronomicznego, ale określonej grupy społecznej - rozporządzenie ogranicza dotacje tylko do posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich. Natomiast wykaz surowców ograniczono do relatywnie tanich i niezbędnych do przygotowania dotowanych potraw - aby zapewnić ich niską cenę.

Zgodnie z rozporządzeniem dotowany posiłek musi być: gotowy do spożycia; mieć charakter mleczno-nabiałowo-jarski; być przetworzony; nie może stanowić towaru handlowego; musi stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym lub fakturze.

Dotacja otrzymana przez instytucję kultury w sprawozdaniu finansowym

Zgodnie z określonymi w dokumencie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.

Dotowany posiłek musi być natomiast gotowy do spożycia i stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku, niezależnie od tego, jakie inne pozycje będą figurować na paragonie fiskalnym (np. okrasa z boczkiem).(PAP)

rgr/ par/

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW  z dnia 30 marca 2015 r.  w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

Lp.

Symbol PKWiU

Nazwa surowca

1

01.11.61.0

Fasola – świeża

2

01.11.62.0

Groch – świeży

3

01.11.69.0

Pozostałe warzywa strączkowe, świeże

4

01.11.71.0

Fasola – suszona

5

01.11.73.0

Ciecierzyca (cieciorka) – suszona

6

01.11.74.0

Soczewica – suszona

7

01.11.75.0

Groch – suszony

8

01.13.12.0

Kapusta – świeża

9

01.13.13.0

Kalafiory i brokuły – świeże

10

01.13.14.0

Sałata – świeża

11

01.13.15.0

Cykoria – świeża

12

01.13.16.0

Szpinak – świeży

13

ex01.13.31.0

Papryka – świeża

14

01.13.32.0

Ogórki – świeże

15

01.13.34.0

Pomidory – świeże

16

01.13.41.0

Marchew i rzepa – świeże

17

01.13.42.0

Czosnek – świeży

18

01.13.43.0

Cebula – świeża

19

ex01.13.44.0

Pory, szczypior świeży

20

ex01.13.49.0

Pietruszka korzeniowa, seler, buraki sałatkowe, rzodkiewka – świeże

21

01.13.51.0

Ziemniaki – świeże

22

ex01.13.80.0

Pieczarki – świeże

23

ex01.13.19.0

ex01.13.49.0

Natka pietruszki naciowej, koperek zielony – świeże

Natka pietruszki korzeniowej – świeża

24

ex01.23.12.0

Cytryny – świeże

25

01.24.10.0

Jabłka – świeże

26

01.24.27.0

Śliwki – świeże

27

ex01.25.12.0

Maliny i jeżyny – świeże

28

01.25.13.0

Truskawki i poziomki – świeże

29

ex01.25.19.0

Porzeczki, agrest, borówki czarne – świeże

30

01.27.12.0

10.83.13.0

Herbata

Herbata czarna, zielona w bezpośrednich opakowaniach o zawartości do 3 kg (np. w torebkach)

31

01.28.17.0

Imbir surowy, suszony

32

ex01.28.19.0

ex10.84.23.0

ex10.39.13.0

Tymianek – świeży, suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony

Tymianek – suszony metodą przemysłową, lub rozgniatany, lub mielony

Koperek, natka pietruszki – suszone

33

ex01.28.30.0

ex10.39.13.0

Rozmaryn świeży lub suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony

Rozmaryn suszony metodą przemysłową, rozgniatany lub mielony

34

01.47.21.0

Jaja kurze, świeże w skorupkach

35

01.49.21.0

Miód naturalny

36

10.31.13.0

Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek

37

10.32.11.0

Sok pomidorowy

38

10.32.12.0

Sok pomarańczowy

39

10.32.16.0

Sok jabłkowy

40

10.32.17.0

Mieszaniny soków z owoców i warzyw

41

ex10.32.19.0

Koncentrat buraczany

42

10.39.11.0

Warzywa zamrożone

43

ex01.13.19.0

ex10.39.13.0

Majeranek suszony metodą naturalną

Majeranek suszony metodą przemysłową, stosowany jako przyprawa

44

10.39.15.0

Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem dań z warzyw

45

10.39.16.0

Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

46

10.39.17.0

Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

47

ex10.39.21.0

Owoce zamrożone, gotowane lub nie

48

ex10.39.22.0

Dżemy, galaretki owocowe

49

10.41.24.0

Olej słonecznikowy surowy

50

10.41.26.0

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy

51

10.41.54.0

Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

52

10.41.56.0

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

53

10.41.60.0

Oleje i tłuszcze roślinne oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone

