Rozporządzenie w sprawie przypraw w barach mlecznych
REKLAMA
REKLAMA
W środę (1 kwietnia) Szczurek odwiedził bar mleczny „Bieńczyce” w krakowskiej Nowej Hucie, gdzie zjadł dotowaną zupę pomidorową i pierogi ruskie. „Zarówno zupa pomidorowa, jak i ruskie były doskonałe - to są świetne dania” - ocenił.
REKLAMA
Jak tłumaczył minister, lista produktów wymienionych we wchodzącym w życie rozporządzeniu jest efektem wielokrotnych konsultacji z operatorami barów mlecznych. Zgodnie z nią do przyrządzania dotowanych przez państwo potraw można wykorzystać 94 surowce, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia, w tym m.in. przyprawy: imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon.
Nieprawidłowości w rozliczaniu dotacji przez bary mleczne
Zgodnie z określonymi w rozporządzeniu wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.
„Pieniądze publiczne mają wspomagać tanie, smaczne i zdrowe żywienie w barach mlecznych” - zaznaczył szef resortu finansów, dodając, że sam jest klientem tego typu lokali gastronomicznych od wielu lat.
W ostatnich miesiącach zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogły otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. W Krakowie zorganizowano akcję Narodowego Baru Mlecznego pod hasłem „Chcemy pieprzyć w barach mlecznych”.
Polecamy produkt: Podatki 2015 - komplet
Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie było przypraw. W związku z tym resort finansów opracował nowe przepisy, które weszły w życie 1 kwietnia.
„To rozporządzenie przywraca sens i smak w barach mlecznych. Przywraca aromat kminku i majeranku w narodowych, polskich zupach” - mówił szef Narodowego Baru Mlecznego Waldemar Domański.
Według MF dotowanie posiłków w barach mlecznych jest jedną z form realizacji polityki społecznej państwa, mającej na celu wsparcie osób o najniższych dochodach.
Ponieważ celem rozporządzenia nie jest wspieranie rynku gastronomicznego, ale określonej grupy społecznej - rozporządzenie ogranicza dotacje tylko do posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich. Natomiast wykaz surowców ograniczono do relatywnie tanich i niezbędnych do przygotowania dotowanych potraw - aby zapewnić ich niską cenę.
Zgodnie z rozporządzeniem dotowany posiłek musi być: gotowy do spożycia; mieć charakter mleczno-nabiałowo-jarski; być przetworzony; nie może stanowić towaru handlowego; musi stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym lub fakturze.
Dotacja otrzymana przez instytucję kultury w sprawozdaniu finansowym
Zgodnie z określonymi w dokumencie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.
Dotowany posiłek musi być natomiast gotowy do spożycia i stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku, niezależnie od tego, jakie inne pozycje będą figurować na paragonie fiskalnym (np. okrasa z boczkiem).(PAP)
rgr/ par/
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
Lp. |
Symbol PKWiU |
Nazwa surowca |
1 |
01.11.61.0 |
Fasola – świeża |
2 |
01.11.62.0 |
Groch – świeży |
3 |
01.11.69.0 |
Pozostałe warzywa strączkowe, świeże |
4 |
01.11.71.0 |
Fasola – suszona |
5 |
01.11.73.0 |
Ciecierzyca (cieciorka) – suszona |
6 |
01.11.74.0 |
Soczewica – suszona |
7 |
01.11.75.0 |
Groch – suszony |
8 |
01.13.12.0 |
Kapusta – świeża |
9 |
01.13.13.0 |
Kalafiory i brokuły – świeże |
10 |
01.13.14.0 |
Sałata – świeża |
11 |
01.13.15.0 |
Cykoria – świeża |
12 |
01.13.16.0 |
Szpinak – świeży |
13 |
ex01.13.31.0 |
Papryka – świeża |
14 |
01.13.32.0 |
Ogórki – świeże |
15 |
01.13.34.0 |
Pomidory – świeże |
16 |
01.13.41.0 |
Marchew i rzepa – świeże |
17 |
01.13.42.0 |
Czosnek – świeży |
18 |
01.13.43.0 |
Cebula – świeża |
19 |
ex01.13.44.0 |
Pory, szczypior świeży |
20 |
ex01.13.49.0 |
Pietruszka korzeniowa, seler, buraki sałatkowe, rzodkiewka – świeże |
21 |
01.13.51.0 |
Ziemniaki – świeże |
22 |
ex01.13.80.0 |
Pieczarki – świeże |
23 |
ex01.13.19.0 ex01.13.49.0 |
Natka pietruszki naciowej, koperek zielony – świeże Natka pietruszki korzeniowej – świeża |
24 |
ex01.23.12.0 |
Cytryny – świeże |
25 |
01.24.10.0 |
Jabłka – świeże |
26 |
01.24.27.0 |
Śliwki – świeże |
27 |
ex01.25.12.0 |
Maliny i jeżyny – świeże |
28 |
01.25.13.0 |
Truskawki i poziomki – świeże |
29 |
ex01.25.19.0 |
Porzeczki, agrest, borówki czarne – świeże |
30 |
01.27.12.0 10.83.13.0 |
Herbata Herbata czarna, zielona w bezpośrednich opakowaniach o zawartości do 3 kg (np. w torebkach) |
31 |
01.28.17.0 |
Imbir surowy, suszony |
32 |
ex01.28.19.0 ex10.84.23.0 ex10.39.13.0 |
Tymianek – świeży, suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony Tymianek – suszony metodą przemysłową, lub rozgniatany, lub mielony Koperek, natka pietruszki – suszone |