54

10.42.10.0

Margaryna i podobne tłuszcze jadalne

55

ex10.51.11.0

Mleko płynne przetworzone

56

10.51.12.0

Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6%, niezagęszczone i niesłodzone

57

ex10.51.21.0

Mleko odtłuszczone w proszku

58

ex10.51.22.0

Mleko pełne w proszku

59

10.51.30.0

Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania

60

10.51.40.0

Sery i twarogi

61

10.51.51.0

Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego

62

10.51.52.0

Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

63

10.61.11.0

Ryż łuskany

64

10.61.21.0

Mąka pszenna lub żytnio-pszenna

65

ex10.61.22.0

Mąka kukurydziana

66

10.61.31.0

Kasze i mączki z pszenicy

67

10.61.32.0

Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane

68

10.61.33.0

Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych

69

10.71.11.0

Pieczywo świeże

70

10.72.11.0

Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby

71

ex10.72.19.0

Bułka tarta

72

10.73.11.0

10.73.12.0

Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne

Kuskus

73

ex10.81.12.0

Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany

74

ex10.81.13.0

Cukier waniliowy

75

10.82.22.0

10.82.13.0

10.82.14.0

Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao

Kakao w proszku bez dodatku cukru

Kakao w proszku słodzone

76

ex10.83.12.0

Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy

77

10.84.11.0

Ocet winny, ocet spirytusowy

78

ex10.84.12.0

Majonez, musztarda, sos sojowy, mieszanki przypraw

79

ex10.84.12.0

Maggi w płynie

80

10.84.21.0

Pieprz z rodzaju Piper przetworzony

81

01.28.12.0

10.84.22.0

Papryka słodka i ostra, suszona, cała lub w kawałkach Papryka słodka i ostra – suszona, rozgniatana, mielona

82

ex10.84.23.0

ex10.39.13.0

ex01.28.19.0

01.28.12.0

Przetworzony (rozgniatany, mielony) – cynamon, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia,

Ziele lubczyka suszone metodą przemysłową, lub rozgniatane, lub mielone

Ziele lubczyka suszone, nierozgniatane ani niemielone

Ziele angielskie w ziarnach suszone

83

10.84.30.0

Sól spożywcza

84

ex10.89.13.0

Proszki do pieczenia gotowe

85

ex10.89.19.0

ex10.89.11.0

Barszcz biały, żurek – w proszku Barszcz biały, żurek – w płynie

86

11.07.11.0

Wody mineralne i wody gazowane, z wyłączeniem słodkich i aromatyzowanych

87

ex20.13.43.0

Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu)

88

ex20.14.34.0

Kwasek cytrynowy

89

ex10.62.11.0

Skrobia ziemniaczana z kodem (CN 1108) (Mąka ziemniaczana)

90

ex10.89.19.0

Kisiel, budyń, galaretka z żelatyną roślinną – w proszku

91

ex10.81.13.0

Cukier wanilinowy

92

ex10.89.11.0

Zakwas na żur – w płynie

93

ex01.13.14.0

Sałata lodowa

94

ex10.28.23.0

ex10.84.23.0

Nasiona kolendry, nierozgniatane ani niemielone,

Nasiona kolendry, rozgniatane lub mielone

95

ex01.13.39.0

Cukinia, dynia, kabaczek, patison

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Firmy niegotowe na KSeF. Tylko 5230 przedsiębiorstw korzysta z systemu – czas ucieka. [DANE MF]

Z danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów wynika, że do 5 marca 2025 roku z Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF) skorzystało zaledwie 5230 firm. To oznacza, że w ciągu ponad trzech lat działania systemu zdecydowało się na niego jedynie kilka tysięcy przedsiębiorców. Tymczasem za 9 miesięcy korzystanie z KSeF stanie się obowiązkowe – a to oznacza prawdziwą rewolucję dla księgowości w Polsce.

Prof. Modzelewski do premiera Tuska: narzucanie KSeF-u i faktur ustrukturyzowanych wszystkim podatnikom VAT to nie jest deregulacja gospodarki; ten pomysł powinien trafić do kosza

W dniu 12 kwietnia br. Ministerstwo Finansów potwierdziło zamiar wdrożenia w 2026 roku obowiązkowego Krajowego Systemu e-Faktur i obligatoryjnego stosowania faktur ustrukturyzowanych przez wszystkich podatników VAT. Prof. dr hab. Witold Modzelewski apeluje do Pana Premiera Donalda Tuska: „Wierzę, że jako liberał traktuje Pan potrzebę deregulacji gospodarki zupełnie poważnie. Nie należy ulegać lobbystom, którzy chcą zarobić na dezorganizacji systemu fakturowania. Pomysł faktur ustrukturyzowanych powinien trafić definitywnie do kosza.”

W 2025 r. można przekazać 1,5% podatku rolnego na rzecz dwóch uprawnionych podmiotów

W komunikacie z 16 kwietnia 2025 r. Ministerstwo Finansów poinformowało, że w 2025 roku podatnicy podatku rolnego mogą przekazać 1,5 tego podatku na rzecz Krajowego Związku Rewizyjnego Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych lub OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych. Jakie są warunki tego przekazania?

Roczne zeznanie podatkowe PIT: 15 najczęstszych błędów. Jak ich uniknąć w 2025 roku

Złożenie corocznej deklaracji PIT to podstawowy zakres komunikacji podatnika z administracją skarbową. Warto zadbać, by przebiegła ona w sposób optymalny i nie nastręczała niespodziewanych nieprzyjemności. Dlatego też przedstawiamy zestawienie najczęstszych błędów, przed którymi można się uchronić, korzystając z poniższych podpowiedzi.

REKLAMA

7 skutków spadających stóp procentowych. Już w maju 2025 r. RPP zacznie cykl obniżek?

Tańsze i łatwiej dostępne kredyty to tylko część skutków cięć stóp procentowych. Polityka monetarna to miecz obosieczny. W momencie, w którym kredytobiorcy cieszą się z niższych rat, to posiadacze oszczędności mają problem ze znalezieniem solidnie oprocentowanego depozytu. Widmo niższych stóp procentowych oznacza też, że w dół pójść może oprocentowanie detalicznych obligacji skarbowych, a zakup mieszkania na wynajem może znowu odzyskać swój blask.

Korekta zeznania podatkowego PIT. Jak to zrobić i do kiedy można?

Do końca roku 2030 podatnicy mają prawo składać korekty zeznań PIT za rok 2024. Błędy w deklaracjach podatkowych zdarzają się zarówno na niekorzyść podatnika (np. pominięcie ulgi, o której się nie wiedziało), jak i na niekorzyść fiskusa (np. pominięcie źródła przychodów, o którym się zapomniało). Złożenie korekty zeznania nie wymaga uzasadnienia, a skorygować można nawet taką deklarację, która z upływem 30 kwietnia 2025 r. została bez udziału podatnika automatycznie zatwierdzona w usłudze Twój e-PIT.

Pilne! Będzie nowelizacja ustawy o KSeF, znamy projekt: jakie zmiany w obowiązkowym e-fakturowaniu

Ministerstwo Finansów opublikowało długo wyczekiwany projekt nowelizacji ustawy o VAT, regulujący obowiązek stosowania faktur ustrukturyzowanych. Wraz z nim udostępniono również oficjalną „mapę drogową” wdrożenia Krajowego Systemu e-Faktur – KSeF.

Ewidencje VAT oszustów i uczciwych podatników niczym się nie różnią. Jak systemowo zablokować wzrost zwrotów VAT? Prof. Modzelewski: jest jeden sposób

Jedyną skuteczną barierą systemową dla prób wyłudzenia zwrotów jest uzależnienie wpływów zwrotów od zastosowania przez podatnika mechanizmu podzielonej płatności w stosunku do kwot podatku naliczonego, który miałby być zwrócony – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

REKLAMA

Obowiązkowy KSeF - najnowszy harmonogram. KSeF 2.0, integracja i testy, tryb offline24, faktury masowe, certyfikat wystawcy faktury i inne szczegóły

W komunikacie z 12 kwietnia 2025 r. Ministerstwo Finansów przedstawiło aktualny stan projektu rozwiązań prawnych, technicznych i biznesowych oraz plan wdrożenia (harmonogram) obowiązkowego systemu KSeF. Można jeszcze do 25 kwietnia 2025 r. zgłaszać do Ministerstwa uwagi i opinie do projektu pisząc maila na adres sekretariat.PT@mf.gov.pl.

Cyfrowe narzędzia dla księgowych. Kiedy warto zmienić oprogramowanie księgowe?

Nowoczesne narzędzia dla księgowych. Na co zwracać uwagę przy zmianie oprogramowania księgowego? Według raportów branżowych księgowi spędzają nawet 50 proc. czasu na czynnościach, które mogłyby zostać usprawnione przez nowoczesne technologie.

REKLAMA