33 |
ex01.28.30.0 ex10.39.13.0 |
Rozmaryn świeży lub suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony Rozmaryn suszony metodą przemysłową, rozgniatany lub mielony |
34 |
01.47.21.0 |
Jaja kurze, świeże w skorupkach |
35 |
01.49.21.0 |
Miód naturalny |
36 |
10.31.13.0 |
Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek |
37 |
10.32.11.0 |
Sok pomidorowy |
38 |
10.32.12.0 |
Sok pomarańczowy |
39 |
10.32.16.0 |
Sok jabłkowy |
40 |
10.32.17.0 |
Mieszaniny soków z owoców i warzyw |
41 |
ex10.32.19.0 |
Koncentrat buraczany |
42 |
10.39.11.0 |
Warzywa zamrożone |
43 |
ex01.13.19.0 ex10.39.13.0 |
Majeranek suszony metodą naturalną Majeranek suszony metodą przemysłową, stosowany jako przyprawa |
44 |
10.39.15.0 |
Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem dań z warzyw |
45 |
10.39.16.0 |
Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
46 |
10.39.17.0 |
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
47 |
ex10.39.21.0 |
Owoce zamrożone, gotowane lub nie |
48 |
ex10.39.22.0 |
Dżemy, galaretki owocowe |
49 |
10.41.24.0 |
Olej słonecznikowy surowy |
50 |
10.41.26.0 |
Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy |
51 |
10.41.54.0 |
Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
52 |
10.41.56.0 |
Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
53 |
10.41.60.0 |
Oleje i tłuszcze roślinne oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
54 |
10.42.10.0 |
Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
55 |
ex10.51.11.0 |
Mleko płynne przetworzone |
56 |
10.51.12.0 |
Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6%, niezagęszczone i niesłodzone |
57 |
ex10.51.21.0 |
Mleko odtłuszczone w proszku |
58 |
ex10.51.22.0 |
Mleko pełne w proszku |
59 |
10.51.30.0 |
Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
60 |
10.51.40.0 |
Sery i twarogi |
61 |
10.51.51.0 |
Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
62 |
10.51.52.0 |
Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
63 |
10.61.11.0 |
Ryż łuskany |
64 |
10.61.21.0 |
Mąka pszenna lub żytnio-pszenna |
65 |
ex10.61.22.0 |
Mąka kukurydziana |
66 |
10.61.31.0 |
Kasze i mączki z pszenicy |
67 |
10.61.32.0 |
Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
68 |
10.61.33.0 |
Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
69 |
10.71.11.0 |
Pieczywo świeże |
70 |
10.72.11.0 |
Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby |
71 |
ex10.72.19.0 |
Bułka tarta |
72 |
10.73.11.0 10.73.12.0 |
Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne Kuskus |
73 |
ex10.81.12.0 |
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany |
74 |
ex10.81.13.0 |
Cukier waniliowy |
75 |
10.82.22.0 10.82.13.0 10.82.14.0 |
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao Kakao w proszku bez dodatku cukru Kakao w proszku słodzone |
76 |
ex10.83.12.0 |
Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy |
77 |
10.84.11.0 |
Ocet winny, ocet spirytusowy |
78 |
ex10.84.12.0 |
Majonez, musztarda, sos sojowy, mieszanki przypraw |
79 |
ex10.84.12.0 |
Maggi w płynie |
80 |
10.84.21.0 |
Pieprz z rodzaju Piper przetworzony |
81 |
01.28.12.0 10.84.22.0 |
Papryka słodka i ostra, suszona, cała lub w kawałkach Papryka słodka i ostra – suszona, rozgniatana, mielona |
82 |
ex10.84.23.0 ex10.39.13.0 ex01.28.19.0 01.28.12.0 |
Przetworzony (rozgniatany, mielony) – cynamon, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, Ziele lubczyka suszone metodą przemysłową, lub rozgniatane, lub mielone Ziele lubczyka suszone, nierozgniatane ani niemielone Ziele angielskie w ziarnach suszone |
83 |
10.84.30.0 |
Sól spożywcza |
84 |
ex10.89.13.0 |
Proszki do pieczenia gotowe |
85 |
ex10.89.19.0 ex10.89.11.0 |
Barszcz biały, żurek – w proszku Barszcz biały, żurek – w płynie |
86 |
11.07.11.0 |
Wody mineralne i wody gazowane, z wyłączeniem słodkich i aromatyzowanych |
87 |
ex20.13.43.0 |
Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) |
88 |
ex20.14.34.0 |
Kwasek cytrynowy |
89 |
ex10.62.11.0 |
Skrobia ziemniaczana z kodem (CN 1108) (Mąka ziemniaczana) |
90 |
ex10.89.19.0 |
Kisiel, budyń, galaretka z żelatyną roślinną – w proszku |
91 |
ex10.81.13.0 |
Cukier wanilinowy |
92 |
ex10.89.11.0 |
Zakwas na żur – w płynie |
93 |
ex01.13.14.0 |
Sałata lodowa |
94 |
ex10.28.23.0 ex10.84.23.0 |
Nasiona kolendry, nierozgniatane ani niemielone, Nasiona kolendry, rozgniatane lub mielone |
95 |
ex01.13.39.0 |
Cukinia, dynia, kabaczek, patison |
Podyskutuj o tym na naszym FORUM
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat